matematykaszkolna.pl
[C[Basiek]], [N[Rumpek]] i wszyscy inni maturzyści Basia: Basiek, Rumpek i wszyscy inni maturzyści Od piątku poczynając trzymam za Was kciuki. Będzie dobrze ! emotka
2 maj 09:14
Kasia: DZIĘKUJEMY! emotka
2 maj 09:18
DZIADZIA: a za DZIADZIE tez proesze trzymaćemotka
2 maj 09:20
nyśka: A ja nie dziękuję − żeby nie zapeszaćemotka ale trzymajcie mocnoemotka
2 maj 09:33
TOmek: spokojnie jeszcze dwa dni
2 maj 09:36
Daniel: Dzieki Kto da rade jak nie my ?
2 maj 09:54
Alkain: Dziękujemy ! emotka
2 maj 09:58
Święty: Niedziękuję emotka
2 maj 10:07
awe: nie dziękuję damy radę, musimy!
2 maj 10:16
Anula: coś czuję że znowu polegnę
2 maj 10:19
rumpek: Dziękujmy bardzo emotka emotka
2 maj 10:36
maturzysta: Dzięki Polak lajt, byle kardynała nie zrobić. Gorzej z matmą i chemią xDD
2 maj 11:38
maturzysta: A właśnie, o której godzinie polak zaczynamy w piątek pisać? Ja nawet terminów i godzin matur nie znam xD
2 maj 11:39
Basiek: O, jak miło, Basiu emotka Właśnie sobie uświadomiłam, że to już pojutrze, więc mam masę czasu i jeszcze wszystko zdążę emotka
2 maj 11:42
maturzysta: Ja zaraz do matmy siadam, ale powiedzcie, o której godzinie jest polak w piątek?
2 maj 11:44
Basiek: O 9−tej emotka
2 maj 11:45
maturzysta: Oby Potop był na maturce emotka Dobra, ja lece do matmy. Bywajcie!
2 maj 11:47
kacper: Pewnie, że będzie dobrze. Wszystko zdamy emotka Trza wierzyć.
2 maj 12:03
Ajtek: Nie wiem czy maturzystów to jakoś pocieszy, ale kasztany zakwitły. Również będę ściskał kciuki za Was emotka.
2 maj 12:32
rumpek: Coś czuję, że będzie stówka z polskiego emotka emotka
2 maj 12:33
kacper: Ja myślałem, że słabo mi pójdzie z matmy, ale skoro kasztany już zakwitły to zmienia to postać rzeczy.
2 maj 12:34
jenyjeny: Wszystko byle nie POTOP! Dżuma, Wesele, Zbrodnia i kara, Tango i wiele wiele innych <3 Gardzę potopem blee
2 maj 12:34
rumpek: Potop był na poprawie emotka Tak samo jak lalka, zatem spokojnie emotka
2 maj 12:35
kacper: Lalka była już 6 razy więc wszystko może się powtórzyć
2 maj 12:35
Kamil: nam polonistka mowiła ze mozna wymyslec 500 róznych tematow z Lalki wiec nie widze problemu w tym zeby poraz kolejny byla Lalka. Ale ja i tak wiem że będzie WESELE
2 maj 12:48
rumpek: Wesele − dramat napisany w okresie Młodej Polski. Starczy
2 maj 12:52
Greg: NIE ZDAM !
2 maj 14:08
Basiek: Czytaj ładnie Wesele, a będzie zdane.
2 maj 14:08
Greg: Ja już większość lektur zapomniałem oprócz tych z II WŚ i Makbeta . Do polskiego nie wiem jak sie brać do nauki . Co innego matematyka i fizyke one to dopiero motywują
2 maj 14:13
Basiek: http://we.ostatnidzwonek.pl/a-56.html Do polskiego... przeczytaj streszczenia/poczytaj zeszyty. Większość pkt. to wypracowanie.
2 maj 14:14
rumpek: Basiek mogłabyś coś napisać o "Weselu" ?
2 maj 14:14
Basiek: A mogę wieczorem? Razem z "Dziadami" to znienawidzona przeze mnie lektura emotka Ale dziś mam się zamiar z niej "obkuć" emotka To napiszę coś ładnie, z sensem + najważniejsze pojęcia. Okej? emotka
2 maj 14:15
rumpek: ok
2 maj 14:16
Greg: Dzięki Basiek , przez Ciebie będę musiał się kuć do Polskiego
2 maj 14:17
Basiek: Cała przyjemność po mojej stronie emotka Znęcanie się nad ludźmi, to moje hobby emotka A teraz sio do polskiego!
2 maj 14:21
Bartek0807: Byle nie Dziady. Mam niewyjaśnioną niechęć tej książki zresztą do całej twórczości Mickiewicza. Basiek przybij piątkę i masz jabłko emotka
2 maj 14:41
kacper: Ja mam Dziady cz.III w prezentacji maturalnej. Więc jak już Dziady mają być to tylko część trzecia
2 maj 14:42
kylo1303: Dzięki Basia za wiare emotka
Basiek: <Szczerzy się wsadzając kolejne jabłko do wielkanocnego koszyka> Ja przewiduję Wesele (lub Dziady), z dużym naciskiem na Wesele. Z prostej przyczyny− takie mam szczęście w życiu Więc wszyscy wiecie... Wesele. Ja coś w skrócie wrzucę wieczorem na ten temat "dla leniwych" emotka
kacper: To może sobie jeszcze Wesele ogarnę, coś z duchami pamiętam
2 maj 14:45
Basiek: http://chomikuj.pl/marcinzd21/lektury+wypr.+itp/Matura+-+jezyk+polski+-+165+stron,533529755.pdf Całkiem fajna sprawa to "165 str" emotka Wesele− lektura nr 70.
2 maj 14:47
kylo1303: Basiek Bo zaraz pojdziesz na karnego jezyka za kradziez nie swoich jabłek!
2 maj 14:48
Basiek: Przeeepraszam. Jak nie ma własnych, to wiesz... podkradam A tak serio... miałam się uczyć
2 maj 14:49
kacper: Długo się do tego zbierasz
2 maj 14:50
Basiek: Złe nawyki z LO emotka Nauczyłam się, że "wszystko na ostatnią chwilę" się opłaca. Dotąd zawsze się opłacało. Ale masz rację Kasprze− co prawda mogłeś to ująć trochę milej, ale pewnie można przywyknąć.
2 maj 14:52
kacper: Ajroni nie załapałaś Żarcik sypnąłem, a ty najlepiej powinnaś go wychwycić.
2 maj 14:54
Basiek: Ale jaka w tym ironia, skoro to prawda? ... Też musisz iść się uczyć polskiego! Dobra, do potem emotka
2 maj 14:55
kacper: No ale ja się matmy uczę. Uczę się zadań ile się da, im więcej tym rachunek prawdopodobieństwa większy, że coś się trafi na maturze
2 maj 14:56
psik: Nienawidzę Wesela :<.
2 maj 15:36
Alkain: psik Nie jesteś jedyny ;<
2 maj 15:37
kacper: Jest zjadliwe, są gorsze lektury moim zdaniem
2 maj 15:39
p.: Rany boskie, święta makrelo, przecież Wesele to jedna z najlepszy lektur o.O Istny majstersztyk wśród tego romantycznego badziewia. btw jak nie ogarniacie to polecam jutro na tvp2 o 10.20 − adaptacja Wajdy − douczcie się gamonie ;>
2 maj 15:49
kylo1303: 10.20... srodek nocy. Ale zmusze sie i wstane Dzieki za info.
2 maj 16:00
kacper: Nie, ja nie dam rady, za wcześnie
2 maj 16:01
Alkain: p. Wesele to Młoda Polska A zresztą nie chodzi że nie ogarniam po prostu są lektury których nie lubię. Według mnie nie mają za grosz przesłania i są nudne jak flaki z olejem. Takie moje zdanie i tyle
2 maj 16:15
psik: Woh, aż wstanę i obejrzę! , dzięki.
2 maj 16:19
kacper: Ja najbardziej lubię Zbrodnie i karę a za najgorszą lekturę uważam Jądro Ciemności. Uwaga, piszę teraz na poważnie: kiedy czytałem jądro ciemności zacząłem się pocić.
2 maj 16:22
rumpek: Jądro ciemności? − bodajże XX−lecie międzywojenne, jest opowiadaniem. Występują 2 narratorzy [kompozycja szkatułkowa]. Jednym z narratorów jest Marlow, a drugim ktoś z załogi emotka Tyle wiem No i tam Kurtz będąc w dżungli [Afryce] zatracił wszelkie ludzkie cechy, stał się "zwierzaczkiem". itp. emotka Bardziej ta lektura dotyka problemu natury ludzkiej i wpływu środowiska. Człowiek musi się przyzwyczaić. Drugą taką naturą − ukazanie jest bestialstwo, znowu przykład Kurtza − nabite czaszki na pale, oraz groźby, aby nie wynosić z terenu kości słoniowej. [ biznes to biznes ]
2 maj 16:30
psik: Dla mnie fajne były : Inny Świat, Mistrz i Małgorzata, Faust, Lalka, Antygona, Makbet, Zbrodnia i kara, Zdążyć przed Panem Bogiem i może jeszcze Tango bo ma fajną wierną adaptację filmową. Wsio co umiem
2 maj 16:30
psik: Dla mnie fajne były : Inny Świat, Mistrz i Małgorzata, Faust, Lalka, Antygona, Makbet, Zbrodnia i kara, Zdążyć przed Panem Bogiem i może jeszcze Tango bo ma fajną wierną adaptację filmową. Wsio co umiem
2 maj 16:31
kylo1303: "fajne" to za duzo powiedziane, ale ksiazki dotyczace okresu wojennego, lagrow etc sa dosyc ciekawe. A tak to nie oceniam bo nie przeczytalem zadnej z tych ksiazek. Ale chyba najbardziej pojebana lektura byla Ferdudurke.
2 maj 16:33
2 maj 16:35
psik: Tak, to fakt, Ferdydurke była i jest lekko mówiąc dziwna. Właśnie sobie przypominam ją
2 maj 16:39
kylo1303: Po prostu zwykle, kulturalne slowa nie oddaja sensu wypowiedzi. Lektura ta byla dziwna, nudna, niezrozumiala, pokręcona (i tu chwilowo zasob przymiotnikow okreslajacych ferdydurke mi sie konczy) i pewnie pare innych, ale wlasnie slowo "po***a*a" duzo lepiej okresla ksiazke niz wszystkie te przymiotniki razem wzieta. Wszystko jest dla ludzi, w tym rownie wulgaryzmy. Tylko 1. trzeba umiejetnie z nich korzystac i 2. nie naduzywac.
2 maj 16:40
rumpek: Ferdydurke − bodajże również XX − lecie międzywojenne, głównie chodzi, że typek mający koło 30 lat, wraca do szkoły [ bo gówno umie ] . A w szkole dzieje się niezły rozpierdziel − nauczyciele ograniczeni, próbują "upupiać". Cała powieść ukazuje, przyjmowanie masek przez ludzi. Dotyka problemów ówczesnych czasów.
2 maj 16:41
awe: ferdydurke jest świetna! owszem, absuradlna, ale przynajmniej wiadomo, że to wszystko jest prześmiewcze. ja dzisiaj zwątpiłam nad dziadami(b e ł k o t!) i ogólnie romantyzmem no i cóż. w dupie to mam, co ma być to będzie. polski mi nie jest do niczego potrzebny, a na 30% poleje wody. mam lepsze zajęcia, o.
2 maj 16:43
rumpek: Ty chociaż umiesz lać wodę
2 maj 16:43
kylo1303: na 30% kazdy napisze, dlatego uczyc sie jako tako nie ma co. Chociaz przypomniec lektury warto, bo chyba jedyna opjca nie zdania to walnac bledy kardynalne (jeden to przejdzie ale jak kilka to moga oblac).
2 maj 16:45
awe: zawsze lałam wodę na przynajmniej 70%, więc się nie boję aż tak. kardynałów też raczej nie zrobię, ogólne pojęcie o lekturach mam. oczywiście oprócz tego syfu z romantyzmu... wszyscy byli wtedy naćpani i tyle
2 maj 16:48
kacper: U mnie w klasie ludzie długo się śmiali z 'upupiania' i 'gęby' Świętoszek jeszcze fajny jest
2 maj 16:49
Amadeusz: Ludzie czy napiszę na min. 30% Jak już więkość lektur już zapomniałem ? MAtko strasznie się stresuję ! Najbardziej się boję ,że dostanę ,,inny" temat . Ja nie jestem CHÓMANISTOM
2 maj 17:02
Kamil: Generalnie to mówiłem tak samo jak Wy. Polski ? Pf. Kto by się na to uczył, przecież tego nie da się nie zdać. Jakie było moje zdziwienie na wynikach z matury, gdy na kartce pisało J. Polski : 37%. O mały włos. Jeszcze jak pomyślę, że wszystkim dali punkt za jedno zadanie to aż mnie ciarki przechodzą. Ale do matematyki się uczyłem i nie było najgorzej.
2 maj 17:06
Amadeusz: Ja mam teraz takie samo uczucie to co ty Kamil , ale wciąż się boję ,że nie zdam z Polskiego
2 maj 17:07
Basiek: Mam dla Was dobrą nowinę. Jeśli nie zdacie polskiego, a potem tego następnego co piszecie (piszemy....), to macie wolne i spokój. Zero stresu. Nie użalajcie się, właśnie przerobiłam [niemal] cały Romantyzm Został tylko Renesans, Barok, Oświecenie, Pozytywizm, Młoda Polska, Dwudziestolecie oraz Współczesność. Do piątku jest czas emotka
2 maj 17:13
kacper: Nie, ja uważam, że nie ma takiej opcji. Myślę, że jeseżeli ktoś jest ogarnięty i umie pisać normalnie zdanie to zda polski. Ja pisząc próbne wypracowania nigdy nie odwoływałem się do treści lektury. Zawsze pisałem tyle ile mogłem z tekstu wyczytać. Wystarczy to zinterpretować i umieć pisać zdania bez błędów. A ja tak jak Kamil to polskiego się nie uczę, tylko wciąż do matmy, bo jest opcja że mogę ją zawalić.
2 maj 17:15
DżejDżej: Kamil: ty miałeś 37%, ja miałem 31% emotka
2 maj 17:15
rumpek: Basiek Masz może troszkę czasu ?
2 maj 17:17
Amadeusz: Basiek , a ty ile zamierzasz mieć % ?
2 maj 17:17
Basiek: W przerwie przed Panem Tadkiem emotka Mam. I wiecie co? To, że polskiego zdać nie można.... to mit. Można oblać. emotka
2 maj 17:18
Basiek: Na próbnych miałam 83−85%
2 maj 17:18
DżejDżej: a z matmy Basiek?
2 maj 17:20
rumpek: Wpierw odpowiem na twoje pytanie w innym temacie
2 maj 17:20
Basiek: Powiem tak: zaczęłam Operonowskimi 90% z podstawy (wszystko, za wyjątkiem prawdopodobieństwa) i 60% z rozsz (też odpadało mi prawdo+ stereo). Na ostatniej matmie podstawowej miałam 70%, bo jakoś mnie tak... zablokowało. Nie wiem, co to cholera było, ale nie chcę powtórki
2 maj 17:21
Amadeusz: matka ja się modlę o powyżej 30% , a ta 80−85% ...
2 maj 17:21
kacper: Każdy w czym innym jest dobry emotka
2 maj 17:24
Amadeusz: Nie wiem jak wy , ale robiąc arkusze z fizyki lub matematyki bardziej mnie motywuje do pracy niz uczac sie do polskiego
2 maj 17:26
DżejDżej: wg mnie powinni zmienić j.polski. Wystarczyło by czytanie ze zrozumieniem i najwyżej coś napisać "życiowego" a co najważniejsze to ZERO LEKTUR I WIERSZY. Ci wszyscy poloniści to zapomnieli że świat cały czas posuwa się na przód. KOMU W DZISIEJSZYCH CZASACH POTRZEBNE SĄ LEKTURY kto po maturze przeczytał chociaż jedną lekturę po maturze?, komu one w ogóle są potrzebne? i w czym mają nam pomóc? Podobno matura to test dojrzałości a nie znajomości lektur które ktoś napisał w większości pod wpływem alkoholu.
2 maj 17:31
Basiek: Kto przeczyta? Ja! emotka Humaniści teraz pukają się w głowę i myślą "No po co mi wielomiany?! Jakby dodawanie nie wystarczyło!"
2 maj 17:32
rumpek: DżejDżej ja bardzo chętnie wrócę do Pana Tadeusz emotka
2 maj 17:33
kacper: Matematykę trzeba umieć na tyle aby obliczać proste rachunki, dodać odjąć minus podzielić a nie sinusy. A polski trzeba znać pisownię i się wysławiać. Lektury są nudne, więc można czytać normalne książki.
2 maj 17:35
DżejDżej: też racja dla tego powinien każdy mieć wybór. Nie powinno być tak że humanista nie musi pisać matematyki, a matematyk musi pisać przedmioty humanistyczne jak było wcześniej. Albo wszystko obowiązkowe albo nic!
awe: no i właśnie. lubisz liczyć, pisz matmę, lubisz mickiewicza − pisz polski. nic nie lubisz − nie zdawaj matury. amen. obowiązkową powinni zlikwidować, ja hejtuje polski, a znajomi z humana umierają nad matmą. i po co?
Greg: Matematyka mi się przyda , bo jak mam policzyć rowy , które wykopałem ?
2 maj 17:36
Basiek: Ja z kolei uważam, że zarówno znajomość literatury, jak i wektorów jest przydatna. Może nie sprawdza się tego w odpowiedni sposób, ale ludzie... to takie minimum jest.
2 maj 17:37
kacper: Minimum to proste rachunki. Musisz umieć liczyć na tyle, aby wiedzieć, że pani cię w sklepie nie oszukała.
2 maj 17:38
DżejDżej: To tylko ja jestem na tym forum na tyle mało rozgarnięty by po maturze już nigdy w życiu nie wziąść lektury do ręki? Kurcze.... mnie po prostu te lektury nie kręcą. Ostatnią czytałem w podstawówce, a tak to same streszczenia i to jak najkrótsze. Starałem czytać ale mi to nie wychodziło. Jak po 10 min nie poszedłem grać z kolegami w piłkę, to usnąłem przy niej. Nie potrafię się przymusić do tegoemotka
2 maj 17:39
rumpek: Dobrze jest jak jest. To, że matematyka i polski są obowiązkowymi przedmiotami ma swoje zalety − niektórzy jednak przysiądą i zaczną coś powtarzać, więc coś zostanie w główce. Natomiast rozpatrywać Polskę na tle innych krajów to edukacja stoi w miarę wysoko [przynajmniej wiemy, gdzie leży dane państwo itp.]. Dzięki właśnie takim egzaminom, co roku praktycznie jest ten sam problem − po co te prace z polskiego − ale i tak mimo to maturzyści zdają emotka Mało kogo nie przepuszczają, zależy na jakiego egzaminatora się trafi. Można jednak byłoby wprowadzić licea 4 letnie − wtedy byłby znacznie ciekawsze efekty nauki [tak jak było kiedyś]. I żeby nie było gimnazjów − bo to dziadostwo na cholerę praktycznie istnieje. Nic nie daje.
2 maj 17:40
Basiek: Bo te lektury w większości są do... Nie wiem, co za pajac je wybierał. emotka
Greg: Ja jestem na 99% przekonany ,że nie przeczytam już żadnej lektury czy wiersza po maturze
matroz: powodzenia wzajemnieemotka czy ktoś oprócz mnie nie ma jeszcze powtórzonych wszystkich lektur? mnie jeszcze 5 zostało i mam nadzieję że nie bd potopu, przeczytałem streszczenie na 30 str i niewiele zapamiętałem.
Basiek: Mnie zostało jeszcze 19 do przeczytania emotka Więc.... emotka Pewnie znów będę potem
2 maj 17:41
matroz: Basiek to co zamierzasz czytać teraz 19 streszczeńemotka
2 maj 17:43
firi: Nie dziękuję.
2 maj 17:44
matroz: kilka dni temu byłem u fryzjera. podobno to oznacza, że nie zdam.
2 maj 17:45
Basiek: Dokładnie. Sugerujesz, że nie dam rady?
2 maj 17:46
kylo1303: Pomijacie fakt ze czlowiek (jego mozg) rozwija sie poprzez cwiczenia. Postawa taka jaką prezentujecie przyczynia sie wlasnie do spadania poziomu nauczania i w konsekwencji do tworzenia spoleczenstwa debili (rumpek− tylko bez killerow). To jest w pewnym sensie dziedzictwo kulturowe, esencja naszej swiadomosci narodowej. Sam uwazam ze taka znajomsoc historii starozytnej nigdy mi sie w niczym nie przyda, ale jednak orientowac sie trzeba. Czlowiek na poziomie musi potrafic wypowiedziec sie na kazdy temat. Takze mimo tego ze nie czytam lektur i nudzi mnie nauka polskiego, to jednak nie twierdze ze w ogole nie powinnismy zdawac obowiazkowego polskiego. I na dobra sprawe to raczej humanisci maja mocniejsze argumenty "zeby nie uczyc sie matematyki" niz matematycy narzekajacy na j. polski. Bo w koncu komu przyda sie trygonometria, wielomiany, logarytmy etc? Tylko osobom zatrudnionym w odpowiednich zawodach (typu architekt musi znac bryly itd).
