ostroslupy - sory za spam
ertyui: mam problem z zadaniem , zalezy mi na tym aby ktos mi pomogl, bo wczesniej to ktos chyba nie
zbyt powaznie to potraktowal i wysylam to zadanie jeszcze raz '
ostr. prawid. trojkatny
brzmi : znajdz pc i v gdy,kat przy wierzcholku sc.bocznej ma miare120stopni, a wys. sciany
bocznej dlug. 6cm... powinnam uzyc kata przy wierzcholku sciany bocznej..ale z oznaczen wynika
ze nie mam tu duzego H... wiec jakiego kata powinnam uzyc? kat nachylenia scian. bocz. do
plaszcz. podst zas ma juz to H ale nie zgadza sie z poleceniem... co robic?
4 sie 14:10
ertyui: chyba jednak musze uzyc kata nachylenia sc.b do plaszczyzny podstawy tak ? gdzie na gorze kat
bd wynosic 60, a h=6
4 sie 14:11
ertyui: ale z drugie strony tu teraz nie bede miec wzoru na a... kurde na leb idzie dostac.
niewiem juz nic jak to wyliczyc.
4 sie 14:16
Bogdan:

Jeśli w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym miara kąta ściany bocznej przy wierzchołku jest
równa 120
o, to ile wynosi suma miar tych kątów wszystkich ścian bocznych?
Jaki stąd wniosek?
4 sie 15:15
ertyui: 360 , wszystkie maja po 120, wiec moge liczyc i tez z tamtego kata ? nie wiem czy rozumiem,
stresuje sie niesamowicie jak robie zadania z matematyki....mam wrazenie ze licze dobrze a
pozniej mnie lapie rozczarowanie..
4 sie 15:22
Bogdan:
120o + 120o + 120o = 360o, a teraz przypomnij sobie ile stopni ma kąt pełny?
4 sie 15:28
ertyui: 360
4 sie 15:32
Bogdan:

Jeśli suma miar kątów ścian bocznych przy wierzchołku ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
jest równa mierze kąta pełnego, to oznacza, że wysokość ostrosłupa wynosi ... (ile?)
4 sie 15:36
ertyui: nie wiem..
4 sie 15:42
Mila:

h=6
α=120:2=60
4 sie 15:44
Mila: h=6, α=60
0
EB=6
√3
a=2EB=12
√3 krawędź podstawy.
W ΔSOE :
(*) 6
2=|OE|
2+H
2
| | 1 | |
|OE|= |
| hp (1/3 wysokości podstawy) |
| | 3 | |
(**) 36=6
2+H
2
H=0
4 sie 15:46
konrad: ja też się chętnie dowiem co mają kąty przy wierzchołkach ścian bocznych z wysokością
ostrosłupa
4 sie 15:47
Bogdan:
Przecież taki ostrosłup ma wysokość równą 0 i jest po prostu płaskim trójkątem równobocznym.
4 sie 15:47
konrad: hmm, no rzeczywiście
4 sie 15:48
ertyui: tez na poczatku chcialam pisac 0 ale mi to nie pasowalo. masakra jakas
4 sie 15:48
Mila: Konrad, ściany boczne "składają" się na podstawie. Przedstawiłam obliczenia.
4 sie 15:48
ertyui: dobra wracam do swojego liczenia tego nieszczesnego zadania.chociaz po tylu akcjach to juz
wysiadam psychicznie hahaha, dziekuje Wam bardzo mocno za pomoc
4 sie 15:49
Bogdan:
Nie ma co tu liczyć. Objętość tego ostrosłupa jest równa zero.
4 sie 15:50
ertyui: to baba by mi dawala takie zadanie ? niemozliwe..
4 sie 15:52
Bogdan:
Myślę, że pani (nie baba), która dała to zadanie, chciała sprawdzić zdolność do
zdroworozsądkowego (logicznego) myślenia.
4 sie 15:55
ertyui: to oznacza ze obliczenia kondrada sa zle ?
4 sie 15:55
ertyui: no tak mialam poprawic, Pani zdecydowanie lepiej wyglada
swoja droga... dziwi mnie t troche, ze tak zrobila. Bo z reguly daje nam rzeczy ktore
robiliismy na lekcjach, tego typu zadania dawalaby uczniom z lepszym przyswajaniem wiedzy z
matematyki.... wiem co mowie. No coz. zadzwonie do niej moze, spytam sie moze
4 sie 15:57
ertyui: (bez moze jednego na koncu* brr.. )
4 sie 15:59
ertyui: mam rozumiec ze rozwiazane przez konrada zadanie jest niewlasciwe?
4 sie 16:07
ertyui: bo z nich jednakowoz mi wyjdzie to H..
4 sie 16:07
konrad: to co Ci podałem jest dobrze i też powinno Ci wyjść H=0
4 sie 16:11
ertyui: jak zero...

cholera.. to zle obliczenia czy co.. juz nic nie wiem,spralo mi to glowe.....
wyszlo mi to a= 12
√3
pozniej podlozylam sobie pod wzor na trojkat rownob.h= a
√3 / 2 wyszlo 6
√3 mialam i a i h
policzylam z pitagorasa H ,, i wcale nie wyszlo 0...
nie wiem juz...
4 sie 16:15
Mila: ert.. Przecież obliczyłam 15:46 .Po kolei masz wyjaśnione.
4 sie 16:16
ertyui: no tak...musze sie odwolac do tego zadania u Pani.. wiem ze to nie jest ten poziom. Moze na
rozszerzonej to mieli czy cos. Dziekuje za czas poswiecony aby mi pomoc
4 sie 16:20
ertyui: a moze jak sie upre to rozkminie to sobie sama..
4 sie 16:23
Mila: Erty., to zwykła bryłka. Jeśli nie miałaś trygonometrii, to masz tam (ΔSEB) połowę trójkąta
równobocznego o boku 12.
4 sie 16:25
ertyui: haaaaaaaaaa! doszłam lepszym spodobem do tego że to H ma 0...

zdecydowanie łatwiejszym

GITES! wiec chyba.ogolnie rzecz biorac...zadanie nie jest dla poziomu rozszerzonego,
wystarczyly mi tylko odpowiednie wzory, informacje i jest ! <fanfary>
4 sie 18:11
ertyui: a jesli H ma 0 to normalnie moge liczyc dalej wszystko tak?
4 sie 18:12
konrad: no możesz tylko po co
4 sie 18:17
ertyui: czyli moge w taki sposob zakonczyc

pc juz nie liczyc ? pb pp ?
4 sie 18:19
picia:
a co chcesz liczyc
4 sie 18:19
ertyui: No nic juz H byloby potrzebne a tak to ..juz po ptokach

oka !
4 sie 18:21
ertyui: nie wiem teraz w gruncie rzeczy za pomoca tego sposobu jest wszystko jak nalezy...
haha..smiechu warte..

___
koniec tego tematu. rozejsc sie hehehe
4 sie 18:28