Matura
Basiek: Jakieś 3 zadanka na dobranoc?

Jak wyżej
23 kwi 21:31
23 kwi 21:32
Basiek: 
To teraz są już dwie osoby z problemem z różniczką...
23 kwi 21:33
23 kwi 21:35
ICSP: rozwiąż równanie :
x3 − 2x = 0
w pierścieniu Z4
23 kwi 21:36
Basiek: Zawsze omija mnie najlepsza zabawa.

Ale już jestem. Zrobię z 4
23 kwi 21:36
Ajtek:
A obudziłaś się już
Basiek?
Dobry wieczór
Basiek, Eta
23 kwi 21:36
Ajtek: Cześć ICSP
23 kwi 21:36
ICSP: Witaj
Ajtek
23 kwi 21:37
Basiek: Dzisiaj spadłam godzinę...

Przemyśl to, co powiedziałeś.
ICSP− przypominam CI, ze to Twoje zadanka na jutrzejsze
koło
23 kwi 21:37
Eta:
Tylko dla
Basiek 
!
Wyznacz wielomian W(x) wiedząc,że: W(x−1)= x
3+3x+1
23 kwi 21:37
ICSP: jutro mam koło z analizy a nie z algebry co oznacza że to proste zadanko jest dla ciebie
23 kwi 21:39
Ajtek:
Czyli się obudziłaś, skoro za zadanka się łapiesz
23 kwi 21:39
23 kwi 21:39
Basiek: *spadłam= spałam.

Cuda niewidy. Dzięki
Eta, nie wiem, co to, ale wygląda fajnie
23 kwi 21:39
ICSP: Eta a czy ja mogę tez zrobić ?
Podam tylko wynik
23 kwi 21:40
Basiek: NIE
23 kwi 21:41
ICSP:
23 kwi 21:42
Eta:
@
ICSP
Napisałam "tylko dla
Basiek"

...chyba ,że masz tak na drugie imię

23 kwi 21:42
ICSP: ech

inne żeńskie się liczy ?
Wynik to nie rozwiązanie przecież
23 kwi 21:43
Basiek: Hahaha <3 Ja wiem, jak ma ;>
Widzisz, nie bądź niemiły
23 kwi 21:44
Trivial: ICSP, jak tam leci? <:
23 kwi 21:45
Eta:
23 kwi 21:45
Eta:
Jak woda w Niagarze
23 kwi 21:46
ICSP: ooo
Trivial dawno się nie "czytaliśmy"
Leci dobrze poza małymi kłopotami z algerbą

Zrobisz to zadanie które podałem ?
23 kwi 21:46
Ajtek:
@Eta, będzie to wielomian stopnia trzeciego, jak mniemam?
23 kwi 21:46
ICSP: To zadanko z wielomianem jest trochę łatwe
23 kwi 21:48
Trivial:
Nie zrobię, gdyż nie wiem jak. Nie wiem nawet czym są pierścienie Z4! Słyszałem kiedyś o
władcy pierścieni, czy to ma jakiś z nim związek?
23 kwi 21:48
Ajtek:
Właśnie się nad nim, hmmmm pocę
23 kwi 21:49
ICSP: pierścień modulo 4 z mnożeniem.
23 kwi 21:49
Basiek: Można rzecz, że pocimy się razem
23 kwi 21:50
Trivial: Za wiele to mi nie ułatwia.

Nie mam ochoty na algebrę abstrakcyjną.
23 kwi 21:50
ICSP: Vax przyjdzie to zrobi

To jest takie na zrobienie w pamięci.
23 kwi 21:51
Trivial: Eto, czy podpowiedzi do zadania z wielomianem są dozwolone?
23 kwi 21:52
Basiek: Garść podpowiedzi

?
23 kwi 21:52
ICSP: Trivialku dam ci taka granice ciągu do policzenia :
| | n! | |
lim |
| abyś się nie nudził i nie dawał podpowiedzi do zadań z wielomianem |
| | nn | |
23 kwi 21:55
Ajtek:
Zrobione

.
23 kwi 21:56
Basiek: Napisałam na 3. Więc moja ocena z informatyki wynosi 4.