2 maj 17:46
rumpek:
2 maj 17:47
kacper: Chodźmy lepiej zjeść jabłko, wszyscy zdamy te matury i taki będzie finał
2 maj 17:49
rumpek: Zgadza się
2 maj 17:49
matroz: Basiek dasz radę, 3mam kciukiemotka ja jednak trochę wcześniej zacżąłem powtarzać, aby wszystko nie wymieszało się w głowie, jednak mimo wszystko mam w niej mętlik
2 maj 17:50
kylo1303: DżejDżej wziąć Ostatnio byl narodowy dzien ksiazki, to moze slyszeliscie statystyki... troche niepokojace, zwazywszy na fakt ze studenci i uczniowie zawyzaja srednia. rumpek Na maturach wszystkich puszczaja− owszem, ale to ma tez przyczyny polityczne i ekonomiczne. Panstwu nie jest na reke jak zbyt duzo ludzi nie zda. W polsce edukacja ogolna moze i jest na lepszym poziomie niz za granica. Mowi sie ze np. w stanach takie tepaki. A na dobra sprawe wynika to z innego systemu oswiaty. Na zachodzie bardziej nastawiaja sie na sepcializacje, a nie wiedze ogolna. Dlatego tez uczelnie wyzsze sa na duzo lepszym poziomie niz w Polsce. Wystarczy spojrzec na konkursy miedzynarodowe (np. matematyczne) gdzie polacy nie osiagaja sukcesow. Oczywiscie sa kraje gdzie jest duzo gorzej ale to juz inna bajka.
2 maj 17:51
awe: okej, ale kiedy w późniejszym życiu będziesz dyskutował na temat obrazu społeczeństwa polskiego w kordianie czy dziadach? matura, jeżeli już, powinna być sprawdzeniem czy potrafisz się poprawnie wypowiadać. tak jak na angielskim − napisz esej na jakiś temat. oceniana poprawność językowa, bogactwo słów i ogólny poziom wypowiedzi, a nie to czy sobie zapamiętasz imiona bohaterów granicy i dzieje zenona ziembiewicza. bezsens.
2 maj 17:52
kylo1303: https://matematykaszkolna.pl/forum/144300.html A teraz niech ktos sie wypowie.
2 maj 17:53
Basiek: Oczywiście, ze tak. Mam opatentowaną naukę. Książka w łapkę i chodzimy tam i z powrotem Działa. A teraz mały teścik− połącz pojęcia i postaci z odpowiednim dziełem. *prowidencjonalizm *winkelriedyzm *Pankracy *historiozofia Hegla *Sybir *Jesień *łydka *Weltscherz *motyw krwi *komedia charakterów *ludomania +postarajcie sobie przypomnieć jak najwięcej szczegółów+ epoka emotka
2 maj 17:56
kylo1303: No tu masz racje, nie twierdze ze matura w postaci w jakiej teraz obowiazuje jest efektywa. Czytania ze zrozumieniem jak najbardziej. Chociaz w wypracowaniu tez musisz umiec argumentowac, dobrac odpowiednia kompozycje, nie popelniac bledow itp. A co do angielskiego to nie powiedzialbym zeby rzetelnie sprawdzal wiedze... rozprawki mozna sie praktycznie nauczyc na pamiec, pisac szablonowo ( co z reszta zamierzam uczynic− nie oplaca sie wysilac bo gorzej na tym wyjdziesz).
2 maj 17:57
rumpek: winkelriedyzm − Kordian bodajże? Polska jest Winkelridem narodów. Weltscherz − Ból istnienia, Cierpienia Młodego Wertera motyw krwi − Makbet? Gdy zabił tam tego człowieczka Pankracy − Nie−Boska Komedia komedia charakterów − ? albo Świętoszek albo Tango Jesień − Chłopi? Sybir − Inny świat?
2 maj 17:59
rumpek: No i ludomania − Wesele naturalnie
2 maj 18:00
Basiek: Rumpek, mądralo emotka
rumpek: łydka − hmm Ferdydurke ?
awe: łydka to z ferdydurke, symbol, forma nowoczesności i młodości ludomania z wesela.
2 maj 18:01
Basiek: Tak emotka Jeszcze historiozofia Hegla
2 maj 18:02
DżejDżej: Basiek jedyne co kojarzę to winkelriedyzm − kordian, Pankracy− Nie−Boska Komedia, Jesień to jeden z tomów chłopów, łydka − ferdydurke, komedia charakterów − zemsta? no i tyle
rumpek: Basiek to o której wrzucisz te info z "Wesela" ?
DżejDżej: dobrze?
Basiek: komedia charakterów− Zemsta− ok, ale to gimnazjum emotka W LO− Świętoszek
2 maj 18:03
awe: a jaskółczy niepokój? zagnę kogoś?
2 maj 18:05
rumpek: Kordian?
Basiek: Mnie zagiąłeś emotka
kacper: kordian
2 maj 18:06
kacper: Drugi byłem W pracy na ustny mam m.in Kordiana
2 maj 18:06
awe: chyba bardziej werter, ale kordian też. oni wszyscy z tym jaskółczym niepokojem latali
2 maj 18:07
kacper: Kordian daleko nie doleciał
2 maj 18:08
awe: werter też na jaskółczym za daleko nie pociągnął
2 maj 18:09
Basiek: Ekhem... "Wesele"−> https://matematykaszkolna.pl/forum/142916.html Nie krzyczymy. To, co nazywanie "jaskółczym niepokojem" to chyba to, co u Kordiana Greg nazywa "chorobą wieku", więc ... chorobą romantyków. Czyli można dopasować dowolnie niemal do wszystkich bohaterów romantyzmu
2 maj 18:11
kacper: Okres dojrzewania
2 maj 18:11
2 maj 18:12
Basiek: Z kontekstu wywnioskowałam, że to te cechy... niezdecydowania, odczuwa nudę, apatię, niepokój, bezsens egzystencji− to by mi pasowało do określenia romantyków jako takich. Ale może źle wywnioskowałamemotka
2 maj 18:13
kacper: No i o to też chodzi. Apatia, nuda, niechęć do życia − jego charakter i to jak w czasie fabuły się zmienia. Jaskółczy niepokój − podoba mi się bardzo to określenie, zapiszę sobie
2 maj 18:16
matroz: Boże! zdejm z mego serca jaskółczy niepokój, Daj życiu duszę i cel duszy wyprorokuj...
2 maj 18:18
Basiek: emotka Miałam iść... Okropni jesteście. Do nauki! Natychmiast
2 maj 18:19
kacper: Trochę mnie przekonałaś i jeszcze kilka osób na innym forum. Uważam, że jest szansa, że będzie Wesele na maturze, więc jutro i je sobie ogarnę.
2 maj 18:21
Basiek: Ja prorokuję. Jedyna książka, której naprawdę ni w ząb nie ogarniam. Ja nie zgaduję, ja wiem, że będzie.
2 maj 18:22
matroz: wg mnie wesele lub dżuma. jeśli będzie potop to po maturze się utopię.
2 maj 18:23
Basiek: Potop, Pan Tadeusz, Makbet, Nie−boska, Kamizelka,.... chciałabym. Mówiłam Wam, że wiedziałam jaki będzie temat na testach gimnazjalnych?
2 maj 18:24
rumpek: Wiedziałem, że będzie rozprawka, to znaczy, że jestem prorokiem Basiek ?
2 maj 18:25
kacper: Nie mówiłaś, to teraz podaj tylko zadania z dokładną treścią jakie będą na podstawie matmy z otwartych
2 maj 18:26
Basiek: Nie, musisz trochę poćwiczyć. Ja wiedziałam, ze będzie motyw podróży, nawet sobie ten temat powtórzyłam
2 maj 18:26
matroz: idźcie się uczyćemotka wracam do Tanga, najbardziej zakręconej lektury jaką czytałem
2 maj 18:28
Basiek: Paradoks, bo jakiś tuman dał ten sam temat, który obowiązywał na konkursie kuratoryjnym, rok przed testem gimnazjalnym Ale los bywa okrutny. Będzie Wesele z takim tematem, że się nie pozbieramy
2 maj 18:29
kacper: My tu się pilnie uczymy, ktoś chyba nie zauważył
2 maj 18:29
kacper: Może być połączone z Tangiem. Tam taniec i tu taniec. Jaja byłyby z takiego tematu
2 maj 18:30
A.: Muszę zdać ten Polski , tylko ona mi stoi na przeszkodzie żeby dostać się na politechnike ..grr.
2 maj 18:31
Basiek: W zasadzie... czemu nie. Różne sposoby funkcjonowania motywu tańca w literaturze polskiej na przestrzeni wieków. Piękny temat...
2 maj 18:31
kacper: Wybrnełabyś na luzie z takiego tematu?
2 maj 18:32
Basiek: "Polski" to przymiotnik, dlatego piszemy z małej literki. Dlatego jestem za obowiązkowym polskim
2 maj 18:32
Stres: http://www.youtube.com/watch?v=IPeTGYeGO1I i jak wam sie podoba? xD
2 maj 18:33
kacper: Dobry filmik, ale to matma z innego roku, sam pamiętam pierwsze pytanie z pod vat. I rozbił mnie komentarz "Pójdziesz siedzieć"
2 maj 18:35
Basiek: Gdybym ja tylko wiedziała, o czym jest to Tango... Z frag. na pewno bym wywnioskowała. Coś tam było o dominacji jednego gościa, przejął władzę w domu, rodzinie (EDEK?), komizm sytuacyjny też, takietamróżne. Z Wesela bym wymyśliła
2 maj 18:36
A.: Stres , idź sobie nikt Cię tu nie chce
Basiek: <Poszła sobie>
kacper: To byłby ciężki temat. Więc ciekawie by było
2 maj 18:38
A.: Właśnie czytam sobie twoją pracę na temat Wesela
2 maj 18:38
matroz: a z jakim utworem kojarzy się wam pojęcie "imperatyw logiczny"?
2 maj 19:19
Stres: z Matematyka dyskretna Kenneth A. Ross, Charles R.B. Wright
2 maj 19:20
Bigos: z maturą
2 maj 19:20
Bigos: Po co się uczycie jak i tak nie zdacie ?
2 maj 19:21
matroz: nie, Tango. Stomil szuka imperatywu logicznego.
2 maj 19:21
matroz: @Bigos mów za siebie
2 maj 19:22
Bigos: Nie bądźcie takimi optymistami ! Czasami dobrze być pesymistą , bo możecie być mile zaskoczeni kiedy się dowiecie ,że zdaliście maturę , a będąc optymistą to się rozczarujecie i będziecie mieli depresję Pesymista czy optymista ? Oto jest pytanie.
2 maj 19:30
matroz: będę pesymistą, będę się martwił i stresował przed egzaminem i przez to pójdzie mi gorzej. lepiej przejmować się ew. po, jeśli się nie zdało, niż przed, także jeśli zdasz.
2 maj 19:43
Basiek: Użalanie się nad sobą jest żałosne. Jak nie teraz, to za rok. Głowa do góry. Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej. Chciałabym dodać, że materiał o Weselu nie jest mój, "wygrzebany". Nie widziałam sensu pisania, jeśli coś takiego już jest
2 maj 19:50
Eta: emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka Też trzymam kciuki emotka Powodzenia na maturze !
2 maj 20:02
M: znacie może jakiś poradnik na necie odnośnie wypracowania z polskiego?
2 maj 20:05
2 maj 20:07
Maslanek: Zauważyłem, że opłaca się czytać wypracowania na głos − chociażby po cichu. Wyłapuje się wtedy większość błędów składniowych.
2 maj 20:10
M: chodzi mi o coś bardziej szczegółowego np. jak napisać wstęp i co w nim umieścić
2 maj 20:20
kylo1303: To mozna standardowo: 1−2 zdania nawizania do lektur/tematu. W mojej pracy postaram sie porównać/ omówić powyższe zagadnienia. Na poczatku chcialbym odniesc sie do.... Kolejnym argumentem jest... Takei bzdety, zawsze sie cos wymysli.
2 maj 20:22
Basiek: "Kolejnym argumentem..."? Przecież to nie rozprawka. O.o Maslanek− to nie jest takie proste. Na sprawdzianach są z tym problemy..., a na egzaminach, to lepiej nie wykonywać dziwnych min i ruchów ustami
2 maj 20:28
ohayou: Basiekemotka mam takie pytanko, masz może jakieś stronki na których ładnie są podsumowane środki stylistyczne, typy liryki, jakieś terminy typowe dla rozszerzenia? emotka
2 maj 20:57
Maslanek: kylo... to takie gimnazjalne brzydkie. zero dynamiki Czy ja wiem. Nam polonistka powiedziała, że mamy sobie szemrać
2 maj 20:58
Basiek: No... skąd. Nie zdaję rozszerzenia. emotka Poszukaj. Faktycznie, jak się mówi, można "wyczuć" interpunkcję. Ale z doświadczenia wiem, ze wszyscy patrzą krzywym okiem. "Nie podpowiadaj!" "Ale.... ja tylko mówię do siebie..." "To rób to ciszej." "OKEJ"
2 maj 21:02
kylo1303: Basiek To zalezy od tematu. To byly luzno rzucone propozycje, schematy, oklepane zwroty. I owszem, jest to poziom gimnazjalny ale tak na dobra sprawe to sie sprawdza. Dam przyklad z rozprawki na maturze z angielskiego: jesli nie dasz we wstepie zdania typu "Ta i ta sprawa ma wiele zalet ale i wiele wad" to mozesz nie dostac punktow za teze. Mozesz napisac to 100 razy lepiej i nie dostac punktow bo nie bylo slow "(dis)advantages" czy "pros and cons". Juz mnie znane sa slowka "flaw" czy "drawback". Wracajac do tematu: indywidualizm jest zle postrzegany, od ucznia wymaga sie standardowych odpowiedzi, wyuczonych schematow.
2 maj 21:03
Maslanek: Zabawnie jest jak siedzisz i mówisz do siebie bez powodu.
2 maj 21:03
Basiek: Kylo− po prostu... nie zdarzyło mi się tego zwrotu jeszcze użyć w LO, dlatego jestem zdziwionaemotka Maslanek− u mnie to normalne. emotka Wcale nie zabawne. Po prostu, taki standard Zaraz napiszę w punktach, jak napisać pracę maturalną, ech.
2 maj 21:07
M: super emotka
2 maj 21:12
Rasta: Ja tam na pełnym luzie podchodzę do tej matury z polskiego . Dużo lektur nie przeczytałem i nie znam , ale hej 30% ? Co to dla mnie . Teraz sie ucze do fizyki i tak do 11.05 emotka
2 maj 21:13
Kamil: Matmy podstawowej nie ma się co bać. Ja arkusze próbne pisałem na koło 60%, bo zawsze coś zwaliłem, i to takie głupie błędy. A jak przyszła matura to się zmobilizowałem i napisałem na 96%, a trzeba przyznać, że zeszłoroczna do prostych nie należała. Nie wspominam nawet o rozszerzeniu, bo to był istny kosmos.
2 maj 21:14
Kamil: Mówię rzecz jasna o matematyce.
2 maj 21:15
Oczywisty: No co ty mi nie powiesz Kamil ? A rozszerzenie zdajesz ?
2 maj 21:17
Basiek: Może niekoniecznie tak robię, ale idę o zakład, że sposób będzie świetny. 1) Dwukrotnie czytamy polecenie. 2) Szybko fragment przeglądamy. 3) Myślimy nad jakimiś pojęciami, które być może kojarzymy w związki z tematem lub autorem, samą książką− zawsze jakiś punkt lub dwa mogą wpaść. 4) Teraz czytamy uważnie podany fragment POD KĄTEM tematu=> podkreślamy wszystko, co wyda nam się ISTOTNE, dopisujemy obok jakieś hasła, które nam przychodzą na myśl. Jeśli mamy coś opisać, to z pewnością na marginesie powinniśmy zacząć jakimiś przymiotnikami rzucać (i ich synonimami). Część właściwa: 5) Zaczynamy pisać. a) Wprowadzenie do tematu (Ja zawsze piszę coś w stylu "Na przełomie wieków ten temat był wielokrotnie poruszany...., jest to bowiem.... bla bla") b) zapewne można jak kylo: "W mojej pracy chciałbym nawiązać do tematu/lektury" 6) 1 lub 2 punkty są za wprowadzenie, więc np. jeśli było coś o Izabeli (z Lalki)− trzeba było napisać −> dosłownie w 3 slowach [za 1pkt]− kim była. 7) Potem po kolei− to co mamy podkreślone, zapisane na marginesie układamy w zdania, na pewno na myśl przyjdą nam kolejne rzeczy, które też wepchniemy do tego. 8) Tak Jesteśmy przy zakończeniu. Znów odnosimy się do tematu/ tezy/ naszego rozpoczęcia pracy. Powtórzenia wcześniejszych zdań (tylko sparafrazowane) są jak najbardziej na miejscu. Pamiętamy o akapitach Zdaliśmy! emotka
2 maj 21:19
kylo1303: Tylko nie pisac banalow, bo nei sa one dobrze widziane. Banaly czyli zdania typu: "jak kazdy wie matka jest tylko jedna" .
2 maj 21:21
Kasia: a mam do Was pytanko. Powtarzacie Potop? jesli tak to ile z tego pamietacie? czy tylko mnie ogarnia przerazenie wiedzac ile jest tam wydarzen, nazwisk itd? czy uwazacie,ze kilka najwazniejszych rzeczy nalezy wiedziec i nie ma co pamietac jakichs szczegolow?
2 maj 21:26
TOmek: głowny bohater i starczy....
2 maj 21:31
Basiek: Hm, a kojarzycie, jak dali z "Chłopów" Bylicę, a nie Borynę? I niektórzy mieli problem?
2 maj 21:34
TOmek: Masz 2 tematy do wyboru. Nikt nie kazał im tego wybierac. A po drugie naziwsko Boryna, powielało się podczas przerabiania tego dzieła setki razy, więc wątpie by ktoś pomylil. Z resztą sam nawet miałem to na spr. z Polaka z Chłopów i jakos wiedziałem ocb. Z Resztą z tekstu mozna wywnioskować o co biega.
2 maj 21:39
kylo1303: Hmmm... Boryna to ten glowny kozak na wiosce, a Bylica to ktory byl? Z potopu jako calej tresci nie dadza, to taka ksiazka przygodowa. Jesli juz to cos zwiazanego z bohaterami.
2 maj 21:39
TOmek: Ludzie Wy nie patrzcie na całą lekture, w niej jest mase niepotrzebnych kartek, czy stron. Patrzy sie na problematyki, coś z czego można ułozyć klucz. A do tego potrzebna jest coś wielkiego jak "charakterystyka" , Problematyka "biedy, hierarchi warstw" Coś co robiło się dużo razy. Ja wróże charakterstyka Kurtza i podboje imperialne
2 maj 21:42
Kasia: nie no.. pozniej w temacie jest tylko 'odwolaj sie do calego utworu' i może być problem tak więc treść ogolnie tez trzeba znac..
2 maj 21:45
Oczywisty: Matuura matuura , o patrzcie matura i patrzcie tam znowu matura
2 maj 22:17
Jasper: Powodzenia Maturzyści ! http://www.youtube.com/watch?v=QVp6whdXAJY Ja już mam to za sobą
2 maj 22:32
Maslanek: To dorzucę coś od siebie dla was koteczki http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SfU1MQNQK5Y
2 maj 22:35
Basiek: Preferuję: http://www.youtube.com/watch?v=9rjn0vvcIGg emotka Kylo− nie plączesz się czasem gdzieś tu przypadkiem?
2 maj 22:37
Maslanek: Basiek... To jeszcze lepsze http://www.youtube.com/watch?v=2h02CoR0aiQ Stary hit
2 maj 22:37
kylo1303: Plącze Ja to forum mam otwarte caly dzien, robie swoje ale non−stop obserwuje
2 maj 22:38
Basiek: To miło. Nie masz czasem czegoś hm... wiesz, na temat recenzji? Jakiś schemat, cokolwiek? Maslanek− nie podoba mi się emotka
2 maj 22:41
Basiek: *oczywiście chodzi o ang., żeby nie było nieporozumień. Nie mogę znaleźć niczego... konkretnego.
2 maj 22:43
Maslanek: Marudzisz
2 maj 22:46
Basiek: Oczywiście, że tak. Ale ja "narzekam".
2 maj 22:46
kylo1303: Apropo recenzji... prawde powiedziaswszy nigdy mnie to nie interesowalo, ja z gory zakladam ze bede pisac rozprawke. Najlatwiej. Zaraz czegos poszukm, ale nie sadze zebym mial.
2 maj 22:47
Basiek: Ja też wybieram rozprawkę. Ale zakładam taki przypadek, że nie ma rozprawki. Wtedy musi być recenzja. Ona ma ograniczony zakres tematów. Stąd.... wiesz. Przezorny zawsze ubezpieczony.
2 maj 22:48
Maslanek: Opowiadania są przyjemne.
2 maj 22:49
Basiek: No chyba nie.
2 maj 22:50
Maslanek: "Narzekasz"
2 maj 22:50
Basiek: Wymyślasz. emotka
2 maj 22:51
Maslanek: Phi.
