Rysowanie
Jakub:
Rysować każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej. Kiedyś Stuhr to śpiewał.
Wprawdzie nie o rysowaniu ale o śpiewaniu. Tak jednak mi się skojarzyło. No to zaczynamy
próby.
7 kwi 02:35
Jakub:

Kwadrat
7 kwi 02:37
Jakub:

Okrąg opisany na trójkącie prostokątnym.
7 kwi 02:38
Jakub:

Elipsa i jej osie
7 kwi 02:40
Jakub:

No dobra wygląda na to, że działa. Programik do rysowania jest bardzo prosty. Hmm,
bardziej niż bardzo

no ale od czegoś trzeba zacząć. Z czasem będzie się rozwijał i
może kiedyś dorówna he, he windowsowemu paintowi.
Rysować zaczynamy wciskając "rysuję" po prawej stronie. Mamy do wyboru aż trzy figury :−)
odcinek, okrąg, elipsę. W każdym momencie możemy cofnąć ostatnią narysowaną figurę lub
wyczyścić planszę zupełnie. Jak już narysujemy wszystko co chcemy to tradycyjnie
naciskamy "zobacz podgląd" i cierpliwie czekamy, aż się ukaże nam nasze dzieło. Trochę
to potrwa 1−2s. Nie tak jak podgląd tekstu, który się ukazuje natychmiast.
Miłego rysowania!
7 kwi 02:55
tim:

Test
7 kwi 07:56
tim: Może kiedyś będą kolorki?

, albo możliwość wstawianie liter... Ale przynajmniej każdy
opanuje ^^
7 kwi 07:57
tim:

Może całe Cabri będzie?

, pozdrawiam
7 kwi 08:01
Cwiekk:
7 kwi 08:38
7 kwi 09:22
Monika :
7 kwi 10:55
7 kwi 11:46
samda:
7 kwi 11:59
Basia:

Jakubie a jak ten rysunek opisać tzn. jak na nim nanieść symbole punktów, albo długości
odcinków ?
7 kwi 14:03
Basia:

No i teraz chciałabym wpisać oznaczenia.
O − środek okręgu
m − prosta styczna
A − punkt styczności
OA = r
itd.
Czy to wykonalne ?
7 kwi 14:11
Basia: Prawdę mówiąc sam rysunek, bez możliwości nanoszenia na nim oznaczeń, niewiele ułatwi.
Patrz post
13127
7 kwi 14:20
Jakub: Witaj Basia!
No niestety na razie nie ma możliwości dodawania oznaczeń na rysunkach. Wiem, że mocno
tego brakuje i postaram się to jak najszybciej dodać. Wprawdzie Jacek tutaj
13191
sobie jakoś poradził, ale nie jest to najszybsza metoda.
Hej tim!
Kolorki na rysunkach będą za jakiś czas. Na razie muszę się skupić na dodaniu tekstu do
rysunków. Do Cabri jednak nie ma co porównywać. Po prostu mały programik do narysowania
czegoś na szybko.
7 kwi 14:53
Basia: Cześć Jakubie !
Benedyktyńska praca Jacka bardzo mi zaimponowała. Ciekawa jestem jaki Jacek miałby pomysł
na r lub R. I na B,C,D (bo A już widzę).
Poważnie: to nie na moje możliwości plastyczne i nie na moją cierpliwość (a raczej
niecierpliwość). Poczekam jednak na to co masz zamiar zrobić. Na pewno będzie
łatwiejsze w obsłudze.
Pozdrawiam
7 kwi 15:06
xpt:

Szkoda, że
jeszcze nee ma kolorków ; ]
No i strasznie mała ta przestrzeń do rysowania, nic się nei da nabazgrać ponad to, co
trzeba :'(
7 kwi 15:32
xpt:
7 kwi 15:43
xpt:

To tajk odnośnie wyżej wymienionego rysunku Basi (tak wiem − trochę to czasochłonne, ale
nie takie rzeczy już w paincie robiłem ; P )
7 kwi 15:47
Bogdan:

Dzień dobry.
Jakubie, tyle zmian w ostatnich tygodniach polepszających działanie serwisu
i zwiększających komfort pracy − gratuluję. Na pewno możliwość tworzenia grafik
przyda się w ilustrowaniu i objaśnianiu różnych mniej lub bardziej trudnych zagadnień
matematycznych. Widać, że serwis się rozwija. Życzę powodzenia w realizacji
następnych udoskonaleń.
Pozdrawiam wszystkich
7 kwi 15:51
xpt: Od razu mówię, żeby nie było, ze potem się bawić znowu musisz − przydałby się też kolor
taki jak tło, który mógłby posłużyć za gumkę do mazania (żeby nie trzeba było cofać,
jeśli chce się wymazać tylko 1 kreskę, którą się robiło 10 kresek temu
7 kwi 15:51
xpt:

Mała przestroga − jesli coś rysujecie, to poczekajcie, aż się wam rysunek w poglądzie
załaduje bo innaczej nie bedzie go widać
7 kwi 16:14
Jakub: No to teraz już wszyscy mogą zobaczyć jak wyglądasz xpt

