Planimetria- trójkąt
Basiek:

Pierwsze zadanko z trójkątów, a ja już wysiadam

Kąt BAC trójkąta ABC ma miarę 13, a kąt ACB miarę 119. Wysokość CD dzieli bok AB na dwa
odcinki , z których krótsza ma dł. 25 cm. Oblicz długość AC.
I myślałby ktoś, że jak zapiszę
| | 25 | |
x= |
| ≈37,36 , to będzie okej. |
| | sin42 | |
Ale ... nie jest. Odp. mówią: 123,4. A ja pytam: co znów zrobiłam źle?
PS Jak tu oznaczyć stopnie? Bo od dawna jestem ciekawa, zawsze zapominam zapytać
22 kwi 19:02
Godzio: schift + 6 i o
o
22 kwi 19:03
Ajtek:
Tak jak potęgę

20
o tylko małe "o"

.
22 kwi 19:03
Ajtek: Cześć
Godzio 
.
22 kwi 19:04
Ajtek: Zobacz czy nie ma tego zadania w archiwum, jakiś czas temu je robiłem, tak mi się wydaje, ale
nie pamiętam rozwiązania
22 kwi 19:05
Godzio:
Witaj
22 kwi 19:06
Basiek: O kurczę. Co za wstyd.
o
Ta− odkrywcze.
22 kwi 19:06
Ajtek:
I zrób dobry rysunek!
22 kwi 19:06
ICSP: wyczuwam w powietrzu dowody

Witaj
Godziu
22 kwi 19:07
Basiek: https://matematykaszkolna.pl/forum/54649.html
Jest coś, pisała
Basia. Tylko mnie chodzi bardziej o to, gdzie tu robię znów błąd w
myśleniu. Jeśli nie znajdę błędu w rozumowaniu, to przecież nigdy się tego nie pozbędę.
22 kwi 19:07
Ajtek: ICSP my się dzisiaj witaliśmy?
22 kwi 19:08
Ajtek: Kąty źle oznaczyłaś
22 kwi 19:08
ICSP: Nic się nie stanie jak się przywitamy drugi raz

Witaj
Ajtku
22 kwi 19:08
Ajtek: Cześć
ICSP 
.
22 kwi 19:09
Godzio: ICSP na pewno nie ode mnie

Ja dzisiaj mam po dziurki w nosie: analizy, algebry,
wszystkiego
22 kwi 19:09
Basiek: Dobra, dobra, widzę

Spokojnie. Oddychamy.
To Wy się tu grzecznie pobawcie, ja sobie zrobię jeszcze raz, zobaczymy, czy wyjdzie.
22 kwi 19:09
Ajtek:
NIe może nie wyjść

. Wiadro z kawą potrzebne?
22 kwi 19:10
Basiek: Raczej 3 wiadra z wodą. Tak, żebym się zdążyła obudzić przed maturą.
22 kwi 19:11
Basiek: Dobrze jest, wyszło
22 kwi 19:26
Ajtek:
Gratulować
22 kwi 19:27
Basiek: Bardziej pasowałoby "Biedne dziecko, wreszcie Ci wyszło", ale i tak dzięki
22 kwi 19:28
Ajtek:
NIe rób z siebie wiesz kogo

.
22 kwi 19:32
Basiek: Dobra, dobra, będę grzeczna.

Do czego to doszło, że nie można powiedzieć na głos już
niczego, co się myśli...

złe czasy
22 kwi 19:35
Ajtek:
Można, oczywiście, że można. Tylko pod warunkiem, że nie są to "głupotki"

.
22 kwi 19:38
Basiek: Ejejej, wziąłeś pod uwagę to, że jestem kobietą?

To jest świetne usprawiedliwienie na
wszystko, myślę, że tu też pasuje.
22 kwi 19:39
Ajtek:
Wziąłem pod uwagę, iż jesteś kobietą. I nadal będę się upierał przy swoim

.
22 kwi 19:41
Basiek: Pfff. Uparciuch.

Gdybym nie mogła mówić o "głupotkach" musiałabym zamilknąć.

Ale jak sobie chcesz
22 kwi 19:47
Ajtek:
Mi chodzi o to, abyś sobie "głupotek" nie wmawiała

.
22 kwi 19:48
Basiek: A co z wewnętrznymi monologami?! Przecież...

.
22 kwi 19:49
Ajtek:
Wewnętrzne monologi powinny wyglądać tak:
−"Biedne dziecko, wreszcie Ci wyszło"
−Basiek, co Ty za głupoty gadasz, jakie biedne, przecież nie jesteś noga z matmy
Coś w ten deseń

.
22 kwi 19:56
Basiek: (3ci wewnętrzny głos): "Hahaha, chyba sama w to nie wierzysz".
Esz, wredny głos
22 kwi 19:57
rumpek: Witam
Basiek jak tam pisanie pracy na ustny polski

? (trzeba przypominać o złych
rzeczach)
22 kwi 20:01
Basiek: Mam nadzieję, że jesteś tylko złym czwartym głosem!
Mówiłam Ci, ze polski ustny mam 16−tego? Więc spokojnie już po maturkach przeczytam wszystkie
książki i napiszę pracę, a potem się jej nauczę. (Taaaa)
22 kwi 20:03
rumpek: 
Polski jest najgorszy
22 kwi 20:07
Basiek: Ja lękam się angielskiego. Polski ustny przecież zdam.

