zadanie
daga: jestem ciemna masa wiec jak by ktoś pomógł była bym wdzięczna bo potrzebne mi to zadanie do
zaliczenia...
Jego treść : Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli, miejsce zerowe, określ wszystkie
własności narysowanej paraboli : y=8x2+6x−9
a) rozwiąż nierówność x2−3x+2<0
16 mar 18:07
16 mar 18:10
daga: czyli delta to bedzie 18?
16 mar 18:19
daga: halo halo pomoze ktoś?
16 mar 18:31
daga: x1= −1,5 a x2=0,75?
16 mar 18:32
Aga1: Δ≠18
a=8, b=6, c=−9
Δ=b2−4ac=62−4*8*(−9)=
√Δ=18
Do q potrzebujesz Δ, a
do x1 i x2 √Δ
16 mar 18:35
Aga1: x1 i x2 dobrze.
16 mar 18:37
asdf: | | x1 + x2 | | −b | |
no i jeszcze p = |
| albo |
| albo f(q) = .. |
| | 2 | | 2a | |
przecięcie się z osią OY to wyraz wolny więc c, czyli −9

powodzenia
16 mar 18:38
daga: i co dalej mam obliczyć?
16 mar 18:39
Aga1: Oblicz wierzchołek paraboli W=(x
w,y
w) np. z takich wzorów.
16 mar 18:41
daga: p= 3/8 ?
16 mar 18:49
daga: Xw bedzie 3/4?
16 mar 18:50
daga: xy = 3/8 a yw =−9/16
16 mar 18:59
daga: prosze o pomoc bo naprawde nie ogarniam tego... nie wiem czy to dobrze i co dalej robic..
16 mar 19:01
Aga1: X
w i p to jest to samo
16 mar 19:03
daga: a czyli bez pierwiastka ... a co dalej powinnam zrobic jeszcze w tym zadaniu?
16 mar 19:05
Aga1: Teraz możesz narysować parabolę .
zaznacz wierzchołek, miejsca zerowe na osi x, punkt przecięcia z osią y (0,−9)
Ramiona paraboli skierowane są do góry, bo a>0.
Osią symetrii jest prosta o równaniu x=p
Zw=<q,∞)
Funkcja jest malejąca dla x∊(−∞,p> , a rosnąca gdy x∊<p,∞)
16 mar 19:08
daga: przydał by sie rysunek ale juz nie bede katować i tak wielkie dzieki za pomoc!
16 mar 20:16