Wyznacz równanie pkręgu opisanego na trójkącie prostokontnym o
czarny:
29 maj 18:02
Bezimienny: Musisz bardziej się postarać
29 maj 18:03
czarny: Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym o przeciwprostokątnej AB jeżeli
A=(−4,2), B=(6,8)
29 maj 18:05
Bezimienny:
równanie okręgu: (x−a)2 + (y−b)2 = r2 (a,b) − środek okręgu, r − promień
gdy okrąg jest opisany na trójkącie prostokątnym to przeciwprostokątna AB będzie średnica
okręgu
Czyli wyznacz środek odcinka AB(twoje (a,b)) i długość od A do tego środka (twoje r)
29 maj 18:11
Bezimienny:
1750 − środek
1248 − długość
29 maj 18:12