Rozłóż wielomian na czynniki
miley: Rozłóż wielomian na czynniki W(x)=x3(x2−7)2 − 36x
25 wrz 21:53
ICSP: x przed nawias i skorzystaj ze wzoru a2 − b2
25 wrz 21:54
krystek: x[x2(x2−7)2−36]=x[x(x2−7)+6][x(x2−7)−6]=...
25 wrz 21:56
miley: patrzyłam jak inni to rozkładają ale nie rozumiem jak im to wychodzi
.....=x(x2(x2−7)2−36)=x(x2−7)+6)(x(x2−7)−6) i dalej jest zapis ktorego nie rozumiem czyli
=x(x2−7x−6)(x2−7x+6)=x(x−6)(x−1)(x2−7x−6)
o coo tam chodzi czemu nie został wymnozony x przez wszystko tylko przez 7 nie wiem ..
25 wrz 22:01
ICSP: bład powinno być x(x3 − 7x − 6)(x3 − 7x + 6)
25 wrz 22:02
miley: no to teraz by pasowalo ...a potem dobrze jest czy tez dalej sa bledy ? skad te nawiasy
(x−1)(x−6)x2−7x−6) ?
25 wrz 22:05
ICSP: te nawiasy są źle .
Wszystko co napisałaś w poście o 22:01 po słowach :
"i dalej jest zapis ktorego nie rozumiem czyli" jest źle
25 wrz 22:06
miley: x(x3 − 7x − 6)(x3 − 7x + 6) to sie jeszcze rozklada ?
25 wrz 22:09
ICSP: x
3(x
2 − 7)
2 −36x = x[x
2*(x
2−7)
2 − 36] = x[(x
3 − 7x)
2 −6
2] = (x
3 − 7x − 6)(x
3 − 7x +
6)
tam jest do potęgi 3 a nie do potęgi drugiej jak usilnie piszesz

Teraz rozkładaj wielomiany III stopnia. Każdy z mnich musi posiadać przynajmniej jeden
pierwiastek.
25 wrz 22:09
ICSP: oczywiście że się rozkłada. Każdy wielomian stopnia > 2 można rozłożyć na iloczyn wielomianów
stopnia niższego.
25 wrz 22:10
miley: a nie zgubiles x po ostatnim = ?
25 wrz 22:11
ICSP: zgubiłem
25 wrz 22:11
miley: I have no idea ... nie mam zielonego pojęcia jak to g. sie rozkłada .
25 wrz 22:14
miley: twierdzenie Bezouta czy jaki grom ?
25 wrz 22:14
ICSP: twierdzenie Bezout'a znane ?
25 wrz 22:15
ICSP: no to jak znasz twierdzenie Bezout'a to i pewnie schemat Hornera nie jest ci obcy ?
25 wrz 22:15
miley: znane
25 wrz 22:15
miley: i wlasnie sie zastanawiam czy mozna tym czy jest jakis szybszy sposob
25 wrz 22:16
ICSP: no to znajdź twierdzenie Bezout'a pierwiastek a następnie schematem Hornera podziel wielomian
25 wrz 22:16
ICSP: można ale wymaga doświadczenia i spostrzegawczości. Dla początkujących jest twierdzenie Bezouta
połączone ze schematem Hornera
25 wrz 22:17
Piotr:
ICSP nie grupuje tylko proponuje dzielenie ! świat oszalał
25 wrz 22:19
ICSP: Piotrze coż w tym dziwnego

Po prostu wkurzony jestem

Robię całe zadanie komuś od początku do końca a ten nawet nie podziękuje za to
25 wrz 22:20
krystek: @
ICSP
, popraw sobie humor.
25 wrz 22:22
Piotr:
zdarza sie, niestety

chodzi i proste funkcje ( dziedzina, msc zerowe ) ?
ja raczej nie rozwiazuje calego zadania tylko staram sie podpowiadac.
25 wrz 22:22
miley: jesszce nie skonczylam zadania robic ok? zawsze dziekuje na koniec ... −.− ale dobra jeslli juz
ci sie spieszy : dziekuje bardzo za pomoc ! ...
25 wrz 22:22
ICSP: nie mówię o tobie rzecz jasna
25 wrz 22:23
miley: Zabrzmiało inaczej...
25 wrz 22:24
Piotr:
chyba nie chodzi o Ciebie miley...
25 wrz 22:25
25 wrz 22:25
ICSP: P.S. Tobie nie zrobiłem zadania od początku do końca