.
Zebrało mi się więc trochę do zrobienia.
1. napisy przy rysunkach
2. kolory
3. blokowanie wysłania, jak się rysunek nie załadował.
4. Z tą gumką to będzie ciężko, ze względu na to, że się rysuje od środka kwadratu do
środka innego kwadratu. Czyli nie można kontrolować każdego piksela. No nic zobaczymy.
7 kwi 16:26
tim: 5.. Powiększyć pole do popisu
7 kwi 16:34
Jakub: tim, chodzi o pole do rysowania?
7 kwi 16:35
tim: Tak
7 kwi 16:36
xpt: @Jakub
Ad. 4.
Zapoznałem już się z działaniem tych nowych funkcji, i jak na razie nie przychodzi mi nic
innego do głowy jak po prostu narysowanie nad kreską jednego koloru innej kreski w
kolorze tła, przechodzącą właśnie przez środki tych samych kwadratów.
Ewentualnie mógłbyś zrobić kazdą linię jako osobny obiektzędzie, które kasuje obiekt
przez klikanie na niego, ale z tym chyba by było za dużo roboty
7 kwi 16:39
tim:
7 kwi 16:40
Jakub: @xpt − to rysowanie w kolorze tła też mi przyszło do głowy, tylko nie wiem na razie jak
to w praktyce zrealizować. Chodzi o to, że ludzi są przyzwyczajeni, że wciskają przycisk
"gumka" i wymazują część rysunku. Nie są przyzwyczajenie do rysowanie na starych liniach
nowych w kolorze tła. Tak więc zostawiam gumkę na koniec, napisy są teraz ważniejsze.
@tim widzę, widzę TAK

Z tym zwiększeniem pola to będzie, kłopot. Od strony
technicznej to wygląda tak, że to wszystko działa w przeglądarce. Załadowanie pola do
rysowania obciąża max procesor. Jak jeszcze bardziej zwiększę obszar do rysowania, to
ludzie ze starszymi kompami mogą odczuć znaczne spowolnienie.
7 kwi 16:58
b.:

Oto rysunek:
Świetne!
7 kwi 17:05
Mickej:
7 kwi 17:29
Mickej:

sdgdfgdf
7 kwi 17:30
Mickej:
7 kwi 17:32
Jakub: Zaczekaj Mickej aż ci się załaduje rysunek w podglądzie, zanim wyślesz odpowiedź.
7 kwi 17:32
Mickej: no
7 kwi 17:32
Jakub: oki, widzę jajko
7 kwi 17:34
tim:

Pisa nka!
7 kwi 17:36
tim:
7 kwi 17:37
Mickej:
7 kwi 17:46
tim: To ty wyżej? xD
7 kwi 17:46
Mickej:

haha a to ty
7 kwi 17:55
tim: Przepraszam bardzo

, mam mniejsze uszy xD
7 kwi 17:58
Mickej: ok następnym razem wniose poprawki
7 kwi 17:58
tim:

xD
7 kwi 18:03
Basia: Pani Wiosna ! Śliczna jest! Masz zdolności plastyczne Tim !
7 kwi 18:05
tim: PAN
7 kwi 18:06
Basia: Pani! Taka śliczna to musi być pani.!
7 kwi 18:10
tim: Pan! Bo w kapeluszu
7 kwi 18:11
tim: @ do Jakuba @
To może każdy ustawia sobie wg uznania? Dałoby się?
7 kwi 18:12
Jestem hardcorem...xD:


.....
7 kwi 18:12
7 kwi 18:14
tim: Basiu, no ok

, ale to taki MĘSKI kapelutek xD
7 kwi 18:18
Basia: Kiedyś uwielbiałam stetsony (podobno męskie!)
7 kwi 18:19
tim:

Jak wyglądają stestony? Narysuj

, może tak jak u góry xD
7 kwi 18:21
Basia: Nie potrafię ! Jestem wybitnym antytalentem plastycznym !
http://www.stetsonhat.com/. Uwielbiałam tylko niektóre, tych kowbojskich nie !
7 kwi 18:27
xpt:

tak − nudzi mi się
7 kwi 18:27
tim: xpt a miotła gdzie? xD
7 kwi 18:28
tim: Śliczne to
7 kwi 18:28
Jakub: @tim postaram się za jakiś czas dodać
@xpt wow, masz talent
7 kwi 18:42
xpt:

@tim − miotłę masz w ramce, ale włosie siętrochę sfatygowało po wiosennych porządkach.
@Jakub
Miotłę postarasz się za jakiś czas dodać !? (oczywiście zdaję sobię sprawę z tego, że
odnosiłes się do jednej z wcześniejszych wypowiedzi tima)
Co do talentu to ten obrazek miał początkowo zupełnie inaczej wyglądać ale wyszło właśnie
tak
7 kwi 18:54
Eta:
Witam Wsztstkich
7 kwi 19:14
tim:
7 kwi 19:17
Eta: Tim , wyżej ......to ja wróciłam ze spaceru z jamnikiem
7 kwi 19:19
tim: To jest jamnik?!