2 maj 22:51
Basiek: To było kobiece "phi". Popraw się.
2 maj 22:52
Maslanek: <krztusi się>
2 maj 22:53
kylo1303: Teraz to rozprawke zawsze daja. Recenzji nie mam, nigdy nie bralem pod to materialow bo nie byly mi potrzebne. Na opowiadaniach ladnie mozna sie naciac. Wydaje sie ze to proste itd a trzeba pamietac o roznych elementach.
2 maj 22:57
Basiek: @Maslanek.... w takich właśnie momentach brakuje mi słów. @kylo− właśnie, dotąd rok w rok był for&against essay, ew. mogliby zarzucić opinion essay, nie narzekałabym aż tak. Ale wiesz.... nikt nigdy nie powiedział, że MUSI być essay. Wyobrażam sobie ten pogrom, gdyby nie było... No nic, poszukam jeszcze na jakichś chomikach, czy coś emotka
2 maj 23:02
Isme: A jak tam jakie lektury typujecie, że będą? emotka
2 maj 23:23
Isme: http://mlektury.pl/epoki-literackie-tabela tak ode mnie − ogólny zarys dobry na szybką powtórkę z epok emotka Zawsze można umieścić coś ciekawego w wypracowaniu z danej epoki a nóż dostanie się punkt za walor emotka
2 maj 23:24
Maslanek: Czasem nie trzeba słów. Usuwam się w cień i idę spać. Trzeba rozwijać swoją świadomość nie tylko podczas dnia
2 maj 23:42
DżejDżej: hmm... jak myślicie mogą pojawić się takie tematy na polskim? −porównaj konrada z kordianem −porównaj lekarzy z ludzi bezdomnych i dżumy −porównaj taniec w tangu i weselu(chocholi taniec) może macie inne propozycje, z czego warto się przygotować
3 maj 09:51
Kasia: Basiek, potrzebujesz jeszcze porad dotyczących recenzji z ang?emotka jeśli tak, to służę pomocą emotka
3 maj 09:59
TOmek: Mam przeciek DżejDżej będzie −Wpływ mrozu i wyładowań atmosferycznych a nocne zycie kretów na Biegunie zachodnim. Owołaj sie do Kordiana, zwróć uwagę na związek historiozoficzny i prehistoryczy. Pewne info!
3 maj 10:12
Oczywisty: ALE STRES ! ALE MATURA ! MUSZĘ ZDAĆ
3 maj 10:35
Isme: TOmek dobre, dobre już się przygotowuję z tego tematu! A ja właśnie myślę, że może być zestawienie Innego światu z opowiadaniami Borowskiego np. coś w stylu porównać człowieka zlagrowanego u jednego i u drugiego Albo właściwie Tango i Wesele i wymowna rola ostatniego "tańca" symbolika cała Mam jeszcze typowania na Zbrodnie i kare oraz Dżumę, myślałam nad Przedwiośniem ale pojawiło się w próbnej wiec teraz chyba już nie powinno emotka Ja tam polskiego się nie boję, trzy lata rozszerzenia i oceniania jak rozszerzony uczen a zdaję jednak podstawę więc myślę że sobie poradzę. Gorzej z matmą, stres będzie taki, że ohoo emotka
3 maj 11:13
emagnuski: Będzie git, 2 na 3 próbne polskie zdane emotka
3 maj 11:20
Oczywisty: o matko to emagnuski nie zdalo sie probnego ? az taki trudny byl ?
3 maj 11:31
mer45: Hej! Może macie do podesłania jakąś fajną strone z przykładowym wypracowaniem z polskiego (pisemnyemotka)
3 maj 11:31
Isme: Może czegoś tutaj poszukaj : http://matura.memento.pl ostatnio z tego korzystałam. emotka Wiecie jak mi się śmiać chcę, toczę wojne z człowiekiem który ma "przecieki" emotka
3 maj 11:35
mer45: dzięki emotka
3 maj 11:39
mer45: to czekamy na te "przecieki"
3 maj 11:41
emagnuski: Pierwszy próbny z polskiego jakoś mi nie poszedł, ale później już było z dwóch średnio 60%
3 maj 11:42
Isme: Daj spokój, właśnie próbuje mu uświadomić, że to nie jest możliwe a on nadal swoje że ma kolegę informatyka który wykradł testy z cke emotka , zresztą koniec zabawy , pora na naukę. Czy tylko ja nie przypomniałam sobie Potopu i Pana Tadeusza bo stwierdziłam że tego nie będzie emotka
3 maj 11:44
awe: hej, ktoś ogarnia, co trzeba wiedzieć z nad niemnem? wszystko już mam jakoś powtórzone(z naciskiem na jakoś ), ale tego totalnie nie ogarniam.
3 maj 11:54
psik: rozmowa Andrzejowej z Zygmuntem Korczyńskim i Benedykta z synem Witoldem (konflikt pokoleń)
3 maj 11:56
Henio: Najważniejsze to dwie mogiły i dwa spory.
3 maj 11:57
awe: no to trzeba coś poszukać na ten temat, bo nic mi to nie mówi :x jutro wszystko, tylko nie romantyzm!
3 maj 12:14
Isme: ja z nad niemnem mam tą rozmowę cała opracowaną bo niedawno robilismy z babeczka z jej właśnym arkuszem, więc jak chcecie to mogę tutaj coś napisać ale to potrwa momencik emotka
3 maj 12:16
awe: ooo jakbyś mogła, byłoby super
3 maj 12:18
Isme: Takie tam ogólne informacje które gdzieś warto zakodować, zaraz dam resztę emotka "Nad Niemnem" Elizy Orzeszkowej − pozytywistyczna powieść z tezą (powieść tendencyjna). Powieść tendencyjna : − akcja i świat przedstawiony podporządkowany z góry narzuconej tezie = teza powieści wskazuje iż praca i patriotyzm wskazują o wartości człowieka. − kontrast w kreowaniu bohaterów podział na pozytywnych i negatywnych w zależności od ich stosunków do tej powieści = pozytywni wszyscy patrioci, negatywni kosmopolici żyjący z majątku po przodkach. − obecność rezonera − bohatera który w prost wypowiada teze powieści i utożsam poglądy autora powieści = przedstawiciel rezonera to Witold Korczyński − pozytywista, scjentyzm. − teza powieści podkreślana przez symboliczne miejsce akcji, rekwizyty itp = dwie Mogiły (groby). Pierwsza Mogiła − powstańców styczniowych. Druga Mogiła założycieli rodów Bohatyrowiczów (Jana, Cecylia) Można również powiedzieć, że Nad Niemnem to reminiscencja Pana Tadeusza pod względem: − podobne miejsce akcji − Litwa − obszerność tekstu, kreacja narratora, obszerność opisów przyrody, kreowanie bohatera na tle wydarzeń historycznych, podział na zaścianków i dwór, wątek romansowy (romantyczny) − Nad Niemnem uważana jest za epicką epopeje [!]
3 maj 12:28
mus: to niech ten kolega pokaże Ci te testy, a nie wymądrza się
3 maj 12:28
awe: Isme dziękuję! i czekam na resztę emotka
3 maj 12:30
mer45: emotka pomocne bardzo
3 maj 12:37
Isme: Debaty rodzinne: − fragmenty prezentują spory członków rodziny (rodzic − dziecko) − narracja 3os, narrator epicki (auktorialny), dialogi (dynamizują akcje) 1. Spór Andrzejowej Korczyńskiej z Zygmuntem Korczyńskim Andrzejowa Korczyńska (starsze pokolenie) −wdowa po Andrzeju, szlachcianka, ciagle chodzi ubrana na czarno . − sprzeciwia się sprzedaży majątku − chcę pozostać w Polsce − chcę być blisko mogiły − patriotka, duże znaczenie dla niej ma skąd pochodzi − żyje przeszłością − chciałaby aby syn miał szacunek do zmarłego ojca − broni wspomnień − jest rozczarowana synem Zygmunt Korczyński (młodsze pokolenie) − syn Andrzejowej, niczym się nie zajmuje, niespełniony malarz. − kosmopolita − brak patriotyzmu(chcę wyjechać z Polski, nie czuję się Polakiem) − nie przywiązuje wagi do przeszłości − drwi z podejścia matki − bezcześci pamięć o ojcu − lekceważy stosunek do powstania styczniowego − czuję że Polska to piętno mniejszości 2. Spór Benedykta Korczyńskiego z Witoldem Korczyńskim . Benedykt Korczyński(starsze pokolenie) − właściciel Korczyna, brat Andrzejowej, ojciec Witolda − chcę utrzymać majątek − przekonany, że niższe warstwy działają na samą szkodę − zapomniał o idei demokratyzmu − bratania się warstw społecznych − nie zdaje sobie sprawy, że ludzie sie na niego skarżą − wspomina przeszłość − lata doświadczenia oraz ciężkiej pracy zacierają w nim poglądy pozytywistyczne − deklaruje się jako romantyk Witold Korczyński (młodsze pokolenie) − syn Benedykta, wyznawca pozytywistycznych poglądów, rezoner − liczą się dla niego pozytywistyczne idee − patriota − wykorzystuje umiejętności wyniesione ze szkoły − jest w stanie zrobić wiele dla ludzi − próbuje ojca przekonać by odstąpił od procesu − odrzuca chęć zysku − postawa utylitarna 3) Ocena pokolenia młodszego Zygmut Korczyński − kosmopolita, egoista, materialista, lekceważący stosunek do powstania styczniowego oraz własnej matki i kraju Witold Korczyński − patriota, utylitarysta, scjentysta, propaguje hasło praca u podstaw
3 maj 12:42
Isme: mus dobre, dobre emotka ja tam jestem święcie przekonana, że to jedynie żerowanie na ludzkiej naiwności, aczkolwiek sami możecie zobaczyć : http://chomikuj.pl/elemanek Nie wiem czy Wam się przyda to co napisałam − jeżeli tak to cieszę się. To dotyczy tych fragmentów które są obowiązujące, aczkolwiek radzę sobie coś więcej doczytać aby mieć ogólny zarys. Przydałyby się jeszcze jakieś wnioski − Różnią się przedstawiciele młodego pokolenia − postawy są kontrastowe, Witold dochodzi do porozumienia z ojcem a Zygmunt z matką nie − kończy się fiaskiem. − Reprezentowane postawy romantyków przywołanie mogiły jako synonim powstania styczniowego, młode pokolenie jest zbuntowane, rozmowy przebiegają w emocjonalnej atmosferze.
3 maj 12:47
Basiek: Ależ wszyscy zestresowani emotka Głowa do góry, jeszcze dużo czasu. Miłego dnia Wam życzę, oddychajcie głęboko emotka Bardzo przydatny materiał odnośnie "Nad Niemnem" emotka
3 maj 13:01
Isme: Ale wiecie jak to się mówi : "jeśli nie nauczyłeś się na dzień przed maturą wszystkiego, to już niczego nowego się nie nauczysz." A tak między wersami , może ktoś mi podpowiedzieć coś na temat motywu tańca w Weselu (chocholi taniec) , Tango (ostatnia scena) i Pan Tadeusz ? emotka
3 maj 13:05
Basiek: Ja tam dopiero Pana Tadeusza ogarnęłam Spokojniuchno. Dużo czasu, oddychajmy. Paradoksalnie, im mniej czasu, tym mniej mi się chce i mniej się denerwuję. Co piszemy następne? I kiedy?
3 maj 13:06
psik: Kiedy poprawa?
3 maj 13:10
Basiek: http://www.kalbi.pl/egzamin/maturalny 21 sierpnia o godz. 9 emotka Kocyk, książki i idziemy leżakować, do potem, potem będziemy panikować.
3 maj 13:14
rumpek: I tak najbardziej interesuje mnie termin 9 maja
3 maj 13:16
Basiek: Polecam sobie i innym, przez najbliższy czas żyć "dniem dzisiejszym"
3 maj 13:18
Isme: Dobra przecież damy radę emotka Mnie tam wszystko stresuje oprócz polskiego matma,biologia,angielski ohu.
3 maj 13:20
rumpek: A mnie tylko polski
3 maj 13:20
Basiek: Mnie obecnie i wszystko, i nic. Zrobiłam sobie listę "Dlaczego dobrze, że nie dostanę się na studia tam, gdzie chcę" emotka
3 maj 13:21
Isme: A na jakie studia się chcecie wybrać? emotka
3 maj 13:26
rumpek: Nie myślę o studiach, wpierw chcę mieć maturę za sobąemotka
3 maj 13:28
eternity: A co tam Basiek ciekawego chcesz studiowac ?emotka
3 maj 13:28
Basiek: Matura potrzebna mi przecież tylko po to, żeby iść na studia. Zdać zdam. Chyba. Finanse i rachunkowość. A wszyscy za mną chodzą i "wszyscy na to idą, będziesz bezrobotna, to jest nudne, bla blaaa". Cóż, szukamy plusów, tak?
3 maj 13:31
eternity: Nie chce nic mowic, ale teraz o kazdym kierunku tak sie mowi, bez jaj ^^ Wybieraj to, co Tobie sie najbardziej podoba i tyle. Chociaz nie bedziesz narzekac, ze Ci sie nie podoba. Btw. ja tez tak myslalam − dostalam sie na to, co chcialam niestety sie przeliczylam ^^ Zycie
3 maj 13:36
Basiek: Nie, teraz się mówi "Idź na techniczne". Jeszcze raz coś takiego usłyszę, to chyba kogoś zbiję. Z drugiej strony, ja JUŻ doskonale wiem, że za rok będę chciała robić coś innego. Więc ogólnie− nie ma się czym przejmować, tak? [Tak wszystkim wmawiam od pewnego czasu, zaufajcie mi, nie ma się czym przejmować ]
3 maj 13:38
Robertt: bo, maturę zawsze można poprawić
3 maj 13:39
eternity: No ja jestem tego przykladem, w sumie sama chcialam, rodzina odradzala, a tu sie zachcialo politechniki ^^ Nie dosc ze nie jest latwo, to jeszcze nie potrafia wogole zainteresowac.. Teraz sie pukam w czolo .. No tak, masz racje...
3 maj 13:42
alleluja1234: o to zaraz matura
3 maj 13:43
Basiek: Przecież wiem, że nie interesuje mnie, jak wygląda silnik, czy będzie działać, czy nie. Naprawdę szczerze nudzi mnie określanie, czy belka stropowa utrzyma dany ciężar, czy nie; czy w tym miejscu można kopać dziurę, czy może nie. Przecież umarłabym ucząc się takich rzeczy. Poza tym, nie mam predyspozycji. (I okropnie wyglądam w kasku) Ciężka sprawa emotka Będę nad tym rozmyślać po maturze.
3 maj 13:47
psik: Aż tak źle na politechnice? A co myślicie o chemii na politechnice? Chyba powinna być nieco ciekawsza
3 maj 13:54
Isme: Ja właśnie chciałam się wybrać na biotechnologię na politechnikę, ale nie wiem czy to dobry pomysł emotka
3 maj 14:21
psik: Wydaje mi się że jeśli to cię pasjonuje to dobry pomysł emotka Raczej nie powinnaś mieć potem problemu z znalezieniem pracy
3 maj 15:24
eternity: Zalezy na jaka politechnike i na jaki kierunek Apropo Basiek − zanim dojde do etapu "kasku" najpierw bede robila kawke na budowie ^^ Ja moge co nieco powiedziec o politechnice w Gdansku ^^. Oczywiscie na zyczenie ^^ Osobiscie proponuje pogadac z ludzmi. Jesli kogos znacie smialo do nich piszcie. A jesli nie znacie to poznajcie. Naprawde WARTO. Nie chcecie pozniej chyba zalowac swojego wyboru Jesli chodzi o chemie albo biotechnologie. O chemii za bardzo nic nie wiem. Znam pare osob z biotechnologii. Hmm. Jedna stwierdzila, ze i tak nie bedzie miec pracy, wiec poprawia mature i startuje na medycyne... ^^
3 maj 15:51
psik: D: Wyjeżdżam z Polski
3 maj 15:59
kylo1303: Poda ktos link do tematu gdzue byl podzial obowiazujacych lektur ze wzgledu na epoki? zebym wiedzial co bylo w romantyzmie, co w pozytywizmie a co w mlodej polsce emotka Z gory dzieki
3 maj 16:13
3 maj 16:15
kylo1303: Podzial dobry tylko ze nie ma wyszczegolnionych tytulow lektor, po samych autorach bedzie mi duzo trudniej.
3 maj 16:54
3 maj 16:57
Isme: hmm... a Makbet jest z Baroku a nie z Renesansu?
3 maj 17:00
kylo1303: Isme Dzieki wielkie, wlasnie o cos takiego mi chodzilo (wiem ze poszedlem na latwizme bo raczej nie trudno znalezc). Myslalem ze ktos moze pamieta temat gdzie to bylo napisane, bo juz ktos to wklejal tutaaj na forum emotka
3 maj 17:30
3 maj 17:42
ManFanUtd: Czy ktoś się boi panicznie polskiego tak jak ja? Na próbnej marze miałem pełne 30%
3 maj 18:11
Isme: Spoko emotka akurat miałam otwartą stronę z tymi epokami emotka . Czy tylko ja nic nie robiłam w kierunku "czytanie ze zrozumieniem" ?
3 maj 18:12
ManFanUtd: Isme Nie tylko TY
3 maj 18:13
Adam: Macie może jakieś przykładowe wypracowanie na polski?
3 maj 18:19
kacper: Jutro będzie Wesele, więc się nie stresujcie tylko streszczenie czytajacie. Mam taką informację od Wróżki Basiek, więc to w 100% sprawdzone emotka
3 maj 18:36
Basiek: http://gobarbra.com/hit/new-727ef092dc93a3da1e1dfb01d5fbb37a emotka Oczywiście. Wróżce Basiek zostało tylko 14 streszczeń
3 maj 18:38
Isme: hahahahaha emotka dobre.
3 maj 18:39
kacper: No to lajcik. Tyle czasu jeszcze mamy
3 maj 18:39
3 maj 18:40
malaika: jak tam emocje przed maturką? emotka
3 maj 20:35
rumpek: Dosyć dobre 3 piwka są kojące
3 maj 20:42
def: Jutro po maturze będzie: Być albo nie być?
3 maj 20:45
malaika: no to... wszystkim zdającym maturkę życzę powodzenia! (sobie również ) i kopa na szczęście przesyłam, a co
3 maj 20:45
malaika: taaa, po maturze to będzie: "jak mogłam tak napisać, źle to zrobiłam, przecież to BYŁO banalne!"... przynajmniej u mnie tak będzie xD
3 maj 20:46
def: ja również!
3 maj 20:46
kacper: A ja tam będę się cieszył, że już po. Nic wtedy nie pozostanie, tylko czekać na wyniki
3 maj 20:47
malaika: damy radę
3 maj 20:51
rumpek: Kto ma dać radę jak nie my ? emotka
3 maj 20:52
malaika: u mnie będzie najgorzej z matmą ^^
3 maj 20:52
Eta: Pamiętajcie hasło : "JESTEM MATURZYSTĄ !"
3 maj 20:54
kylo1303: Jasne ze damy. Kurde, caly dzien sie obijam i w ogole nic a nic nie chce mi sie uczyc. Dziwne ale nie czuje presji przed tym polskim
3 maj 20:54
malaika: pamiętam hasło: "jestem beztalenciem matematycznym!" xD
3 maj 20:55
malaika: ja właśnie czytam jeszcze raz. ale wiadomo, że wszystkiego nie da się zapamiętać. będzie dobrze!
3 maj 20:56
rumpek: Teoretycznie jutro najgorszy egzamin reszta to chillout A jakie są funkcje tekstów:? Impresywna, ekspresywna i jaka jeszcze?
3 maj 20:57
malaika: ja nie wiem, w jakiej sali piszę xD wejdę do szkoły, potem 1 piętro, szybki look na tablicę, aha to tutaj piszę i lecę pisać emotka
3 maj 20:58
malaika: noooł. najgorszy to matematyk!
3 maj 20:58
malaika: http://demotywatory.pl/3765369/Tymczasem <−− tak będzie po polskim emotka
3 maj 20:59
TOmek: ja mam tak: jutro oczywiscie pisemny polski a pojutrze w sobote ustny z polaka
3 maj 21:00
kacper: U każdego inaczej. Ja liczę na przynajmniej połowę z polaka, a ang jeszcze wyżej. Tylko z matmą walka o 15 pkt
3 maj 21:01
Basiek: Ja sobie właśnie pluję w twarz, dlaczego przez 3 lata w ogóle nie uczyłam się na polski? DLACZEGO?!
