pomocy
Misia: W wielokącie foremnym liczba przekątnych jest trzy razy większa od liczby boków. Oblicz miarę
kąta wewnętrznego tego wielokąta.
26 mar 18:02
pigor: ... np. tak : niech
n − liczba
boków n−kąta , to z warunków zadania :
d
n=3n i
αn= (n−2)*180on= ? ⇒
12n(n−3)=3n ⇒ n−3=6 ⇔
n=9 , więc
α
9=
(9−2)*180o9= 7 *20
o ⇒
α9=140o − szukana
miara kąta .
26 mar 18:15
Misia: Dziekuje
26 mar 18:16
asdf:

| | n(n − 3) | |
f(n) = |
| = liczba przekątnych w wielokącie foremnym |
| | 2 | |
f(9) = 27 <<< zgadza się
kąt wewnętrzny:
| (n − 2) * 180o | | 7 * 180o | |
| = |
| = 140 o |
| n | | 9 | |
26 mar 18:18