piękne!
7 kwi 19:20
xpt:

Prawie jak rebus
7 kwi 19:20
Eta: Wabi się Toffi
7 kwi 19:22
Eta: Witaj
xpt
7 kwi 19:23
7 kwi 19:25
Kaśka:

Pani Wiosna
7 kwi 19:28
tim: Co za rysunki

...
7 kwi 19:32
xpt:

Mój rebus bardziej życiowy
7 kwi 19:33
tim:
7 kwi 19:35
tim:

... + niemetal −−> sól
7 kwi 19:36
tim:
7 kwi 19:40
tim:
7 kwi 19:42
tim: Starczy xD
7 kwi 19:42
xpt: Pewnie Jakub nei przeczyta tego w tym całym spamie, ale i tak napiszę

@Jakub: dałoby się zrobić coś takiego, że się wstawia obrazek, bądź link do niego na
forum ?
bo korzystając z
rysunek100.png odsyła pod adres z rozszerzeniem html − fajnie by
było, gdyby było coś podobnego dla rysunków.
Chodzi o to, że jak się raz narysuje graniastosłup prawidłowy czworokątny to, żeby nie
musieć go rysować kilka razy tylko narysować raz a potem się odwoływać do tego rysunku.
Jak by co, to nie mówie (a wląsciwie piszę) tego, żeby sobeui pomarudzić, tylko po to, by
ta stronka była jeszcze bardziej user−frielndly (no, i żeby pomarudzić też

)
7 kwi 19:55
Eta:

Tim!...... obiecałam Ci pisankę

przesyłam więc

( podoba się ?
7 kwi 20:00
tim:

Cytat:
"dostaniesz pisankę od ładnej i mądrej dziewczyny"

Czy to prawda? ^^
7 kwi 20:02
Eta: Na 100% −−−−−−−
dostaniesz 
Ja nie jestem ( niestety) młodą dziewczyną
7 kwi 20:04
tim: Nie dostanę
7 kwi 20:05
7 kwi 20:06
tim: Nie.. bo nie mam od kogo

, zresztą już dostałem

p
7 kwi 20:07
7 kwi 20:08
tim: Wydrukowana!

, powiesiłem nad łóżkiem
7 kwi 20:09
tim: @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ JAKUB @@
Jak widzisz, twoja opcja, nie służy do tego czego miała
7 kwi 20:10
Eta:
Tim !
a pod poduszkę położysz tę ,którą dostaniesz od........
7 kwi 20:15
tim: od................... ?
7 kwi 20:16
Eta: pięknej i
mądrej
7 kwi 20:18
Jakub:

Witam wszystkich. Już jestem przy kompie. Wy to macie talent. Nie wiedziałem, że tyle
można wydusić z tego programiku.
@xpt
Zauważyłem, że często ,,nie wchodzi'' ci obrazek. Mam na myśli np. rysunek100.png. Nie
wiem dlaczego. Wciskasz "zobacz podgląd" i nie ładuje się obrazek? Czy może za szybko
wciskasz "wyślij". Nie bardzo wiem co tam się u ciebie dzieje. Jakbyś mógł napisać.
7 kwi 22:07
xpt:

@Jakub
Po prostu podgląd robi ę w trakcie rysowania, jak robię ostatnie kosmetyczne poprawki to
ustawiam kursor w miejscu pokazanym na rysunkui klikam dwa razy szybko lewym przyciskiem
myszy, co daje wiadomy efekt

Innymi słowy, przyzwyczaiłem się juz kiedyś, że nei muszę czekać na podgląd i teraz się
zapominam
7 kwi 22:23
Jakub: Aha. Nawet mi nie przyszło do głowy, że dwa razy klikasz szybko. Ja akurat zawsze czekam
i patrzę jak się poskładało. Trzeba będzie jakoś zablokować możliwość wysyłania, jak się
coś rysowało, zanim nie przyjdzie obrazek.
7 kwi 22:51
nocek:
8 kwi 01:50
Basia:

Duże łatwo pisać, ale małe przy opisach zupełnie mi się nie udają.
8 kwi 09:57
xpt:

niektorych literek sie po prostu nei da ladnie malych zrobic, o ile bcd moga byc małe, to
litery takie jak a, f muszą być trochę większe. Jak chcesz zrobic male "a" to polecam
zrobic tak, jak ja zrobilem − maly okrag i kreska, jak zrobisz elipsą, to możesz zrobić
mniejsze koło, ale ta mała kreska taka nieforemna trochę, więc proponuję na razie
ograniczać wprowadzanie małej literki "a" do czasu, gdy bedzie możliwość pisania na
rysynkach

