gf
blogther: | | 1 | |
Wiadomo, że liczba a jest rozwiązaniem równania |
| + x = 5, gdzie x ≠ 0. Nie wyznaczając |
| | x | |
| | 1 | |
a, oblicz wartość wyrażenia |
| + a3. |
| | a3 | |
3 maj 17:28
Aga1.: | | 1 | |
Zastosuj wzór skróconego mnożenia i wykorzystaj, że |
| +a=5 |
| | a | |
3 maj 18:39
Eta:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| +a3= ( |
| +a)3−3( |
| +a)=... |
| a3 | | a | | a | |
3 maj 18:44
blogther: mam pytanie dlaczego zapisujecie to ten sposob
nie powinno byc
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )3 + a3 = ( |
| + a)( |
| − |
| *a + a2) |
| | a | | a | | a2 | | a | |
3 maj 18:51
blogther: a3 * b3 = (ab)3 to zgoda
ale nie
a3 + b3 ≠ (ab)3
3 maj 18:52
Eta:
Ze wzoru na sześcian różnicy
(a+b)3= a3 +3a2b+3ab2+b3
to
a3+b3 = (a+b)3 −3a2b−3ab2
3 maj 18:58
Eta:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| +a3=( |
| +a)3−3* |
| *a −3* |
| *a2=( |
| +a)3−3( |
| +a) |
| a3 | | a | | a2 | | a | | a | | a | |
3 maj 19:01
Aga1.:
Nigdzie nie ma zapisu jak sugerujesz o 18:51 i 18:52
Zaproponowałam Ci podnoszenie obu stron równania do potęgi trzeciej,
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
Eta podała Ci niemalże gotowca.
3 maj 19:03
blogther: mam pytanie jak wyznacza sie dzidzine funkcji homograficznej mozecie podac jakis przykład?
3 maj 19:12
blogther: oczywiscie zadnia do zrobienia
3 maj 19:12
Aga1.: Zasada :
mianownik różny od zera.
Dziedzinę zapisać można różnymi sposobami
1. D: x−5≠0⇔x≠5
2. D=R−{5}
3. D
f=(−
∞, 5)U(5,
∞)
3 maj 19:16
blogther: okey ale ja pytam o zbior watosci no nie wiem np
| | 4x − 7 | |
f(x) = |
| jak wyznaczyc zbor wartosci takiej funkcji
|
| | 5x +2 | |
podałem byle jakie wspołczynniki wiec moze byc roznie
3 maj 19:22
blogther: teraz zobaczyłem ze napisałem zle
napisałem dzidzine a chodziło mi o zbior wartosci nie wiem jak mogłem sie tak pomylic
3 maj 19:30
krystek: ZW =(−
∞,2)U(2,
∞)
3 maj 19:34
Aga1.: Najlepiej przekształć do postaci
Wtedy
D=R−{p}
ZW=R−{q}
np.
| | x−3 | | x+2−5 | | x+2 | | 5 | | −5 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| − |
| = |
| +1 |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
D=R−{−2}
ZW=R−{1}
3 maj 19:35
Eta:
Sprowadzając do postaci kanonicznej, którą podała Ci
Aga1 i
krystek
Najprościej (bez zgaduj− zgaduli) zwyczajnie podziel
| | 4 | | 33 | |
(4x−7) : (5x+2) = |
| − |
| |
| | 5 | | 5(5x+2) | |
| | 4 | | 2 | |
ZW= R\ { |
| } , D=R\ {− |
| } |
| | 5 | | 5 | |
3 maj 19:44
blogther: Eta mam pytanie jak wykonałas to dzielenie a co np w takim przypadku
3 maj 19:47
blogther: pytam jak to jest z tym wyznaczaniem ZW bo miałem takie zadanie
i w opowiedziach było tak to rozwiazane
f(x) = k
| | x2 + 3 | |
k = |
| |*(x2 − 1) przy załozeniu x2 ≠1
|
| | x2 − 1 | |
po przedształceniach do wyznaczeni zostało cos takiego
x
2 ≥ 0
(− 3 −k)(1 −k )≥ 0 i mam pytanie czy mozna tak robic dla kazdej funkcji czy tylko w takim
przypadku jak ten?
3 maj 19:53
blogther: bo jest jeszcze taki wzor na ZW funkcji homograficznej
ac ale jest on prawdziwy tylko dla
postaci
3 maj 20:19
Eta:
Źle napisałeś zwrot nierówności: (−3−k)(1−k)
≤0
Takie zadania będziesz rozwiązywać na studiach ( badając przebieg zmienności funkcji)

