OStroslupy
ertyui: Ostroslupy
mam problem z zadaniem
brzmi : znajdz pc i v gdy,kat przy wierzcholku sc.bocznej ma miare120stopni, a wys. sciany
bocznej dlug. 6cm... powinnam uzyc kata przy wierzcholku sciany bocznej..ale z oznaczen wynika
ze nie mam tu duzego H... wiec jakiego kata powinnam uzyc? kat nachylenia scian. bocz. do
plaszcz. podst zas ma juz to H ale nie zgadza sie z poleceniem... co robic?
4 sie 13:56
ertyui: chyba jednak musze uzyc kata nachylenia sc.b do plaszczyzny podstawy tak ? gdzie na gorze kat
bd wynosic 60, a h=6
4 sie 13:59
ertyui: pomoze ktos?
4 sie 14:04
konrad: a jaki to w ogóle ostrosłup jest?
4 sie 14:05
ertyui: ostroslup prawidlowy trojkatny, przepraszam
4 sie 14:06
konrad: musze wyjsc na 10 min.
4 sie 14:07
konrad:

ok ,jestem
rys1: ściana booczna
tg 60=(a/2)/6=a/12 <−− z tego wyliczsz a
rys2:
H wyliczysz z Pitagorasa; hp to wysokość podstawy ostrosłupa, którą jest trójkąt równoboczny
4 sie 14:20
ertyui: 1 rys. przedstawia kat przy wierzcholku sciany bocznej,.. nagle ten 2 pokazuje kat nachylenia
sciany bocznej do plaszczyzny podstawy...czli ogolnie rzecz biorac musze korzystac z tego
drugiego ?
kurde skomplikowane to troche..taka dziure mam w pamieci ze wszystko od nowa musze walkowac..
4 sie 14:27
konrad: w tym drugim nie ma żadnego kąta oznaczonego
4 sie 14:27
konrad: na podstawie pierwszego rysunku tak jak napisałem musisz wylicz 'a', a potem na podstawie
drugiego wyliczyć 'H'
4 sie 14:30
ertyui: dziekuje za pomoc−bardzo
4 sie 14:32
ertyui: 2/3hp tylko tu nie wiem ocb w tym drugim rysunku
4 sie 14:33
ertyui: ale ok juz reszte jakos ogarne, dziekuje
4 sie 14:33
ertyui: tg 60 sotpni to pierwiastek z 3 / 3 czemu tam nigdzie tego niema ?
4 sie 14:39
ertyui: zawsze liczylismy tym sposobem
4 sie 14:40
konrad: gdzie nie ma?
4 sie 14:41
ertyui: tg 60=(a/2)/6=a/12

ja normalnie na podstawie zadan, tego co tu tez mam
zapisalabym to w taki sposob
6 /
12 a =
√3 / 3
tak chyba tez poprawnie?
4 sie 14:44
ertyui: h/a to normalne wyznaczenie tg zgodnie funkcjami trygonom.
4 sie 14:44
ertyui: i a wyjdzie wtedy 2 / √3 ?
4 sie 14:47
ertyui: tzn 6 / √3
4 sie 14:47
4 sie 14:48
4 sie 14:50
ertyui: facepalm... tg60 to
√3 ..ale oznaczenie jako h/a jest prawidlowe
no to skoro tak to wyjdzie 2/
√3 tak jak pialam wczesniej , jo

