wartość bezwzględna
szklanka:
oblicz wartość bezwzględną
|x−4|
tutaj będzie tylko liczba 4 ,prawda?
15 wrz 12:57
15 wrz 12:59
szklanka: aż taki nie jestem żebym nie wiedział gdzie szukać odp.
tylko że tam są przykłady równaniami i nierównościami a samo |x−4|?
15 wrz 13:09
Vizer: To zapraszam do pierwszego linka i patrz definicja wartości bezwzględnej i zrób analogicznie.
Napisz tutaj odpowiedź jaka CI się wydaje, że będzie.
15 wrz 13:11
Ajtek:
Z definicji wartości bezwzględnej:
|x−4|=x−4 dla x≥4
|x−4|=−x+4 dla x "mniejszych od" 4
15 wrz 13:12
Ajtek:
Sorry
Vizer, pisaliśmy w jednym czasie

.
15 wrz 13:14
asdf: @szklanka
Lepiej jakbyś rozumiał to co czytasz lub robisz, bo według mnie robisz to trochę
"schematycznie" a to nie o to chodzi...
15 wrz 13:18
szklanka:
pogubiłem się już , jak w końcu ten przykład |x−4| , to będzie <4;∞) ,?
15 wrz 13:22
asdf: wiesz co to jest wartość bezwzględna...?
15 wrz 13:27
szklanka: czyli wartość bezwzględna z |x−4| to 4
15 wrz 13:42
asdf: to co napisał Ajtek
15 wrz 13:46
Aga1.: NIE.
Ix−4I=x−4, gdy x−4≥0, czyli gdy x≥4, ale to już było rozpisywane.
Ix−4I=−x+4, gdy x−4<0, dla x<4
15 wrz 13:47
Ajtek:
Nie

Jeszcze raz definicja wartości bezwzglednej:
|a|=a dla a≥0
|a|=−a dla a "mniejszego od" 0
W Twoim przykładzie a=x−4, zatem:
|x−4|=x−4 dla x≥4 lub |x−4|=−(x−4) dla x "mniejszego od" 4.
Dlaczego od 4

x−4≥0 ⇒ x≥4
15 wrz 13:49
Vizer: Mam pytanie do
Ajtka czemu boisz się znaku mniejszości

?
15 wrz 13:52
szklanka:
|x−4|
x−4≥0
x≥4
x−4<0
x<4
dobrze?
15 wrz 13:53
Ajtek:
NIe boję się tego znaku, klawisz mi nie działa
15 wrz 13:56
pigor: ... niestety, ale twoja szklanka jest w połowie pusta
15 wrz 13:56
Vizer: Czyli na odpowiedź na zadanie:
Ile to jest |4|, odpowiesz z pewnością:
4≥0
4≤0
Wyżej masz całkowitą odpowiedź do tego zadania (nawet 3 − krotnie) i dalej piszesz
swoje...
15 wrz 13:57
Vizer: Ok srry, ale byłem ciekawy

PS. Przytrzymany ALT + 60 = <
15 wrz 13:59
Ajtek:
DZIĘKI
Vizer 
<<<<
15 wrz 14:02
szklanka:
ja pier....jak to ma być w końcu?
Ix−4I=x−4
x−4≥0
x≥4
Ix−4I=−x+4,
−x+4<0
x>4
tak?
15 wrz 14:04
asdf: dla x ∊ <4;∞):
x − 4
dla x ∊ (−∞;4):
−x + 4
15 wrz 14:09
15 wrz 14:11
Aga1.: Ix−4I=−x+4
Powinno być tak
x−4<0
x<4
Reszta dobrze.
15 wrz 14:11
szklanka: i to jest koniec wszystkiego ?
15 wrz 14:12
Basia: zapiszę wszystko razem:
−(x−4)= −x+4 = 4−x dla x<4
|x−4| =
x+4 dla x≥0
tak to powinno wyglądać (jeżeli w ogóle o to chodzi)
15 wrz 14:16
Ajtek:
Basia coś mi nie gra.
15 wrz 14:18
Vizer: Basiu x + 4 nie mogło wyjść
15 wrz 14:19
Basia: x≥4 (nie dowidzę już.............)
15 wrz 14:19
Basia: całkiem jak widać:
x−4 dla x≥4
15 wrz 14:20