szkicując wykres f(x)
3 maj 20:20
blogther: a w jakim dziale bo mam aktualnie teraz liczby zespolone na zajeciach
3 maj 20:23
blogther: to jest cos z ekstremami lokolnymi lub globalnymi zwiazene oraz z przegieciem funkcji?
tak?
3 maj 20:24
blogther: dlaczego zle przeciaz x2 nie moze byc ujemny?
3 maj 20:25
blogther: a mam pytanie jak zrobiłas to dzielenie (4x−7) : (5x+2)?
3 maj 20:28
Eta:
| | x2−3 | |
f(x)= |
| Df=R \ {−1,1} |
| | x2−1 | |
y=1 asymptota pozioma x=−1 i x=1 asymptoty pionowe
ZW= (−
∞,−3> U (1,
∞)
Teraz idę zjeść ......coś dobrego
3 maj 20:34
Eta:
−−−−−−−−−
| | 4x−7 | | 4 | | 33 | |
to: |
| = |
| − |
| |
| | 5x+2 | | 5 | | 5(5x+2) | |
3 maj 20:38
blogther: no i taki ZW wyszedł w opowiedzi pomimo tego ze napisałas ze zle napisałem znak nierownosci
3 maj 20:40
Eta:
Napisałeś tak: 0≥(−3−k)(1−k) ⇒ (−3−k)(1−k) ≤ 0
a powinieneś napisać : (−3−k)(1−k)≥0
dlatego napisałam,że źle
3 maj 20:50
blogther: tak masz racje
3 maj 20:50
Eta:
3 maj 20:51
blogther: ale ten sposob jest poprwny wiec nie ma chyba problemu
| | 5x | |
okey to jeszcze takie pytanie jak wyznaczyc taki ZW f(x) = |
| |
| | x2 − 1 | |
3 maj 20:58
Maslanek: Fajny ten wcześniejszy sposób. Zapamiętam
p: x=0
x→−
∞: f→0
x→−1
−: f→−
∞
x→−1
+: f→
∞
x→0: f→0
x→1
−: f→−
∞
x→1
+: f→
∞
x→
∞: f→0
ZW: (−
∞,0)∪(0,
∞).
Przy czym to moja pierwsza próba tym sposobem
3 maj 21:22
Maslanek: ZW: R...
0 również należy. W końcu f(0)=0
3 maj 21:24
blogther: ktory sposob
3 maj 21:41
blogther: w odpowiedzi jest ze ZW = R
3 maj 21:43
blogther: ja jak narysowałem ta funkcje to wyszło mi ze ZW = R w przedziale x ∊( − 1;1)
bo i −1 i 1 sa asymptoty pionowe
3 maj 21:44
Eta:
R
3 maj 21:45
blogther: dodatkowo w odpowiedzi jest taka podpowiedz
1 pkt za zapisanie trojmianu ax2 − 5x − a = 0
3 maj 21:47
blogther: ja nie rozumiem w ogole sposobu Maslanka
co on tak naprawde robi?
3 maj 21:48
Eta:
Liczy granice
3 maj 21:53
Maslanek: Ja mam pytanie skąd to?
1 pkt za zapisanie trojmianu ax2 − 5x − a = 0
3 maj 21:55
blogther: to jest zadanie z akursza od operonu i w opowiedziach jest taki schemat za co punkty daja i tak
tam jest napisane
3 maj 22:01
Maslanek: Ale w jaki sposób i o co chodzi w ogóle?...
3 maj 22:03
blogther: a ja dalej Eta nie wiem jak zrobiłas to dzielenie jak mogła bys krok po kroku napisac
ub wskazac jakis link gdzie jest cos podobnego zrobione bo nic nie rozumiem z tego np skad sie
wzieło to −4x − 85 i ta reszta?
3 maj 22:04
blogther: nie pisze w jaki sposob do tego doszli pisze tylko za zapisanie rownanie ax2 − 5x − a = 0
jest jeszcze ze delte licza i nie mam ona pierwiastkow i z tego powodu jest ZW = R
3 maj 22:06
Maslanek: Ah...
W ten sposób, że
f(x)=a.
ax2 − a = 5x
ax2−5x−a=0
Δ=25+4a2 >0
Jeśli chodzi o rozw. Ety to zwyczajnie ręcznym sposobem dzieli wielomiany.
3 maj 22:12
Maslanek: Więc tego dalej nie rozumiem...
3 maj 22:13
blogther: jak ułozyłes to rownanie ?
a co do sposobu Ety to ja nie umiem dzielic wielomianow tych samych stopni nawet nie
wiedziałem ze tak mozna zawesze miałem doczynienia z dzielniem zawsze albo przez x −a albo
przez ax2 + bx + c pierwszy raz cos takiego widze dlatego jestem taki zaskoczony i nie wiem
skad sie to bierze
3 maj 22:15
Eta:
f(x)=a
| 5x | |
| =a ⇒ (x2−1)*a=5x ⇒ ax2−5x−a=0 |
| x2−1 | |
3 maj 22:18
Maslanek: Ja się zastanawiam jak wyglądałoby dzielenie wielomianu niższego stopnia i czy jest w ogóle
sens.

Dobra już rozumiem o co chodzi z tą Δ.
Δ>0, więc dla każdego a mamy dwa rozwiązania.

Oprócz dla jednego, x=0, wiec i a=0... Co z tym?
−−−−−−
Pomyśl. Masz wszystko napisane w gruncie rzeczy.
3 maj 22:19
Eta:
( x−3) : (x+1)= 1
−x−1
−−−−−−
| | x−3 | | 4 | |
= −4 −− reszta to |
| = 1− |
| |
| | x+1 | | x+1 | |
3 maj 22:20
Maslanek: Aaa...

Dobra. Już mam wszystko

Δ>0 ⇔ a≠0
a=0 ⇒ −5x=0 ⇒ x=0
ZW=R
−−−−−−−−−−−−−−−
Sposób dobry. Zapamiętam
3 maj 22:20
blogther: czyli oni policzyli to w ten sam sposob ktory ja prezentowałem tam wyzej
3 maj 22:29
blogther: no to dzilenie tez dobra rzecz
dziekuje wam za pomoc
3 maj 22:29
Maslanek: W trochę inny. Zdecydowanie inny

.
3 maj 22:38