Mała η brzydko wyszła
8 kwi 10:48
xpt: rysunek do poprzedniego tekstu: https://matematykaszkolna.pl/forum/rysunek140.png
@Jakub − weź coś zrób z tym szybszym klikaniem, bo ciągle zapominam
8 kwi 10:49
xpt: To Ci jeszcze przy okazji zwrócę uwagę na mały błąd na stronie
i12
ciąg geometryczny, definicja, wzór na n−ty wyraz, wzór na sumę n wyrazów,
własność ciągu geometrycznego
Brakuje tam 2ch liter zaznaczonych na
niebiesko
8 kwi 11:35
Jakub: Oki. Błąd na i12 poprawiony. Wstawiłem też rysunek140.png, bo w fajnie ci wyszedł i
szkoda by go było nie wyświetlić. Jeśli chodzi o zbyt szybkie klikanie, to spróbuję to
jakoś zablokować w najbliżyszym czasie.
8 kwi 14:30
Basia: Mnie nie chodziło o małe i duże litery w sensie alfabetu, tylko o małe i duże w sensie
rozmiaru.
Na rysunku powinny być niewielkie. I wtedy ja osobiście "leżę i kwiczę".
8 kwi 14:42
xpt: Ja właśnie narysowałem (litey da się rysować ?) najmniejsze jakie się da, a na
początku jest ta kratka, co ją widać, jak się rysuje, tyle, że w powiększeniu ;)
8 kwi 18:04
tim:

O co chodzi xpt
8 kwi 18:06
Basia: Niestety xpt ! Na ogół to jednak jest za duże. I za długo trwa !
O nic szczególnego Tim; rozmawiamy sobie jak rysować litery opisujące rysunek.
8 kwi 18:14
tim: A to soryy, że się wtrącam.. xD
8 kwi 18:14
xpt: Tim, co prawda to nie jest forum typowo dyskusyjne, tylko zadaniowo−matematyczne, ale
nikt Ci nie odbiera prawa głosu.
Basiu: ja tam lubię się w takie coś bawić, a że jest za duże to wiem. Mogłoby ewentualnie
takie byś, ale musialoby nachodzić na rysunek (a tu by sie kolory przydały :p )
BTW. Zauważyliście, ze emotki w moich postach się nie pojawiają ? ]:−>
8 kwi 18:19
tim: A WŁAŚNIE

@@@@@@@@@@@@@@@@@@ JAKUB
Podczas pisania niektórych emotikon np. <tak,
pojawia się błąd skryptu: ...forum/forum3.js:501
8 kwi 18:22
tim: Czasem js:504, js:503
8 kwi 18:23
8 kwi 18:48
xpt:

Zgadzam się
ave :
)
8 kwi 18:59
xpt: o! właśnie! jeśli by się dało do figur dodać linię przerywaną to by fajnie było, bym się
nie musiał męczyć z liniami pod kątem 45o przy niektórych rysunkach ;)
8 kwi 19:37
tim: @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Jakub
Może coś takiego, jak wersja do wydruku?
8 kwi 20:43
Jakub: @tim
dzięki za info o tej emotikonce <tak, spróbuję poprawić, na razie nie wiem dlaczego
wywala błąd
Jeśli chodzi o wersje do wydruku to zawsze możesz, najechać kursem na rysunek, prawy
przycisk, zachować rysunek i wydrukować. Nie wiem czy o to ci chodziło.
@xpt
Linie przerywaną spróbuję dodać jako jedną z pierwszych nowych rzeczy. Tak w ogóle to się
męczyłem chyba 10min zastanawiając jak ty narysowałeś te linie z tymi małymi kółeczkami
w rogach na tym ostatnim rysunku. No ale już wiem. Rysowałeś bardzo długie elipsy.
Pozdrowienia dla wszystkich
8 kwi 22:36
xpt: Nie musiałeś mówić na głos ! Teraz wszyscy będą umieli ;
(
A tak poważnie to wystarczyło spytać ;
)
Jak by co to w moich postach celowo robię tak, ze nie pokazuje obrazków, ale to możesz
łatwo wychaczyć sprawdzając kod html
8 kwi 22:40
Jakub: Pytanie sobie zostawiłem na koniec, jako wyjście awaryjne

.
8 kwi 23:20
xpt: Muszę Ci powiedzieć, że nawet ładnie wyglądają te elipsy − prawie jak by był kawałek
drucika zawinięty ;)
8 kwi 23:24
b.: A ja jestem ciekawy xpt, jak to zrobiłeś (w poście z 22:40), że się ; ) nie zamieniło na
emotkę, a dalej się coś zamieniło...
no bo wszystkie emotki da się wyłączyć rozpoczynając post od %%
ale niektóre?
9 kwi 00:13
b.: a widzę jeden sposób: ;
)
9 kwi 00:13
xpt: b. a tego nei wykorzystywałem. korzystałem juz z kolorów i z indeksu dolnego, na tej
samej zasadzie, na ktorej Ty skorzystałeś z linka do forum, ale na to nie wpadłem
9 kwi 00:20
tim: http://www.jakubas.pl/matematyka/17/17.htm
Fajny rysowacz funkcji xD
10 kwi 10:47
Bogdan:
Cześć tim. Jest tam więcej "rysowaczy"
http://www.jakubas.pl/matematyka/e−podrecznik.htm
10 kwi 11:46
tim: Hej Bogdan

