zad.1.
Wiola: Zad.1.
Dane są trzy punkty A=(−3,−2), B=(6,4), C=(3,−3).
a) Znajdź równanie prostej y przechodzącej przez punkty A i B.
b) Znajdź równanie prostej równoległej do prostej y przechodzącej przez punkt C.
c) Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej y przechodzącej przez punkt C.
Proszę o pomoc? Będę wdzięczna, bo sama już dawno skończyłam edukację, ale chłopak teraz chodzi
do l.o. dla dorosłych zaocznie i pracuję też, więc chciałabym zrozumieć i mu pomóc oraz
wytłumaczyć to zadanie. Pozdrawiam
Rafał274:
Czytamy :
41
a)
Prosta ma przechodzić przez 2 punkty. Wzór ogólny prostej to y = ax+b. Skoro przechodzi przez
te 2 punkty. Prawdziwy jest układ równań :
| ⎧ | −2 = −3a + b | |
| ⎩ | 4 = 6a + b |
|
Za x (pierwszą współrzędną punktu) wstawiam −3 oraz za y (drugą współrzędną punktu) wstawiam −2
itd
Mamy :
| ⎧ | −2 = −3a + b | |
| ⎩ | 4 = 6a + b | stąd :
|
Czyli wzór naszej funkcji to y =
23x
Teraz jak wstawimy pierwszą współrzędną x z tego punktu. Otrzymamy drugą współrzędną.
b)
Proste równloegłe i prostopadłe. Czytamy tu :
42
Prosta równoległa do prostej y ma taki sam współczynnik a, czyli będzie się zaczynać tak :
y =
23x + b
Prosta ta, przechodzi przez punkt C, czyli :
−3 =
233 + b , stąd b = −5
Wzór naszej prostej : y =
23x − 5
c)
Mamy prostą y =
23x, gdzie a
1 =
23
Prosta prostopadła do niej ma wzór y = a
2x + b (a
2 tak sobie nazwałem

)
Prawdziwa jest zależność pomiędzy tymi prostymi :
a
1 * a
2 = −1, czyli
23 * a
2 = −1 stąd a
2 = −
32
Początkowy wzór naszej prostej prostopadłej to : y = −
32x + b
Prosta ta przechodzi przez punkt C, czyli :
−3 = −
32*3 + b, stąd b =
32, czyli nasz wzór to :
y = −
32x +
32