3 maj 21:02
malaika: ja będę skakała z radości, jak będę miała te 30% . nigdy nie byłam dobra z tej dziedziny, także nie dziwić się, że będę się cieszyć marnymi 30%
3 maj 21:02
kacper: Bo były ważniejsze rzeczy, a polski i tak napiszesz rewelacyjnie
3 maj 21:03
kylo1303: Przezywacie... Ja bede przezywal jak dadza lekture ktorej streszczenia nie przeczytalem emotka rumpek Nie mam pojecie jakies sa jeszcze, nawet tych dwoch bym nie wymienil Basiek Akurat ty to z nas najwiecej umiesz wiec nie narzekaj xD
3 maj 21:04
malaika: P[@Basiek :ale tak to każdy pewnie myśli i teraz pluje sobie
3 maj 21:04
malaika: żeby tylko nie zaspała xD
3 maj 21:05
kacper: Na maturze i tak Wesele będzie a ludzie wciąż się zastanawiają jakie sa jeszzce lektury emotka
3 maj 21:07
awe: damy radę! czytałam trochę tych streszczeń, więc najważniejsze motywy ogarniam. najlepsze na odstresowanie są arkusiki z matematyki, haha
3 maj 21:07
malaika: skąd ta pewność, że wesele? xD
3 maj 21:08
Saizou : właśnie sobie przypomniałem, że nie życzyłem Wam−maturzystom powodzenia, zatem życzę wam samych 100% wyników z matury ewentualnie 98% poza tym cierpliwości i udanych wakacji po maturach i dostania się na wymarzoną uczelnie(jeśli ktoś się na takową wybiera)
malaika: hahaha, Saizou genialne! 98% emotka
kacper: 98% to też wynik, ale jednak wolę to 100 emotka
3 maj 21:10
malaika: ja nie chcę Ferdydurke. śmieszne, bo mam ją na prezentacji i w ogóle
Basiek: Ej, nie zaśpię. Właśnie dostałam polecenie: "Najpóźniej o 11 położysz się spać" Jeszcze 9 streszczeń
awe: ferdydurke może być. oby nie kordian/dziady
3 maj 21:11
kacper: Zostaw sobie te 9 na rano
3 maj 21:11
malaika: ale ja o sobie mówiłam, żebym ja nie zaspałam ale Ty też lepiej nie zaśpij hehe
3 maj 21:12
Basiek: Żadna siła na ziemi i niebie nie sprawi, że wstanę wcześniej, żeby coś zrobić. Zdążę
3 maj 21:12
Eta: @Basiek emotka ...... czyli do południa do11oo masz jeszcze mnóstwo czasu
3 maj 21:13
malaika: a daleko masz? ;>
3 maj 21:14
Basiek: Eta− no dokładnie. O 11... też mi coś, o tej godzinie, to ja włączam mózg. Btw. bardzo bardzo mi nie odpowiada fakt, że mam coś pisać o 9−tej
3 maj 21:14
jarke: @Basieek, nie jesteś sama
3 maj 21:16
malaika: a ja się przyzwyczaiłam do tej 9:00, bo zawsze miałam matmę o tej porze xD
3 maj 21:17
jok: dobrze ze ja dopiero teraz sobie uswiadomilem ze to juz jutroemotka
jok: przypomnialem*
kacper: Ja będę już przed ósmą w szkole. Lubię być wcześniej przy takich wydarzeniach Wszyscy zestresowani i w ogóle a ja uśmiechnięty
jarke: generalnie to fajnie byłoby jutro nie zaspać emotka
3 maj 21:18
Basiek: Ja przy takich okolicznościach wbiegam spóźniona z książką w ręce, siejąc panikę
3 maj 21:19
malaika: @kacper emotka w sumie ja to samo. przed innymi uśmiechnięta, potem mam arkusz przed sobą, lekka panika, ale za chwilę biorę się w garść i czytam
3 maj 21:19
kacper: Bo i tak jest. Na luzie, spokojnie, mamy dużo czasu.
3 maj 21:20
malaika: dobra ja idę, bo w takim tempie to nigdy nie skończę czytać ahoj! powodzenia maturzyści! połamania pióra czy jak to się tam mówi
3 maj 21:21
jarke: @rumpek
3 maj 21:21
rumpek:
3 maj 21:22
kacper: Czytaj, czytaj. Będzie dobrze
rumpek: Basiek masz chwilę ?
Basiek: No nie bardzo. emotka A o co konkretnie chodzi?
3 maj 21:23
jarke: po bieganiu piwko zawsze spoko
Drako: Joł, mature już za 11 h 47 min 30 sek
rumpek: Mogłabyś wypisać te funkcje tekstów ? I mniej więcej określić na czym to polega [ rozróżnić ]
3 maj 21:24
kacper: Ja dzisiaj przejechałem na rowerze 17 km żeby się odstresować i nabrać powietrza.
3 maj 21:24
Drako: Ja mam nadzieję, że bedzie temat związany z motywem cierpienia, bo temat związany z cierpieniem wybrałem sobie na ustną mature emotka
3 maj 21:25
kacper: Nie będzie bo to za łatwe i takie ogólne. Wesele będzie
3 maj 21:26
jarke: ja mam motyw nieba i piekła w literaturze i filmie więc boska komedia może być
rumpek: Też byłem na rowerze emotka Potem jeszcze rodzina przyszła także chillout na 100%
Drako: kacper: żebyś się nie zdziwił, do motywu cierpienia można mnóstwo tematów ułożyć emotka
3 maj 21:27
kacper: Ale takiego tematu nie będzie, jest za łatwy. U mnie w klasie też się dużo osób rzuciło na motyw cierpienia bo to najlżejszy temat
3 maj 21:28
Basiek: Cóż... Rumpek− chciałabym, ale niestety nie jestem w stanie
3 maj 21:28
Drako: Matura nie musi być zawsze trudna
3 maj 21:29
3 maj 21:30
jarke: @rumpeek, Ty tylko o tych funkcjach
3 maj 21:34
rumpek: emotka, a pamięta ktoś może jaka narracja występowała w: Ludziach bezdomnych, Przedwiośniu, Chłopach ?
3 maj 21:36
Basiek: Zawsze jest coś w tym guście. Ja tam zawsze odpadam przy pytaniach "określ funkcję cudzysłowów w akapicie X", "określ funkcję bla bla blaaa". Często mam tam ochotę napisać, że tekst, jak tekst, żadnej funkcji tam nie widzę.
3 maj 21:37
kacper: W ludziach bezdomnyc były dwie narracje
3 maj 21:38
Basiek: Toż jak dostaniesz fragment....,to będziesz wiedzieć, jaka narracja, nieprawdaż?
3 maj 21:39
Maslanek: Tak ku pokrzepieniu serc: http://www.youtube.com/watch?v=AXtZODeixtU
3 maj 21:40
rumpek: Wątpię Ogólnie to narracja potrzebna na wstęp i punkty za walory lecą
3 maj 21:40
rumpek: Basiek Żeromski tworzył w Młodej Polsce oraz XX−leciu międzywojennym ?
3 maj 21:42
Basiek: Eee, serio? Ja nigdy takich głupot nie wypisywałam, a z chyba najgorzej napisałam wypracowanie na 35pkt (Wtedy nie wiedziałam zupełnie nic o "Dziadach" i jeszcze taki dziadowski temat był ) Chyba zaraz się dokształcę
3 maj 21:43
Basiek: Na to wygląda. Ludzie bezdomni to Młoda Polska, z kolei Przedwiośnie to już XX−lecie
3 maj 21:44
rumpek: Czyli na przełomie epok ? Dobra mniej więcej mam ułożone jak zacząć wstęp
3 maj 21:44
Basiek: Hahahaha Co? ... Nie znasz tematu. Co Ty wyrabiasz?
3 maj 21:45
rumpek: Zawsze ze wstępem mam problem Ogólnie sobie tak w myślach ustawiam, co jak gdzie
3 maj 21:46
rumpek: A masz jakieś wskazówki do interpretacji utworów? Np.: na jakie cechy przy bohaterze zwracać uwagę?
3 maj 21:46
kacper: To wszystko zależy od tematu. Bez spiny, na pewno napiszesz lepiej od połowy piszących
3 maj 21:50
rumpek: http://www.youtube.com/watch?v=8hNaeQFX2Po macie na rozluzowanie
3 maj 21:57
jarke: trzeba sobie powtarzać hasło : " JESTEM MATURZYSTĄ "
3 maj 21:58
Saizou : ja polecam sobie "powyć" np. to http://www.youtube.com/watch?v=DPCsC3h76xc
3 maj 22:02
rumpek: Ej, kto się pode mnie podszywa i wrzuca jakieś badziewne filmy ? To jest niezbyt miłe.
3 maj 22:03
3 maj 22:04
Maslanek: To może trochę takiego wycia?: http://www.youtube.com/watch?v=TzmoZ86pwhs&feature=fvst
3 maj 22:05
kacper: Nie ma żadnego wycia, jutro będzie ok. Ja to już doczekać się nie mogę
3 maj 22:05
Basiek: Rumpek− pod kątem tematu. emotka Nie ma "przepisu"
3 maj 22:06
jarke: Maslanek, <pjonteczka>
3 maj 22:06
Saizou : albo to (chyba każdy to zna) http://www.youtube.com/watch?v=9SKFwtgUJHs
3 maj 22:08
rumpek: A) Starożytność, Średniowiecze, Renesans, Barok, Oświecenie: − Król Edyp − Makbet − Świętoszek Romantyzm: − Kordian − Cierpienia Młodego Wertera − Dziady cz. III − Nie−Boska Komedia Pozytywizm: − Nad Niemnem − Potop − Zbrodnia i Kara Młoda Polska: − Chłopi − Wesele − Ludzie bezdomni Dwudziestolecie Międzywojenne: − Granica − Przedwiośnie − Ferdydurke Współczesność: − Inny Świat − Zdążyć przed Panem Bogiem − Tango ten podział jest dobry?
3 maj 22:08
rumpek: No kto się pode mnie podszywa emotka zaraz coś nieprzyjemnego napisze "temu osobnikowi".
3 maj 22:09
rumpek: dobra nie spinaj napisz czy dobry emotka
3 maj 22:10
rumpek: w XX − leci międzywojennym zapomniałeś uwzględnić "Jądro ciemności"
rumpek: ale wszystko dobre? ; o
rumpek: Nie mam zamiaru dawać ci odpowiedzi marna kopio, skopiowałeś tylko z innego tematu. Po prostu brak słów na takich ludzi.
3 maj 22:11
Saizou : a współczesności Dżumy brak
3 maj 22:11
Basiek: I jeszcze Opowiadania Borowskiego. Wiesz, my nie lubimy tu bardzo, jak ktoś się podszywa, zuy człowieku
3 maj 22:12
rumpek: rumpek odejdz brzydalu
3 maj 22:19
rumpek: Rany, co za dziecko. Albo jutro po prostu nie masz matury, albo jesteś jakimś dzieckiem z gimnazjum, któremu się najzwyczajniej nudzi. Brak słów.
3 maj 22:22
jarke: dokładnie, albo chcę być taki jak Ty!
3 maj 22:23
malaika: chyba spodobał mu się Twój login ^^ ale żal, to jest dziecinada ^^
3 maj 22:24
rumpek: Niestety, i strasznie nudne. Trzeba będzie zaraz coś w TV obejrzeć emotka i się odstresować
3 maj 22:26
malaika: ok, idę spać połamania!
Basiek: Mnie tam przeraża to, że ja jeszcze nie jestem zdenerwowana, ani... Powinnam się denerwować i niepokoić, prawda?
malaika: nie, wcale nie też się nie denerwuję ani nic xD (na razie )
3 maj 22:27
rumpek: Ja tylko błagam o 30%, potem matma, ang i fiz emotka emotka
3 maj 22:28
Basiek: Współczuję Ci troszku tej fizyki, z drugiej strony żałując, że sama nie zdaję
3 maj 22:29
rumpek: Współczuj mi [jak możesz] polskiego Tak w ogóle to trzymam kciuki za Ciebie emotka 90% napiszesz na luzie emotka
3 maj 22:31
malaika: katastrofa! mam same niebieskie długopisy!
3 maj 22:31
Basiek: Chcę 80% emotka Wystarczająco. Ja też będę trzymać kciuki... za wszystkich. Obiecuję A jakbyście mieli jakiś problem z wypracowaniem, to sobie przypomnijcie (na moim przykładzie), że można gadać bez końca bez tematu, ładu i składu; więc mając temat− też na pewno się da. emotka Dużo wiary w siebie, odrobiny farta i ... emotka
3 maj 22:33
rumpek: A tak w ogóle to co jutro trzeba mieć ze sobą ?
3 maj 22:33
kylo1303: Chyba dowod tylko. Ja wezme jeszcze legitke. malaika to dzwon do kolegow/kolezanek niech ci ktos wezmie. Albo rano wstac i zajsc do sklepu.
3 maj 22:34
Basiek: Czarny długopis i dowód osobisty. Ja zawsze biorę też ołówek i... gumkę do mazania (którą chyba jednak zgubiłam)
3 maj 22:34
malaika: można ołówek na polski? xD kylo1303 − nie pomyślałam o tym, hehe
3 maj 22:35
Basiek: Czekaj...., a czemu nie można by go mieć? O.o Tzn. zakładam, że w mojej szkole wpuszczą mnie ze wszystkim, co przyniosę. Nawet nie myślę w kategoriach "nie można". Muszę coś gryźć przecież
3 maj 22:36
rumpek: Aaaa, za pamięci przypomniałem sobie − można przynieść własny słownik ortograficzny emotka Polonistka moja mówiła emotka
3 maj 22:36
malaika: taaaaak?! a to spoko, ja dobra z ortografii
3 maj 22:39
Basiek: Przecież ten... można chyba sprawdzić jeden, czy dwa wyrazy przy komisji, prawda? ...
Maslanek: Można swój słownik? Nie jest czasem tak, że jest jeden słownik języka polskiego i ortograficzny na salę?
Maslanek: Możesz cały dzień sprawdzać bez ograniczeń. Jeśli tylko nikt inny nie będzie wołał
3 maj 22:40
Basiek: Co?! ... Ale trochę obciach. Chociaż tak sobie myślę, że jak skończę godzinę przed czasem, to mogę całą pracę sprawdzić.
3 maj 22:41
Maslanek: Ambitne plany
3 maj 22:42
malaika: a piszecie najpierw na brudno czy od razu na czysto? ;>
3 maj 22:44
Basiek: Na brudno?... Czuję się trochę zgnębiona.
3 maj 22:45
Maslanek: Przecież nie jesteś brudna...
3 maj 22:45
malaika: wybacz ale wiadomo o co chodzi, hehe
3 maj 22:46
rumpek: Ja od razu pisze na właściwej części [nie w brudnopisie] bo bym nie zdążył
3 maj 22:47
Basiek: Gdybym pisała na brudno, to bałabym się, że nie zdążę. Czasem, jak mi jakiś temat "siądzie" to np. piszę 4 str. A4, więc o przepisaniu nie bardzo jest mowa. A tak zawsze kończę ok. godziny przed końcem.
malaika: ok, po raz 20, ale się żegnam definitywnie! powodzenia (to już życzę po raz 50 xD)!
malaika: zawsze?
3 maj 22:48
Basiek: Wzajemnie emotka Wyśpij się, to połowa sukcesu emotka
Basiek: Jako się rzekło, ... chyba zawsze.
Saizou : w brudnopisie warto napisać tak "na szybko" punkty co chce się zawrzeć w pracy(jeśli nie ma tego określonego w temacie) + jakieś dodatkowe informacje np. o autorze, o motywach itp.
3 maj 22:49
rumpek: Ja tam w brudnopisie napisze: "Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej matury" Na pewno zajrzą, czy coś na brudno skrobałem
3 maj 22:50
malaika: hahha, dobre (IDĘ! )
Maslanek: Swastykę narysuj . Na pewno zajrzą
Saizou : ja na egzaminie gimnazjalnym narysowałem śląską a krzyż słoneczny mam w zeszycie od religii
3 maj 22:52
Basiek: W moim zeszycie do religii był "Króliczek Świrusek −Walętynek", ale ja chyba zostawię czysty brudnopis, wiecie... To na pewno sprawi najlepsze wrażenie
3 maj 22:53
Saizou : znajomy mojej ciotki na maturze miał temat o odwadze i oddał pustą kartkę z napisem na samym dole " to dopiero jest odwaga", niestety nie wiem czy zdał( a był to za czasów tej "starej" matury)
3 maj 22:59
Basiek: Można by napisać na ten temat felieton: "Odwaga, czy już głupota?"
3 maj 23:00
Saizou : ciekawe
3 maj 23:01
rumpek: Saizou a ty do kiedy masz wolne ? Cały następny tydzień ?
3 maj 23:02
kylo1303: "znajomy mojej ciotki" − Ogolnie to jest powszechnie znana anegdota, przy czym nie ma pewnosci czy jest prawdziwa i czy akurat pochodzi z egzaminu maturalnego
3 maj 23:04
Saizou : niestety nie rumpek następny tydzień to chodzę w kratkę idę w poniedziałek, środę i piątek, niestety ja powtarzam tylko to co usłyszałem
3 maj 23:09
rumpek: w środę bezbożnicy jak można matematyki rozszerzonej nie uczcić dniem wolnym za twoich czasów to się szło po 2 tyg do szkoły
3 maj 23:10
Saizou : właśnie ale ja programu dni wolnych nie układałem
3 maj 23:13
Basiek: Ciesz się, że ja nie układałam. Codziennie byś maszerował.
3 maj 23:14
Saizou : hahah Basiu ja nie maszeruję do szkoły tylko jadę autobusem, a raczej autobus nie maszeruje
3 maj 23:17
Basiek: Czepialski! Nieważne, Błażejku. Nawiedzałbyś szkołę, uczyć się, a nie... wolne i wolne.
3 maj 23:19
Saizou : wolne przecież jest fajnie i nie bądź taka niesprawiedliwa, jak ty już będziesz mieć wakacje to ja do 29 czerwca do szkoły muszę chodzić
3 maj 23:22
rumpek: a ja do 17 maja
3 maj 23:22
jarke: ja do 18 maja
3 maj 23:23
Saizou : no nic ja idę spać dobranoc i życzę udanego polskiego jutro and I cross a fingers
3 maj 23:26
Basiek: Gut! Dobranoc emotka Nie jestem niesprawiedliwa Po prostu wredna i złośliwa emotka
3 maj 23:27
Saizou : Basiek ty wredna i złośliwa? to nie pasuje do ciebie
3 maj 23:29
Basiek: Jak to nie? Człowiek całe życie na opinię pracuje, a tu nic z tego! Pf
3 maj 23:30
Saizou : nie płacz, łzy zostaw jak będziesz kroić cebulęemotka a co do opinii, właśnie całe życie pomocna, otwarta na innych, charakteryzująca się empatią i wiele innych
3 maj 23:32
Gustlik: Ja sie też dołączam i TRZYMAM KCIUKI ! Życzę połamania pióra na wszystkich egzaminach emotka
3 maj 23:33
Basiek: No, teraz to już nawet wypadałoby mi się popłakać. Jej, nie zbyt miło? A teraz wiesz− idź spać (dobranoc!), żebym ja mogła iść się uczyć emotka
3 maj 23:34
Saizou : ucz się ucz nauka to potęgi klucz jak zbierzesz dużo kluczy to zostaniesz woźną
3 maj 23:36
Mila: Dobranoc maturzyści, głowa do góry, wszystko się pięknie ułoży. Cały świat do Was należy. Życzę wam sukcesu.
3 maj 23:36
Basiek: emotka Ja dziękuję w imieniu maturzystów, jako niedobitek i nocny Marek.
3 maj 23:39
Mila: emotka
3 maj 23:40
Eta: Na szczęście emotka emotka emotka emotka emotka P o w o d z e n i a !
rumpek: emotka przyda się, zwłaszcza jutro
Mila: Złamcie pióro!
3 maj 23:41
ZKS: rumpek tylko z tym polskim to już nie szalej i nie pisz na 90%. Powodzenia wszystkim maturzystom. emotka emotka
3 maj 23:48
Godzio: Również życzę powodzenia emotka Samych setek
3 maj 23:53
:): ale dlugi temat polski latwizna tylko ta matma to czarna magia
4 maj 00:10
ManFanUtd: Które tematy braliscie;> Ja na próbnej z polaka miałem 30% teraz boje się , brałem temat numer 1...
4 maj 12:07
rumpek: I jak tam ?
rumpek: Temat numer 2 Jakbym wziął numer 1 to byłbym "Dziadem"
rumpek: Jak wypracowanie będzie na temat to zdam [chyba] emotka
malaika: ja ludzi bezdomnych. coś czułam, że będzie ta lektura
4 maj 12:12
rumpek: Ludzi bezdomnych czytałem <sukces> Ale żeby było wypracowanie na temat
4 maj 12:14
jok: Fajna matura nie ma co, wikipedia i encyklopedia nie było aż tak łatwo zaanalizować. Pisanie wypracowania fajne. Jedna co się naćpała ,obejrzala "Jestem Bogiem". Druga co myslala ze ma ciagle pod gorke i wykonuje syzyfowa prace bylo spoko .
4 maj 12:14
malaika: fakt, ta encyklopedia i wikipedia − masakra. ale mam nadzieję, że dałam radę...
4 maj 12:16
jok: Teraz już nic nie zmienicie więc nie użalajcie się, że coś napisaliście źle
4 maj 12:16
rumpek: Jak mieliście tam to z tą opinią [ostatnie zadanie] ? W tym przedostatnim to było bodajże: definicja, przeciwienstwo [ albo podobne, nie pamiętam już ] i wnioskowanie
4 maj 12:17
rumpek: W środę wielki dzień
malaika: nie, w momencie wyjścia ze szkoły wyrzuciłam polski z głowy. teraz myślę o frytkach emotka
malaika: rumpek, podaj Ty z tą opinią
4 maj 12:18
rumpek: ja bodajże miałem: I I O O
4 maj 12:19
malaika: we wtorek również
4 maj 12:19
malaika: ja dałam I, I, O, I xD co tam, 1 pkt już mam
4 maj 12:20
rumpek: nie bierz moich odpowiedzi jako przykład mogą być źle
4 maj 12:20
malaika: moje też mogą być źle ale słuchaj, jedno mamy na bank dobrze! ciekawe, jak tam z Basiek emotka a z tym wnioskowaniem?
