Pole trójkąta równoramiennego o podstawie 16 cm wynosi 80 cm^2. Oblicz obwód teg
bamboo: Pole trójkąta równoramiennego o podstawie 16 cm wynosi 80 cm2. Oblicz obwód tego trójkąta.
Bardzo proszę o pomoc.
18 maj 21:30
picia:
wylicz h
a potem z twierdzenia Pitagorasa policz ramie trojkata.
18 maj 21:38
Ajtek:
Zerknij tutaj
500, później tutaj
503 i jeszcze tu na koniec
483
18 maj 21:40
picia: no w sumie racja

i zrob sobie rysunek zeby widziec co i jak.
18 maj 21:42
bamboo: Policzone, h=10, tylko z tw. Pitagorasa wychodzi mi:
h2+82=x2
102+64=x2
100+64=x2
164=x2
x=√164
czy ten x ma taki zostać, czy trzeba dać inną formę? x = √4 x 41
x= 2√41 ?
18 maj 21:43
bamboo: Samo wyliczenie no problemos, ale mam chyba problem z tym pierwiastkiem
18 maj 21:44
picia: 2√41 jest ok
18 maj 21:47
bamboo: Podziękował, i mam problem z obwodem jeszcze, tzn. z zapisem:
Ob = 2x +a
Ob = 2 x 2
√41 + 16
Ob = 4
√41 + 16
I w takiej formie to zostaje ?
18 maj 21:51
mala2: Ob = 4(√41+4)
18 maj 21:52
picia: no jak napisala @mala2 to ladniej wyglada
18 maj 21:54
bamboo: Dziękuję bardzo

Ciekawe, po ile macie lat i co robicie w życiu

Bo ja, 24 letnia pożal się
Boże studentka, pomagam mojemu kuzynowi w naumieniu się konkretnych zadań i widzę, że poziom
mojej wiedzy jest totalnie żenujący

Jeszcze raz dziękuję. Nie omieszkam skorzystać ponownie
z pomocy
18 maj 21:57
bamboo: "Ładniej wygląda"

Niech będzie
18 maj 21:58
picia:
18 maj 21:58