Rozwiąż nierówność!!
majjjjj: rozwiąż nierówność :
(x−4)2+(x−4)(x+2)≥0
26 mar 23:40
krystek: (x−4)[x−4+x+2)≥0
26 mar 23:41
asdf: x
2 − 8x + 16 + (x
2 + − 2x − 8) ≥ 0
2x
2 − 10x + 8 ≥ 0
Δ = 100 − 64
Δ = 36
a > 0
26 mar 23:48
krystek: (x−4)(2x−2)≥0 x1=4 x2=1 ⇒x∊....
26 mar 23:53
krystek: Pomyłeczke zrobiłes 10+6=16 popraw i ok. Ale masz szybciej rozkładem.
26 mar 23:54
asdf: coś nie moge zauważyć tej pomyłki, w której linijce?
26 mar 23:57
asdf: a....x
2 tak?
26 mar 23:58
asdf: jak doszedłeś do tego (x − 4)(2x − 2)

tak o czy inaczej też się da?
2x
2 − 2x − 8x + 8 ≥ 0
2x(x −1) − 8(x − 1)≥ 0
(2x − 8)(x − 1)≥ 0
2(x − 4)(x − 1) ≥ 0
27 mar 00:03
27 mar 00:06
27 mar 00:18
Artur z miasta Neptuna:
asdf ... przecież na wejściu miałeś: (x−4)
2+(x−4)(x+2)
czyli: (x−4)(x−4) + (x−4)(x+2) = (x−4)[(x−4) + (x+2)] = (x−4)(2x−2) = 2(x−4)(x−1)
ehhh co by było, gdyby moje lenistwo nie kazało mi takie rzeczy dostrzegać
27 mar 09:11
asdf: nie bardzo rozumiem tym sposobem

za tempy jestem
27 mar 12:43
krystek: Nie jesteś tempy −otwórz szeroko oczy i zauważ co napisał Artur wyłączył wspólny czynnik
(x−4)
27 mar 12:45
asdf: wspólny czynnik to wiem, ale z kąd się wzieło 2x −2 już nie bardzo
27 mar 12:48
krystek: Popatrz co zostało w nawiasie kwadratowym − zostało zredukowane.
Rozpisz sobie na kartce.
27 mar 12:52
asdf: aż wstyd tego nie zauważyc
27 mar 12:53
krystek: Po prostu wmówiłeś sobie ,że Twój sposób jest najlepszy!
27 mar 12:54
asdf: no i do tego ślepy jestem, bo nie widzę gdzie takie coś napisałem
27 mar 12:55
krystek: Moja nadinterpretacja.
27 mar 12:57
asdf: error 500 w NADinterpretacji twojej znalazłem
27 mar 12:59
krystek: ?
27 mar 13:00
ckjvb: −3(x−2)(x+4)>0
rozwiąż nierówność
18 lis 19:40