Tutaj jest ta różnica
25 wrz 22:26
Piotr:
no o podstawy z funkcji mi chodzilo
25 wrz 22:27
miley: Ok ja tez juz sie denerwuje bo nic mi nie wychodzi

to sory za ten wybuch
25 wrz 22:28
ICSP: ciekawe co by było gdyby nie zauważyć tego wzoru skróconego mnożenia i po prostu wymnożyć xD
25 wrz 22:28
Piotr:
wielomian dla
ICSP
25 wrz 22:29
ICSP: x
3(x
2−7)
2 − 36x = x
3(x
4 − 14x
2 + 49) − 36x = x
7 − 14x
5 + 49x
3 − 36x = x(x
6 − 14x
4 +
49x
2 − 6) = x(x
6 − x
4 − 13x
4 +13x
2 +36x
2 − 36) = x(x
2−1)(x
4 − 13x
2 + 36) =
x(x
2−1)(x
4 − 12x
2 + 36 − x
2) = x(x
2−1)(x
2 − x − 6)(x
2 + x + 6)
fatalne rachunki

Szczególnie ten wielomian IV stopnia
25 wrz 22:32
ICSP: pomylić się w ostatnim znaku, w przed ostatnim nawiasie w ostatniej linijce

mistrz xD
25 wrz 22:34
ICSP: miley znalazłaś już twierdzeniem Bezout'a pierwiastek x
3 − 7x − 6 lub x
3 − 7x + 6
25 wrz 22:36
Piotr:
25 wrz 22:36
Maslanek: Obstawiam 1 i −1
25 wrz 22:37
Piotr:
a ja −1 i 1
25 wrz 22:37
Maslanek: To kombinacje
25 wrz 22:38
Piotr:
tylko ze 1 nie jest pierwiastkiem pierwszego, a −1 drugiego
25 wrz 22:40
miley: wyszło mi że x= − 1 i schematem hornera to wychodzi : (x+1)(x2−8x)+2 nie wiem
25 wrz 22:40
Maslanek:
25 wrz 22:41
Maslanek: Bez reszty ma wyjsć

Raz jeszcze
25 wrz 22:41
miley: to jest x3−7x−6
25 wrz 22:41
miley: ale wychodzi z reszta
25 wrz 22:42
miley: a poczekajcie nie zauwazylam ze nie ma x
2
25 wrz 22:42
miley: (x+1)(x2−x−6) wyszlo tak
25 wrz 22:43
Piotr:
(x+1)(x2−x−6)
25 wrz 22:44
Piotr:
25 wrz 22:44
miley: a w drugim (x−1)(x2+x−6) dobrze ?
25 wrz 22:45
ICSP: Skoro x = −1 jest pierwiastkiem to reszta musi wyjść 0. Tobie wyszła 2 wiec coś musi być źle

Zakładam że rozpatrywałaś wielomian x
3 − 7x −6
w(−1) = (−1)
3 −7*(−1) − 6 = 0 więc się zgadza
Niestety nie jest zbytnim fanem schematu Hornera wiec raczej w nim ci nie pomogę. Mogę jedynie
doradzić że −7x = −x − 6x. Teraz jeżeli to dobrze pogrupujesz to będziesz wstanie rozłożyć ten
wielomian. jest to właśnie ta druga metoda która wymaga doświadczenia i spostrzegawczości.
Podsumujmy :
x3 − 7x − 6 = x
3 − x − 6x − 6 = ...
25 wrz 22:46
Piotr:
25 wrz 22:46
ICSP: i dobrze

Teraz złóż całość tak aby to ładnie wyglądało i napisz odp

x
3(x
2 − 7)
2 − 36x = x(x−1)(x+1)(x
2 − x − 6)(x
2 + x − 6)
25 wrz 22:47
miley: no to wyszlo tak : W(x)=(x+1)(x2−x−6)(x−1)(x2+x−6) i co dalej z tym fantem ? delta ?
25 wrz 22:47
ICSP: zgubiłaś x

