wielomiany
Izabela: Pomóżcie
1. Dane są wielomiany W(x)=3x3+x2+1, P(x)=x+3 oraz Q(x)=x2−3. Wyznacz wielomian
a) W(x)−P(x)*Q(x)
b) W(x)*P(x)−Q(x)
2. Rozłóż wielomian na czynniki
W(x)=6x3+48
3. Rozwiąż równanie i nierówność
x3+5x=x+5
x(3x−1)(x+3)(x−3)(2+x)>0
19 kwi 19:20
Eta:
Podpowiadam
19 kwi 20:31
Izabela: tak
19 kwi 20:43
Eta:
1/ podstaw i wykonaj działania:
a) 3x3 +x2 +1 −( x+3)((x2 −3)= .........
b ) (3x3 +x2 +1)((x+3) − ( x2 −3)= ...........
wykonaj działania i zredukuj wyrazy podobne i to wszystko!
zad2/ 6x3 +48= 6( x3 +8) = ....... zastosuj wzór :
a3 +b3 = (a +b)( a2 − ab +b2) gdzie a = x b = 2
zad3/
a) x3 +4x − 5 =0
x3 − x2 +x2 − x +5x − 5=0
x2( x −1) +x(x−1) +5( x −1)=0
(x −1) ( x2 +x +5)=0 Δ= −19 −− brak pierwiastków w drugim wyrażeniu
więc jedynym rozwiązaniem jest x = 1
b) masz gotowy rozkład na czynniki
więc m−ca zerowe to:
x = 0 x= 13 x = − 3 x = 3 x = −2
Zaznacz na osi liczbowej
poprowadź taką falistą krzywą przez wszystkie miejsca zerowe
zaczynając od góry
po prawej stronie przez wszystkie te miejsca
jako odp; podaj przedziały tych części wykresu z nad osi OX
19 kwi 20:59
Eta:

Odp: do ostatniego zad:
x€( (−3, −2) U ( 0,
13) U ( 3, ∞)
19 kwi 21:12
Izabela: Eto dzięki za pomoc ale czy możesz sprawdzić czy dobrze obliczyłam

Zad 1. a) =2x
3−2x
2+9x+10
b) = 3x
4+10x
3+2x
2+x+6
Zad 2. x
3+2
3=(x+2)(x
2−2x+2
2) czy to już wszystko o tego zadania bo przyznam się
szczerze nie wiem

Zad 3. dziękuję
20 kwi 08:25
Izabela: zad 3
x3 − x2 +x2 − x +5x − 5=0 a skąd to się wzięło
20 kwi 08:41
Izabela: błąd x3−x2+x2−x+5x−5=0
20 kwi 08:42
Izabela: czy może ktoś sprawdzić te moje wyniki
20 kwi 12:00
rzekomy: wszystkook
20 kwi 15:34
Izabela: czyli na pewno te zadania są ok

a czy może mi ktoś wytłumaczyć skąd się to wzięło
x
3−x
2+x
2−x+5x−5=0 w 3 zadaniu
21 kwi 07:39
Izabela: proszę o sprawdzenie
21 kwi 09:03
Izabela: czy ktoś mi pomoże, proszę
21 kwi 16:26
Izabela: :(
22 kwi 07:16
Mickej : x3+5x=x+5
x3−x+5x−5=0
x(x2−1)+5(x−1)=0
x(x−1)(x+1)+5(x−1) przed wyrażenie wyciągamy całe x−1
(x−1)[x(x+1)+5]=0 jedno miejsce zerowe to 1 a reszte liczymy z kwadratowego nawiasu
x(x+1)+5=0
x2+x+5=0
Δ=1−20 Δ<0 więc jedyne rozwiązanie to x+1 ostateczna postać może wyglądać tak
(x−1)(x2+x+5)=0
22 kwi 07:34
Izabela: wielkie dzięki a czy mógłbyś sprawdzić jeszcze moje wyniki do zad 1 i 2
Zad 1. a) =2x3−2x2+9x+10
b) = 3x4+10x3+2x2+x+6
Zad 2. x3+23=(x+2)(x2−2x+22) czy to już wszystko o tego zadania bo przyznam się
szczerze nie wiem
22 kwi 07:57