Ale to ten... napisałam połowę sprawdzianu i zepsuł mi się komputer. Musiałam robić od nowa,
więc zdązyłam tylko 70%

Ale przyzwyczaiłam się
23 kwi 21:56
Trivial: Iloma sposobami mam ją rozwiązać? Znam co najmniej dwa.
23 kwi 21:56
Jasper: Hm. Tak średnio Wam zazdroszczę matury, pamiętam jak siedziałem do 3 nad ranem każdy dzień
przez ostatnie 2 tygodnie i liczyłem dziesiątki arkuszy maturalnych. Ale z drugiej strony,
chyba wolałbym uczyć się matematyki niż męczyć się z mechaniką na studiach. Ktoś wie coś na
temat metody superpozycji, planu prędkości, chwilowego środka prędkości ? − chętnie pobiorę
jakieś korepetycje.
Taki offtopic.
23 kwi 21:56
ICSP: Jak największą liczbą sposobów

Chętnie zobaczę
23 kwi 21:57
Ja: To lipa
23 kwi 22:02
Trivial:
Sposób 1.
Wzór Stirlinga.
| | n! | | √2πn(n/e)n | | √2πn | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = 0. |
| | nn | | nn | | en | |
Sposób 2.
| | n! | |
Wykażemy, że szereg ∑1..∞ |
| = ∑1..∞ an jest zbieżny, a zatem z warunku |
| | nn | |
| | n! | |
zbieżności szeregu lim |
| będzie równy 0. |
| | nn | |
Z kryterium d'Alamberta mamy...
| | an+1 | | (n+1)! | | nn | | n | |
lim |
| = lim |
| * |
| = lim ( |
| )n = |
| | an | | (n+1)n+1 | | n! | | n+1 | |
| | −1 | | 1 | | n! | |
= lim (1+ |
| )n = lim e−n/(n+1) = |
| < 1 ⇒ szerg zbieżny ⇒ lim |
| = 0. |
| | n+1 | | e | | nn | |
23 kwi 22:03
Basiek: Oj tam, pasek jest chyba. Zakończenie roku jest, maturę zdać i wakacje.
23 kwi 22:03
ICSP: yyy
i z twierdzenia o trzech ciągach
23 kwi 22:04
Trivial: Mało oryginalne.
23 kwi 22:05
Basiek: x3+3x2+6x+5
23 kwi 22:05
ICSP: ale skuteczne
23 kwi 22:05
Basiek: Mam nadzieję, że okej.
Wracam za 35 min. jak się skończy serial
23 kwi 22:08
Trivial:
Ciekawi mnie co robicie na Javie,
ICSP. Jakbym ja od niej zaczynał to nie wiedziałbym
gdzie ręce włożyć.
23 kwi 22:09
Trivial: Ta piątka na końcu nie wygląda dobrze.
23 kwi 22:10
Vax: x
3−2x = 0 ⇔ x(x
2−2) = 0 ⇔ x = 0 v x
2 = 2 v (x = 2 ⋀ x
2−2 = 2 ⇔ x = 2), to 2 nie ma
rozwiązania, bo 2 jest nieresztą kwadratową w pierścieniu Z
4, więc jedyne rozwiązania to x=0
v x=2
23 kwi 22:10
Trivial: Vax, nie spamujemy...!
23 kwi 22:11
Vax: Tak wiem, jak raz kliknąłem to coś się zacięło i myślałem, że nie poszło
23 kwi 22:11
ICSP: Dobrze
Va a układ równań w Z
10?
x+y = 3
x−y = 1

Też do zrobienia w pamięci
23 kwi 22:12
ICSP: Trivial jaki spam?
23 kwi 22:12
kylo1303: Mam wynik do tego z wielomianem ale chyba lepiej nie pisac poki
Basia nie zrobi

W
kazdym badz razie moj wynik nie zgadza sie z tym podanym wyzej (chociaz w pewnym stopniu
podobny)
23 kwi 22:13
Trivial: Twe oko nie jest dość szybkie, by spam uchwycić niewidoczny..
23 kwi 22:14
Vax: (x,y) = (2,1) v (7,6)
23 kwi 22:14
ICSP: jestem pod wrażeniem

Jak ty to tak szybko robisz

Może chociaż z tym sobie nie poradzisz :
Wykazać że jeżeli element a
2 w pierścieniu P jest dzielnikiem 0 to element a jest dzielnikiem
0 .
23 kwi 22:16
Eta:
@
kylo ......... to sprawdź swój wynik
23 kwi 22:17
Vax: Wynika to łatwo z jednoznaczności rozkładu liczby na czynniki pierwsze...
23 kwi 22:18
ICSP: [P{Trivial]] my na javie uczymy się rysować algorytmy ...
Przez cały semestr rysujemy jakieś bloczki na kartkach
23 kwi 22:18
kylo1303: Wiem wiem, tamten dobry. Liczylem po prostu dla x+1
W(x+1)=x3+3x+1 → W(x)=x3−3x2+6x−3
A dla W(x−1) wynik Basiek jest poprawny (zauwazylem blad tuz po napisaniu posta)
23 kwi 22:18
ICSP: yyyy

Możesz jaśniej ?
23 kwi 22:19
Trivial: ICSP: moja wiara w polskie szkolnictwo wyższe właśnie legła w gruzach.
23 kwi 22:22
ICSP: Trivial zadziwiające jest to że jeszcze wierzyłeś
23 kwi 22:23
Vax: Jak mamy pierścień Z
n, i zapiszemy sobie n = p
1a1 * p
2a2 * ... * p
kak, gdzie
p
i ∊ P, to skoro a
2 jest dzielnikiem 0 w danym pierścieniu, to również a musi zawierać pewne
dzielniki pierwsze rozkładu n (jakby (n,a)=1 to nie mogłoby być (n,a
2) ≠ 1, podnosząc daną
liczbę do kwadratu nie dostajemy żadnych nowych liczb pierwszych w rozkładzie