Tam nie trzeba wiedzieć, tylko dobrze
udawać, że się wie. Zresztą, dałam takie książki, żebym raczej nie była pytana z treści, tylko
interpretacji, czyli.... zmyślania. A kto ma gadane, jeśli nie ja?
22 kwi 20:08
rumpek: Politycy mają gadane, a nie zawsze im pyknie wypowiedź
22 kwi 20:10
rumpek: Angielskiego? Przecież podstawa to dla Ciebie pikuś

, nad rozszerzeniem można pomyśleć
22 kwi 20:10
Basiek: Dobra, od początku. Jestem Baśka, nie polityk. Oni nie wiedzą, co to mieć gadane!

A tak serio, z polskiego to martwię się tylko tym, żeby nie powiedzieć wszystkiego za szybko.
Albo nie zacząć mówić za dużo.

A angielski..., ja wspominałam, że jestem na ang.
podstawowym i naukę tego języka
miałam w planach, ale nie wyszło? ...
22 kwi 20:12
rumpek: Oj tam, oj tam

Z ustnego polskiego bo wypowiedź planuje tak na 8−9 minut

Ale pewnie
skończę szybciej, ponieważ pod wypływem stresu prędkość wypowiedzi * 3
22 kwi 20:14
Basiek: Ma być 15.
22 kwi 20:15
rumpek: Co 15 ?

15 pkt / 50?
22 kwi 20:15
Kuba: A właśnie, wtrącę się

. Jeśli skończę za szybko tę prezentacje z polskiego to dostaje się
wtedy mniej punktów czy coś takiego?
22 kwi 20:16
Basiek: Stop.

Ta prezentacja ma być na 15 min? Czy 5? Bo mam ....
Zagubiona jestem. chyba popatrzę na ścianę.
22 kwi 20:17
Ajtek:
Cześć
rumpek 
.
Basiek nie za dużo tych głosów wewnętrznych masz?
22 kwi 20:19
Basiek: 15 minut. Widzisz.

Wiedziałam, że coś mi nie gra.
Ajtek− wszystko w porządku. Bywało ich więcej

Wszystko mam pod kontrolą
22 kwi 20:20
Ajtek:
Powiedzmy, że próbuję zrozumieć
22 kwi 20:22
asdf: z polskiego to jest 15 minut gadania, wystarczy powoli gadać i na temat. Z angielskiego trzeba
gadać ciągle i w miare zrozumiale, z dobrą składnią. W jaki sposób zdobyć te 9 pkt na 30 żeby
zdać

15 minut gadania! Jeszcze nie taki zestaw się trafi do rozmówki to już całkiem

Macie jakieś pomysły?
22 kwi 20:23
rumpek:
Cześć
Ajtek 
Ustne są najgorsze, ale znając życie [ mam nadzieję ], że nauczyciele nie
będą chcieli usadzić człowieka
22 kwi 20:25
Basiek: Ajtek− jak CI się uda, daj znać. Będziesz pierwszy
asdf− w sierpniu poprawka jest

NIE MA recepty. Jeśli umiesz cokolwiek, "dziubniesz"
chociażby każde z zadań, to masz zdane. Ogólnie, polecam niczego nie omijać. Po prostu
próbować, nie panikować.
Niektórzy po alkoholu nie mają problemu z mowieniem w języku obcym, ale tego to raczej nie
polecam
22 kwi 20:26
Basiek: Jejjejeje, jak mi wstyd. "dzióbniesz".
22 kwi 20:27
asdf: nie biore pod uwagę sierpnia

studia czekają

a praca w wakacje też się przyda, a nie nauka
do poprawki
22 kwi 20:27
Basiek: Właśnie ze względu na studia
matura 2013 czeka.
22 kwi 20:29
asdf: Według mnie najgorsze jest 3 zadanie (wybiera się 1 rysunek, odrzuca 2 z uzasadnieniem).
Niekiedy nie wie się jak to powiedziec po polsku, a po angielsku?...
22 kwi 20:29
rumpek:
Takie wskazówki, na ustną:
Zadanie 3 (to z tymi obrazkami):
* Wybierając obrazek [I choice the picture number 1,2 or 3, because ... ] podajemy zawsze 2
ARGUMENTY, np.: (masz do wybrania zwierzaka) i powiesz tylko bo jest ładny to tylko
poruszyłeś, a nie rozwinąłeś tematu, i otrzymujesz niestety 0 pkt, za tę część. I potem 2
pytania.
* Odnośnie zadania 2, najważniejsze jest: 1) Co widać na obrazku 2) Kto jest na obrazku 3) Co
robi dana osoba 4) Jak wygląda dana osoba (radosna czy inne duperele).
22 kwi 20:32
asdf: dzięki za wskazówki, dobrze znać jest klucz oceniania, masz może?
22 kwi 20:35
Basiek: Jakie rady... wow

Ogólnie: masz ok. minuty na to, żeby stworzyć "mini szkielet" swojej wypowiedzi w główce. Na
tym się to wszystko opiera. Przydałoby się też troszku słownictwa

Ja czuję, że wysiądę już przy "pytaniu relaksacyjnym"
22 kwi 20:36
rumpek:
Zadanie 1 − 6pkt [6pkt − jak poruszysz i rozwiniesz wszystkie chmurki, 5pkt − jak poruszysz
tylko 3 chmurki, itp]
Zadanie 2 − 6pkt [3pkt − opis ilustracji, i po 1pkt za 3 pytania, ostatnie pytanie zawsze
odpowiadamy w PAST SIMPLE]
Zadanie 3 − 6pkt [3pkt za wybranie i uzasadnienie i odrzucenie innych, 3 pkt za 2 pytania
pozostałe]
12 pkt za gramatykę , składnie, słownictwo itp.

