matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany równania
Kire:
Mam problemm z tymi przykładami : a) 10x
3
−3x
2
−2x+1=0 b) 16x
3
− 28x
2
+ 4x +3=0 c)6x
3
−13x
2
+ 9x −2=0 d)2x
4
− 21x
3
+ 74x
2
− 105x + 50=0
24 mar 16:24
Kire:
nie da sie pogrupowac
24 mar 16:57
M-Power:
Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu ⇒
https://matematykaszkolna.pl/strona/121.html
1
W(−
)=0
2
Na mocy Twierdzenia Bezout'a ⇒
https://matematykaszkolna.pl/strona/120.html
1
zatem −
jest pierwiastkiem wielomianu
2
Następnie dzielenie (najszybciej schematem Hornera)⇒
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html
1
a)(x+
)(10x
2
−8x+2)=0
2
1
W drugim wyrażeniu Δ mniejsza od 0 zatem rozwiązaniem równania jest liczba x=−
2
i każdy przykład w ten sam sposób
24 mar 17:10