) czyli
inaczej mówiąc a również jest dzielnikiem 0 w Z
n.
23 kwi 22:24
rumpek: Pomyśleć, że jutro
Vax ma testy gimnazjalne z polaka
23 kwi 22:25
Eta:
23 kwi 22:26
kylo1303: Czy moglby ktos mniej wiecej napisac wyprowadzenie zaleznosci (bo to chyba twierdzenie nie
jest):
Jesli w rownoleglobok wpisujemy romb to przekatne rownolegloboku beda dzielili boki rombu na
polowy.
23 kwi 22:33
Vax: Ok, to ja już będę leciał powtórzyć sobie trochę lektury
23 kwi 22:34
Ajtek:
@
Vax wyśpij się dobrze

.
23 kwi 22:37
Basiek: To co
Vax napisał mnie przeraża .

Mogę zapytać o jedno takie tam... z Aksjomatu?
23 kwi 23:04
Ajtek:
Twój wątek, to możesz pytać

.
23 kwi 23:05
Basiek: Określ liczbę rozwiązań równania
m
2x=x
2+6x+9
Ogólnie...co teraz?
Kylo mi gdzieś tu jakąś deltę proponował, ale ...
23 kwi 23:13
ZKS:
Basiek ciekawie ciekawie.

m
2x = x
2 + 6x + 9
x
2 + (6 − m)x + 9 = 0
Δ = dokończ.
23 kwi 23:15
ZKS:
x2 + (6 − m2)x + 9 = 0
23 kwi 23:16
Basiek: Δ=m
2−12m
Witaj
ZKS
23 kwi 23:17
Basiek: Δ=m
4−12m
2
23 kwi 23:18
ZKS:
Witam
Basiek.

No kończ zadanie.
23 kwi 23:19
Basiek: Okeeej. Jest problem.

Wszystko się zgadza, oprócz tego, że dla m=0 −> równanie nie jest określone

Z czego to wynika?
23 kwi 23:23
DSGN.: własnosci logarytmu logac gdzie c>0 u Cb m
23 kwi 23:24
Ajtek:
Z definicji logarytmu

.
23 kwi 23:24
Basiek: Ups.
23 kwi 23:26
Basiek: Czyli dla określenia ilości rozwiązań:
a) wykres
b) delta
c) ...? (wydaje mi się, że coś było)
23 kwi 23:29
Ajtek:
c) będę strzelał: dziedzina?
23 kwi 23:32
Basiek: Chodziło mi... o różne możliwości. Wiem, dziś jestem niepojęta

Btw. źle trzymałeś kciuki.
23 kwi 23:33
Ajtek:
Kurcze zapomniałem

, podpadłem na całej linii!
23 kwi 23:34
wtim: Hipoteza Riemanna: część rzeczywista każdego nietrywialnego zera funkcji dzeta jest równa ½”
pliss rozwiazcie mi to musze miec na jutro xD
23 kwi 23:36
Basiek: Mogłeś chociaż powiedzieć, że placówki oświatowe o 4tej rano są zamknięte
23 kwi 23:36
Mmm: Wyznacz wielomian W(x) wiedząc,że: W(x−1)= x
3+3x+1
rozpisze mi ktoś ten przykład mi mi nie chce wyjść
23 kwi 23:36
Basiek: Podpowiedź: podstaw W(x+1)
23 kwi 23:37
Ajtek:
Proszę Cię, w placówce oświatowej to byłem ze 3 lata temu po raz ostatni na zjeździe
absolwentów mojego LO

.
23 kwi 23:37
Ajtek:
Ja to zrobiłem
Basiek inaczej

.
23 kwi 23:38
Mmm: a dlaczego (x+1)
23 kwi 23:38
Basiek: Szczęściarz

Ja ostatni raz hm... 17 bodajże lub 16tego i pewnie tyle będę to miejsce widzieć

Już się cieszę na tę okoliczność.
23 kwi 23:39
Basiek: x−1+1=x

A jak inaczej?
23 kwi 23:39
Ajtek:
Tzn. będziesz

. A świadectwo maturalne to kto odbierze?
23 kwi 23:41
Mmm: jeeej jaka jestem ciemna
23 kwi 23:42
Basiek: Ja nie



30−tego czerwca mnie nie ma. "Peszek"
23 kwi 23:42
Ajtek:
Wyszedłem w taki sposób:
jeżeli W(x−1)=......... to W(x)=ax3+bx2+cx+d,
i z tej postaci policzyłem W(x−1), ptrząc co mi jest potrzebne, jeżeli chodzi o współczynniki.
23 kwi 23:43
Ajtek:
Hmmmmm farciara

. A dokąd się wybierasz?
23 kwi 23:44
Mmm: czyli nie mogę tego tak zrobić:
W(x−1)=(x−1)3+3(x−1)+1 ?
23 kwi 23:45
Basiek: Do Turcji.