Można zdać na samym zadaniu 2
22 kwi 20:37
rumpek: Basiek co ty gadasz

Wchodzisz do sali, wpierw 2 minuty rozmowy typu: Hey, How are you,
Have you ever been in .... Potem otrzymujemy zestaw, i od razu z "kopyta" musimy wejść, bo po
otrzymaniu zestawu zaczynamy od razu zadanie 1 i czas leci [na 1 zadanie − 3 minut ] czyli 30
sekund przeczytanie 2,5 minuty − odpowiedź
22 kwi 20:39
Basiek: Szybko przeczytasz, udasz, że jesteś w połowie. Przecież nie wyrwą Ci zestawu z ręki...

i
dawaj "myśśśśl"
22 kwi 20:41
rumpek:
Zadanie 1 z reguły zaczynam od słów " So, if we ... i tutaj w zależności od polecenia np.:
kupujemy prezent. So if we want buy some gift for our friend, we must ble ble ... I od razu z
pamięci leci, i potem tylko chmurki

Jakoś zacząć trzeba
22 kwi 20:41
asdf: Basiek to ja Tobie podsyłałem te 25 zestawów?
22 kwi 20:42
Basiek: *want TO buy

i jeśli używasz "must" to spoko, ale... 5 conditionali

Grrr. W ustnym tego nie używam, żeby
sobie nie pomylić. Ja zaczynam od "What about a party which we want to organise next week?"
albo "Shall we.....?" "What do you think about ....?"
22 kwi 20:44
Basiek: Mnie. Nie ukrywam, że "zgubiłam". Hm... to ja też czegoś dla Was poszukam, dobrze?

Chociaż
może widzieliście
22 kwi 20:46
rumpek: tak tak, "TO"

Akurat te conditionale mam wyćwiczone, więc na maturze problemów być nie
powinno

Gorzej ze słuchaniem na pisemnym
22 kwi 20:47
asdf: Chciałem zapytać ile już zrobiłaś, ale z twojej odp wynika, że 0

U mnie też słabo
22 kwi 20:47
rumpek:
Przydatnymi zwrotami są:
Can you repeat the question, please?
Could you use the easier words?
22 kwi 20:49
22 kwi 20:50
rumpek: Jak się nie da

Powiedz to swojej nauczycielce
22 kwi 20:51
Basiek: Pierwszy, drugi, trzeci, zerowy i mixed. Nie da się!
22 kwi 20:53
asdf: dzięki wielkie, na pewno się przydadzą

Tak przejrzałem te zadania to według mnie, dużo
zależy od zasobu słownictwa i lania wody, ale te ±25% to zestaw na jaki się trafi
22 kwi 20:56
rumpek: Zgadza się

Trzeba trafić w odpowiedni zestaw

Najlepiej dostać łatwe 1 zadanie, potem już
na luzie, bo wiesz, że w miarę Ci poszło
22 kwi 20:58
Basiek: No, nie byłabym tego taka pewna.

Ale powiem Wam, że ostatnio byłam na lekcji u rozszerzenia. Nauczycielka do mnie pytanie,
właśnie z ustnego. Tak się biedna ja zestresowałam, jak wszyscy odwrócili na mnie swe oczęta,
że dostałam oświecenia i ogólnie... powera

Więc może będzie okej. Poza tym, mam fajną
nauczycielkę na ustnym. WYRAŹNIE mówi
22 kwi 20:59
rumpek: Też mam fajną nauczycielkę na ustnym, moją sąsiadkę

, więc jak nie zdam to nie ja będę
miał nieprzespane noce
22 kwi 21:03
22 kwi 21:07
rumpek: 
<cii>
22 kwi 21:08
Basiek: <chowa kolejne

> Zostałam przekupiona. Ech, porobimy Aksjomat?
22 kwi 21:09
rumpek: Nie

idę na "Drwal zawodowiec"

na Discovery
22 kwi 21:10
Basiek: Ja albo znajdę sobie zajęcie do 4tej rano, albo powinnam iść spać
22 kwi 21:12
asdf: Jak tak Ci się bardzo nudzi to możesz za mnie zrobić szablon w htmlu na konkurs