4 maj 12:21
ManFanUtd: No wiecie w środe wielki dzień też mam ale większy mam w poniedziałek, USTNY polski. Jak to zdam to na reszte już spokojnie lece
4 maj 12:22
ManFanUtd: Ja mam I O I O a podobno dobrze jest I I O O no ale punkt jeden wpada już za połowe dobrze
4 maj 12:23
malaika: w poniedziałek?
4 maj 12:24
rumpek: 4pkt już w takim razie ja pierdziele żeby było na temat wypracowanie
4 maj 12:24
malaika: a nie 2pkt? xd
4 maj 12:26
rumpek: Zadanie ostatnie było za 2 pkt, i przed ostatnie za 2 pkt [przed ostanie miała tak moja cała klasa] więc zakładam, że git
4 maj 12:26
kylo1303: II OO jest dobrze. A to jedno zadanie przed tez prsoste bylo emotka Ogolnie matura banalna, 2 tematy bardzo proste. CR−ka tez do wybitnych nie nalezala. Ja wybralem temat 2 bo wiecej moglem napisac, chociaz z pierwszym tez bym sobie bez problemu poradzil bo mam dziady na prezentacji. Jedyny problem to ze Ludzi bezdomnych to tylko baardzo ogolnie znam, ale za to o Izabeli prawie 2 strony napisalem. Takze w sumie 3,5 strony co uwazam za sukces. 50% z palcem w nosie powinno byc emotka
4 maj 12:27
malaika: ja dałam... porównanie (źle!), przeciwstawienie czy jakoś tak i wnioskowanie xD
4 maj 12:28
rumpek: Ambitny
malaika: też więcej napisałam o Izabeli. śmiesznie to wygląda
ManFanUtd: Ja chce 30% mieć
malaika: nie mogę się doczekać tych arkuszy!
4 maj 12:30
rumpek: No arkuszy, z matmy
4 maj 12:31
malaika: idź z tą matmą, Rumpek! emotka
4 maj 12:31
jok: szczelilem z informacja/opinia, Z matematycznego punktu widzenia trafilem 1/16 razy, ale fart
4 maj 12:32
malaika: chyba strzeliłeś
4 maj 12:33
jok: wygonili u Was kogos z sali?
4 maj 12:33
rumpek: Nie wiem Oddałem jako pierwszy
4 maj 12:39
malaika: o której?! emotka
4 maj 12:41
kylo1303: U nas nie. Ja skonczylem jakeis 30min przed czasem + sprawdzenie wszystkiego co zajelo mi okolo 15min.
4 maj 12:42
malaika: @jok: to pewnie u Ciebie tak, skoro się pytasz, co? ;>
4 maj 12:44
jok: za telefon debil nie potrafil oddac do sekretariatu i na poczatku mu zadzwonilo i nara emotka
4 maj 12:46
kylo1303: No to niezly kretyn, bo o ile wniesienie telefonu nie jest wg. mnie debilizmem, to nie wylaczenie go (albo chociaz dzwieku) to idiotyzm.
4 maj 12:47
asdf: Ogólnie moja praca wyglądała tak: opis 1 fragmentu na podstawie tego co chcieli (styl życia czy coś takiego) opis 2 fragmentu na podstawie tego co chcieli (styl życia czy coś takiego) wnioski (zakończenie): napisałem o tej z lalki i o tej z ludzi bezdomnych. Porównałem oba światy i stwierdziłem, że to całkiem co innego.Ta z lalki nie wyobraziłaby sobie życia Joanny i odwrotnie. Dodałem, że Joannę można porównać do współczesnego wizerunku zapracowanej matki polki coś tam coś tam ogólnie 4 strony
4 maj 12:48
DZIADZIA: juchu ale fajnieemotka jestem dobrej mysli!
4 maj 12:51
kylo1303: No to w skrocie moja praca: 1. Wstep, nawiazanie do lektur i przedstawienie tematu 2a) Charakteryzacja Izabeli pod katem pochodzenia 2b) Charakteryzacja Izabeli pod katem cech charakteru 2c) Charakteryzacja Izabeli pod katem nastawienia do swiata 3a,b,c − to samo co wyzej tylko dla Joanny 4) Podsumowanie, wnioski (postawe i postrzegania swiata ksztaltujce glownie pochodzenie, izabela−prozna szlachcianka vs joasia− z ubogiem rodziny, pracowita itd)
4 maj 12:52
asdf: Zapomniałem napisać o pochodzeniu Joanny − nie czytałem lektury. O Izabeli napisałem bo było to w tekście będzie git
4 maj 12:54
ManFanUtd: Jest ktoś tu kto wziął temat 1 tak jak ja? Chce podyskutować
4 maj 12:57
Dawid: mam pytanko, jak nie napsialem ktory temat wybralem (w moim przypadku to byl 2) ale odrazu z pierwszego zdania to wynika bo napisalem " Pierwszy fragment pochodzi z utwory "Lalka" Bolesława Prusa ... " to co zrobia? pocieszajcie mnie prosze piszac ze sprawdza
4 maj 12:58
DZIADZIA: ja w ostatnim mam I I O O tak niby ma wiekszosc reszty trudno mi sobie przypomniec! BASIEK pewnie wymiotła na 100% bo wydaje mi sie że nie była trudna ta maturaemotka no ale nie chwalmy dnia przed...
4 maj 12:59
asdf: Basiek przyjdzie i będzie płakać jak zwykle, że nic nie zrobiła i że jest załamana...
4 maj 13:02
$: jak będziecie mieli linki do arkusza to zapodajcie
4 maj 13:05
kylo1303: No raczej nie byla. ManFanUtd Mozemy z toba podsykutowac, temat 1 nie byl super trudny. Trzeba bylo porownac strone lewa, obludna, falsz, lizodupy, karierowicze, kosmopolici, prozniacy, ludzie gardzacy gorszymi od siebie. Prawa strona to ludzie przywiazani do polski, prawdziwi poeci i patrioci. Odnosza sie ze wzgarda do czesci lewej dostrzegajac ich wady. Dla dobra kraju chca nawet zabic nowosilcowa (ogolnie mozna by cos na ten temat dopisac, ze madrosc Brezniewa (czy kogos tam ) zapobiegla temu. Dawid Mysle ze ci sprawdza, moze jakis nauczyciel "dopisze" numer jesli zajdzie taka potrzeba.
4 maj 13:06
Dawid: mam nadzieje, bo jak zjebie sobie polak przez taka glupote to bym chyba z okna skoczyl, no moze nie az tak.. ale no wymarzony kierunek dowidzenia...
4 maj 13:08
Maslanek:
4 maj 13:10
DZIADZIA: Teraz same przyjemnosc matematyka która polubiłem dzieki tej stronie i tym ludziom i angielskiemotka
4 maj 13:10
Maslanek: Na podstawie, Dziadzia?
4 maj 13:11
kylo1303: Na pocieszenie powiem ze jak nie zda sie tylko jednego przedmiotu to idziesz na powtorke. Takze nadal bedziesz mial szanse sie dostac. Ale ogolnie w komisjach staraja sie dawac punkty uczniom a nie ich oblewac. Nie wiem jak sprawa wyglada z punktu prawnego (regulaminow), ale nie powinno byc zle.
4 maj 13:11
Isme: Ależ się wypociłam nad tym wypracowaniem emotka. Wiecie, że pierwszy temat mnie przeraził i miałam ochotę sobie strzelić, że Dziadów nie przypomniałam, ale patrze o boże jak dobrze, że jest Joaśka z Izką emotka Jakoś poszło. W sumie polski mnie zbyt nie interesuje. A z tą opinią walnęłam I, O, I, O no co tam jeden pkt mniej. Zobaczymy jak będzie. emotka Stwierdziłam, że nie spojrzę na odpowiedzi.
4 maj 13:12
Daniel: napisałem i sam nie wiememotka oby 30%
Maslanek: Mi by się marzyła matura międzynarodowa dla samej uciechy . Ale to niemożliwe...emotka
def: Wiedziałem, że będzie lalka Ładne wypracowanie na 5 stron, także nie ma innej opcji, zdałem
4 maj 13:13
Daniel: ja tez nie patrze na odpowiedzi, mam swiadomosc ze napisalem na 100% poki co nie stresuje sie przed matma i fiza wynikiem z polaka emotka
4 maj 13:13
def: ja tak samo, nie spojrzę na odpowiedzi z polaka, bo dobrze mi poszło, chciałem tylko 30% i raczej będzie o wiele więcej emotka
4 maj 13:14
Isme: Znaczy ja nie spojrzę w ogóle do żadnych odpowiedzi czy to z polaka, matmy, biolog i angielskiego. Zdam to zdam. Dam z siebie wszystko i jeszcze więcej emotka. Wyniki poznam pod koniec czerwca, albo będę ryczeć albo skakać (mam nadzieje, że to drugie). Nie ma co się załamywać, zawsze można mówić, że mogło być gorzej. Zawsze mógłby być potop − co by mnie zabiło.
4 maj 13:17
Basiek:
4 maj 13:18
kacper: Ja też po
4 maj 13:22
Isme: Basiek Co jest? emotka
4 maj 13:23
Maslanek: "asdf: Basiek przyjdzie i będzie płakać jak zwykle, że nic nie zrobiła i że jest załamana..."
4 maj 13:24
Basiek: Wyszłam... średnio zadowolona. Bez szału, ale myślałam "70% będzie" Obecnie myślę o poprawce w sierpniu.
4 maj 13:24
Majka: don't worry i tak bezrobocie emotka
4 maj 13:25
Maslanek: Dobrze będzie. Geniuszu Ci nie ubyło. emotka
kacper: Temat na wypracowanie był ok, ale czytanie moim zdaniem trudne
Basiek: Hm, chyba napisałam nie na temat. Charakterystyka porównawcza, to nie temat wypracowania. Mam problem. Jak trzymaliście kciuki?!
4 maj 13:26
Isme: Czytanie mi się nie podoba, ale zaraz zaraz − mi się , żadne czytanie ze zrozumieniem nie podoba i w ogóle ich nie lubie .
4 maj 13:27
Maslanek: Trzymaliśmy dobrze... Jak trzymałaś długopis?
kacper: Trza teraz czekać aż w sieci pojawią się jakieś odpowiedzi i klucz
Basiek: W prawej ręce. Na drugim palcu obok tego małego. Nigdy nie wiem, jak się nazywają
4 maj 13:28
rumpek: Ale o co chodzi − charakterystyka stosunku do życia Łęcka − myślała o dupie marynie, i wszystko miała pod nosem. Natomiast Podborska − własną pracą itp .emotka W takim pisałem kontekście Jak będzie na temat do zdam
4 maj 13:28
kacper: Tak jak rumpek napisałem
4 maj 13:29
Basiek: Napisałam 3,5 str. nie na temat. No... Idę jakąś kawę zrobić na uspokojenie.
kacper: Dupa maryni i ciężka praca
Dawid: @kylo1303 ale powiedz mi czy na eti w gdansku beda wolne miejsca jeszcze w sierpniu? no jakos nie wierze ..
4 maj 13:30
rumpek: No i akurat wczoraj powtórzyłem narracje w ludziach bezdomnych więc może jakiś walor wpadnie
4 maj 13:30
rumpek: Jak zaliczą temat to zdam
4 maj 13:31
kacper: Wszyscy zdaliśmy
4 maj 13:32
Isme: Zaliczą, zaliczą! emotka
4 maj 13:33
Maslanek: Nie ma wątpliwości
4 maj 13:37
Daniel: HAHAH O KURWA NAPISAŁEM ŻE OBA UTWORY (lalka i ludzie bezdomni) to pozytywizm / <epic fail> przez to zasrana lalke myslalem ze ludzie bezdomni to tez pozytywizmemotka
4 maj 13:37
Isme: Ja tam obawiam się matmy i przeklętej planimetrii i stereometriiemotka
4 maj 13:38
Isme: Daniel Ja na początku też tak napisałam! Ale to jest chyba tylko błąd kardynalny emotka.
4 maj 13:38
asdf: A jak się porównało Joannę do matki polki to błąd?
4 maj 13:39
kacper: Już lepiej wcale nie było pisać z jakiej epoki są lektury
4 maj 13:40
Maslanek: E tam. Błąd rzeczowy . Błędem kardynalnym by było jakbyś pisał o czymś innym
4 maj 13:40
Isme: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa terraz mókj błąd <epic fail>
4 maj 13:41
Basiek: Nie. To jest praca "nie na temat" (mój przypadek)
kacper: Fajne porównanie
Basiek: To jest, fakt faktem rzeczowy. emotka Nawet nie wiem, czy gdzieś coś za to ujmują.
4 maj 13:42
kacper: Nie gadaj Basiek, sama dopiero mówiłaś że 70% będzie, a pewnie więcej, jest ok
4 maj 13:42
Hiromi_Ise: heh, dobrze że w ogóle nie pisałam z których epok są utwory emotka swoją drogą "ludzie bezdomni" to jaka epoka emotka"
4 maj 13:43
rumpek: 29 czerwca: Basiek skromne 90%
Dawid: Nie napisalem ktory temat pisze... fajnie co zrobia? sprawdza czy odrazu sierpien? prosze pocieszajcie
Hiromi_Ise: nie udupiliby za taką głupotę emotka przynajmniej moim zdaniem
4 maj 13:44
kacper: Dawid luzik. To że nie napisałeś numerka o niczym nie świadczy. Pracę normalnie będziesz miał sprawdzaną
4 maj 13:45
Basiek: Ej, a tak serio. Jak będzie na temat, to coś napisałam. Ale równie dobrze mogą mi wyzerować. Wiecie, co było najlepsze? Przyszłam sobie... stolik nr 13. Nie wiedziałam, czy już mam sobie iść, czy jeszcze nie Potem Pani z komisji wyszarpała mi ołówek, jak sobie nim pisałam...emotka
4 maj 13:45
asdf: @Dawid Tam pracują ludzie nie roboty emotka
4 maj 13:46
Dawid: dobra, dzieki za pocieche w poniedzialek dowiem sie od nauczycielki, ona pewnie wie bo sama sprawdza matury i mam nadzieje ze powie to samo co ty^^
4 maj 13:46
Maslanek: Zgłoś, że przeszkadzali Ci w pracy. Będziesz mogła powtórzyć maturę z całą szkołą
4 maj 13:47
Basiek: Dawid− wpisz sobie w wyszukiwarce, na pewno nie Ty pierwszy, no i nie ostatni. Nie ma sensu się denerwować do poniedziałku emotka
4 maj 13:48
firi: Ja tam wziąłem "Dziady". Jest gdzieś klucz?
4 maj 13:48
rumpek: Serio ? Ja nawet nie będę patrzył na klucz oceniania, poczekam do 29 czerwca Chcę tylko zdać emotka.
4 maj 13:49
asdf: @Basiek, szczerze? Jak ja nienawidzę przesądów.... HUJ WAM PRZESZKADZA, ŻE KTOŚ MA NUMER 13 ALBO MASKOTKI ZAPOMNIAŁ...ja bym się od razu powiesił, że usiadłem na numerze 13, dobrze, że nie planowałem, żeby wziąć maskotki, bo gdybym zapomniał to nie miałbym po co tam wchodzić
4 maj 13:50
ManFanUtd: FIRI wkoncu kogos znalazlem co wziął temat nr 1. I jak apisałeś?
kacper: Arkusze już są http://www.cke.edu.pl/images/stories/00000000000000002012_matura2012/polski_pp.pdf Lada chwila powinny być wyniki
Basiek: asdf− chodzi o to, że ja hm... zawsze mam 13. Ostatni raz źle się to skończyło. Nie jestem przesądna. Bardziej bawi mnie to, że w życiu prześladuje mnie pech Ale powiem szczerze, że jak zobaczyłam "13", to lekko zrzedła mi mina, jeszcze komisja się śmiała, że "13−tki są zawsze szczęśliwe"
4 maj 13:51
Maslanek: Bo są... Przecież 13 to liczba Maryjna.
4 maj 13:52
asdf: oj tam oj tam najbardziej mnie rozbawia tekst: kasztany zakwitły to dobry znak...
4 maj 13:53
rumpek: I teraz trzeba żyć w niepewności do 29 czerwca
4 maj 13:53
asdf: Zadanie 13. (2 pkt) Dokończ zdania, wybierając słowa spośród podanych: wnioskowanie, definiowanie, porównywanie, przeciwstawienie 1. Zdanie: Encyklopedie to wielotomowe dzieła obejmujące całość wiedzy z najróżniejszych dziedzin jest przykładem .......... 2. Zdanie: Ten anarchiczny sposób tworzenia encyklopedii oraz jej darmowy charakter wzbudzały wielkie emocje, oskarżenia, próby dyskredytacji z jednej strony, a deklaracje o prawdziwie wolnościowym i demokratycznym sposobie dystrybucji i upowszechniania wiedzy z drugiej jest przykładem .......... 3. Zdanie: Biorąc pod uwagę popularność Wikipedii, można powiedzieć, […] że „jeszcze nigdy tak wielu czytelników nie zawdzięczało tak wiele tak licznym autorom” jest przykładem .....
4 maj 13:55
Basiek: Rumpek− jedziemy na jednym wózku, napisałam coś w miarę podobnego. Uznajemy, że zdaliśmy? emotka
Dawid: te cke przeladowane cos jest, ten pdf laduje mi juz 2 minuty...
kacper: No właśnie ciekawi mnie zadanie 13
ManFanUtd: Mnie też, nie podam tu swoich odpowiedzi, poczekam na kogoś kto poda swoje
4 maj 13:56
rumpek: Mam nadzieję U mnie wszyscy tak samo pisali
Basiek: 1) definiowanie 2) przeciwstawienie 3) Wnioskowanie ?