Zdecydowanie zasłużyłam sobie na odpoczynek.
Ogólnie... w LO nie odebrałam żadnego świadectwa. Trochę wstyd
23 kwi 23:46
Ajtek: Nie, gdyż policzysz wtedy W(x−2)

. Chyba
23 kwi 23:46
Ajtek:
Nie wstyd, tylko w Twoim przypadku tradycja

.
Udanego odpoczynku zatem już życzę

.
23 kwi 23:48
Basiek: Ustaliłam, że śpi się wszędzie jednakowo dobrze.

Wszystko jedno gdzie, naprawdę. Ale dzięki
23 kwi 23:48
Mmm: chyba nie dla mnie takie zadania...
23 kwi 23:50
ZKS:
Właśnie jak pisze Ajtek obliczysz W(x − 2). Skoro masz podane że W(x − 1) = x3 + 3x + 1
to teraz aby otrzymać W(x) trzeba do każdego x dodać po tej 1 więc:
W(x) = (x + 1)3 + 3(x + 1) + 1
23 kwi 23:50
Ajtek:
Ups, źle to napisałem, wypoczynku miałem na mysli

.
23 kwi 23:50
Basiek: U mnie to tożsamość jest.
23 kwi 23:51
Mmm: ooooo teraz rozumiem. dziękuje
23 kwi 23:51
rumpek: Basiek − taka to ma dobrze
23 kwi 23:51
Ajtek:
Dzięki ZKS, nie byłem tego pewny, a że głupoty nie chciałem palnąć, stąd to "chyba" na
końcu.
23 kwi 23:52
Ajtek:
Basiek, tak matematycznie, rozumiem

.
23 kwi 23:53
Basiek: Rumpek− miałam ciężką dekadę. Weź, daj spokój.

Ale odbieranie świadectw to dla mnie
trauma, więc w sumie, cieszy mnie, że mnie to ominie
23 kwi 23:53
rumpek: Ja tam tylko chcę zdać maturkę i mieć "zasłużone" wakacje − do babci na miesiąc, na wieś
23 kwi 23:54
ZKS:
Nie ma za co proszę bardzo
Ajtek.
23 kwi 23:55
Basiek: A jak sobie chcesz, powtórka przed maturą
Rumpek: "Wsi spokojna, wsi wesoła..."−> określ
autora

Ja wsi mam po dziurki w nosie. Zamienię się chętnie
23 kwi 23:55
Ajtek: Kochanowski Jan

.
23 kwi 23:56
Ajtek:
rumpek spanie w stodole na sianie.......... ZAZDROSZCZĘ
23 kwi 23:57
Basiek: 
Zdane.

Z tego, co pamiętam idylla, sielanka, skotopaska
23 kwi 23:57
Ajtek:
Basiek o czym Ty do mnie mówisz

.
23 kwi 23:58
rumpek: Tak za pamięci, od kiedy robimy powtórzenie z polaka?

Takie wspólne forumowe, bodajże
kylo1303 coś wspominał kiedyś
23 kwi 23:58
Basiek: Gatunek utworu.

Takie głupie nazwy zapamiętuję. A jak coś potrzebne, to nie ma szans
23 kwi 23:58
kylo1303: rumpek Tylko ze w moim przypadku trzeba by zaczac od 0. Proponouje wybrac Basiek jako
przewodniczaca powtorek− bedzie przygotowywac materialy, pytania etc. Chociaz tak na dobra
sprawe nie wiem czy jestem w stanie sie zmobilizowac do nauki polskiego. Musicie dac mi dobry
przyklad to wtedy mooozeeee
24 kwi 00:02
Basiek: Możemy np. od jutra i powiedzmy wrzucać po 4/5 opracowań, jakichś streszczeń czy coś.