A jak Ci się bardzo bardzo nudzi mogę podać temat i będzie okazja do zabawy w gimpie czy
photoshopie
22 kwi 21:18
Basiek: A− ja
B− komputer
(A∩B)∊∅
Miej litość
22 kwi 21:20
kylo1303: Przepraszam ze sie wtrace, ale pewnie ktos z was bedzie wiedzial, bo jesli chodzi o mnie to
(cytujac kogos madrego):
A− ja
B− komputer
(A∩B)∊∅
Chodzi mi o to, czy jak mam zintegrowana karte w laptopie to mozna ja wymienic czy nie? Jesli
tak to czy laik da rade czy trzebaby oddac komus kto sie zna (nie wiem czy trzeba zmieniac
jakies ustawienia w BIOSie czy wystarcza sterowniki).
22 kwi 21:22
kylo1303: karte graficzna*
22 kwi 21:24
Basiek: (Chyba potrzebuję słownika).
22 kwi 21:25
asdf: widziałeś tą kartę od środka?
22 kwi 21:27
kylo1303: Oczywiscie ze nie

Moje dotychczasowe proby rozkrecania sprzetu bardziej skomplikowanego niz
kalkulator:
1. CD−rom: zmienialem kiedys CD−roma na DVD, ale zapomnialem wyciagnac plyty (wiem wiem,
geniusz). A ze nie chcialo mi sie ponownie zakladasz to srubokretem to zrobilem. Cd−rom nie
nadawal sie juz wiecej do uzytku (i tak byl niepotrzebny)
2. Stary komputer (pentium 2), mozna bylo na nim posluchac muzyki, pograc w Heroes 3 czy
Medieval. Dokladnie juz nawet nie pamietam jak to sie stalo, ale skutek byl ten sam: nie
dzialal.
Jesli chodzi o karte to mam Intel GMA 4500MHD , laptop Sony Vaio
22 kwi 21:32
asdf: według mnie nie da się tego zrobić.
22 kwi 21:35
kylo1303: Okej, dzieki wielkie za pomoc.
22 kwi 21:38
asdf: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic160357.html
tutaj masz wypowiedzi bardziej zorientowanych ode mnie. Według mnie nie da się wymienić
poprostu dlatego, że jak to zastąpisz? rozerwiesz płytę i wsadzisz kartę?

poczytaj napewno
się przyda
22 kwi 21:39
asdf: fajnego laptopa masz

Jaką masz matryce?
22 kwi 21:42
Ajtek:
Nad czym Basiek walczysz, że się tak zapytam z ciekawości

.
22 kwi 21:45
kylo1303: Zaraz poczytam. Matryce jakich rozmiarow czy co? W sumie to nie gram w nowe gry wiec nigdy nie
narzekalem na laptopa, 4GB ramu, intel core 2 duo, win 7 x64. Na moje potrzeby w zupelnosci
wystarcza, ale ostatnio kolega namawia na kupno nowej gierki zeby wspolnie grac, i tak sadze
ze nie ma sensu bo jedynie na najnizszych detalach mogloby pojsc. Jesli potrzeba innych danych
to musisz precyzowac zebym wiedzial co i jak podac
22 kwi 21:46
Basiek: Nad Aksjomatem. Uwielbiam ten zbiór mimo wszystko
22 kwi 21:47
Ajtek:
I jak idzie?
22 kwi 21:48
kylo1303: Jak masz cos ciekawego
Basiu to pisz
asdf Tak czytam ten temat i sie sprawdzilo to co przypuszczalem− nie ma opcji wymiany
karty
22 kwi 21:50
Basiek: Jak idzie? Hm, w porządku nawet.

(Miałam nie narzekać, tak?)
Kylo− gwarantuję Ci, że napiszę
22 kwi 21:52
asdf: chodzi mi o rodzaj matrycy, matowa czy błyszcząca?
22 kwi 21:54
Ajtek:
Nie chodzi o narzekanie, tylko o wiarę we własne umiejętności. Dostałem jabłuszko od
Ety

O tutaj:
142535
Sam się zdziwiłem, że tak szybko mi poszło

.
22 kwi 21:55
Basiek: 
Można uznać, że mam umiejętności interpersonalne. Jak już sobie posłodziłam, to mogę
teraz ponarzekać?
22 kwi 21:57
Ajtek:
A rób co chcesz

.
22 kwi 21:57
Basiek: Czyli ja zawsze

Mam zadanko:
Prosta k o równaniu 3x−2y−6=0 przecina okrąg o środku w punkcie S(1,5) w punktach P i Q.
Wyznacz równanie tego okręgu wiedząc, że |PQ|=2
√14
Jak sobie zrobiłam....
(1−x)
2+(y−5)
2=3x−2y−6
wyszło mi.... x
2−5x+y
2−12y+32=0, a więc równanie innego okręgu. W zasadzie, nie wiem, co ten
okręg ilustruje. Wie ktoś?
22 kwi 22:04
Godzio: Jest tu opcja "facepalm"

