WIELOMIANY - pierwiastki.
pean: WIELOMIANY − potrzebne na już. proszę!
Podaj pierwiastki wielomiany W(x) i określ krotność każdego z nich:
a) W(x)=2x2(x−1)3(x+5)4
b) W(x)=(3x−1)(4x+2)(x2+7)
17 kwi 17:07
Ajtek: Tu masz podpowiedź:
143
17 kwi 17:09
pean: no to krotność okej, a pierwiastki?
17 kwi 17:11
xom: a) x=0 k−2 ; x=1 k−3 ; x=−5 k−4
| | 1 | | 1 | |
b) x= |
| k−1 ; x=− |
| k−1 ; |
| | 3 | | 2 | |
17 kwi 17:12
xom: no musisz każdy nawias przyrównać do 0, żeby obliczyć pierwiastki
17 kwi 17:13
17 kwi 17:13