planimetria
eva: W trójkąt równoramienny o wysokości 4 cm i podstawie długości 6 cm wpisano okrąg. Oblicz
promień tego okręgu.
Wytłumaczy ktoś?
16 maj 16:20
Ajtek:
Tutaj masz podpowiedź:
542
16 maj 16:23
eva: Jeszcze jedno zadanko, którego nie mogę rozkminić.
Na okręgu o promieniu 2 opisano trójkąt równoramienny o kącie przy postawie 30 stopni. Oblicz
obwód tego trójkąta.
16 maj 16:24
eva: Ajtek, dziękuje. A to drugie zadanie?
16 maj 16:28
Ajtek:
Tutaj masz wskazówkę
541 do drugiego.
16 maj 16:28
Aga1.:

a=2x
h=2+y
Obw.=a+2c
16 maj 16:34
Ajtek:
Ups, źle doczytałem drugie zadanie

. Oczywiście
Aga1. ma rację

.
16 maj 16:38
eva: Też tak na początku odczytałam. Dzięki
16 maj 16:41
eva: Wyszło mi 24 + 12√3. Według odpowiedzi jest źle...
16 maj 16:51
Eta:
18+4√3
16 maj 16:53
Maslanek: b] Ajtek [/b, to wczorajsze zadanko z największym dzielnikiem w zależności od n.
x=37 dla n=31+37k; k∊N
x=1 dla reszty n.
Tak to wygląda?
16 maj 16:53
Ajtek:
Tak Maslanek
16 maj 17:02
Eta:
16 maj 17:02
Maslanek: Świeży umysł to inaczej się robi

Co 480 liczba jest taka... −,− Tragedia xD
16 maj 17:03