?
22 kwi 22:05
kylo1303: Dziwny sposob, za promien podstawiasz rownanie prostej
asdf Nie wiem jak by to sprawdzic jaka jest matryca, wydaje mi sie ze matowa, ale pewnosci
nie mam xD (jak juz mowilem, jestem noga jesli chodzi o specyfike komputerowa jak i wszystko
inne wykraczajace poza worda, painta, przegladarki i pare innych)
22 kwi 22:07
Ajtek:
Yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy, chyba tak nie możesz, gdyż promień to nie jest prosta 3x−2y−6
22 kwi 22:08
Basiek: Godzio po włączeniu opcji "planimetria" wyparowała część mózgu odpowiedzialna za
analityczną. A Ty okropny, okropny, okropny człowieku− odzywasz się tylko, jak chcesz się
pośmiać
22 kwi 22:08
rumpek: Oblicz odległość punktu S od prostej 3x − 2y − 6 = 0, to będzie nasza wysokość w trójkącie
równoramiennym, dalej tylko wiadomość, że |PQ| = 2
√14 to podstawa, a ramiona to r, liczymy z
tw. Pitagorasa i mamy r

.
22 kwi 22:09
Ajtek:
Też bym zrobił tak jak
rumpek, tylko za piątym podejściem do zadania
22 kwi 22:11
asdf: @kylo
łopatologicznie: w matowej nie zobaczysz swojej twarzy, w błyszczącej nawet pryszcza zauważysz

odbija światło czy nie ma z tym problemu?
22 kwi 22:12
asdf: Basiek, muszę Cie zmartwić

p[samemu]] zrobiłem to zadanie a ja niestety podstawa
22 kwi 22:13
Basiek: Nie martwisz mnie.

To pierwsze zad. z analitycznej, której od... dawnaaa nie chciało mi
wyjść. Szczerze mówiąc, zwyczajnie zrobiłam to, co powyżej. Stwierdziłam, ze nie wiem, co
zrobiłam. Ale coś dziwnego.

Zapytałam. Nie myślałam nad tym zadaniem.... zbyt wiele. W
sumie, chyba w ogóle. Ale racja. Promienie.
22 kwi 22:16
Godzio: @
Basiek odzywam się jak jest to konieczne, bo mam dość matmy

18/24 zasuwam zadania i
czytam notatki
22 kwi 22:21
kylo1303: asdf Twoja łopatologia nie jest taka łopatologiczna. Jak mam zgaszony ekran to odbicie
zobacze, przy dzialajacym raczej nie ma takiej opcji. Ale jak tak pomysle to podtrzymuje swoje
zdanie, jest raczej matowa xD
22 kwi 22:22
Ajtek:
Godzio 18/24

Stanowczo za krótko

.
22 kwi 22:23
Godzio:
Wiem, dlatego tak kiepsko mi idzie
22 kwi 22:24
Basiek: Godzio− to nie jest tak źle.

Nie narzekam. Zresztą, zapewne urozmaiciłam Ci dzień moim
wywodem... a Ty jeszcze "źle".

Okropnyś.
Ucz się, a nie! Średnia 5.0. być musi
22 kwi 22:24
Godzio:
Pffffffff, jak będzie 4,3 to będzie niezły fart
22 kwi 22:25
Ajtek:
Kiepsko, kolokwia prawie na maxa i źle
22 kwi 22:25
Basiek: Ojojoj, nie mów. Co tak słabo? ; D
22 kwi 22:26
kylo1303: Godzio Rozmawiajac z moim studiujacym rodzenstwem dowiedzialem sie ze na studiach mozesz
umeic wszystko a i tak dostac 3 (albo nawet oblac). Duzo zalezy od szczescia, egzaminatora
etc. Takze zycze ci cierpliwosci, bo pewnie ostro sie mozna wku*** jak kujesz caly czas a ci
jakis dupek 3 postawi niszczac srednia.
22 kwi 22:28
Basiek: My chyba mamy jakieś inne standardy,wiecie?
22 kwi 22:30
asdf: i tak wszystko na obronie magisterki wyjdzie

a to się chyba najbardziej liczy (tu pytanie:
najbardziej?)
22 kwi 22:30
asdf: kylo, dosłownie tak samo jest na egzaminie na prawo jazdy
22 kwi 22:30
kylo1303: Tak samo, a nawet bardziej

Bo jak cie obleja to znowu musisz im placic, wiec maja dodatkowa
motywacje. A oblac mozna kazdego, w 100% sprawdza sie przyslowie "chciec to moc". Ja juz to
mam dawno za soba (dawno bo prawie rok), egzaminatorka byla fajna, zdalem teorie i praktyke
bezblednie <dumny>. Ale niektorzy nie maja tyle szczescia (lub umiejetnosci) i zdaja po kilka
razy. A czasami jak sie slyszy za co ludzie nie zdaja to az sie czlowiek za glowe lapie.
22 kwi 22:33
Godzio:
Dlaczego tak słabo ? Ano dlatego, że za mało się uczyłem i teraz się obudziłem
22 kwi 22:37
Ajtek:
Masz coś wspólnego z Basiek, też się budzi wieczorami
22 kwi 22:40
22 kwi 22:43
Ajtek:
Dobre

.
22 kwi 22:44
22 kwi 22:44
rumpek:
22 kwi 22:45
Ajtek:
asdf też dobre
22 kwi 22:47
Basiek: Takie to prawdziwe....
22 kwi 22:47
Godzio:
22 kwi 22:55
Basiek: Dobra, muszę iść. Pobudka przed 4−tą


Pobiję mój rekord *−*
22 kwi 22:58
Ajtek:
Tak wcześnie zamierzasz iść spać?
22 kwi 22:59
Basiek: Wiesz, była taka opcja, żeby nie kłaść się w ogóle.

