udowodnij, że
ralka:

Udowodnij, że α + β = γ
proszę o pomoc
22 kwi 20:30
Ajtek:
Jeżeli α+β=γ to tgγ=tg(α+β)
zatem α+β=γ
c.n.u.
22 kwi 21:00
Eta:
22 kwi 21:02
Ajtek: Eta witaj.
Jabłuszko od Ciebie to więcej jak Nobel!
22 kwi 21:04
Eta:
Dzięki

........... i czuj się,że dostałeś jabłkowego Nobla
22 kwi 21:13
Ajtek: Tak też się czuję

.
22 kwi 21:15
Eta:
22 kwi 21:17
Ralka: Za zadne skarby nie mogezrozumiec rownania
tg(α+β)=...
Moge prosic o wytlumaczenie?
23 kwi 16:47
Ajtek: Tutaj masz ten wzorek:
1543
23 kwi 16:51
Ralka: Ok, dzieki a nie masz moze pomyslu jak to wyprowadzic?
23 kwi 16:54
Ajtek: Dowód chcesz?
23 kwi 16:56
Ralka: Chodzi mi o to skad sie wzial ten wzor − w tablicach go nie ma, da sie go jakos na szybko
wuprowadzic czyraczej trzeba zapamietac?
Przepraszam za bledy ale nie pisze na komputerze..
23 kwi 17:00
Ajtek:
To jest wzorek z rozszerzenia. Wyprowadzić go trudno w sumie nie jest, tylko najpierw trzeba
zrobić dowodzik na sin(x+y) i cos(x+y).
Ewentualnie przyjąć, że w.w. dowody znamy, to zrobienie będzie chwilą.
23 kwi 17:03
Ralka: Dobra, pobawie sie z tym dzieki za pomoc
23 kwi 17:04
Ajtek:
Będę po 21−szej, to zerknę i ewentualnie pomogę.
23 kwi 17:08
Vax:

Da się bez funkcji trygonometrycznych..
23 kwi 17:37