W ten
sposób zdążymy na jakieś 2 dni przed maturą, żeby np. przejrzeć funkcje jakichś tam
wykrzyknień, zapytań, myślników, wielokropków etc., chociaż nie mam pojęcia, skąd to wziąć.
PS. Jeśli chodzi o polski i takie tam... to ja kiepskim przykladem jestem.
24 kwi 00:04
rumpek: Najlepiej wypisać lektury, które są najbardziej prawdopodobne, na pewno nie będzie: Dziadów
III, Potopu, Lalki, Granicy, Tanga.
Obstawiam:
* Chłopi
* Ludzie bezdomni
* Pan Tadeusz
* Zbrodnia i kara
* Przedwiośnie
* Ferdydurke
w któreś trafię
24 kwi 00:04
Basiek: Ja stawiam na "Wesele" lub "Dziady"
24 kwi 00:05
rumpek: Tak, Wesela zapomniałem dopisać
24 kwi 00:06
Godzio:
Przyszło mi nagle, nie zdziwcie się, jak to będzie:
Stepy Akermańskie
24 kwi 00:06
kylo1303: Z wymienionych cieszylbym sie z Panda Tadka lub Zbrodni i Kary. Najgorsi sa chlopi i
przedwiosnie, bo nawet nie mam pojecia o czym to bylo. Ale fajnie ze sie orientujesz co bylo
niedawno a co nie, to dosyc spora pomoc.
24 kwi 00:06
picia: ach maturzysci.....
24 kwi 00:06
rumpek: Godzio ja obstawiam Szymborską

Mickiewicz był w tamtym roku
24 kwi 00:07
DSGN.: Szymborska nie bd na 100%
24 kwi 00:08
Basiek: "Wypłynąłem na suchego przestwór oceanu"
Godzio− mam wrażenie, że mówiłeś o "Sonetach Krymskich", a nie tym konkretnym utworze
24 kwi 00:08
kylo1303: A moze ma ktos dojscia jakies? Wujka ktory uklada maturki czy dziadke w CKE?
24 kwi 00:09
Ajtek:
Godzio ma przecieki maturalne
24 kwi 00:10
picia: bedzie tadek
24 kwi 00:14
Basiek:
24 kwi 00:15
Basiek: Dobra, to od jutra (technicznie biorąc dziś) zakładam temat do powtórek polskiego.
Możecie mi tylko powiedzieć, czy chcecie od starożytności−> współczesność, czy odwrotnie?
I macie do wyboru:
a)
http://klp.pl/
b)
http://ostatnidzwonek.pl/
24 kwi 00:20
rumpek: Według mnie najlepszy system powtórek − to powtarzać to, co jest prawdopodobne czyli zrobić
listę lektur
24 kwi 00:22
Basiek: A nie lepiej jechać po kolei?
24 kwi 00:23
picia: obliczmy prawdopodibienstwo
24 kwi 00:24
Basiek: LITERATURA POLSKA
Bogurodzica w kontekście poezji średniowiecznej
Jan Kochanowski ? fraszki, pieśni i treny (wybór)
Jan Andrzej Morsztyn ? wybór wierszy
Daniel Naborowski ? wybór wierszy
Wacław Potocki ? wybór wierszy
Ignacy Krasicki ? bajki, satyry (wybór), Hymn do miłości ojczyzny
Adam Mickiewicz ? Romantyczność
Adam Mickiewicz Pan Tadeusz
Adam Mickiewicz Dziady cz. III
Juliusz Słowacki Kordian: akt I, akt II, akt III sc. 5 i 6
Zygmunt Krasiński Nie−Boska komedia: część I, część III (scena w obozie rewolucji), część IV
(scena w obozie arystokracji i scena finałowa)
Adam Mickiewicz ? wybór wierszy
Juliusz Słowacki ? wybór wierszy
Cyprian Kamil Norwid ? wybór wierszy
Bolesław Prus Lalka
Eliza Orzeszkowa Nad Niemnem ? fragmenty z tomu III: rozmowa Andrzejowej Korczyńskiej z synem,
rozmowa Benedykta Korczyńskiego z synem
Eliza Orzeszkowa Gloria victis
Maria Konopnicka Mendel Gdański
Bolesław Prus Kamizelka
Henryk Sienkiewicz Potop
Kazimierz Przerwa−Tetmajer ? wybór wierszy
Jan Kasprowicz ? wybór wierszy
Leopold Staff ? wybór wierszy z różnych epok
Stanisław Wyspiański Wesele
Władysław Stanisław Reymont Chłopi (t. I)
Stefan Żeromski Ludzie bezdomni
Stefan Żeromski Przedwiośnie
Witold Gombrowicz Ferdydurke ? rozdz. II, III, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV
Zofia Nałkowska Granica
Tadeusz Borowski Pożegnanie z Marią (Pożegnanie z Marią, U nas, w Auschwitzu ..., Proszę
państwa do gazu, Bitwa pod Grunwaldem)
Gustaw Herling−Grudziński Inny świat
Bolesław Leśmian ? wybór wierszy
Julian Tuwim ? wybór wierszy
Maria Pawlikowska−Jasnorzewska ? wybór wierszy
Czesław Miłosz ? wybór wierszy
Krzysztof Kamil Baczyński ? wybór wierszy
Tadeusz Różewicz ? wybór wierszy
Zbigniew Herbert ? wybór wierszy
Miron Białoszewski ? wybór wierszy
Wisława Szymborska ? wybór wierszy
Stanisław Barańczak ? wybór wierszy
Jan Twardowski ? wybór wierszy
Sławomir Mrożek Tango
Hanna Krall Zdążyć przed Panem Bogiem
Uwaga: wymagana jest także znajomość kontekstów biblijnych, antycznych i innych.
LITERATURA POWSZECHNA
Sofokles Król Edyp
Horacy ? wybór pieśni
William Szekspir Makbet
Molier Świętoszek
Jan Wolfgang Goethe Cierpienia młodego Wertera
Fiodor Dostojewski Zbrodnia i kara
Joseph Conrad Jądro ciemności
Albert Camus Dżuma
RAZEM: 52 + Biblia+ Mitologia.
Mogiła
24 kwi 00:24
rumpek: Dobra, powtarzam:
* Ludzie bezdomni
* Chłopi
* Pan Tadeusz
* Przedwiośnie
* Konrada Wallenroda
* Kordiana
* Dziady II i IV
* Ferdydurke
* Wesele
* Dżumę
Powinno styknąć w jakąś lekturę się wbije na maturze − mianowicie, znajdzie się
24 kwi 00:26
kylo1303: Jestem za systemem, ktory podal rumpek (bo mniej). To od jutra ostre powtarzanie, burze
mozgow i te sprawy
24 kwi 00:28
mariusz: Dane są punkty A=(0;0) B=(3;4) oraz prosta k o równaniu y=2x+3. Wyznacz współrzędne punktu C
leżącego na prostej k takiego, że pole trójkąta ABC wynosi 10.
24 kwi 00:28
Godzio:
Nie zdziwcie się
24 kwi 00:29
Basiek: Konrada W. nie będzie. Nie ma go w podstawie programowej. Obowiązuje bodaj do rozszerzenia.
24 kwi 00:29
rumpek: Jak nie