Pewnie i tak nie zasnę.

Ostatni raz
poszłam tak wcześnie w gimnazjum. A Aksjomat będzie tęsknić
22 kwi 23:01
Ajtek:
Hmmm, nie wierzę w to co piszesz. Aksjomat będzie tęsknić? A może Ty za Aksjomatem

.
22 kwi 23:05
Basiek: Odwzajemniona tęsknota, to prawie jak odwzajemniona miłość.
22 kwi 23:05
Ajtek:
Basiek, prawie wyznałaść miłość do matematyki

. Popraw się
22 kwi 23:07
22 kwi 23:10
Ajtek: Niemożliwa jesteś
22 kwi 23:11
Basiek: Tak mówią...
Nic nie poradzę.
22 kwi 23:12
rumpek: Ehh, ten facebook
22 kwi 23:13
Ajtek:
Zapomniałem dodać, że w tą dobrą stronę. Bo i matematykę lubisz, i śmiać się potrafisz

.
22 kwi 23:14
Basiek: Maturę mam, co mam robić, jak nie facebook? Zresztą, dla mnie bardzo użyteczna sprawa. Zamiast
powiadamiać 30 osób, że mają coś zrobić, piszę w grupie i powiadamiam tylko 5.
22 kwi 23:15
Basiek: Tak sobie powtarzam, że ostatnie:
Który to kąt płaski przy wierzchołku w ostrosłupie?
22 kwi 23:29
kylo1303: To chyba kat sciany bocznej przy wierzcholku.
22 kwi 23:31
Ajtek:

Chyba ten zaznaczony czarną kropką?
22 kwi 23:32
Basiek: Dzięki wielkie

Hm, dalej nie umiem.
22 kwi 23:36
Aga1.: Basiek więcej wiary w siebie.
22 kwi 23:38
kylo1303: Ja sie mecze tearz z Pazdro z 2011 i powiem szczerze ze dosyc trudna, na jednym juz sie
zacialem ale robie dalej, az nie skoncze calej.
22 kwi 23:40
Basiek: Na wiarę w siebie trzeba sobie zapracować.
22 kwi 23:41
Ajtek:
W moich oczach pracujesz i to bardzo. Tylko nie chcesz w to uwierzyć, tzn. nie wierzysz we
własną siebie

.
22 kwi 23:57
Basiek: Nooo, okej. Może mam z tym lekki problem, wiem.

Po prostu nie mogę przywyknąć do tego, że
czegoś nie umiem, nie wiem, że coś jest trudne i trzeba pomyśleć. Logicznym jest, że nie będę
w 100% przygotowana do żadnego egzaminu itd., bo takiej pewności nikt nikomu nigdy nie da. Ale
zawsze jest jednak "za mało" lub "niezbyt dobrze".

Popracuję nad tym
23 kwi 00:06
kylo1303: Ma ktos moze odpowiedzi do Pazdro z 2011?
23 kwi 00:07
23 kwi 00:13
Basiek: Fajne.

Podziwiam ludzi, którym się chce.
23 kwi 00:15
Basiek: Jej, a takie:
Określ liczbę rozwiązań równania:
Pomijam założenia, które zapisałam.
logm
2x=log(x+3)
2
m
2x=x
2+6x+9
| | x2+6x+9 | |
m=√ |
| (całość pod pierwioatskiem jest) |
| | x | |
To jest dobra droga?
23 kwi 00:21
kylo1303: Taa... przypadkowo wpadlem na strone jak szukalem rozwiazania, bo "wszystko mialem dobrze" a
wynik zly. Przy czym przepisujac zadanie zamiast (m−1) przepisalem (m+1). To juz pierwszy
czynnik obnizajacy morale. Potem znalazlem strone gdzie dali 70 zadan z f. kwadratowej, i tak
doszlo do mniej jak duzo jest zadan w internecie w porownaniu z tym co ja sam zrobilem. A
czasu juz brak. Do tego dochodzi do przerobienia Aksjomat (testy). A ostatecznie jak wszedlem
na ta stronke i kliknalem pare porad, gdzie mam po pare stron do czytania to juz sie zalamalem
i chyba pojde spac.
23 kwi 00:21
kylo1303: W tym momencie nie jestem w stanie powiedziec czy to dobra droga czy zla. Mozna to ewentualnie
zrobic tak, ze doprowadzisz do funkcji kwadratowej (f(x) ). I potem w zaleznosci od Δ
sprawdzasz, tylko ze trzeba pamietac o zalozeniach i tam posprawdzac co trzeba.
23 kwi 00:28
Basiek: Aż tyle roboty za 5 pkt?! Rejteruję.

