matematykaszkolna.pl
funkcja ulka: pomocy! wyznacz dziedzinę przeciwdziedzinę miejce zerowe i monotoniczność funkcji f(x)=5x
22 kwi 12:20
Bogdan: A zajrzałaś tu 41 ?
22 kwi 12:32
ulka: nie rozumiememotka o co chodzi
22 kwi 13:08
Bogdan: Kliknij w 41
22 kwi 13:13
ulka: nic mi nie wychodzi bo nie wiem co mam zrobic jestem za tępa emotka!
22 kwi 13:16
ulka: wiem wiem dzięki Dziekiemotka
22 kwi 13:18
Bogdan: rysunek Który z wykresów: a, b, czy c odpowiada funkcji f(x) = 5x ?
22 kwi 13:23
ulka: no a tylko co z resztąemotka
22 kwi 13:25
Bogdan: Dobrze, to wykres a. Jeśli do wzoru funkcji można wstawić każdą liczbę, np. do wzoru f(x) = 2x = 3, to dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych, Df : x € R,
 2 
a jeśli nie, np. do wzoru funkcji g(x) =

nie można wstawić liczby 3, bo
 x−3 
wtedy w mianowniku pojawi się zero, wtedy dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych oprócz 3, Dg: x € R \ {3}. Przeciwdziedzinę tworzą wartości funkcji, w tym przypadku D−1: y € R. Trzeba dodać, że powinno się raczej określać zbiór wartości funkcji, a nie przeciwdziedzinę. Miejsce zerowe to ta wartość argumentu funkcji, dla której wartość funkcji jest równa zero. Na wykresie to miejsce przecięcia wykresu osi x. Monotoniczność określa przedziały, w których funkcja jest rosnąca, malejąca. Dla funkcji liniowej f(x) = ax + b jeśli a > 0 to funkcja jest rosnąca, jeśli a < 0 to funkcja jest malejąca, a jeśli a = 0 to funkcja jest stała.
22 kwi 13:44
Bogdan: A może chodzi Ci o funkcję f(x) = 5x, a nie o f(x) = 5x. Jeśli tak, to kliknij tu 187.
22 kwi 13:52
ulka: tak tamtą też chciałam opisać ale..... mam dośc tych funkcji dziekuję serdecznie może małymi kroczkami to pojmę emotka
22 kwi 13:57