Taka fajna lekturka

to w jego miejsce: Zbrodnia i kara
24 kwi 00:30
Ajtek: Godzio rozwal zadanie
mariusz, bo jak ja zacznę robić, to do Pznania z Warszawy przez
Pekin i Nowy Jork polecimy

.
24 kwi 00:33
rumpek:
Zastosuj wzór na pole trójkąta o trzech wierzchołkach, prościzna
24 kwi 00:33
Basiek: Wysłałam mu linka.

Analogicznie zrobi, cacy będzie.

Moim zdaniem− powtarzanie fragmentaryczne nie ma sensu. Przerobić 1/4 i modlić się, że będzie
akurat to, to dla mnie strata czasu. Albo się za coś biorę, albo olewam.

Przy czym ja prawdopodobnie się za to wezmę
24 kwi 00:34
kylo1303: Juz zrobione. Mozna na kilka sposobow
Basiek pospieszyla z pomoca i konkurencja nie
miala szans
24 kwi 00:34
Ajtek: Sorry juz rozwiązane, nici z wycieczki D
24 kwi 00:35
rumpek: Hura Hura 4 maja matura
24 kwi 00:35
Basiek: ... masa czasu. Czego chcesz.

A tak serio. Moim zdaniem poświęcają 1−1,5h dziennie można spokojnie powtórzyć WSZYSTKIE UTWORY
(nawet nie lektury, tylko wszystko−wszystko).
24 kwi 00:36
kylo1303: 1,5h to baardzooo duzo jesli chodzi o j.polski. Nigdy w swoim krotki zyciu nie uczylem sie
polskiego dluzej niz 15min (pomijam czytanie ksiazek). Takze stawiasz wysoko poprzeczke
24 kwi 00:38
rafi: obstawiam Chłopów bo byli na próbnej a w zeszłym roku Granica pojawiła się na obu maturach.
24 kwi 00:39
Basiek: Ja w sumie też nie... w LO w ogóle się nie uczyłam tego przedmiotu. Czas nadrobić.
Malkontenci. Pff.
24 kwi 00:39
rumpek: Najważniejsze aby wbić się w klucz

Jak przeżyję 4 maja to będę z dobrym nastawieniem na
maturę rozszerzoną z matmy

Co może być zbawienne w skutkach
24 kwi 00:39
Godzio: Tworzycie 1000 komentarzy na 1 minutę, nawet nie mam sił czytać
24 kwi 00:42
Basiek: Matura się zbliża
Godzio, wszystko jest lepsze od nauki.
24 kwi 00:42
rumpek: Godzio też miałeś wrażenie przed maturą z polaka, że nie zdasz

?
24 kwi 00:43
Godzio:
No, po maturze miałem wrażenie, że nie zdam
24 kwi 00:44
Godzio:
po maturze też *
24 kwi 00:44
rumpek: A tu niespodzianka
24 kwi 00:44
Godzio:
Ano

Nie wiem jakim cudem, skoro wszystkie próbne ledwo ponad 30 pisałem i zazwyczaj byłem
jednym z gorszych w klasie, a na prawdziwej byłem 3 w szkole
24 kwi 00:45
24 kwi 00:46
rumpek: A jakie miałeś odczucia po otworzeniu arkusza rozszerzonego z matmy