3:45 pobudka.
Dobranoc
Kylo− co do matury. Nie ma się czym przejmować, zdasz naprawdę dobrze, mogę Ci to
zaświadczyć pisemnie, tak jak
Rumpkowi
23 kwi 00:31
Ajtek:
Basiek kylo1303 spokojnej nocki

Oboje zdacie dobrze maturkę, ja w Was wierzę

!
23 kwi 00:33
Basiek: Uwielbiam te miniłańcuszki wiary

To jeszcze możesz trzymać kciuki, żebym jutro się
nie wywróciła/ poślizgnęła/ zabiła/ zgubiła/ ośmieszyła
23 kwi 00:35
kylo1303: Basiu Ja wiem ze dobrze zdam, tylko ze mi potrzebne bedzie pewnie ponad 90%. Poki co takie
wyniki osiagam, ale robic w domu a robic w maju na maturce to co innego.
A
rumpek to taki drugi
Godzio, tyle co on zadan zrobil przed matura to pewnie ja w
calym swoim zyciu nie zrobilem

Brakuje pracowitosci. Ja przez caly rok zdolalem zrobic
jedynie wszystkie zestawy z Aksjomatu. A w ostatnie 2 tygodnie zdazylem juz Operon, OE i sporo
matur/zestawow z internetu. Gdybym takie tempo mial przez caly rok to byloby fajnie, ale tak
to jest "tak sobie".
23 kwi 00:37
Ajtek:
Spoko, tragedii jutro nie będzie w Twoim wykonaniu.
A to nie jest żaden łańcuszek, obserwowałem Twoje poczynania na forum. Stąd moja wiara

.
23 kwi 00:37
Basiek: Jestem obserwowana? Powinnam się bać?!
Kylo− krótko i zwięźle− zazdroszczę. Ja w sumie... no mam przerobione większość Podkowy,
3/4 Aksjomatu, kilka działów Kiełbasy. Ale szału nie ma.

Ja ogólnie mam czas tylko
wieczorami, bo resztę doby spędzam snując się nieprzytomna po domu.
23 kwi 00:40
Basiek: Pfff, 3/4 − chciałoby się.

1/2 Bardziej. O.
23 kwi 00:41
Ajtek:
Basiek, obserwowałem Twoje poczynania matematyczne i jest bardzo fajnie

. Po co tutaj
strach?
23 kwi 00:41
Basiek: Po to:
http://i40.tinypic.com/34ssb5y.jpg
To przykre, kiedy o Twoich marzeniach decydują jakieś tam punkciki. Smutniejsze, że wiesz,
że tych punkcików Ci zabraknie
23 kwi 00:44
kylo1303: Basiek Mialas w szkole indukcje matematyczna?
23 kwi 00:44
kylo1303: A gdzie chcesz zdawac? Ja rozwazam miedzy innymi SGH, a nie zdajac drugiego jezyka mam w
porownaniu do innych okolo 20pkt straty. I musze je gdzies nadrobic, a tym "gdzies" jest matma
i angielski. Do angielskiego nie ma sie co uczyc, wiec pozostaje robienie zadan z matmy
23 kwi 00:45
Basiek: Mhm. Ale jej kompletnie nie umiem. Kolega próbował mi wytłumaczyć. Pamiętam, że śmiał się
jakieś 15 min.
23 kwi 00:46
Basiek: Kraków, Uniwersytet Ekonomiczny. Dostanę się... w tym roku, albo za rok.

Jutro jadę zwiedzać GPW *−*
23 kwi 00:47
Ajtek:
Będziesz inwestowała? I jakie jutro, to dzisiaj już

.
23 kwi 00:48
Basiek: Jadę odebrać dyplomy


Ale głównie to pooglądać.
23 kwi 00:49
kylo1303: Sam kiedys mialem ambitne plany nauczenia sie podstaw i rozpoczecie gry na gieldzie
(pomogl by mi wujek ktory w tym siedzi). Ale tego jest ogrom informacji, takze odlozyl to na
wakacje pomaturalne. Jak i wiele innych rzeczy

Pewnie nici z tego wyjda, ale co tam. A
Ciebie Basiu ciagnie do gieldy?
23 kwi 00:51
Basiek: Bardzo mnie ciągnie.

Można się pobawić na pieniążkach wirtualnych

Są gry typu "SIGG" (brałam udział 3x) i "Z klasy do klasy", zaczyna się 30−tego bodajże
23 kwi 00:53
kylo1303: Owszem, mozna sie pobawic na wirtualne. Ale jak juz gra sie wlasnymi to konczy sie zabawa.
Wtedy liczy sie wiedza, umiejetnosci i psychika

Na PP kiedys mowila nauczycielka o
konkursie tego typu, pod patronem NBP bodajze i chyba tez SGH. Moze to nawet ktorys z tych co
wymienilas. Ale braklo checi i czasu, ktory wolalem bezsensownie zmarnowac na granie na
komputerze czy ogladanie filmow.
23 kwi 00:59
Basiek: I fakt... nauki jest sporo. Trendów i formacji jest masa, nie dość, że wyglądają inaczej, to
oznaczają co innego. Masę informacji trzeba przetrawić, indexy giełdowe w jednym paluszku,
przy okazji obserwować sytuację na DAX−ie i S&P500, to tak z najważniejszych. Oczywiście, w
nocy funkcjonuje też giełda w Azji, więc przynajmniej na Japonię trzeba zerknąć z rana

Trzeba mieć nerwy do tego, naprawdę.

