matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
problem z różniczką
tomasz:
y
problem z różniczką y' = −1 −
pomocy
x
23 kwi 21:31
Trivial:
Równanie różniczkowe liniowe niejednorodne.
y
y' +
= −1
x
C
y
j
= Ce
−∫
1
x
dx
= Ce
−lnx
=
.
x
Przewidujemy rozwiązanie szczególne: y = Ax y' = A
Ax
A = −1 −
x
A = −1 − A
1
A = −
2
Zatem rozwiązanie ogólne:
1
C
y = −
x +
, C ∊ R.
2
x
23 kwi 21:42