wielomiany
...: Czy ktoś mógłby mi pomóc


1. Dane są wielomiany W(x)=x
3−2x
2+5x−1, V(x)=x
2+5x−2, G(x)=−5x+3. Wykonaj wskazane
działania i określ stopień wielomianu będącego wynikiem wykonanego działania
W(x)+2V(x)*G(x)=
2. Dla jakiej wartości m i n wielomian W(x)=5x
4+4x
3+mx
2+nx+1 jest podzielny przez
x
2−1. 3. Dla jakiej wartości parametru m wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian
x−3, gdy W(x)=x
3−9x
2+mx−15. Dla wyznaczonej wartości m oblicz resztę z dzielenia
wielomianu W(x) przez x−5.
19 kwi 20:43
Basia: ad1.
x3−2x2+5x−1+2(x2+5x−2)(−5x+3) =
wymnóż, zredukuj wyrazy podobne
stopień wielomianu to najwyższa potęga, w której x tam występuje
W(x) jest 3−go stopnia
V(x) jest 2−go stopnia
G(x) jest 1−go stopnia
19 kwi 21:02
Basia: ad2.
W(x) jest podzielny przez x2−1 ⇔ jest podzielny przez (x−1)(x+1) ⇔
jest podzielny przez x−1 i jest podzielny przez x+1 ⇔
1 i −1 są jego pierwiastkami ⇔ W(1) = 0 i W(−1) = 0
oblicz W(1) i W(−1)
dostaniesz układ równań z niewiadomymi m,n który musisz rozwiązać
do drugiego wielomianu podstawiasz wyliczone m
dzielisz wielomian przez x−5
19 kwi 21:06