Też będę ogarniać w wakacje
23 kwi 00:59
kylo1303: Jako ze jestes sporo przede mna w tych sprawach (ja jedynie poczytalem kiedys artykuly
dotyczace psychologii gry) to moze po maturkach mnie poduczysz

Myslalem tez nad kursem
szybkiego czytania, zeby przyspieszyc nauke ale to chyba gowno daje jak przychodzi do
trudniejszych tematow.
23 kwi 01:04
Basiek: Czy sporo? To wszystko tak powierzchownie. Ale ech, dreszczyk emocji jest. Świetne uczucie,
budzi do życia, można by rzec

A powiem Ci, że mimo iż pieniądze były wirtualne, to
emocje... już nie. Spać po nocach nie mogłam.
Co do szybkiego czytania, ja czytam 400 słow/ min. I szczerze mówiąc− mi wystarcza. Czytam dla
przyjemności. Tylko i wyłącznie. Czy w te kursy wierzę? Coraz mniej
23 kwi 01:07
kylo1303: Sporo czytalem swego czasu na ten temat, nawet "przeszedle" kurs internetowy, tak w najlepszym
momencie czytalem do 350snm, ale teraz pewnie kolo 250. Jedyna przydatna rzecz to nauka
"czytania powierzchownego", ktora kazdy ma tylko nie kazdy stosuje (przydaje sie jak na
polskim pytaja z lektur i trzeba jednoczesnie czytac opracowanie i odpowiadac). Bo w
specialistycznych ksiazkach nie osiagniesz duzych predkosci jesli chcesz to zrozumiec. Takze
wydawac na kurs 1000zl to jednak przesada. Niby sa tam tez techniki pamieciowe i inne rzeczy.
U mnie problem jest taki, ze na 100% bym tego nie cwiczyl, a jak sie ludzi wypowiadaja: nie
trenujesz−> szybko zapominasz.
Domyslam sie ze emocje byly duze, jesli nawet grajac w glupie gierki internetowe sa emocje (czy
wygrasz czy przegrasz, zdazysz czy nie itd) to jak wchodzi kasa (nawet wirtualna) to tym
bardziej
23 kwi 01:13
23 kwi 01:14
Basiek: Pocieszny artykuł
23 kwi 01:16
kylo1303: Tak, ale raczej nic nie wnoszacy dla osob takich jak Ty czy ja.
23 kwi 01:17
Basiek: Ja ... bardziej się boję podstawy niż rozszerzenia
23 kwi 01:17
kylo1303: No zdac to na pewno zdasz, reszta wazna nie jest. Ja mam obawy przed polskim pisemnym (podstawa
oczyiscie). Nie przeczytalem doslownie zadnej lektury w liceum. A jesli chodzi o streszczenia
to tylko kilka tytulow. Takze jak temat nie podpadnie i nie bede totalnie wiedzial co i jak to
latwo moge zrobic kardynala i wtedy leci mi praca. Chociaz juz mniej wiecej sie nauczylem jak
pisac "ogolnikowo" zeby ci nie walneli 0 za prace (lanie wody, bez uzywania niepewnych imion,
dat i powiazan). Takze 15pkt chyba wyluskam (Oby xD)
23 kwi 01:21
Basiek: Dobre podejście nie jest złe. Ja też... trzecia klasa dno totalne. Nawet streszczeń nie
czytałam. Ale polski piszę zazwyczaj na poziomie 80−85%, więc może poniżej 30% nie zjadę
23 kwi 01:22
kylo1303: No moze...

Kazdy ma swoje dobre i slabe strony. Poki co napisalem tylko 1 maturke i mialem
56%. Takze perspektywy sa dobre. Musze przeczytac lektury ktore mam w pracy, a nuz mi sie
poszczesci i bedzie ktoras na maturce.
23 kwi 01:25
Basiek: Nie mam lektur w pracy. Za to sobie pluję w twarz. Dlaczego byłam tak głupia? Ech.
23 kwi 01:26
kylo1303: Podobno zle na to patrza, tj. jak sie korzysta wylacznie z beletrystyki. Chyba ze masz temat
nie−literacki.
23 kwi 01:29
23 kwi 01:31
kylo1303: Heh, wstyd sie przyznac ale nie znam zadnej z wymienionych wyzej pozycji

Ja mam Dziady 3,
Zdazyc przed PB, fragment Biblii, Tren X, zbrodnia i kara. Takze same lekturki, "klasyki".
23 kwi 01:33
Basiek: Ha!

Znam wszystkie.

I wiesz, nietrudno się dziwić, że moich nie znasz. "Moralność.." jest znana (bodajże kiedyś
była lekturą), a "Malowany...", bo wzbudzał wiele kontrowersji
23 kwi 01:34
kylo1303: Jedynie co moge kojarzyc spoza kanonu lektur to fantastyka, ktora swego czasu czytywalem. A tak
to ubogo u mnie z wiedza, zarowno literacka jak i z malarstwa.
23 kwi 01:36
Basiek: Fantastykę też kojarzę. Ogólnie książki

. Moje humanistyczne serduszko cieszy widok
literatury

A teraz SPAĆ

Dobranoc
23 kwi 01:37
kylo1303: Dobranoc. I wspolczuje wstawania
23 kwi 01:38
Basiek: (Do Warszawy jest daleko, wyśpię się w samochodzie)
23 kwi 01:41
kylo1303: Zalezy skad
23 kwi 01:42