<siemka>
10 kwi 11:50
Jakub: wyciągam z archiwum
16 kwi 02:57
Jakub:

Witam

Na rysunkach pojawiły się kolorki. W końcu coraz intensywniejszą wiosnę mamy.
16 kwi 03:00
Jakub:

Oprócz kolorów. Pojawiły się nowe figury czyli mały okrąg i koło. Powinno to ułatwić
rysowanie przedziałów i wykresów funkcji nieciągłych.
16 kwi 03:06
Jakub:

Jest też już linia przerywana. Jakiś krzywy ten prostopadłościan
16 kwi 03:08
Jakub: Wiele ludzi zamieszcza linki do innych stron. Teraz ten linki są już aktywne. Wystarczy
kliknąć.
Przykład:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rachunek_r%C3%B3%C5%BCniczkowy
Link musi zaczynać od http aby został rozpoznany. Jednak i tak wszyscy standardowo
kopiują to co mają w polu adresowym przeglądarki. Więc nie powinno być z tym problemu.
16 kwi 03:13
Jakub:

Ufff, tekst na rysunkach wkrótce
16 kwi 03:21
Bogdan:
16 kwi 08:03
Basia:

Pięknie Jakubie !
16 kwi 11:41
Jakub:

Naciągamy łuk
28 kwi 02:13
Jakub:

Dobra. Wygląda na to, że działa. Do figur, które możemy narysować, doszła kolejna luk. Rysujemy
ją w trochę inny sposób niż poprzednie. Najpierw ustalamy środek łuku, klik i ustalamy promień
łuku i drugi klik zaczynamy rysować i trzecie klik mamy łuk narysowany. W sumie nic trudnego.
Łuki można rysować maksymalnie oparte kącie środkowym o mierze około 330
o. Następnie, hmm,
przeskakuje. Ale nie sądzę, że będą potrzebne większe łuki. Większe to i tak już prawie okrąg,
który można narysować w inny sposób.
Ale dziwny ufok mi wyszedł. Ale niech zostanie.
28 kwi 02:21
Bogdan:

Brakowało linii łukowej. Dzięki Jakubie
28 kwi 02:26
@Basia:

Jak to działa Jakubie. Bo wcale mnie nie słucha.
Zmieniasz coś jeszcze, bo wybieranie kolorów przestało mi działać ?
28 kwi 02:30
Jakub: Następna rzecz. Pojawiły się nowe litery i znaki. W menu na górze należy kliknąć "inne" i
jedziemy:
∀∃℃↘◯⬡∟∡↔Φθ∉
To nie wszystko tylko parę przykładów.
Tylko jest problem. W firefoxie i operze znaki pojawiają się wszystkie. Niestety w internet
explorer 6 pojawiają się te
Φεθλμξρςσφω∟↑↓↔↕♀♂♠♣♥♦
W miejscu innych są prostokąciki.
Jak w wygląda sytuacja w ie7 i ie8 nie wiem. Jakby ktoś kto posiada mógł mi napisać byłbym
wdzięczny.
Nie jest to dla mnie wygodna sytuacja, bo wcale nie miałem zamiaru ignorować posiadaczy ie.
Tylko nie znalazłem sposobu wprowadzenia tych symboli w inny sposób. W dodatku te symbole to
zwyczajne znaki UTF, które powinny być standardowo dostępne. Możliwe, że już w ie7 lub ie8 są.
Możliwe, że za parę lat będą. Postanowiłem więc dać je już teraz.
@Bogdan
Pozdrawiam

Właśnie zobaczyłem twój post.
28 kwi 02:35
@Basia:

Chyba już wiem.
28 kwi 02:36
Jakub: @Basia
Ja widzę kolory na twoim rysunku.
28 kwi 02:38
Jakub: @Basia
Czy wszystko już w porządku?
28 kwi 02:38
@Basia: Φ∉⋀∡♠♥♦♣ℯ⊥∥∅↔◯△
Super !
Dziękujemy!
Dobranoc !
28 kwi 02:40
@Basia: Tak Jakubie. Wszystko wróciło do normy.
28 kwi 02:41
@Basia:

Dobranoc
28 kwi 02:47
Jakub: Jakie są dostępnie znaki UTF sprawdzam na tej stronie
http://jrgraphix.net/research/unicode_blocks.php?block=0
Podstawowe symbole matematycznie dostępne są w przedziale 2200−22FF. W innych przedziałach też
jest sporo ciekawych znaków. Jakby trzeba było coś dodać miejsce jest. Wystarczy napisać.
Czekam na propozycje.
Użytkownicy ie mogą już swobodnie korzystać z przycisku "cofnij" podczas rysowania.
Wymazuje on ostatnio dodaną figurę a nie cały rysunek.
@Bogdan
Dzięki za zwrócenie mi na to uwagi. To był jednak mój błąd a nie ie.
@tim
Tło pod obrazami jest już w kolorze wpisu. Dzięki.
@Basia
Dobranoc
Hmm, chyba wszystko. Kłaść się spać czy nie oto jest pytanie
28 kwi 02:50
Jakub: @Basia
Aha, elipsy z ukośnymi osiami dodane do listy TODO
28 kwi 03:00
tim:

Uwaga! Moja wypowiedź!

