równolełobok
Krzychu: Czy w każdym równoległoboku suma kątów leżących na przeciw siebie jest równa 180o ?
30 lip 13:48
nikt: naprzeciw?
30 lip 13:49
rumpek: 863 tyle w tym temacie (patrz kąty w równoległoboku)
30 lip 13:50
Mila: Suma dwóch sąsiednich jest równa 180.
30 lip 13:50
Krzychu: faktycznie, naprzeciw

.
Chodzi mi, czy na przykładzie tamtym przedostatnim czy zawsze jest α+β=180
o
30 lip 13:57
rumpek: tak bo to kąty przeciwległe
30 lip 13:58
Krzychu:

Kąty ostre między przekątną d równoległoboku a jego bokami mają mary α i β. Oblicz obwód i pole
tego równoległoboku.
30 lip 14:01
Mila: Rumpek, Krzychu
.Kąty przeciwległe w równoległoboku są równe.
Suma dwóch sąsiednich kątów w równoległoboku jest równa 180.
30 lip 14:02
Krzychu: to moj rysunek.. Z niego wynika, że 2α+2b=180, czyli a+β=90. To ta figura to jest prostokąt.
tak?
30 lip 14:02
rumpek: Mila wiem o co chodzi, tylko nie wiem czemu tyczył się post 14:02

Ja mówiłem o
865
30 lip 14:07
rumpek: Krzychu podaj dokładny temat, z którym masz problem. Bądź wpisz tutaj zadanie
30 lip 14:09
Krzychu: tam wyżej z rysunkiem., w tym zadaniu myślałem że kąty naprzeciwległe mają 180
0 a tu jednak
nie.
30 lip 14:13
rumpek: podaj zadanie
30 lip 14:15
Krzychu: Kąty ostre między przekątną d równoległoboku a jego bokami mają mary α i β. Oblicz obwód i pole
tego równoległoboku.
30 lip 14:15
rumpek:

I twierdzenie sinusów

koniec
30 lip 14:23
Krzychu: ok, a te oznaczenia u mnie w kącie na górze po prawej stornie to w ogóle były ok ?
30 lip 14:26
rumpek: Taki jak rysunek powyżej i jedziemy:
1
o
| a | | d | |
| = |
| |
| sinα | | sin(180o − (α + β)) | |
asin(α + β) = dsinα
30 lip 14:26
rumpek:
2
o
| c | | d | |
| = |
| |
| sinβ | | sin(180o − (α + β)) | |
csin(α + β) = dsinβ
3
o L = 2 * c + 2 * a
| | 2dsinβα | | 2dsinα | | 2dsinα + 2dsinβ | |
L = |
| + |
| = |
| = |
| | sin(α + β) | | sin(α + β) | | sin(α + β) | |
| | 2d(sinα + sinβ) | |
= |
| |
| | sin(α + β) | |
Pole sam już zrobisz
30 lip 14:29
Mila: Rumpek, wszystko już się zgadza.
30 lip 14:51
rumpek:
30 lip 14:54
Krzychu: a może być z tw. sinusów:
a2=d2+c2−2dc cosα
c2=d2+a2−2ac cosβ
czyli:
a=√d2+c2−2dc cosα
c=√d2+a2−2ac cosβ
Ob=2(√d2+c2−2dc cosα+√d2+a2−2ac cosβ) ?
31 lip 10:53
rumpek: WTF

to jest twierdzenie cosinusów

Zauważ, że masz 2 niewiadome w swoim rozwiązaniu, więc
źle
31 lip 11:03
rumpek: wulgaryzmów na forum się nie używa
31 lip 11:06
nikt: jako dżentelmen wysokiej klasy nie mogę pozwolić aby takie słownictwo było używane na forum

Wpis został osunięty
Z poważaniem
nikt
31 lip 13:15
rumpek: poprzedni login był ciekawszy
31 lip 13:21
nikt: ale miał zbyt wielkie plany i idee

Zmieniłem na troszkę bardziej przyziemny
31 lip 13:25
rumpek:
31 lip 13:25
nikt: Ciekawe czy w ogóle ktoś pamięta rozwinięcie starego nicku
31 lip 13:30