Dawid: w zadaniu 13: ja mam 1 definiowanie 2 przeciwstawnie 3 wnioskowanie, pewnie zle
4 maj 13:57
ManFanUtd: Basiek, nie wiem czy mam tak samo jak ty, ale ja chyba mam 1 tak samo jak ty a drugie i 3 na odwrót
kacper: Ja napisałem inaczej niż Basiek
rumpek: To zadanie 13 1 − definiowanie 2 − przeciwstawienie 3 − wnioskowanie
4 maj 13:58
Basiek: E, nie pamiętam, czy tak zrobiłam. Zwyczajnie rozwiązałam to drugi raz
asdf: Dawid nie ma problemu, wklejam Ci arkusz: Centralna Komisja Egzaminacyjna Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu. WPISUJE ZDAJĄCY KOD PESEL Miejsce na naklejkę z kodem dysleksja Układ graficzny © CKE 2010 EGZAMIN MATURALNY Z JĘZYKA POLSKIEGO POZIOM PODSTAWOWY Instrukcja dla zdającego 1. Sprawdź, czy arkusz egzaminacyjny zawiera 19 stron. Ewentualny brak zgłoś przewodniczącemu zespołu nadzorującego egzamin. 2. Rozwiązania zadań zamieść w miejscu na to przeznaczonym. 3. Pisz czytelnie. Używaj długopisu/pióra tylko z czarnym tuszem/atramentem. 4. Nie używaj korektora, a błędne zapisy wyraźnie przekreśl. 5. Pamiętaj, że zapisy w brudnopisie nie będą oceniane. 6. Możesz korzystać ze słownika poprawnej polszczyzny i słownika ortograficznego. 7. Na tej stronie oraz na karcie odpowiedzi wpisz swój numer PESEL i przyklej naklejkę z kodem. 8. Nie wpisuj żadnych znaków w części przeznaczonej dla egzaminatora. MAJ 2012 Czas pracy: 170 minut Liczba punktów do uzyskania: 70 Część I – 20 pkt Część II – 50 pkt MPO−P11P−122 Egzamin maturalny z języka polskiego Poziom podstawowy 2 Część I – rozumienie czytanego tekstu Przeczytaj uważnie tekst, a następnie wykonaj zadania umieszczone pod nim. Odpowiadaj tylko na podstawie tekstu i tylko własnymi słowami – chyba że w zadaniu polecono inaczej. Udzielaj tylu odpowiedzi, o ile jesteś proszona/y. WIKIPEDIA, CZYLI JESZCZE NIGDY… 1. Encyklopedie, zwłaszcza powszechne, są uważane za najbardziej ambitny, najtrudniejszy rodzaj popularyzacji. Wielotomowe dzieło obejmujące całość wiedzy z najróżniejszych dziedzin, napisane z naukowym rygoryzmem, przeznaczone dla odbiorcy nie tylko nieznającego się na jakiejś konkretnej dziedzinie, ale często dopiero pobierającego nauki – czy można sobie wyobrazić trudniejsze zadanie? 2. Słowo „encyklopedia” pochodzi od greckich słów enkyklios – ogólny i paideia – (wy)kształcenie. Od lat używa się go na określenie wydawnictwa informacyjnego zawierającego zbiór wiedzy ogólnej lub z wybranej dziedziny. Pierwsze książki pod takim tytułem zaczęły się pojawiać w XVI wieku, choć zbiory o podobnym charakterze, tyle że inaczej nazywane, były tworzone już w starożytności i w średniowieczu. 3. Popularyzatorski charakter, przydatność dla szerokich kręgów użytkowników, nadawały encyklopediom wyjątkowe znaczenie. Były przez wieki tym, czym Internet jest dziś. Trudno przecenić rolę, jaką odegrała w historii Wielka Encyklopedia Francuska, wydawana przez Diderota i d’Alemberta w latach 1751−1780. W tym samym czasie zaczęto wydawać kilka encyklopedii, które kontynuowane są do dziś, jak na przykład Encyclopaedia Britannica. Tworzenie encyklopedii to wielkie przedsięwzięcie organizacyjne, finansowe i edytorskie. Nowa wersja XV wydania Encyclopaedia Britannica, powstała w 1974 roku, była dziełem przeszło czterech tysięcy autorów ze 131 krajów. Koszt przygotowania (nie licząc kosztów druku) wyniósł 32 miliony ówczesnych dolarów, co przekłada się na sumę około 100 milionów dolarów dzisiejszych. Można powiedzieć, że każde społeczeństwo ma taką encyklopedię, na jaką je stać, jakiej potrzebuje i jaką jest w stanie stworzyć, ale też na jaką pozwalają warunki. 4. Od 15 stycznia 2001 roku realizowany jest bezprecedensowy projekt stworzenia największej encyklopedii w dziejach ludzkości – Wikipedii, czyli „wolnej encyklopedii, którą każdy może redagować”. Inicjatorem tego przedsięwzięcia jest Jimmy Wales, amerykański biznesmen o wielkim, idealistycznym zacięciu. Nazwa pochodzi z języka hawajskiego; „wiki wiki” to po hawajsku „szybko”. Wales wpadł na genialny pomysł: zamiast tworzyć zespół specjalistów, który przez dziesięciolecia budowałby kolejne dzieło encyklopedyczne, postanowił wykorzystać entuzjazm, dobrą wolę, a przede wszystkim wiedzę milionów ochotników na całym świecie – „encyklopedystów” XXI wieku. 5. Dziś Wikipedia istnieje w ponad dwustu wersjach językowych, z tego w trzydziestu dwóch ma ponad 50 tysięcy haseł, a w około siedemdziesięciu – ponad 10 tysięcy. Największa jest wersja angielska, zawierająca ponad 3 miliony haseł. Polska Wikipedia ma przeszło 600 tysięcy haseł i jest czwartą co do wielkości, po angielskiej, niemieckiej i francuskiej, ale przed hiszpańską, japońską, chińską czy rosyjską. We wszystkich wersjach językowych Wikipedia zawiera przeszło 10 milionów haseł. Łączne nakłady poniesione przez Walesa na Wikipedię wyniosły zaledwie około 500 tys. dolarów. Jimmy Wales nazwał swoje dzieło „próbą stworzenia i rozpowszechnienia wielojęzycznej wolnej encyklopedii o najwyższym możliwym poziomie dla każdej osoby na Ziemi w jej własnym języku”. Ocenia się, że korzysta z niej około siedmiuset milionów użytkowników rocznie (przez co rozumie się liczbę wejść na jej strony, a nie liczbę fizycznych osób). Równie imponująca Egzamin maturalny z języka polskiego Poziom podstawowy 3 jak liczba haseł, wersji językowych i użytkowników jest liczba autorów. Wikipedię stworzyło około 100 tysięcy autorów. Ich praca nie była opłacana. Jest to chyba największy „czyn społeczny” w dziejach! Ochotniczy zaciąg do grona autorów, swoboda tworzenia haseł, brak hierarchicznej redakcji, ucieranie wersji hasła w toku sporów i dyskusji, nośnik (Internet) – to nie jedyne różnice pomiędzy Wikipedią a tradycyjnymi encyklopediami. Niezwykle ważne jest to, że korzystać z niej może każdy za darmo. 6. Ten anarchiczny sposób tworzenia encyklopedii oraz jej darmowy charakter wzbudzały wielkie emocje, oskarżenia, próby dyskredytacji z jednej strony, a deklaracje o prawdziwie wolnościowym i demokratycznym sposobie dystrybucji i upowszechniania wiedzy z drugiej. Prawda leży po obu stronach. 7. Brak kontroli nad standardami haseł to najczęstszy zarzut. Obrońcy mówią, że każdy może przecież hasło poprawić, uściślić czy rozbudować. Tylko skąd laik ma wiedzieć, które hasło należy do jakiej kategorii? (Obecnie przy wielu hasłach znajduje się uwaga, że wymagają one uzupełnienia). Wikipedia padła też (i pada nadal) ofiarą aktów wandalizmu. Niektórzy lubią umieszczać bazgroły na murach, łamać ławki w parku czy niszczyć przystanki autobusowe – inni korzystają z okazji, by zdewastować niezabezpieczone hasła w największych encyklopediach świata. 8. Niestety, niektóre hasła trzeba było chronić przed swobodnym dostępem pseudoautorów. Dotyczy to zwłaszcza biogramów najbardziej znanych (i kontrowersyjnych) osób oraz bieżących wydarzeń politycznych. Ten wandalizm bywa dziełem zaskakujących ośrodków. Skandalem zakończyło się śledztwo w sprawie dewastacji stron dotyczących przeciwników politycznych prezydenta G. W. Busha. Okazało się, że niektórych aktów wandalizmu dokonywano z komputerów znajdujących się w Białym Domu. 9. Inny częsty zarzut pod adresem Wikipedii to rzekomo „nijaki”, pozbawiony autorskiej werwy charakter artykułów, będący wynikiem ucierania się poglądów i kompromisów zawieranych przez wielu autorów. Cóż, to zarówno wada, jak i zaleta. Anarchiczny sposób powstawania tej „księgi” wpływa też na bardzo przypadkowy dobór haseł. Nawet w obszernej polskiej wersji często brakuje artykułów na, wydawałoby się, bardzo ważny temat, a można znaleźć szczegóły na temat czegoś mało istotnego. 10. Moje osobiste doświadczenie z używaniem i tworzeniem haseł w Wikipedii pokazuje, że jest to źródło informacji niezwykle użyteczne, ale wymagające dużej ostrożności. Nadaje się jako szybki i łatwy podręczny odnośnik, zbiór odsyłaczy, który w żadnym wypadku nie może być traktowany jako materiał źródłowy, a tym bardziej nie powinien zastępować podręcznika czy akademickich rozpraw i monografii. Świetne rezultaty przynosi porównanie treści tego samego hasła w kilku wersjach językowych. 11. Wielki sukces Wikipedii wynika nie tylko z entuzjazmu autorów, niebywałego pospolitego ruszenia ludzi chcących się podzielić swoją wiedzą, ale i z tego, co odziedziczono po poprzednikach. Newton w słynnym liście do Hooke’a napisał: „Jeśli widziałem dalej, to tylko dlatego, że stałem na ramionach gigantów”. Szybki start projektu był możliwy dzięki wchłonięciu zbiorów haseł z kilku encyklopedii i słowników, które stały się publicznie dostępne w sieci. Biorąc pod uwagę popularność Wikipedii, można powiedzieć, parafrazując Churchilla, że „jeszcze nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym”. Pamiętając jednak o wielkiej liczbie autorów, może lepiej powiedzieć: „Jeszcze nigdy tak wielu czytelników nie zawdzięczało tak wiele tak licznym autorom”. Na podstawie: Stanisław Bajtlik, Wikipedia, czyli jeszcze nigdy… [w Książki w Tygodniku, „Tygodnik Powszechny”, nr 45/2009 Egzamin maturalny z języka polskiego
rumpek: A macie to 12 ?
Basiek: Wiecie co? Nie mogę na to patrzeć. Nie chcę znać odpowiedzi. Wolę uznać, że zdałam. emotka
4 maj 13:59
rumpek: Ja też To co Basiek do sierpnia ?
4 maj 14:00
asdf: Poziom podstawowy 4 Zadanie 1. (1 pkt) Na podstawie akapitów 1. i 3. odpowiedz na pytanie, dlaczego tworzenie encyklopedii powszechnej jest niezwykle trudnym przedsięwzięciem. Wymień trzy powody. ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... Zadanie 2. (1 pkt) Podaj dwa powody uzasadniające celowość użycia liczb w akapicie 5. ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... Zadanie 3. (1 pkt) Wymień trzy różnice między Wikipedią a tradycyjną encyklopedią. Lp. Wikipedia Encyklopedia 1. 2. 3. Zadanie 4. (1 pkt) Jaką funkcję w kompozycji całego tekstu pełni akapit 6.? Zadanie 5. (1 pkt) Wymień dwa powody uzasadniające uznanie przez autora sposobu tworzenia Wikipedii za anarchiczny. Zadanie 6. (2 pkt) Jakie środki językowe w akapitach 5. i 7. nadają tekstowi zabarwienie emocjonalne? Określ dwa i podaj przykład każdego z nich. Zadanie 7. (2 pkt) W akapitach 7.–9. zostały wyliczone zarzuty formułowane pod adresem Wikipedii. Wymień dwa, z którymi autor artykułu się zgadza. . Zadanie 8. (1 pkt) W akapicie 8. autor posłużył się przykładem. Wyjaśnij, jakie zjawisko nim zobrazował. . Zadanie 9. (1 pkt) Wyjaśnij, jak autor ocenia Wikipedię jako źródło informacji (akapit 10) Zadanie 10. (1 pkt) Czym na tle całego tekstu wyróżnia się sposób formułowania opinii o Wikipedii w akapicie 10.? Zadanie 11. (2 pkt) Wyjaśnij, jakie funkcje w tekście pełni zacytowana w akapicie 11. metafora, którą posłużył się Newton. Wymień dwie. Zadanie 12. (2 pkt) Każdemu punktowi linearnego planu artykułu przyporządkuj numery akapitów (pamiętaj, że jest to pełny plan całego tekstu, a więc obejmuje wszystkie akapity). Numery akapitów 1. Informacje dotyczące tradycyjnej encyklopedii .................................................................... 2. Historia Wikipedii ........................................................................... ....................................... 3. Niebywały sukces internetowej encyklopedii ........................................................................ 4. Zalety i wady nowego źródła informacji ............................................................................... 5. Subiektywne odczucia autora ........................................................................... ...................... 6. Podsumowanie rozważań ........................................................................... ............................ Zadanie 13. (2 pkt) Dokończ zdania, wybierając słowa spośród podanych: wnioskowanie, definiowanie, porównywanie, przeciwstawienie 1. Zdanie: Encyklopedie to wielotomowe dzieła obejmujące całość wiedzy z najróżniejszych dziedzin jest przykładem ....... 2. Zdanie: Ten anarchiczny sposób tworzenia encyklopedii oraz jej darmowy charakter wzbudzały wielkie emocje, oskarżenia, próby dyskredytacji z jednej strony, a deklaracje o prawdziwie wolnościowym i demokratycznym sposobie dystrybucji i upowszechniania wiedzy z drugiej jest przykładem .............. 3. Zdanie: Biorąc pod uwagę popularność Wikipedii, można powiedzieć, […] że „jeszcze nigdy tak wielu czytelników nie zawdzięczało tak wiele tak licznym autorom” jest przykładem ................. Zadanie 14. (2 pkt) Uzupełnij tabelę, wpisując w odpowiedniej rubryce literę „I”, jeśli zdanie zawiera informację, lub literę „O”, jeśli w zdaniu jest wyrażona opinia. Lp. Zdanie Odpowiedź 1. Pierwsze encyklopedie, książki pod takim tytułem, zaczęły się pojawiać w XVI wieku. 2. Tworzenie encyklopedii to wielkie przedsięwzięcie organizacyjne, finansowe i edytorskie. 3. […] jest to źródło informacji niezwykle użyteczne, ale wymagające dużej ostrożności. 4. Świetne rezultaty przynosi porównanie treści tego samego hasła w kilku wersjach językowych. Część II – pisanie własnego tekstu w związku z tekstem literackim zamieszczonym w arkuszu. Wybierz temat i napisz wypracowanie nie krótsze niż dwie strony (około 250 słów). Temat 1. Wyjaśnij symbolikę lewej i prawej strony oraz jej znaczenie dla wymowy utworu, analizując przytoczony fragment III części Dziadów Adama Mickiewicza. Zwróć uwagę na postać Nowosilcowa i postawy innych bohaterów wobec niego. DZIADY, część III – Akt I, scena VIII (fragmenty) LOKAJ Człowiek kupca Kanissyna Czeka i jakiś Panu rejestr 1 przypomina. [...] SEKRETARZ (wstając od stolika) On powiada, że jeśli Pan zapłatę zwleka, On zrobi proces. SENATOR Napisz grzecznie, niechaj czeka. (zamyśla się) A propos 2 – ten Kanissyn – trzeba mu wziąć syna Pod śledztwo. – Oj, to ptaszek! SEKRETARZ To mały chłopczyna. SENATOR Oni to wszyscy mali, ale patrz w ich serce; – Najlepiej ogień zgasić, dopóki w iskierce. SEKRETARZ Syn Kanissyna w Moskwie. SENATOR W Moskwie? – a, voyez−vous 3 , Emisaryjusz klubów. – Czas zabieżeć temu, Wielki czas. SEKRETARZ On podobno u kadetów służy. SENATOR U kadetów? – voyez−vous, on tam wojsko burzy. [...] Rozumiesz! – Hej, deżurny! – We dwadzieścia cztery Godzin wysłać kibitkę i zabrać papiery. Zresztą ojciec lękać się nie ma przyczyny, Jeśli syn dobrowolnie przyzna się do winy. [...] (Muzyka gra menueta z „Don Juana” – z lewej strony stoją czynownicy, czyli urzędnicy i urzędniczki – z prawej kilku z młodzieży, kilku młodych oficjerów rosyjskich, kilku starych ubranych po polsku i kilka młodych dam. – Na środku menuet. Senator tańczy […]) 1 rejestr – tu: wykaz długów. 2 à propos (fr.) – w związku z tym, przy sposobności. 3 voyez−vous (fr.) – widzicie. Egzamin maturalny z języka polskiego Poziom podstawowy 8 BAL SCENA ŚPIEWANA Z PRAWEJ STRONY DAMA Patrz, patrz starego, jak się wije, Jak sapie, oby skręcił szyję. (do Senatora) Jak ślicznie, lekko tańczysz Pan! (na stronę) Il crévera dans l`instant 4 . MŁODY CZŁOWIEK Patrz, jak on łasi się i liże, Wczora mordował, tańczy dziś; Patrz, patrz, jak on oczyma strzyże, Skacze jak w klatce ryś. DAMA Wczora mordował i katował, I tyle krwi niewinnej wylał; Patrz, dzisiaj on pazury schował I będzie się przymilał. Z LEWEJ STRONY KOLLESKI REGESTRATOR 5 (do Sowietnika 6 ) Tańczy Senator, czy widzicie? Ej, Sowietniku, pódźmy w tan! SOWIETNIK Uważaj, czy to przyzwoicie, Byś ze mną tańczył Pan. REGESTRATOR Ale tu znajdziem kilka dam. SOWIETNIK Ale nie o to idzie rzecz: Ja sobie wolę tańczyć sam Niż z tobą – pójdźże precz. REGESTRATOR Skądże to? SOWIETNIK Jestem sowietnikiem. REGESTRATOR Ja jestem oficerski syn. SOWIETNIK Mój Panie, ja nie tańczę z nikim, Kto ma tak niski czyn 7 . 4 Il … (fr.) – on pęknie za chwilę. 5 kolleski regestrator (z ros.) – urzędnik o niskiej randze. 6 sowietnik (z ros.) – radca, urzędnik o randze wyższej niż kolleski regestrator. 7 czyn – ranga służbowa. Egzamin maturalny z języka polskiego Poziom podstawowy 9 (do Pułkownika) Pódź, Pułkowniku, pódźże w taniec, Widzisz, że tańczy sam Senator. [...] LEWA STRONA, chórem DAMY Ah! Quelle beauté, guelle grâce! 8 MĘŻCZYŹNI Jaka to świetność, przepych jaki! PRAWA STRONA, chórem MĘŻCZYŹNI Ach, łotry, szelmy, ach, łajdaki! Żeby ich piorun trzasł. SENATOR (tańcząc, do Gubernatorowej) Chcę zrobić znajomość Starosty, On piękną żonę, córkę ma; Ale zazdrośny – GUBERNATOR (biegąc za Senatorem) To człek prosty; Niech Pan to na nas zda. (podchodzi do Starosty) A żona Pańska? STAROSTA W domu siedzi. GUBERNATOR A córki? STAROSTA Jedną tylko mam. GUBERNATOROWA I córka balu nie odwiedzi? STAROSTA Nie! GUBERNATOROWA Pan tu sam? STAROSTA Ja sam. GUBERNATOR I żona nie zna Senatora? STAROSTA Dla siebie tylko żonę mam. GUBERNATOROWA Chciałam wziąć córkę Pańską wczora. 8 Ah! Quelle… (fr.) – Ach! Co za piękność, co za gracja. Egzamin maturalny z języka polskiego Poziom podstawowy 10 STAROSTA Usłużność Pani znam. GUBERNATOR Tu w menuecie para zbywa, Senator potrzebuje dam. STAROSTA Moja córka w parach nie bywa, Jej parę znajdę sam. GUBERNATOROWA Mówiono, że tańczy i grywa, Senator chciał zaprosić sam. STAROSTA Widzę, że pan Senator wzywa Na raz po kilka dam. LEWA STRONA, chórem Jaka muzyka, jaki śpiew, Jak pięknie meblowany dom. PRAWA STRONA, chórem Te szelmy z rana piją krew, A po obiedzie róm 9 . SOWIETNIK (pokazując Senatora) Drze ich, to prawda, lecz zaprasza, Takiemu dać się drzeć nie żal. STAROSTA Po turmach siedzi młodzież nasza, Nam każą iść na bal. [...] PANNA (tańcząc, do Matki) Nazbyt ohydni, nazbyt starzy. MATKA (z prawej strony) Jeśli ci zbrzydnął, to go rzuć. SOWIETNIKOWA (z lewej strony) Jak mojej córeczce do twarzy. STAROSTA Jak od nich rumem czuć! SOWIETNIKOWA DRUGA (do córki stojącej obok) Tylko, Zosieńku, podnieś wzrok, Może Senator cię obaczy. STAROSTA Jeżeli o mnie się zahaczy, Dam rękojeścią (biorąc za karabelę) – w bok. 9 róm – rum. Egzamin maturalny z języka polskiego Poziom podstawowy 11 LEWA STRONA, chórem Ach, jaka świetność, przepych jaki! Ah! Quelle beauté, guelle grâce! PRAWA STRONA Ach, szelmy, łotry, ach, łajdaki! Żeby ich piorun trzasł. Z PRAWEJ STRONY MIĘDZY MŁODZIEŻĄ JUSTYN POL 10 (do Bestużewa 11 , pokazując na Senatora) Chcę mu scyzoryk mój w brzuch wsadzić Lub zamalować w pysk. BESTUŻEW Cóż stąd, jednego łotra zgładzić Lub obić, co za zysk? Oni wyszukają przyczyny, By uniwersytety znieść, Krzyknąć, że ucznie jakubiny, I waszą młodzież zjeść. JUSTYN POL Lecz on zapłaci za męczarnie, Za tyle krwi i łez. BESTUŻEW Cesarz ma u nas liczne psiarnie, Cóż, że ten zdechnie pies. POL Nóż świerzbi w ręku, pozwól ubić. BESTUŻEW Ostrzegam jeszcze raz! POL Pozwól przynajmniej go wyczubić 12 . BESTUŻEW A zgubić wszystkich was. POL Ach, szelmy, łotry, ach, zbrodniarze! BESTUŻEW Muszę ciebie wywieść za próg. POL Czyż go to za nas nikt nie skarze? Nikt się nie pomści? (odchodzą ku drzwiom) KS. PIOTR – Bóg! (Nagle muzyka się zmienia i gra arią Komandora 13 ) Adam Mickiewicz, Utwory dramatyczne, Warszawa 1983 10 Justyn Pol – jeden z filaretów, organizator powstania na Litwie. 