Coś się pokiełbasiło z tymi łukami. Bo ja maluje na taki kolor (jak koolor promienia łuku) i
nie widać tego. Wstawię zrzut. [
http://img2.vpx.pl/up/20090428/przechwytywanie22.gif]
Tak kolorki już są dobre.

Jeszcze jedno.. Nie wiem czy to o to chodziło, ale symbole niektore nie działają [może to tak
ma być]
[
http://img2.vpx.pl/up/20090428/przechwytywanie33.gif]
Jak coś znajdę to napiszę (nowy znak).
Teraz czekamy na znaki na obrazku.
PS. Ponawiam pyt. czy nie dałoby się zwiększyć pole do rysowania (ew. każdy ustala sam sobie
zależnie od potrzeb danego postu?, czasami potrzeba dużo miejsca, czasami starczy tyle

To tyle.

Narazie.
28 kwi 08:54
tim:

Teraz już dobrze
28 kwi 08:55
28 kwi 08:56
tim: Jeszcze jeden post:
Tzn zmieniłeś znaczek ∊ z większego na mniejszy. Mogłoby wrócić do większego (teraz to już
czepiam się szczegółów

). I np. jeszcze przekreślone ∊ (nie należy)
28 kwi 08:59
imię lub nick:
28 kwi 09:36
♊: timowi chodzi o te dwa znaki − ∈ ∋
tych małych przekreślonych nie mam w moim podręcznym spisie ;p
Ja bym dodał jeszcze:
⅀ bądź ∑
≡
działania na zbiorach ⊂⊄⊆ ⊃⊅⊇
operatory logiczne ∧∨ ¬
iloczyn i sumę zbiorów ∩∪
A co do sigmy to jeszcze możliwosć zapisu w ten sposób:
n
∑
i=1
Chodzi głownie o ten indeks dolny pod sigmą (bo się przyda również przy granicach)
28 kwi 10:31
♊: a no tak − sigma jest w tych podstawowych ;P
a te się raczej nie przydadzą ⚀ ⚁ ⚂ ⚃ ⚄ ⚅
28 kwi 10:33
tim: timowi chodzi o ∈
28 kwi 10:33
tim: A ja mam pytanie.
@♊: Co napisałeś po nie przydadzą? ⚀ ⚁ ⚂ ⚃ ⚄ ⚅
28 kwi 10:34
♊:

aha tim − te 2 ostatnie znaki co Ci się nie wyświetlają to pięciokąt i sześciokąt (foremne)
to co ja podałem to graficzn przedstawienie 6 ścianek kostki do gry. Coś tak jak na moim
rysunku tyle, że dla 6 śccianek (a mi się 6ciu nie chce rysować ;
P
tim − napisz jaki masz system operacyjny i jakiej przeglądarki używasz.
28 kwi 10:39
Mickej:
28 kwi 10:40
Mickej: wow sinusoidę zrobiłem
28 kwi 10:41
tim: Windows Vista oraz Firefox.. <−− dokładniej?
Te 6 znaczków, żadne się nnie wyświetliły... to samo na tej stronie co podał Jakub połowy nie
widzę −.−'.
28 kwi 10:43
tim: @@@@@@@@@@@@Jakub
Co do tła obrazka, dalej jest INNY
28 kwi 10:43
♊: Jakub:
Ty masz takie ϕ a ja mam takie φ małe phi (bo rozumiem, ze to jest duże Φ a to małe ϕ).
Ale strasznie nie po kolei pisałeś te litery greckie.
Eta jak wróci się obrazi, ze nie dodałeś Η i/lub η
28 kwi 10:44
♊:

Moja sinusoida jest bardziej zbliżona do tej "naturalnej" ^^
tim − to o systemie operacyjnym i przeglądarce to bardziej do Jakuba jest informacja.
Ja tam na windowsie 98se połowy znaków UTF−8 nie mam więc się nie ździwie, jeśli nie zobacze
nic oprócz liter greckiego alfabetu z tych "innych"
28 kwi 10:50
28 kwi 10:52
Mickej:

I co teraz powiesz
28 kwi 11:05
28 kwi 11:10
tim: Część widać, część nie
28 kwi 11:14
Mickej: co robisz na Wrzucie

