podstawy z funkcji
mad12: | | √2x−6 | |
1. Jaka jest dziedzina funkcji o wzorze f(x) = |
| |
| | x−3 | |
| | x2−4 | |
2. Podaj miejsca zerowe f. f(x) = |
| |
| | (x−2)(x+1) | |
Proszę o szybką odpowiedź.
25 wrz 21:45
ICSP: 1o x > 3
2o x = −2
25 wrz 21:46
mad12: Mogę prosić o pełne rozwiązanie, nie tylko odpowiedź.
25 wrz 21:48
ICSP: miało być szybko
25 wrz 21:49
Piotr:
1) wyrazenie pod pierwiastkiem ≥ 0 i mianownik≠0.
25 wrz 21:50
Piotr:
2) dziedzina najpierw. ulamek =0 gdy licznik =0, trzeba sprawdzic z dziedzina.
25 wrz 21:51
ICSP:
założenia do dziedziny to :
2x − 6 ≥ 0 ⇒ x ≥ 3
x−3 ≠ 0 ⇒ x ≠ 3
iloczyn tych rozwiązań to : x > 3
2.
D : x ∊ R\{2;−1}
f(x) = 0 ⇒ x
2 − 4 = 0 ⇒ (x−2)(x+2) = 0 ⇒ x = 2 v x = −2 ale x = 2 nie należy do dziedziny więc
zostaje tylko x = −2
25 wrz 21:51