1:1 w gubieniu x−ów

Dalej sprawdzasz czy można to rozłożyć dalej z delty. Oczywiście na oko widać ze nie można
25 wrz 22:50
ICSP: Oczywiście od razu widać ze można *
25 wrz 22:50
miley: ahh strasznie duzo z tym roboty jeszcze 3 przyklady mam to nie zdaze przed switem
25 wrz 22:51
ICSP: Jak nabierzesz wprawy to będzie szło raz dwa
25 wrz 22:52
miley: z dwoch nawiasow ta sama delta czyli nie musze dwoch rozpisywac ? wyjdzie co innego nie ? Ahh
ta matma
25 wrz 22:53
ICSP: delta ta sama ale wyjdą zupełnie inne pierwiastki ( b = −1 a w drugim b = 1 ). Musisz rozpisać
wszystko
25 wrz 22:54
miley: no to wyszlo juz W(x)=x((x+1)(x−1)(x+2)(x−3)(x+3)(x−2) chyba good nie ? czy zgubilam gdzies x
albo cos podobnego ?
25 wrz 22:56
ICSP: jest dobrze
25 wrz 22:59
miley: Ufff ..... cała godzina na jedno równanie czyli szacując .. reszte przykladow skoncze o 2:00
zapowiada sie dłuuuga noc
25 wrz 23:00
asdf: Miley, rzucisz przykłady? To sobie zrobię
25 wrz 23:01
ICSP: gwarantuje że pójdzie szybciej

Pierwszy zawsze jest najgorszy
25 wrz 23:01
ICSP: asdf a potrafisz rozłożyć na czynniki x
4 + 1
25 wrz 23:02
asdf: Nie bardzo, ale nie zadawałbyś takiego pytania gdyby nie było w tym haczyka.
25 wrz 23:04
miley: Dobre pocieszenie

Wiec na koniec: Bardzo dziękuję za owocną współpracę nad przykładem który
przysporzył mi wiele trudu ale też satysfakcji z odrobionej 1/4 zadania

Tak to ujmę
25 wrz 23:04
ICSP: no to masz już zadanie ode mnie :
rozłóż na czynniki :
x
4 + 1
a ja idę

30 min start
25 wrz 23:05
miley: ja potrafie x
4+1
25 wrz 23:05
ICSP: umiesz x
4 + 1
25 wrz 23:06
asdf: | | x5 + 1 | |
x4 + 1 = |
| , tą drogą iść?  |
| | x + 1 | |
25 wrz 23:07
ICSP: udam ze tego nie widziałem
25 wrz 23:07
asdf: ojoj

aż tak źle

?
25 wrz 23:08
miley: mysle ze umiem

ja robie to ze wzoru na a
4+b
4
25 wrz 23:08
ICSP: ojj tak
25 wrz 23:08
ICSP: można ze wzoru ale to nudne
miley ty nie chciałaś zadania wiec nie muszę Ci dawać innego wielomianu do rozłożenia
25 wrz 23:09
ICSP: zresztą według mnie ten wzór jest bezużyteczny i oczywisty.
25 wrz 23:10
miley: mozna sie w nim niezle pogubic..ale dobra robie swoje zadanie
25 wrz 23:12
ICSP: to jest zadanie dla
asdf 
Mogę Ci dać inne jak chcesz ?

Żadnego wzorku więcej mi tu nie podawać
25 wrz 23:13
miley: oj tam przynuudzasz

hehe nie ja robie swoje zadanko chcialam tylko pomoc ..

ale dobra nie
przeszkadzam
25 wrz 23:14
asdf: Takie coś to nie jest pomoc
25 wrz 23:19
asdf: Zrobiłem

Widziałem, że coś napisał miley, ale nie czytałem tego.
25 wrz 23:24
Mila: x4+1=(x2+1)2− ( tu wpisz resztę)
25 wrz 23:25
asdf: x4 + 1 = (x2 + 1)2 − 2x2 = (x2 + 1 − x√2)(x2 + 1 + x√2)
25 wrz 23:26
asdf: @Mila
Wiem, już sobie z tym wcześniej poradzilem
25 wrz 23:26
miley: Huraa zrobiłam wszystko

zajęło mi to rzeczywiście mniej czasu . ICSP jeszcze raz wielkie
dzięki
25 wrz 23:41
ICSP: Gratulacje zarówno dla
asdf jak i
miley
25 wrz 23:47
asdf: to chyba ironia była
25 wrz 23:50
ICSP:
25 wrz 23:54
asdf: no to dzieki....
26 wrz 00:00
ICSP: Nie ma za co dziękować

Dostałeś w końcu łatwy przykład
26 wrz 00:01
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI: Też Wam gratuluję.
26 wrz 00:02
asdf: No to przecież pisałem... "to chyba ironia"

Ja idę spać, dobranoc
26 wrz 00:13