?
28 kwi 11:15
Mickej: sprawdzę czego słuchasz
28 kwi 11:17
Mickej:
Within Temptation−angels wpada w ucho a
28 kwi 11:20
♊: Na wrzucie słucham muzyki ;
P
Sprawdzam którą płyte mam najpierw kupić :
P
A tego, ze na dole po prawej mam otrwaty klient IRC i ze siedzę na #matematyka.pisz.pl juz nei
zauważyłeś !
28 kwi 11:30
Jakub: @tim
Jak rozumiem wszystko już w porządku z kolorem łuków? Ciekawe bo wczoraj, a w zasadzie dzisiaj
w nocy Basi coś też nie grało z kolorem, ale później już było ok.
Jeśli chodzi o te dwa ostatnie symbole, które nie wyświetlają się to są pięciokąt i sześciokąt
foremny. Zresztą ♊ już o tym pisał. Trochę jestem podłamany, bo myślałem, że firefox wszędzie
wyświetla poprawnie znaki UTF, a to się dowiaduję, że na Viście nie. Na szczęście są to tylko
dwa znaki.
Jeśli chodzi o rozmiar ∊ to dlaczego małe ∊ nie podoba ci się? x∊A wygląda teraz naturalniej
niż poprzednio. Niestety nie ma przekreślonych małych ∊ i ∍. Musiałem dać duże.
Z kolorem tła to masz rację. Zmieniłem u siebie na komputerze ale zapomniałem to dodać na
serwer

@♊
Racja. Trochę przesadziłem z ilością phi Φφϕ. W przyszłości zostaną tylko te Φφ. Jejciu o η
rzeczywiscie zapomniałem. Mam nadzieję, że Eta się nie obrazi. Wybierając te litery nie miałem
na myśli żadnego porządku alfabetycznego. Po prostu patrzyłem na tabelkę i starałem się wybrać
te litery, z którymi najczęściej się stykałem w matematyce lub fizyce. Dlatego kolejność nie
jest alfabetyczna tylko hmm jest ranking popularności liter greckich w mojej pamięci

Dzięki za wypisanie tych symboli, które należy dodać. Wkrótce je dodam. Co do niektórych z nich
to aż dziw, że zapomniałem.
28 kwi 13:58
tim: Jeszcze nie uciekaj

Problem się robi wtedy, kiedy jak rysujesz łuk (po pierwszym kliknięciu) i zrobisz kliknięcie w
jednym miejscu (będzie kropka). Spróuj.
28 kwi 14:02
♊:

tim − zrobiłem najpierw koło o promieniu = 0 potem łuk, na końcu zrobiłem łuk, który ma 360
o.
Czyli jednak czasami działa
28 kwi 14:09
tim: Nie chodzi o promien = 0, tylko promien = 5 i łuk = 0
28 kwi 14:10
Jakub:

@tim
O którym problemie piszesz? Zrobiłem dwa kliki w jednym miejscu i faktycznie pojawiła się
kropka. Następnie klik w innym miejscu i faktycznie nie dało się zaczepić promienia. Dopiero
ponowny klik zaczepił promień i mogłem rysować. To jest do naprawienia ale to nie jest jakiś
poważny problem
28 kwi 14:13
tim:

Tzn tak. Rysujesz promień i nacikasz i zamiast rysować łuk, drugi raz naciskasz
28 kwi 14:14
♊:

Ja narysowałem 3 łuki, kropkę i kolejne 2 łuki (zaznaczone przez program na kolor
"przezroczysty"). Ttych 2ch ostatnich nie widać. Czyli mam taki sam problem jak tim
28 kwi 14:16
Jakub: Mam

Dobra wreszcie jakiś konkret do naprawienia. Dzięki.
@♊
Hmm, mi się jeszcze nigdy nie udało zrobić łuku 360
o. Trafiłeś widać na odpowiedni promień.
28 kwi 14:16
tim: O właśnie. Przezroczyste. Każde kolejne figury obojetnie jakie nie widać
28 kwi 14:16
tim: Uf
28 kwi 14:17
tim:

Łuk 360
28 kwi 14:18
dpelczar:
28 kwi 16:09
tim: DPELCZAR, to ty?!
28 kwi 16:10
dpelczar:
28 kwi 16:20
dpelczar: Taaaaaa pewnie ze JA
28 kwi 16:20
28 kwi 16:35
miśka: POMOZE KTOS W MOIM ZADANIU?
28 kwi 16:38
zajkoś:
28 kwi 16:56
tim: @@@@@@@@@@@@@@@@@@@ JAKUB
A co mogę zrobić, aby widzieć pięcio oraz sześciokąt?

Zainstalowałem właśnie 1800 czcionek...
28 kwi 17:42
Jakub: @tim
Nie mam pojęcie tim. Nie znam się na Viście. Może spróbuj skorzystać z Opery. U mnie się pod
operą pięciokąt i sześciokąt wyświetlają
@mudkip
Może już tego chleba nie rysuj

Widzisz sami głodni ludzie na forum
28 kwi 17:52
tim: Dobra, zobaczę.
28 kwi 17:53
tim: Więc tak.. W operze:
po I. Te kwadraciki są brzydkie.
po II. Nie widać dalej pięcio i sześciokąta
28 kwi 17:57
Jakub: @tim
"Te kwadraciki" czyli jakie? Te w miejscu pięciokąta i sześciokąta?
28 kwi 17:59
tim: Tzn chodzi o kształt tych pól na których są znaki