11 Bestużew – Aleksander Bestużew; rosyjski poeta i powieściopisarz; uczestnik powstania dekabrystów. 12 wyczubić – obić. 13 aria Komandora – aria pochodząca z końcowej sceny opery Mozarta Don Juan (właśc. Don Giovanni); tytułowy bohater dzieła, zdemoralizowany uwodziciel, zabił Komandora, broniącego czci swojej córki; w finale opery kamienny posąg Komandora przybywa, aby dokonać zemsty. Egzamin maturalny z języka polskiego Poziom podstawowy 12 Temat 2. Porównaj postawy życiowe Izabeli Łęckiej i Joanny Podborskiej ukazane w podanych fragmentach Lalki Bolesława Prusa i Ludzi bezdomnych Stefana Żeromskiego. Odwołując się do znajomości utworów, zwróć uwagę na okoliczności, które miały wpływ na ukształtowanie osobowości bohaterek. LALKA (fragment) Ciekawym zjawiskiem była dusza panny Izabeli. Gdyby ją kto szczerze zapytał: czym jest świat, a czym ona sama? niezawodnie odpowiedziałaby, że świat jest zaczarowanym ogrodem, napełnionym czarodziejskimi zamkami, a ona – boginią czy nimfą uwięzioną w formy cielesne. Panna Izabela od kolebki żyła w świecie pięknym i nie tylko nadludzkim, ale – nadnaturalnym. Sypiała w puchach, odziewała się w jedwabie i hafty, siadała na rzeźbionych i wyściełanych hebanach lub palisandrach, piła z kryształów, jadała ze sreber i porcelany kosztownej jak złoto. Dla niej nie istniały pory roku, tylko wiekuista wiosna, pełna łagodnego światła, żywych kwiatów i woni. Nie istniały pory dnia, gdyż nieraz przez całe miesiące kładła się spać o ósmej rano, a jadała obiad o drugiej po północy. Nie istniały różnice położeń jeograficznych, gdyż w Paryżu, Wiedniu, Rzymie, Berlinie czy Londynie znajdowali się ci sami ludzie, te same obyczaje, te same sprzęty, a nawet te same potrawy: zupy z wodorostów Oceanu Spokojnego, ostrygi z Morza Północnego, ryby z Atlantyku albo z Morza Śródziemnego, zwierzyna ze wszystkich krajów, owoce ze wszystkich części świata. Dla niej nie istniała nawet siła ciężkości, gdyż krzesła jej podsuwano, talerze podawano, ją samą na ulicy wieziono, na schody wprowadzano, na góry wnoszono. Woalka chroniła ją od wiatru, kareta od deszczu, sobole od zimna, parasolka i rękawiczki od słońca. I tak żyła z dnia na dzień, z miesiąca na miesiąc, z roku na rok, wyższa nad ludzi, a nawet nad prawa natury. Dwa razy spotkała ją straszna burza, raz w Alpach, drugi – na Morzu Śródziemnym. Truchleli najodważniejsi, ale panna Izabela ze śmiechem przysłuchiwała się łoskotowi druzgotanych skał i trzeszczeniu okrętu, ani przypuszczając możliwości niebezpieczeństwa. Natura urządziła dla niej piękne widowisko z piorunów, kamieni i morskiego odmętu, jak w innym czasie pokazała jej księżyc nad Jeziorem Genewskim albo nad wodospadem Renu rozdarła chmury, które zakrywały słońce. To samo przecie robią co dzień maszyniści teatrów i nawet w zdenerwowanych damach nie wywołują obawy. Ten świat wiecznej wiosny, gdzie szeleściły jedwabie, rosły tylko rzeźbione drzewa, a glina pokrywała się artystycznymi malowidłami, ten świat miał swoją specjalną ludność. Właściwymi jego mieszkańcami były księżniczki i książęta, hrabianki i hrabiowie tudzież bardzo stara i majętna szlachta obojej płci. [...] Cała ta ludność, między którą ostrożnie przesuwali się wygalonowani lokaje, damy do towarzystwa, ubogie kuzynki i łaknący wyższych posad kuzyni, cała ta ludność obchodziła wieczne święto. [...] Poza tym czarodziejskim był jeszcze inny świat – zwyczajny. [...] I jeszcze wiedziała panna Izabela, że jak w oranżeriach rosną kwiaty, a w winnicach winogrona, tak w tamtym, niższym świecie wyrastają rzeczy jej potrzebne. Stamtąd pochodzi jej wierny Mikołaj i Anusia, tam robią rzeźbione fotele, porcelanę, kryształy i firanki, tam rodzą się froterzy, tapicerowie, ogrodnicy i panny szyjące suknie. Będąc raz w magazynie kazała zaprowadzić się do szwalni i bardzo ciekawym wydał się jej widok kilkudziesięciu pracownic, które krajały, fastrygowały i układały na formach fałdy ubrań. Była pewna, że robi im to wielką przyjemność, ponieważ te panny, które brały jej miarę albo przymierzały suknie, były zawsze uśmiechnięte i bardzo zainteresowane tym, ażeby strój leżał na niej dobrze. [...] W ogóle dla ludzi z niższego świata miała serce życzliwe. Przychodziły jej na myśl słowa Pisma Świętego: „W pocie czoła pracować będziesz”. Widocznie popełnili oni jakiś ciężki grzech, skoro skazano ich na pracę; ależ tacy jak ona aniołowie nie mogli nie ubolewać nad ich losem. Tacy jak ona, dla której największą pracą było dotknięcie elektrycznego dzwonka albo wydanie rozkazu. Bolesław Prus, Lalka, Warszawa 1981 Egzamin maturalny z języka polskiego Poziom podstawowy 13 LUDZIE BEZDOMNI (fragment) 5 listopada. Mało snu, bo dopiero nad ranem zapadam w stan drzemania i dziś łażę z wdziękiem zmokłej kury. Lekcje odbywałam jak ciężkie roboty. Zgnębienie dusi, sprawia, że człowiek usuwa się, kurczy, nędznieje. Postanowiłam z tej dusznej ciasnoty, gdziem była zatarasowana przez gorzką wiadomość, siłą się wydobyć. Nie, nie opuszczę Henryka! Będę dwa razy więcej pracowała, wezmę nowe lekcje, może nawet ranne. Niech skończy choć jakiekolwiek kursa, to przecież będzie mógł tutaj lżej pracować. Nigdy nie odżałuję, że nie zdał do politechniki – ale to trudno. [...] 13 listopada. Wzięłam nową lekcję. Wcisnęłam ją między Lipeckich i Zosię K. Nowa robota jest to przygotowanie dziewczynki, Heni L., do klasy wstępnej na pensję. Nie zna się jeszcze na niczym. Ani dyktanda, ani tabliczki mnożenia, ani żadnej rzeczy. Pokój duży, ciemny jak piwnica, o jednym oknie wychodzącym na ciasny dziedziniec. W tej porze jeszcze słońce nie zachodzi, ale tam już jest wieczór. [...] Stamtąd, wysiedziawszy godzinę, pędzę co koń skoczy na gumach kaloszowych w głębie Powiśla do Blumów z pilną wiadomością, że „trybem oznajmującym wypowiadamy czynności w stosunku do odnośnego podmiotu rzeczywiste – rozkazującym rozkazane lub zakazane, warunkowym czynności tylko możebne, przypuszczone, zamierzone...” Teraz dzień już jest napchany, formalnie napchany jak torba, lekcjami. Tak się przyuczyłam do systematycznego chodzenia w oznaczonych terminach, że w niedzielę, trawiąc poobiednie godziny lekcyj na czczej gawędzie albo czytaniu, doznaję co chwila odruchów przestrachu i zrywam się jak wariatka. Same nogi skaczą i wykonywują jakieś logarytmy kursów na Smoczą lub na Dobrą. Któż by uwierzył, że ja, nędzny twór kielecki, dojdę kiedyś w samym środku Warszawy do 62 rubli miesięcznego zarobku z wysiewania po różnych ulicach tajemnic wiedzy! 17 listopada. [...] Jakże szczęśliwe są te damy, które mijam, wolnym krokiem idące na spacer czy tam dokąd. Toczą miłe, urocze, wesołe rozmowy z modnie ubranymi panami. Kto są ci ludzie? Co oni robią, gdzie mieszkają? Nie znam ich wcale. Świat jest taki mały, taki ciasny, a taki zarazem olbrzymi! Człowiek na nim jest to biedny niewolnik, biegający wciąż tą samą ścieżką, tam i z powrotem, jak wilanowska kolejka. Cofnęłam się myślą do miejsc, gdziem dawniej była, i samą siebie przypomniałam sprzed lat kilku. Byłam wtedy lepsza. Dziś nie mogłabym już tak zamęczać się pracą, byle „coś dobrego zrobić”. [...] Mam jeszcze dużo entuzjazmu dla dobrych i płonących natur, dla wszystkich, co się męczą a pogardzają złem ukrytym, ale to jest już inne. Nie wiem, nie mogę tego szczerze wyznać, czy kocham takich ludzi, czy tylko chciałabym iść z nimi w szeregu z tego wyrachowania, że jest to szereg, w którym iść najbezpieczniej, bo do zwycięstwa. Stefan Żeromski, Ludzie bezdomni, Warszawa 2000 Egzamin maturalny z języka polskiego Poziom podstawowy 14 WYPRACOWANIE na temat nr .....................
Basiek: Ej, nie. Już nie piszemy drugi raz. Mnie raz w zupełności wystarczy
asdf: Fajnie, że mogłem pomóc
4 maj 14:01
ManFanUtd: A w sierpniu się zdaje w swojej szkole czy gdzieś się jedzie? Bo może się spotkamy haha
4 maj 14:01
kacper: W swojej szkole się zdaje. Jak egzamin jest nieważny zdaje się w czerwcu i do Kielc jedzie
4 maj 14:02
Dawid: w 14 zrobilem I I O O
4 maj 14:03
Basiek: 21 sierpnia o godz. 900, w Twej zacnej placówce oświatowej.
rumpek: Dawid Niech ktoś 12 wpisze bo najwięcej wątpliwości
asdf: żeby nie było, że wszystkiego nie wkleiłem to masz tutaj miejsce na wypracowanie: WYPRACOWANIE na temat nr ..................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... Egzamin maturalny z języka polskiego Poziom podstawowy 15 ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... Egzamin maturalny z języka polskiego Poziom podstawowy 16 ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... Egzamin maturalny z języka polskiego Poziom podstawowy 17 ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... Egzamin maturalny z języka polskiego Poziom podstawowy 18 ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... ............................................................................ ........................................................................... Egzamin maturalny z języka polskiego Poziom podstawowy 19 BRUDNOPIS (nie podlega ocenie)
4 maj 14:04
Basiek: Jestem zafascynowana brudnopisem. Przy tym zostanę. Co do 12−tego− po kolei liczby ?
4 maj 14:05
ManFanUtd: Tak
4 maj 14:06
rumpek: noo
4 maj 14:06
Basiek: Ja poległam przy 11. emotka Reszta była w miarę prosta
4 maj 14:07
kacper: Dawid 14 ja tak samo. Mamy dobbrze Jestem ciekaw 12
asdf: Ja miałem tak: 1,2,3 4 5 6 7,8,9 10 11
Dawid: cos nie tak bylo 6 tematow a nie 7
4 maj 14:08
rumpek: tak koło 1/2 pkt będą za to zadanie 12 A to zadanie "Jakie środki językowe w akapitach 5. i 7. nadają tekstowi zabarwienie emocjonalne? Określ dwa i podaj przykład każdego z nich." ?
firi: ManFanUtd, takie tam głupoty. Trochę analizy ("Towarzystwo stolikowe"− "Towarzystwo przy drzwiach", senator), trochę o procesie filaretów i filomatów, trochę o Adasiu− w sensie znaczenia dzieła na jego brak walki w powstaniu i tyle. emotka
Isme: Brudnopis mnie jara
Dawid: ja w 12 mialem 1,2,3, 4 5 6,7,8,9 10 11
Basiek: Wykrzyknienie i pytanie retoryczne? To 12. to mam bardziej chyba jak Dawid
4 maj 14:09
asdf: ja też właśnie Dawid tak miałem emotka
4 maj 14:09
Dawid: wow, no nie wierze, juz chyba 6 punktow mam, jeszcze 15, dalej dalej ^^
4 maj 14:11
rumpek: też mam tyle póki co
4 maj 14:11
rumpek: To co zadanie na rozluźnienie ?
4 maj 14:12
Dawid: ofc
4 maj 14:13
Dawid: Zadanie 1. (1 pkt) Na podstawie akapitów 1. i 3. odpowiedz na pytanie, dlaczego tworzenie encyklopedii powszechnej jest niezwykle trudnym przedsięwzięciem. Wymień trzy powody. tak od poczatku
4 maj 14:13
kacper: Boże ja w 12 nie rozkminiłem dobrze Napisałem tak 3 4 5 6 10 11 Myślałem, że trzeba po jednym
4 maj 14:14
Dawid: ja napisalem : Fundusze (koszty) Znalezienie specjalistow w danej dziedzinie I napisanie tego tak zeby tez ktos ktory dopiero sie uczy o tym temacie tez to zrozumialem Cos takiego...
rumpek: Bardziej chodziło mi o matematyczne rozluźnienie, to teraz trzeba wyjść z forum. Nie chcę sprawdzać reszty
4 maj 14:15
kacper: 1. Na podstawie akapitów 1. i 3. odpowiedz na pytanie, dlaczego tworzenie encyklopedii powszechnej jest niezwykle trudnym przedsięwzięciem. Wymień trzy powody. − stworzenie encyklopedii wymaga ogromnego wysiłku organizacyjnego, finansowego i korektorskiego − encyklopedia ma charakter popularyzatorski, więc musi być pisana przez specjalistów dla ludzi nieposiadających ich wiedzy − pisanie encyklopedii wiąże się z rygorem tworzenia naukowych definicji
4 maj 14:17
Basiek: A ja zjadłam coś słodkiego, popijając kawą, teraz mogę iść spać. Pełne szczęście, nic mnie już nie zmartwi. Dobranoc emotka
Dawid: AA ok to dawaj jakies zadanie ^^
asdf: kacper, mialem podobnie żebym się później nie zdziwić, jak będzie nie zdana matura
4 maj 14:18
kacper: 2. Podaj dwa powody uzasadniające celowość użycia liczb w akapicie 5. − pokazanie ogromu przedsięwzięcia poprzez liczbę użytkowników tworzących Wikipedię − ukazanie stosunkowo minimalnych kosztów finansowych poniesionych w tak gigantycznym projekcie
4 maj 14:18
kacper: To nie ja pisałem żeby nie było. Odpowiedzi tylko do tych dwóch zadań na tej stronie http://maturzysta.dlastudenta.pl/artykul/Matura_z_jezyka_polskiego_sprawdz_odpowiedzi,80915.html W 1 zadaniu trochę namieszałem, ale w drugim to będzie punkt
4 maj 14:20
asdf: tam nie ma wszystkich odp, jutro beda w gazecie
4 maj 14:27
kacper: Pewnie będę. Ale za godzinę powinny już być wyniki z CKE. Ktoś tu wrzuci linka więc spoko
4 maj 14:30
Hary: rysunekstrach ma wielkie oczy
4 maj 14:31
Oczywisty: Czy jak napisałem ,że Henryk był w związku z Joanna to obleję ten Polski ? . Napisałem tylko w 3 słowach ze sa w zwiazku. Ech kolega mnie gnebi ze nie zdam
4 maj 14:31
kacper: Kolega żartuje. Ale to co napisałeś to błąd rzeczowy.
4 maj 14:33
asdf: zajeb mu, a moze to rodzina czy cos, sam nie wiem, poszukaj na necie. W związku takim, że para to na pewno nie są bo skoro ten się uczył do klasy początkowej, a ona go uczyła więc stosunek wieku jest mniej więcej 26:7
4 maj 14:33
Oczywisty: Chciał mu zrobić kuku , ale uciekł do autobusu.
4 maj 14:36
Isme: To tylko błąd rzeczowy, spokojnie. Nikt nie obleje jak napisal , że Ludzie bezdomni są z pozytywizmu albo że Henryk to maż czy inny kochanek Joaśki emotka Widzieliście odpowiedź na zadanie drugie, ja poległam inaczej sobie wyobrażałam odp do tego zadaniaemotka.
4 maj 14:37
Arcane ShadowMaster: Ja mam pytanie co do matury z matmy, można wnosić wielofunkcyjne kalkulatory?
4 maj 14:39
asdf: rysunek
4 maj 14:39
asdf: Arcane, jeżeli chodzi Ci o te z potęgami, pierwiastkami, logarytmami to nie.
4 maj 14:40
kacper: No co ty Isme? Przecież zad. 2 najprostsze było. To co innego napisałaś?
4 maj 14:40
Arcane ShadowMaster: Ok dzieki
4 maj 14:41
malaika: no bez jaj?! do 12 można było po kilka numerów?!
4 maj 14:43
kacper: malaika ja też tak zrobiłem też nie wiedziałem, że po kilka trzeba byłoemotka
4 maj 14:44
asdf: o której zaczęliście egzaminy, równo o 900? U mnie o 30 min się opóźniło...
4 maj 14:44
kacper: Nam to arkusze rozdała 15 min wcześniej ale od 9:05 zaczęliśmy
4 maj 14:45
Isme: Napisałam, że to świadczy o popularności wikipedii... a widze odpowiedzi typu : − zastosowano liczby, bo słownie napisane wydluzaja tekst. − ''Inne możliwości: hasła muszą mieć określoną długość, nie każdy może mieć wpływ na ich powstanie''
4 maj 14:46
malaika: ufff. ja się zastanawiałam, kim jest Henryk dla Joanny, ale koniec końców ominęłam powiązanie z nimi, jedyni pisząc, że jest jej żal, że nie zdał. uffff
4 maj 14:46
kacper: Ja tak samo nie pogłębiałem się w postać Henryka
4 maj 14:47
malaika: buuu. kurde. kto by pomyślał, że po kilka. do głowy mi to nie przyszło
4 maj 14:47
malaika: to na pewno będzie afera emotka bo jedni wpisali po 1 numerze, a drudzy po kilka. muszą to zaliczyć!
4 maj 14:49
Alkain: malaika wyraźnie nawet napisali w poleceniu wszystkie ale spokojnie to tylko pewnie 1 pkt zabiorą
4 maj 14:49
kacper: Przecież wiemy, że pisało w zadaniu słowo wszystkie, ale inaczej je zrozumieliśmy
4 maj 14:51
asdf: Żadnej afery nie będzie, wszystko napisali w poleceniu.. Każdemu punktowi linearnego planu artykułu przyporządkuj numery akapitów (pamiętaj, że jest to pełny plan całego tekstu, a więc obejmuje wszystkie akapity). Dodatkowo jest tam kolumna o nazwie "Numery akapitów"
4 maj 14:51
kacper: Ja to zrozumiałem tak, że należy pod uwagę wziąć wszystkie akapity ale nie że wszystkie wypisywać. Trudno 2 pkt mniej, ale jest dobrze.
4 maj 14:52
malaika: wszystkie to wszystkie. zrozumiałam, że hasła pasują do wszystkich akapitów, a nie, że można po kilka. dobra tam, ja tak zrozumiałam i tyle....
4 maj 14:53
malaika: oo, dokładnie jak Kacper!
4 maj 14:54
kacper: Myślimy podobnie
4 maj 14:58
ManFanUtd: No kurde to już 15! a ODP nie ma:(
4 maj 15:01
kacper: Jakoś tam odpowiedzi krążą ale nie z CKE. Niedługo powinny się pojawić
4 maj 15:04
4 maj 15:14
kacper: Ja czekam na klucz do wypracowania. Jestem ciekaw
4 maj 15:15
psik: Napisałem że Ludzie bezdomni to pozytywizm i Lalka Młoda Polska ( czyli na odwrót niż być powinno) i że Joanna Podborska z Judymem głosili pracę u podstaw . Duży błąd? Ktoś mnie jeszcze przebije? Idę się powiesić
4 maj 15:19
kylo1303: Własnie dlatego nazywa sie to "czytanie ze zrozumieniem"... A jak ktos takiej umiejetnosci nie ma to potem wychodzi ze wpisal po jednym (nie obrazajcie sie, ale w poleceniu bylo to nawet podkreslone ze trzeba wykorzystac wszystkie...). Ja i tak jestem zdania ze CRka byla latwa jak na tego typu zadania i pewnie bede mial kolo 15/20 co jest wynikiem satysfakcjonujacym. Czy jak napsialem "wykrzyknik" zamiast "wykrzyknienie" podajac dobry przyklad to uznaja czy raczej nie? Bo moja wiedza nie pozwala mi jasno stwierdzic czy stosuje sie zamiennie czy moja wersja jest niepoprawna. Co do "oczekiwania na odpowiedzi" w czerwcu to jest to nieuzasadnione. I tak nei wiesz ile dadza ci z pracy, a CRke warto sobie juz teraz sprawdzic zeby miec mniej wiecej ocene sytuacji. I nie wiem czego panikujecie ze "charakterystyka porownawcza" jest nie na temat. Tyle co ja slyszalem historii co bylo rok temu przy granicy to moznaby ksiazke napsiac, a jakos wszyscy zdali. Takze rumpek i Basiek prosze nie panikowac i nie pisac swoich watpliwosci na temat zdania bo to do was nie pasuje.
4 maj 15:21
kylo1303: psik Poczytaj wyzej, oblac cie nie obleja. Blad rzeczowy, dostaniesz mniej punktow o 1−2 i tyle. Najlepiej jak sie nie jest pewnym to w ogole nie pisac. Dlatego ja nei zawarlem ani epok, ani nie wspomnialem o Grzegorzu (bo nie mam zielonego pojecia kto to, uznalem ze to jakis brat Joanny, ale nawiazujac do tego uzylem slowa "bliski" co moze byc rownoznaczne z przyjacielem, rodzina bliska lub dalsza itd). Tak samo nie wiedzialem jak mial na imie Judym, takze o nim tez nie wspomnialem. Bo i nie trzeba bylo, w koncu nie to bylo tematem pracy. Takze nie ma sie co przejmowac, epoki kazdemu sie mogly pomylic. Komisja to tez ludzie i wiedza ze niektorzy sie strasznie stresuja.
