:)
Grześ1992: Mam problemy z obliczeniem tej całki

∫e
xcosxdx
13 sie 15:16
Grześ1992: na pewno banał, ale próbując przez części nie wychodzi mi
13 sie 15:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
podpowiadam −−− przez części dwukrotnie
po tym przenosic 'całki' na jedną stronę a na drugą to co już bez całki
i masz wynik
13 sie 15:20
pigor: ...np. tak : niech
∫excosx= I= ?, to
I=∫e
xcosxdx= |u=e
x ⇒ du=e
xdx i dv=cosxdx ⇒ v=∫cosx=sinx |=e
xsinx−
∫exsinxdx,
ale
∫exsinx=|u=e
x ⇒ du=e
xdx i dv=sinx ⇒ v=−cosx |= e
xcosx+∫e
xcosxdx =
=
excosx+I , zatem
I= e
xsinx−(e
xcosx+I) ⇔
I= e
xsinx−e
xcosx− I ⇔ 2I=e
x(sinx−cosx) ⇔
⇔
I= 12ex(sinx−cosx)+C . ...
13 sie 15:38
Grześ1992: probowalem tak ale skracaly mi sie calki

dzieki
13 sie 15:42
Bogdan:
Całki mogły się co najwyżej zredukować, a nie skrócić.
W tym przypadku sugeruję sprawdzenie wszystkich znaków, które pojawiły się
w Twoim rozwiązaniu.
13 sie 15:54
13 sie 16:11