? Wszystko lajcik

?
24 kwi 00:46
Godzio: "Chłopi"
"Rozpierducha przez 4 pory roku, Boryna to facet"
Dobre
24 kwi 00:47
Godzio:
Wiesz co, na początku tak, gorzej jak zacząłem robić tą kombinatorykę i się zamotałem
24 kwi 00:47
Ajtek:
Powiem Wam tak:
przed maturą czułem się pewnie przed matmą, o polski sie obawiałem. Po wyjsciu z pisemnego
polskiego wiedziałem, że zdam, natomiast po wyjściu z pisemnej matmy bałem się, że obleję.
Finał był taki, że maturę zdałem. Ale to dawne czasy, inny system.
24 kwi 00:47
rumpek: Z tego co pamiętam, dokładnie tydzień wcześniej dali prawie takie samo zadanie w Gazecie
Wyborczej Rozszerzonej [kombinatoryka]
24 kwi 00:49
24 kwi 00:49
Godzio:
Szkoda, że jej wtedy nie złapałem
24 kwi 00:51
Basiek: Wiecie co?
Tak siedzę i myślę "Dlaczego zamiast iść spać, siedzę i czytam, i przejmuję się jakąś durną
maturą?" Całkiem mi padło na głowę.
24 kwi 00:53
rumpek: Najważniejsze aby dali proste prawdopodobieństwo

I jakiś dowodzik na oznaczeniach kątowych
24 kwi 00:53
Ajtek:
@Basiek, z tym że nie śpisz to tak

.
Podpadłem po raz drugi dzisiaj, a może i trzeci
24 kwi 00:54
kylo1303: Prosta to ma byc geometria (moze z wyjatkiem analitycznej). Prawdopodobienstwo jest sporo
latwiejsze, chociaz tam problem jest taki ze nie wiesz czy dobrze robisz (moze ci sie wydawac
ze tak jest, a o czyms zapomniales).
24 kwi 00:54
24 kwi 00:56
Godzio: Basiek pocieszę Cię, przez całe LO przeczytałem:
Król Edyp, Kamizelka i 100 stron Wesela, nic po za tym, nie wspominając, że nawet streszczeń
nie chciało mi się czytać

. A do matury, miałem coś poczytać, ale stwierdziłem, że trzeba
być idiotą, żeby nie zdać matury z polskiego, dlatego też nie zrobiłem kompletnie nic, moją
pracę ustną napisała mi koleżanka, przeczytałem ją 3 razy przed wejściem do sali, Jak widać
zdałem
24 kwi 00:56
rumpek: Koleżanka

Cwaniak
24 kwi 00:57
24 kwi 00:58
rumpek: Basiek co robisz jutro

, muszę coś napisać
24 kwi 00:58
Basiek: Nie mam zamiaru najmniejszego NIE zdać polskiego. To byłoby dla mnie upokorzenie.

Każdy ma
jakieś standardy, chyba zawału bym dostała, gdybym polski napisała na <60%
24 kwi 00:58
Ajtek:
O! nie podpadłem
24 kwi 00:58
Godzio:
Jedynie na co liczyłem to wiersze, żeby coś o nich polać wody

Nawet nie wiedziałem z jakiej
epoki jest Mickiewicz
24 kwi 01:00
Basiek: @Rumpek− masz rację

Faktycznie pasuje.

Ale zdziwię Cię... zawsze się ktoś znajdzie ktoś, kto też nie śpi. Niekoniecznie na forum

Będę w szkole jak wstanę..., potem wrócę.... Ogólnie będę w domu.

, pisała rozprawki.
24 kwi 01:00
rumpek: W zasadzie do mojej pracy mam tylko wstęp napisany
24 kwi 01:01
Basiek: @Godzio− burzysz mit Godzio−wszystkowiedzący, weź przestań.
24 kwi 01:01
rumpek: A do szkoły nawet jutro nie wstaje

śpię do rana [14]
24 kwi 01:01
Basiek: Ech... ja to postanowiłam tej pracy nie pisać. Nie chce mi się.
24 kwi 01:02
Godzio:
Godzio tylko z matmy

Nic po za tym
24 kwi 01:02
rumpek: Na podstawie dzisiejszych postów powstanie nowy odcinek do Trudnych spraw
24 kwi 01:03
Godzio:
Basiek chcesz poznać moje początki na tym forum ?
24 kwi 01:05
Basiek: Mam się bać?

Dawaj. Chociaż powiem Ci, że przegrzebując forum dotarłam do kilku postów młodszych Godziów i
ICSP−ów
24 kwi 01:07
24 kwi 01:07
Basiek: Hm. Nie jest tak źle?