?
4 sie 14:50
konrad: nie jest, spójrz gdzie tu masz kąt a gdzie tam
4 sie 14:51
ertyui: jakie dwa.. matko juz sie zamotalam konkretnie, wybacz....
itak mi wyszlo inaczej bo 3 /
√3
ale jak na gorze 1/2 a najpierw...
tanges jest a/b czyli tu h/a
4 sie 14:52
ertyui: RACJA.... kurde przepraszam...
4 sie 14:52
ertyui: ano tak, to pulapke mi babka dala..heh bo.. ale szczerze powiedziawszy, dala mi zadania gdzie
nigdy nie robilismy z katem beta...
4 sie 14:53
konrad: to inaczej:
tg jest to stosunek przyprostokątnej przeciwległej do kąta, do przyprostokątnej przeciwległej
do kąta
4 sie 14:54
konrad: to nie żadna pułapka, to nie ma znaczenia czy to alfa czy beta czy jaki, trzeba po prostu
wiedzieć zym jest tangens
4 sie 14:55
ertyui: kurcze...czyzbym miala zle pozapisywane wszystko... wszystko na swiezo od nowa robie, bo widze
ze sa niesamowite problemy.. dobrze dziekuje bardzo za pomoc
4 sie 14:56
ertyui: juz wiem ocb
4 sie 14:57
ertyui: 1
a/6=√3/3
2
ale skad to 3
4 sie 15:03
konrad: które 3?
4 sie 15:04
ertyui:
12 a/6= √33 to na dole
4 sie 15:05
konrad: aaa, no bo Ty tak napisałaś najpierw a ja też nie pamiętam wartości funkcji trygonometrycznych
więc nie wiedziałem wtedy, że to jest źle
4 sie 15:05
ertyui: to będzie normalnie tg 60 wynosi √3 czyli bedzie pierwiastek z 3 przez 1 zamiast 3 jo?
4 sie 15:07
konrad: tak, czyli po prostu
√3
4 sie 15:07
ertyui: no tak tak , ale jak na krzyz chce to zawsze ta jedynke sobie dopisze tak da "wygody" liczenia,
i wyjdzie wynik ogony tego a 3 √3
4 sie 15:08
konrad: jak Ci wygodniej to sobie no to możesz sobie dopisać

a=12
√3
4 sie 15:10
ertyui: jak to 12

a bo ja podzielilam to.. przez ta 2 z ulamka a to sie mnozy bodajze..? zapomnialam
juz nawet o tym..
4 sie 15:12
ertyui: strasznie dlugo nie ruszlam matmy a przyszlo mi liczyc takie zadania znow heh
4 sie 15:12
konrad: (a/6)/2=a/(6*2)=a/12
4 sie 15:13
Bogdan:
Proszę tu zerknąć
151978
4 sie 15:17
ertyui:

my inaczej to liczylismy...ehh, z uzyciem 1/2 .. bo to liczylismy polowe trojkata.. zobacz
i wtedy jak chcielismy liczyc na krzyz t ouzywalismy tego 1/2
4 sie 15:20
ertyui: przez ta matme czuje sie jak glupek...nic nie czaje momentami..
4 sie 15:23
ertyui: to zamiat tego 1/2 tzreba pisac2 ?
4 sie 15:32
ertyui: bladze w informacach ktore mam..a ktore widocznie nie sa prawdziwe..; /
4 sie 15:32
pigor: ... Oj

uważaj , to przez to mnożenie na co jak na co , ale na ... krzyż , zapewne
zemściło się , oby nie było z tego żadnej afery np. protesty w RM z Torunia . ...
4 sie 15:33
konrad: no jaj jest połowa to jest 1/2 to prawda, nie wiem w czym problem
4 sie 15:34
ertyui: no chodzi o to..ze wychodzi mi inny wynik jesli postepuje.. buu bu bu bu...denerwuje sie juz..

robie to tak
12a / 6 =
√3 / 1
i wychodzi mi
12a= 6
√3 i pozniej pozywam sie 2 na dole
12a = 6
√3 / :2
i mam wtedy koncowe a 3
√3
4 sie 15:38
konrad: jak chcesz się pozbyc liczby z mianownika ułamka to mnożysz, nie dzielisz:
understood?
4 sie 15:39
ertyui: i tu jest pies pogrzebany...caly caly zylam sobie z mysla ze sie dzieli...no i wlasnie o to
chodzi. rozumiem juz
4 sie 15:41
konrad:
4 sie 15:45