Wielomiany
Zielonazmaty: Wielomian W(x)=x6+x3−2 jest równy iloczynowi ?
prosze o szczegołowe rozwiązanie
23 wrz 14:11
ICSP: x6 + x3 − 2 = x6 + 2x3 − x3 − 2 = x3(x3+2) − 1(x3+2) = (x3−1)(x3+2) = (x−1)(x2 + x +
1)(x3 + 3√2)(x2 − 3√2x + 3√4)
23 wrz 14:14
ICSP: x +
3√2
nie wiem czemu tam się pojawiła ta 3 w potędze
23 wrz 14:15
Saizou : x3=t , t∊R
zatem
w(x)=t2+t−2=t2+2t−t−2=t(t+2)−1(t+2)=(t+2)(t−1)=(x3+2)(x3−1)
23 wrz 14:16
ICSP: do takich prostych i małych współczynników podstawiać t
3 
Strata czasu
23 wrz 14:17
Saizou : a co to za różnica

na maturze na pewno dużo czasu mi nie zajmie a wiem że mam dobrze, bo
wolę pracować na niskich potęgach
23 wrz 14:21