wielomiany
Paulina: Proszę o pomoc
1. Dane są wielomiany W(x)=x3−2x2+5x−1, V(x)=x2+5x−2, G(x)=−5x+3. Wykonaj wskazane
działania i określ stopień wielomianu będącego wynikiem wykonanego działania
W(x)+2V(x)*G(x)=
2. Dla jakiej wartości m i n wielomian W(x)=5x4+4x3+mx2+nx+1 jest podzielny przez
x2−1.
3. Dla jakiej wartości parametru m wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x−3, gdy
W(x)=x3−9x2+mx−15. Dla wyznaczonej wartości m oblicz resztę z dzielenia wielomianu
W(x) przez x−5.
19 kwi 19:27
Eta: Pomagam
19 kwi 21:20
Basia: Eto przed chwilą napisałam wskazówki do tych zadań w innym poście. Odpowiedzi brak, jest
za to nowy post z tym samym zadaniem. Wnioski sama wyciągnij.
19 kwi 21:24
19 kwi 21:27
Eta: 1/ poprostu wykonaj :
x
3 −2x
2 +5x − 1 +2( x
2 +5x −2)( −5x +3) = ......
zredukuj wyrazy podobne, uporządkuj od najwyższej do najniższej potęgi x
najwyższa potęga "x" jest stopniem wielomianu
zad2/ x
2 − 1= (x −1)(x +1) −−− oznacza to że:
pierwiastkami wielomianu są x = − 1 i x = 1
policz W(1) = 0 ( wstawiając za x = 1
podobnie W(−1) =0 wstawiając za x = −1
otrzymasz układ równań z m i n
rozwiąż ten układ i oblicz m i n
w zad3/ podobnie:
W(3)=0 podstaw za x = 3 bo x = 3 −− jest pierwiastkiem
otrzymasz równanie z niewiadomą "m"
rozwiąż i wylicz to "m"
resztę z dzielenia przez x − 5
wylicz jako W( 5) = ........... podstaw za x= 5 i oblicz!
Powodzenia! jak coś to pisz, lub podaj co otrzymałaś?
Sprawdzimy
19 kwi 21:29
Basia: Wskazówki napisałaś niemal identyczne. Będzie czwarty post ?
19 kwi 21:31
Eta:
Basiu!
Już niestety nie odpowiem na każdy taki sam post

Właścicielka czeka na gotowca!...... ( najwyraźniej)
19 kwi 21:44
Basia: Oczywiście, dlatego napisałam to co napisałam. Niestety troszkę za późno.
19 kwi 21:46
Paulina: Basiu i Eto, ja nie czekam na gotowca i z góry dziękuję za wskazówki i podpowiedzi,
wczoraj nie było żadnej odpowiedzi z mojej strony bo po prostu nie mogłam, dziś postaram
się rozwiązać zadanka i będę bardzo wdzięczna za sprawdzenie, uwagi i kolejne
podpowiedzi jeśli nie dam rady. A wielomiany są dla mnie zagadką, po prostu nie każdy
umie matematykę tak jak Wy

z góry dziękuje
20 kwi 07:37
Paulina : proszę o sprawdzenie
zad. 1 wymnożyłam i tak mi wyszło
x
3−2x
2+5x−1−10x
3+6x
2−50x
2+30x+20x−12 uporządkowałam i zredukowałam i tak mi wyszło
−9x
3−48x
2+55x−13 i to jest wielomian 3−go stopnia tak

dobrze
20 kwi 07:47
anmario:
Po wymnożeniu: x3−2x2+5x−1+2(25x−5x3−22x2−6)
Po uporządkowaniu: −9x3−46x2+55x−13
20 kwi 07:55
Paulina: zad 2
policzyłam i wyszło mi coś takiego
W(1)=5+4+m+n+1
W(−1)= 5−4+m−n+1
W(1)=m+n=−10
W(−1)=m−n=−2
m=−6
n=−4
Czy to jest dobrze
20 kwi 07:56
anmario:
Dobrze jest Paulino
20 kwi 08:02
Paulina: Zad. 3
W(3)=0
W(3)=27−81+3m−15=0
3m=69
m=23


a później to ja mam podstawić za x=5 a za m=23 czy nie

bo ja podstawiłam i za x i za m i wyszło mi coś takiego
W(5)=5
3−9(5)
2+23*5−15
W(5)=−50
czy dobrze
20 kwi 08:14
anmario:
Niedobrze, W(5)=0, reszta ok
20 kwi 08:40
Paulina: Zad. 3 W(3)=0
W(3)=27−81+3m−15=0
3m=69
m=23 czyli to jest dobrze tak

a co dalej bo nie rozumiem tego W(5)=0 czy jeszcze mam
coś liczyć
20 kwi 08:44
anmario:
W(5)=53−9(5)2+23*5−15 =125−225+115−15=0
Reszta, tak jak już napisałem jest ok
20 kwi 08:50
Paulina: aha czyli ja po prostu źle policzyłam, wielkie dzięki

mam jeszcze jedno pytanko czyli
w odpowiedzi mam napisać , że wartość parametru m =23, a reszta z dzielenia wielomiany
W(x) przez x−5 wynosi 0

jeszcze raz dzięki
20 kwi 08:59
anmario:
Tak jakoś właśnie trzeba to ująć. Warto dodać, że to ta wartość m, dla której wielomian
W(x) jest podzielny przez x2−1
20 kwi 09:07