Ile to było lat temu?
24 kwi 01:09
rumpek: Wtedy
Eta przygarnęła
Godzia pod swoje skrzydła
24 kwi 01:09
rumpek: 2009
24 kwi 01:09
24 kwi 01:10
24 kwi 01:10
Godzio: 2x = x(x
3 + 1) czyli
2 = x
3 + 1
Normalnie jak typowy maturzysta
24 kwi 01:11
Basiek: Ja to nazywam "zamachem na rozwiązanie"
24 kwi 01:12
rumpek:
24 kwi 01:12
kylo1303: Ale to naprawde podbudowujace. Wystarczy chciec i robic zadania i kazdy moze wyjsc na ludzi

To teraz
Godzio musisz sobie przygarnac kogos i "wprowadzic" na dobra droge.
24 kwi 01:14
Ajtek:
No co?
2x=x(x
3+1) to równanie jest spełnione dla x=1, czyli gitara!
A że podzieliłem przez zero ........................
24 kwi 01:14
Godzio: Taaa, chciabym, ale mam 0 czasu ...
24 kwi 01:14
kylo1303: Mnie sie bardziej podoba:
2)
−2(x−5)(x+1)≥0
(x−5)(x+1)≤0
x
2+x−5x−5≤0
x
2−4x−5≤0
Δ=36 √Δ=6
x1=−1 x2=5
x∊<1,−5>

Juz wtedy potrafiles ulatwic sobie zadanie
24 kwi 01:15
Ajtek:
Uffffffffffffffffffff, bo tak z kilka dni temu gdałem z
Basiek i ICSP o kurateli
Godzia
24 kwi 01:16
rumpek: kylo1303
24 kwi 01:17
Godzio:
Co to za słowo "kuratela"
24 kwi 01:18
Ajtek:
Dozór, nadzór
24 kwi 01:19
Basiek: EJ! Okropni jesteście powiadam Wam.

@Ajtek− cichaj, jak @Godzio kiedyś znajdzie czas, to będziesz bardzo bardzo żałował.
24 kwi 01:19
Godzio:
Czemu żałował

Jak chcecie to wieczorami sobie wygospodaruje czas dla was. Wystarczy
powiedzieć, że chcecie pogłębić wiedzę matematyczną
24 kwi 01:20
Ajtek:
Zdaje sobię z tego sprawę

. Chociaż to jest kwestia dogadania, na linni kurator−podopieczny

.
24 kwi 01:21
kylo1303: Dobra, ja bede juz lecial bo jutro na 7 trzeba do szkolki (bibliografie trzeba zmienic i dac
kalkulator).
Godzio Gospodaruj sobie tak zebys i dla nas mial czas. Moze w najblizszym czasie pomoglbys
w nauce dowodow geom. (albo ladnie poprosze
rumpek, moze cos podrzuci

)
24 kwi 01:25
rumpek: Mogę ułożyć jakiś zestaw 15 zadań "wykaż, że"
24 kwi 01:26
Ajtek:
Spokojnej nocy kylo1303.
24 kwi 01:26
kylo1303: Dzieki, i wam tez zycze dobrej nocki.
rumpek Poki co to musze zrobic ta z GW co wczoraj dales, dokonczyc jedna z pazdro, zrobic
17 testow z Aksjomatu i jakies 5 zadan z OE. Ale na dowody zawsze znajde czas, wiec jak
najbardziej. Dam im "najwyzszy priorytet".
24 kwi 01:28
Basiek: Ja też muszę ... jakoś wstać.

Branoc?
24 kwi 01:28
rumpek: Ok, jutro jak wstanę to coś poszukam, tymczasem idę obejrzeć jakiś film, do jutra,hej
24 kwi 01:28
Ajtek:
Jakoś wstać, to mała precyzja

.
Milych snów
Basiek 
.
24 kwi 01:29
Godzio:
Dobranoc, postaram się coś ciekawego wymyślić

Jak znajdę trochę czasu, max 2 h to wam coś
pokarzę

Też już lecę, rano korki, później PWr ...
24 kwi 01:30
Basiek: Sama jeszcze nie wiem, jak.

Ciężki przypadek.
24 kwi 01:30
Ajtek:
Trzymaj się
rumpek.
W związku z powyższym, że wszyscy idą, spać ja również się zwinę.
Dobrej nocy

.
24 kwi 01:31
Ajtek:
Godzio poka
żę
24 kwi 01:31
Basiek: Kto powyżej, ten
czepialski
24 kwi 01:33
Ajtek:
czepialski
Nie znam gościa

.
24 kwi 01:34
Basiek: Małe rozdwojenie osobowości pewnie jeszcze nikomu nie zaszkodziło
24 kwi 01:36
Ajtek:
Znaczy się kto się czubi ten sie lubi?

Spokojnych snów

.
24 kwi 01:37
Basiek: Mówisz o sobie i swoim alter ego?

Branocka
24 kwi 01:38