Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane
dawid320: Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane:
a) a1 + a5 = 7, a3 + a8 =11
ROZWIĄZANIE:(nie wiem jak się robi tą klamrę dlatego te nawiasy)
| a1+a1+(5−1)r=7 | | | a1+(3−1)r+a1+(8−1)r=11 | |
| |
|
| |
I w tym momencie nie mogę zrozumieć, na czym polega dalsza część zadania. Tutaj jest takie
same:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2316.html ale nie pomaga mi zbytnio zrozumieć dalszej części. Teraz mam odjąć górę od
dołu(zawsze się to robi?). Postępując na podstawię zadania w linku, wychodzi tak:
| a1+a1+(5−1)r=7 | | | a1+(3−1)r+a1+(8−1)r=11 | |
| |
|
| |
________________________
−5r = 4
i teraz stoję w miejscu, nie rozumiem dalszej części
16 sie 15:38
16 sie 15:40
ICSP: 2a
1 + 4 r = 7
2a
1 + 9r = 11
mnożę drugie równanie przez (−1)
2a
1 + 4r = 7
−2a
1 − 9r = − 11
dodaje równanie stronami
2a
1 + 4r − 2a
1 − 9r = 7 − 11
4r −9r = −4
−5r = − 4
teraz wystarczy wyznaczyć a
1 oraz a
n
16 sie 15:42
dawid320: | | 4 | | 4 | |
2a1+4 x |
| =7, jak to obliczyć: 4 x |
| ? |
| | 5 | | 5 | |
16 sie 15:59
ICSP: Dodawaj
16 sie 16:01
dawid320:
a teraz jak odjąć liczbę naturalną od ułamka?
16 sie 16:03
ICSP: wiesz jak się dodaje ułamki ?
16 sie 16:04
16 sie 16:05
dawid320:
Sprowadzam do wspólnego mianownika
16 sie 16:14
16 sie 16:18
picia:
16 sie 16:19
16 sie 16:20
dawid320: Kurde, ja już nic nie łapie. Proszę, jak możesz po prostu mi rozwiąż to:
| | 16 | |
7− |
| a wtedy może na przykładzie tego rozwiązanego połapie o co chodzi? |
| | 20 | |
16 sie 16:22
dawid320: | 7 | | 16 | |
| − |
| takie na pewno będzie obliczenie. |
| 1 | | 20 | |
16 sie 16:29
mala2:
| | 16 | | 20 | | 16 | | 4 | | 1 | |
7− |
| = 6 |
| − |
| = 6 |
| = 6 |
| = 6,2 |
| | 20 | | 20 | | 20 | | 20 | | 5 | |
16 sie 16:34
mala2:
| | 20 | |
Pożyczyłam z liczby 7 całość i zamieniłam ją na ułamek |
| . |
| | 20 | |
16 sie 16:36
picia:
mala2 nie przeczytalas zadania co nie?
| | 16 | | 16 | |
tam nie ma |
| tylko powinno byc |
| |
| | 20 | | 5 | |
16 sie 16:37
dawid320: | | 35 | | 16 | | 35 | |
2a1= |
| − |
| tak to będzie szło, tylko skąd się wzięło te |
| ? |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
16 sie 16:48
picia:
sprowadzenie do wspolnego mianownika
16 sie 16:50
dawid320: czyli
jak to podzielić?
16 sie 17:08
picia:
a jak sie dzieli ulamki?
16 sie 17:10
16 sie 17:30
picia:
16 sie 17:33
16 sie 18:03
Gustlik: a
1 + a
5 = 7 /:2
a
3=3,5
a
8=a
3+5r=3,5+5r
a
3 + a
8 =11
3,5+3,5+5r=11
7+5r=11
5r=4
a
1=a
3−2r
| | 4 | |
a1=3,5−2* |
| =3,5−2*0,8=3,5−1,6=1,9 |
| | 5 | |
Odp:
a
1=1,9, r=0,8
17 sie 00:24