4 maj 15:24
psik: Ech, walę te matury, ta na pewno nie sprawdziła mojej wiedzy :<
4 maj 15:29
Święty: Trudno się wyrażać bez wyników, ale matura nie wydawała się trudna. W części I pytania do tekstu nie były skomplikowane, mnie nie złapali w 12 Powinienem mieć z tego 14−15 punktów. Ciekawi mnie jednak jaki będzie klucz wypracowania. Myślałem, że nie będzie Lalki skoro była całkiem niedawno, CKE zaskoczyła pewnie nie tylko mnie. Mimo to, i tak wybrałem temat 2, bądź co bądź, coś nie coś z tej ksiązki pamietałem. Zrobiłem jednak jeden błąd i nie wiem do czego się on kwalifikuje bowiem napisałem, że Izabela pochodziła z kupieckiej rodziny. Jak myślicie jak to potraktują? emotka
4 maj 15:31
psik: błąd rzeczowy, pewnie to samo co u mnie z epokami emotka
4 maj 15:33
psik: z czytania też powinienem mieć koło 15 pkt więc zdać zdałem, ale i tak masakra. Choć jak czytam teraz te wypowiedzi to moje się różnią D: Mam jednak nadzieję że się wbiję w ten klucz
4 maj 15:34
ManFanUtd: Oj nie poszło czytanie ze zrozumieniememotka Mam nadzieje że za DZIADy dostne więcej PKT
4 maj 15:43
kylo1303: 1pkt → 1,43% 15pkt ~ 21,4% Potrzebujesz jeszcze 9%, jesli cos napisales w wypracowaniu to pewnei zdasz xD
4 maj 15:44
Isme: Joanna Podbroska prezentowała pracę u podstaw i była emancypantką. Przecież pomagała tym wszystkim i pracowała w szpitalu i pomagała dzieciom w nauce z biednych rodzin, pomagała najuboższym = praca u podstaw. Fakt, że te wszystkie utylitaryzmy, scjentyzmy, prace u podstaw etc były najczęściej wykorzystywane w Pozytywizmie ale w Młodej Polsce również. Takie moje zdanie, a wy jak myślicie?
4 maj 15:45
kacper: Ja napisałem "Izabela to zła kobieta była"
4 maj 16:25
Maslanek: "Pierwsza miłość Wokulskiego? To chyba nie ta"
4 maj 16:30
firi: Isme, masz rację− jest zasada tzw. negacji i kontynuacji założeń między kolejnymi epokami. emotka
4 maj 16:36
malaika: kylo1303 − obrażać się nie będę, masz swoje zdanie a ja mam powody, dla których mam prawo nie rozumieć pytań, ale to moja prywatna sprawa. powiedzcie, jak odpowiedzieliście na pyt. 2 ja zupełnie co innego napisałam.....
4 maj 16:44
Adam: a kiedy będą wyniki matur dla nas, bo 29.06. to do szkół już trafiają?
4 maj 16:44
kacper: Co do wyników to jest różnie. My żadnego kodu czy co tam się dostaje nie dostaliśmy. I musimy normalnie 29 czerwca jechać do szkoły.
4 maj 16:47
Adam: my dostaliśmy, ale i tak przecież trzeba jechać po świadectwo
4 maj 16:50
malaika: ile pkt trzeba mieć na te 30%? xD
4 maj 16:53
kacper: No ale lepiej sobie w domu na spokojnie sprawdzić, w szkole to zaraz każdy wykrzyczy a głos kto nie zdał i wgl
4 maj 16:53
kacper: Polski to 21 pkt 30% a matematyka to 15 pkt
4 maj 16:54
malaika: oby wypracowanie mnie uratowało emotka
4 maj 16:55
kacper: Spoko, na pewno dobrze, damy radę
4 maj 16:55
kylo1303: Nigdy nie lubilem jak nauczyciele publicznie oglaszali czyjes stopnie. Co to innych obchodzi jakie mam wyniki, jak bede chcial to sie z podziele. Ale tutaj mam podobne zdanie, lepiej sie jednak orientowac jaki "okolo" wynik bedzie sie mialo. Chociaz czasami mozna sie niezle przejechac (liczysz na jakies 70−80 a tu 50). Ale to dziala w obie strony xD
4 maj 16:56
kacper: Ja to sprawdzę sobie dokładnie odpowiedzi w sieci z polskiego i angielskiego, ale matmy nie ruszę. Poczekam do 29 czerwca
4 maj 16:58
malaika: dobra, nie myślę, bo inaczej załamię się totalnie! myślę o frytkach! emotka
4 maj 16:58
kacper: Ja już zjadłem dziś frytki
4 maj 17:00
malaika: ja idę robić, bo na zakupach byłam, także uciekam! do zobaczenia!
4 maj 17:02
jarke: @Kacper, chyba zrobię podobnie
4 maj 17:05
romek: Kacper zacytowałem buke emotka? jeszcze ci plagiat wpierdola
4 maj 18:14
Basiek: 15:21 − Kyloemotka dobra, buzia na kłódkę. Jestem grzeczna i już nie narzekam. Faktem jest, że z polskim już nic nie zrobimy. Ma ktoś jakiś pomysł, jak nauczyć się jak najwięcej z ang. w jak najkrótszym czasie?
4 maj 18:35
kylo1303: Wytypuj sobie kilka tematow i naucz sie rozprawek na pamiec Listeningow mozesz kilka zrobic ale ciezko bedzie zrobic jakies nadzwyczajne postepy. Co do czytanek podobnie− slow sie wszystkich nie nauczysz, mozesz zrobic kilka i sprawdzic swoj poziom + jakos intuicyjnie sie nauczyc w przypadkach gdzie nie wiesz o co chodzi. Ale ogolnie ciezko cos tu poradzic bo jezyka sie w tydzien nie nauczysz xD Ale probowac zawsze mozna.
4 maj 18:44
Basiek: Kylo− ogólnie..., ja zazwyczaj nie wiem, o co tam w tych czytankach, słuchankach chodzi. Ale... źle nie będzie!
4 maj 18:48
kylo1303: To pamietaj zeby odrzucac najmniej prawdopodobne. Zdaj sie na kobieca intuicje (o ile cos takiego istanieje). Do tego zostaje ci zerkanie do karty odpowiedzi sasiadow.
4 maj 18:53
Basiek: Nie istnieje. Nie u mnie. Zawsze się śmieję, że są odpowiedzi A i B, jakie jest prawdopodobieństwo, że wybiorę odpowiedź złą? P(A)=1
4 maj 19:01
Kasia: co do szybkiej poprawy listeningu, co prawda mało czasu, jednak oglądnąc z 1−2 filmy po angielsku, bez zadnych napisow, BBC i te sprawy na pewno przygotują dobrze na listening emotka
4 maj 19:20
Basiek: http://www.esl-lab.com/ Listeningu już bardziej nie poprawię.
4 maj 19:21
Kasia: to niestety kwestia czasu, i to nie raz kilku lat żeby naprawdę się osłuchać z językiem.. ale trzeba być dobrze nastawionym! emotka na maturze nie musisz rozumieć całości nagrania żeby dobrze odpowiedzieć, więc cheer up
4 maj 19:28
Basiek: To nie jest tak, że nie jestem osłuchana. Jeśli chodzi o języki, to dość szybko łapię itd. Brakuje mi słownictwa, wiadomo, że jak ktoś użyje w zdaniu składającym się z 7−miu wyrazów, 5, których nie znam, to niewiele mogę z tym fantem zrobić.
4 maj 19:31
DżejDżej: u mnie w szkole nie ma sensu się nastawiać na listening, angielski piszemy na sali gimnastycznej, roznosi się echo, głośniki na fula aż się wytrzymać nie da no i ten dziwny dźwięk wydobywający się z głośników jak by błagały by je wymienić na nowe (strasznie skrzypią i szumią) emotka
4 maj 19:31
emagnuski: Psik − i tak będziesz miał 98% kujonie. Pewnie masz wtyki w CKE tak jak u p.K
4 maj 19:48
Monic: za mnie też trzymajcie!
4 maj 20:15
emagnuski: Ja już trzymam, za wszystkich łącznie z sobą. emotka
4 maj 21:41
malaika: a powiedzcie, jak są wyniki w czerwcu, to tylko ja o nich wiem, prawda? w sumie dziwię się, że dają tę "Lalkę", cały czas jest xD ale nie narzekam!
4 maj 22:25
DZIADZIA: kochani macie może jakies gotowe przykłady krotkich form pisemnych z ang? Joł BASIEK kurde ten temat bije na pysk wszystkie inneemotka
4 maj 22:29
Basiek: Pod jakim względem i dlaczego piszesz to do mnie? Jeśli chodzi o krótkie formy, to np. w tym repetytorium jest: http://chomikuj.pl/dorroj/ANGIELSKI/Matura/LONGMAN+-+Repetytorium+maturalne+2012+*2b+TESTY , widziałam też w Oxfordzie, ale ciężko (lub też niemożliwym) jest znaleźć to w sieci emotka
4 maj 22:50
DZIADZIA: tak tylko zagajam do Ciebieemotka
4 maj 22:52
Basiek: emotka Więc ja "odgajam": jak nastrój przed matematyką? emotka
4 maj 22:55
psik: przed podstawą − w porządku, przed rozszerzeniem − koszmar.
4 maj 22:59
DZIADZIA: no jakoś tak na luzie jak to mawia moja pani polonistka do której chodziłem na konsultacje "Będzie dobrze"emotka a Tobie co zostało dajesz cos jutro na ruszt,jakies rozszerzone czy cus,bo wiesz ja mam juz ustne zaliczone teraz tylko mamt i ang
4 maj 23:00
Basiek: Ja osobiście podstawy, rozszerzenia z matmy i angielskiego emotka No i ustne. Moja praca z polskiego wygląda tak, że mam wypożyczone książki. emotka I tyle Ogólnie lekka rozsypka i zwątpienie..., ale przecież damy radę, nieprawdaż? emotka
4 maj 23:02
DZIADZIA: wiadomix emotka juz nie moge sie doczekac matemy ach jak ja bede myslał liczył i kombinował.Dobrze że jeszcze nie kupiłem sobie roweru bo by mnie ciągneło w pleneremotka\ Generalnie nawale się jak szpak jak zdam tą mature i narescie bede mógł zajac sie sprawami intertesujacym mnie,bo ostatnio to juz nie mogłem patrzec na te ksiazki i sstreszczenia po co ja meczyłem ta ferdydurke to było najbardziej chardkorowe dzieł z jakim miałem do czynienia.Teraz narescie bede mógł dokonczyc "dziewczyne ktora igra z ogniem" baja jak naprawde fajowa trylogia polecam
4 maj 23:09
DżejDżej: DZIADZI już po ustnych?
4 maj 23:11
DZIADZIA: ja w zeszły roku zdawałem bo moja matura jest jak zakupy w media markt ,biore ja na raty
4 maj 23:12
DżejDżej: aaa..... no chyba że tak emotka
4 maj 23:13
Basiek: Wiem, chyba każdy ma takie mieszanie odczucia. Z jednej strony "zdać, mieć z głowy", z drugiej pozostaje jednak ta niepewność i takie przekonanie "gdyby to było dwa tyg. później, to jeszcze dużo bym się nauczył/−ła". Szczerze powiem, że ja jestem przerażona, po tym polskim Ale byle dożyć końca i będzie cacy emotka
4 maj 23:13
DZIADZIA: Basiek prosze jak przerażona Ty!na bank zdasz i to na szeroko a w mojej szkole zaszokowała mnie tak mała ilosc zdajacych młodych ludzi szok.A jak to jest z anglikiem za tą pierwsza czesc pisemna moge zdobyc max 5pkt i macie na to jakis złoty środek zeby dobrze napisac ta krotka czesc tak dla kogos kto z anglika nie potrafi nicemotka
4 maj 23:19
Basiek: Ja tam na podstawie jestem i rozszerzenie zdaję. Co nie znaczy, że "zdam" emotka Po prostu− jest forma, są odpowiednie zwroty, trzeba umieć kilka słów tylko i przedstawić to, co jest w "kropkach", zero filozofii emotka
4 maj 23:20
DZIADZIA: no to bedzie dobrze hihi Basiek a ty jak zdasz to balet bedzie?
4 maj 23:24
Basiek: Na pewno będę się cieszyć emotka
4 maj 23:27
DZIADZIA: rzeba spiac poslady jeszcze tylko tydzien i jestesmy juz wolni od tychmateriałow,zostanie tylko meczarnia umyłowa trwajaca do ogłoszenia wynikow
4 maj 23:32
Basiek: Ja tam kończę 16−tego dopiero emotka
4 maj 23:32
DżejDżej: ja 11 emotka
4 maj 23:34
Basiek: Szczęściarze... Wiecie co? Pierwszy raz chyba jestem tak zmęczona o tej godzinie (jakby nie wystarczyło, że przespałam cały dzień...). Dobranoc emotka
4 maj 23:36
DZIADZIA: adrenalinka Ci zjechała DOBRANOC
4 maj 23:45
asdf: Ja swoje egzaminy kończę 3 czerwca, co mam napisać?
4 maj 23:45
Basiek: asdf− kondolencje. Z tą adrenaliną to możliwe. Czuję się... zmęczona. A nie ma czym
4 maj 23:48
DZIADZIA: Narty ide w kime emotka
4 maj 23:50
romek: Wracając do wyników. Kiedy one dokładnie będą na tej stronie OBIEG? Bo mature można odebrac 29czerwca
5 maj 08:54
malaika: a ja kończę dopiero 20 czerwca, ooo. widzę, że nikt nie odpowiedział na moje pytanie emotka
5 maj 12:06
kacper: Czemu malaika koczysz 20? Co do wyników różne jest. Niektórzy dostali jakiś kod i mogę w necie sprawdzić a np. moja skzoła musimy normalnie ejchać do niej 29 czerwca
5 maj 12:09
arek: dzieki emotka
5 maj 12:10
Isme: Ja kończe 17 emotka ostatni ustny angielski uff... a ja Wam powiem tak, że u mnie to nawet nikt się na ten temat nie odzywał w szkole . Świadectwo jako tako już mam ukończenia liceum, czekam tylko na wyniki z matur 29.06 a co do kodów jeszcze nic nie wiemy.
5 maj 12:11
kacper: AA o ustne wam chodzi. No to ja Was wszystkich przebiję. Kończę 24 maja
5 maj 12:13
Isme: Ja mam ustny polski 16 a ustny angielski 17. Nie lubię ustnych i chyba się będę bardzo stresować. W ogóle nie lubię mówić przed jakimiś ludźmi grrr.... A tak w ogóle to na maturkę z matmy to tylko ; kalkulator prosty, linijkę i cyrkiel ? emotka
5 maj 12:19
kacper: Możesz jeszcze długopis wziąć
5 maj 12:19
kacper: Ja mam polski ustny 14 maja a angielski 24. Czyli duży odstęp czasowy. No ale spokoju mieć nie będę. Po miesiąc po nich czyli w czerwcu mam egzamin zawodowy
5 maj 12:21
Patryk: Zdaję ktoś z was egzamin zawodowy na technika mechanika ?
5 maj 12:22
Basiek: Śpieszę Was powiadomić, że ustny egzamin z języka ang. jest prosty, zaś ocenianie... cóż, oceny są wysokie emotka
5 maj 13:51
kacper: No właśnie wiem o tym bo miałem w szkole próbny ustny. Trochę się baliśmy bo formuła nas przerażała. Ale punktacja to wielki plus, strasznie łatwo zdobyć punkty. Dużo też zależy od egzaminatora czy naprowadzi cię na dobry tor.
5 maj 13:57
DZIADZIA: Basiek a co mozesz powiedziec na temat tego arkusza co w gazecie wyborczej pod koniec kwietnia sie pojawił jak go oceniac z zamn=k maiałem 17pkt a z otw ze 3 bym złapał
5 maj 14:06
TOmek: Zdałęm dzisiaj rano ustny z polaka na 13 pkt
5 maj 14:06
DZIADZIA: moge byc spokojny jesli chozdzi mi o 30% ?jesli tak rozwiazałem to co było z gazecie wiem wiem cieżlko powiedzieć ale wiesz tu chodzi o wsparcie heheh
5 maj 14:07
DZIADZIA: macie jakies zminione zasady od tego roku jesli chodzi o ustne prawda? ja z ust polaka miałem 80% a z ang 48% czy cos takiego
5 maj 14:08
Basiek: TOmek− gratulacje. Dziadzia− nie widziałam. I tak− ang. ustny wygląda całkowicie inaczej emotka Chociaż ocenianie musi być... co najmniej śmieszne. Moja koleżanka (absolutnie nie piszę tego, żeby ją obrazić)− 21/30 pkt. Wiedza przy tym... niemal żadna, przy czym mówienie u niej jeszcze gorsze niż reszta...., a to najgorszy wynik z mojej klasy jak dotychczas. Więc wiecie 70%.... A ja się martwiłam
5 maj 14:20
Kamil: juz sa gdzies zestawy maturalne z angielskiego skoro niektore szkoly mialy juz ustny angielski ? przez ten czas bym sie ich pouczyl i 16−go bym sobie na spokojnie zdal..jak macie jakies linki do zestawow to poprosze emotka
5 maj 14:28
Basiek: Wydaje mi się, że... tego nie będzie w sieci aż do końca matury. Dwa przykładowe zestawy: " mialam pierwsze zadanie (ta rozmowa) o tym ze jestem na obozie i planujemy spotkanie jakies wieczorem na koniec, mialam zaproponowac miejsce imprezy, gosci, niespodzianke dla nauczycieli i program imprezy. potem opis obrazka − jakas baba na zakupach. potem z 3 obrazkow wybrac najlepsza forme wypoczynku i potem pytania o moj styl zycia, czy jest healthy" " ja miałam pierwsze o imprezie, menu, liczba gości, organizacja, plan imprezy: drugie koleś i babka wbiegają na góre i pytanie jak myślisz dlaczego oni wbiegają na górę o.O 3 głupie 3 plakaty organizacji która oprowadza po Londynie wybierz jeden emotka" Coś w tym guście
5 maj 14:32
Isme: Ja się martwiłam o swoj angielski ponieważ w szkole mam bardzo rygorystyczną babkę i jak u nas robiła maturki próbne z angielskiego to dwie osoby oblała i powiedziała, że na pewno nie zdadzą a osoby które chodzą do grupy zaawansowanej zdawały na 80%. I zaczęłam panikować. Ale obejrzałam sobie filmik na yt i trochę mi ulżyło [?] . http://www.youtube.com/watch?v=Ibgroo_Im0Y
5 maj 14:32
Kamil: jak bym mial takie to bym chyba zdał , chcialbym zycie codzienne , sport albo kulture
5 maj 14:33
Basiek: Isme− tak serio. Ta koleżanka od 70%, ja byłam przekonana, że ona nie zda. A jeśli już to bardzo słabo. Więc... spokojnie, głowa do góry, okazuje się, że wszystko będzie dobrze
5 maj 14:35
DżejDżej: Jak wam się podoba piosenka na EURO "koko euro spoko"
5 maj 14:42
malaika: bo 18 i 20 czerwca mam egzamin zawodowy emotka
5 maj 14:43
malaika: DżejDżej <−−− odpowiadam Ci: ahahahahhaha
5 maj 14:47
Kamil: koko koko chuj ci w oko −.−
5 maj 14:48
Kamil: nie dosc ze drogi dziurawe, reprezentacja ktora nie wyjdzie z grypy , to jeszcze ten hymn reprezentacji , nie ma co ogolnie jest spoko .. w sumie co z tego ze mamy taki hymn, 3mecze i juz go nie bedziemy sluchac /
5 maj 14:49
DżejDżej: malaika jakie technikum? ja do budowlanego chodzę (chodziłem) a ty?
5 maj 14:53
kacper: malaika jaki kierunek masz zawodowy?
5 maj 15:05
Oczywisty: ja pierdziele to juz ktos mial dzisiaj ustny polski ? Ja bym chyba sie nie wyrobil
5 maj 15:15
malaika: technik obsługi turystycznej
5 maj 15:17
asdf: według mnie egzaminatorom nie będzie na ręke, żeby udupić uczniów: 1. W ostatnim roku absolwenci szkoły dowiedzieli się o nowej maturze 2. Jak to mój nauczyciel powiedział: "będziecie takimi królikami doświadczalnymi bo sami nie wiem jak was teraz oceniać" 3. Na studia nie liczą punktów za ustne egzaminy (patrz: polski, angielski) Tak czy siak, trzeba się przygotować emotka
5 maj 15:20
kacper: malaika ja też mam egzaminy zawodowe 18 i 20 czerwca
5 maj 15:23
malaika: też u mnie nauczyciele mówili mniej więcej, co napisał/a: asdf no i właśnie się pytam, na co i po co są ustne, skoro niepotrzebne na studia.
5 maj 15:27
Oczywisty: W przyszlosci na pewno ustny bedzie sie liczyl na studiach , o ile wypali ten eksperyment.
5 maj 15:39
firi: Jak tam po rozszerzeniu z polskiego?
7 maj 12:47
Bartek0807: angieski ustny liczy się gdy idzie sie na filologię anglielską
7 maj 13:08
Daniho: Nie dziękuje ! Też będę trzymał kciuki za Was wszystkich >> emotkaemotka
7 maj 13:12