rozwiąż równanie
Gracjan: x3−2x2−5x+10=0
rozwiąż równanie , bardzo proszę o pomoc , mam dużo nauki i się nie wyrobie...
21 maj 21:06
Basiek: x2(x−2)−5(x−2)=0
(x2−5)(x−2)=0
(x−√5)(x+√5)(x−2)=0
21 maj 21:07
Gracjan: i to wszystko? dziękuje !
21 maj 21:09
Basiek: 
No, wypisz sobie z tej postaci pierwiastki.
21 maj 21:10
Gracjan: heh wiedziałem , tylko jak?

na prawdę nic nie umiem , u mnie mamy koszmarną nauczycielkę , piszę i jednocześnie gada w
zajebiście szybkim tempie , 3 osoby na 27 miały pozytywną ocenę z tego sprawdzianu , lol
21 maj 21:11
Basiek: więc, jak już masz postać czynnikową− czyli tę powyższą, to przyrównujesz każdy nawias do zera.
więc
x−√5=0 => x=√5
x+√5=0 −> x=−√5
x−2=0 => x=2
21 maj 21:15
Gracjan: cholera , to już nie jest takie proste ;s
no okej , więc mam już to porównane , co muszę zrobić dalej?
21 maj 21:20
Maslanek: Napisać odpowiedź.
21 maj 21:25
Gracjan: no fajnie wiedzieć , tylko jaką?
21 maj 21:26
picia: przeciez masz rozwiazane

21 maj 21:26
Gracjan: tylko dalej nie wiem skąd to się wzięło
21 maj 21:27
Basiek: Ale czego tu nie wiesz
21 maj 21:52
21 maj 22:02
Maslanek: Ty i te Twoja zadanka
21 maj 22:03
21 maj 22:06