nierówność kwadratowa
na.pomoc.: Rozwiąż jedną nierówność kwadratową

x
2−2x−5|x−1|+7≤0 i rozważyć przypadki
pomocy!
25 wrz 20:56
krystek: 1) x≥1⇒x2−2x−5(x−1)+7≤0
2) x<1⇒x2−2x−5[−(x−1)]+7≤0
25 wrz 21:01
na.pomoc.: ok. tylko w odpowiedziach jest napisane przedziałem, że x∊<−2,−1> suma<3,4>
jak do tego dojsc? trzeba narysować wykres?
25 wrz 21:06
krystek: Każdą nierówność musisz rozwiązać .na podstawie wykresu
25 wrz 21:08
krystek: Wylicz , sprawdzę.
25 wrz 21:09
na.pomoc.: spoko
25 wrz 21:10
na.pomoc.: w pierwszym przypadku: x1=3,x2=4
w 2 przypadku: x1=−2, x2=−1
25 wrz 21:13
krystek: I teraz nierównośc gdzie jest spełniona .
I uwzględnić zał 1) x ≥1 w pierwszym przypadku
a w drugim x<1
25 wrz 21:16
na.pomoc.: czyli jak rysuję oś i zaznaczam te x1 i x2 to jak mam narysować wykres?
25 wrz 21:19
25 wrz 21:21
25 wrz 21:22
na.pomoc.: ok. to to wiem tylko mi chodzi o to jak uwzględnić te wszystkie cztery x na osi. mam narysowac
2 wykresy?
25 wrz 21:24
krystek:

Pierwszy przypadek( zakładam ,że dobrze policzone m zerowe) x∊<3,4>
i anal II przypadek
25 wrz 21:36