. Takie kańciaste.
28 kwi 18:01
Jakub: @tim
Spróbuj w ie kliknąć "internet options" kliknąć "fonts" i zmienić domyślny font na Arial
Unicode MS
28 kwi 18:06
tim: O boże.. −.−'
28 kwi 18:06
tim: Może zmienić coś w "Zestaw znaków"?
28 kwi 18:10
tim: Nie ma szans
28 kwi 18:16
Jakub: @tim
Sorki. Nie wiem jak ci pomóc. Wiesz to nie są najważniejsze znaki
28 kwi 18:20
tim: Są

Jak liczymy pole sześciokąta to piszę P
⬡
28 kwi 18:27
tim: A nie ma innego sześciokąta w znakach?
28 kwi 18:28
Jakub: Z tego co widziałem to nie ma. A tak z ciekawości to jak tego sześciokąta wreszcie znalazłeś
28 kwi 18:30
tim: Tzn to co napisałem po P?
Tzn tak.. znaczek jest, ale ja go nie widzę... Ktoś inny [jak widzi] to widzi

Ale to wkurza mnie

Jak znajdę (muszę) to dam numer
28 kwi 18:35
tim: Musisz coś wymyśleć
28 kwi 18:43
Jakub: Naprawdę nie mam pojęcia. W dodatku nie używam Visty. Jak mam sprawdzić działanie na
czymś czego nie używam. To tylko dwa znaczki. Które zresztą i tak można narysować.
28 kwi 18:47
tim: No dobra... Ja będę szukał... Nie dam za wygraną.
28 kwi 18:48
tim: Jednak nie ma

Mógłbyś dodać 20DF ew. oraz rzymskie
28 kwi 19:01
.........................:
28 kwi 19:13
h:
29 kwi 10:40
radek:

łooo nie ze zrobili katy
29 kwi 10:45
h:
29 kwi 10:46
tim: @@@@@@@@@@@@ Jakub.
Czytasz czasem "zgłoś błąd na stronie"?
29 kwi 15:15
Jakub: Jejciu 1−2 dni spóźnienia z poprawianiem błędów i od razu "czy czytasz ..."
29 kwi 15:39
tim: Spokojnie, tak pytam
29 kwi 15:39
tim: Mógłbyś dodać to zadanie (z wariacją) do wariacji
29 kwi 15:40
Jakub: To które dzisiaj rozwiązywałeś?
29 kwi 15:42
tim: No
29 kwi 15:43
Jakub: Musiałbym je przepisać. Ale to ciekawe zadanko, więc pewnie to zrobię.
29 kwi 15:47
tim:
29 kwi 15:47
lukass:
29 kwi 16:04
Mickej:
29 kwi 16:12
Fajfa:
29 kwi 16:29
n:
29 kwi 17:53
ja:
29 kwi 21:59
29 kwi 22:08
ja:
29 kwi 22:23
radek:

autoportret :q
29 kwi 22:31
ja:
29 kwi 22:36
ja:
29 kwi 22:46
bumblebee:
30 kwi 16:20
bumblebee: piszcie co wam to przypomina
30 kwi 16:21
Mickej: Promienie słoneczne tobie to się seryjnie nudzi
30 kwi 16:23
Zenek24: a mi to przypomina twoją starą
30 kwi 16:32
Mickej: padłem ładny down
30 kwi 16:34
zxc: wy wszyscy to jesteście jedną wielka banda pedałów
30 kwi 16:38
cxz: zxc masz jakiś problem ze sobą? czujesz się nieakceptowany przez społeczeństwo?
30 kwi 16:43
imię lub nick: ...
30 kwi 16:44
Mickej: proponuje zakończyć temat
30 kwi 16:49
zxc: A chuj zwami
30 kwi 16:52
Mickej: analfabeta pisze się z wami a nie zwami
30 kwi 16:53
imię lub nick: a chuj z nami
30 kwi 17:02
Mickej: to chyba poprawnie
30 kwi 17:09
radek: Blad na stronie nie wczytuje wszystkich obrazkow! ja narysowalem cos to az mi kompa zawieszalo,
musicie jakies wiecej miejsca zrobic na serwerze czy cos
http://www.vpx.pl/zdjecie,vvvv11.html
na noc zostawilem kompa a jak sie obudzilem nadal wczytywalo
30 kwi 17:45
imię lub nick: jaki świr. wcale się nie dziwie. trzebab było powrócić do podglądu i sprobować jeszcze raz
30 kwi 17:49
imię lub nick: do edycji wrócić, nie do podglądu...
30 kwi 17:49
radek: no myslisz ze nieprobowalem..
30 kwi 17:50
imię lub nick: przykro mi. domyślam się że włożyłeś dużo pracy w swój rysunek − hhehe
30 kwi 17:54
xpt: Jakub − już wiem o co chodzi z tym błędem z (nie)wczytwywaniem obrazków − Jeżeli ktoś narysuje
dwie kropki na jednej z najniższych i jednej z najwyższych kratek to się obrazek nie wczytuje.
Prawdopodobnie przekroczona jest maksymalna dopuszczona przez Ciebie wysokość obrazka ;)
30 kwi 18:02
radek: za bardzo zaszpanowac chcialem, ale przyokazji wykrylem blad
30 kwi 18:18
xpt: radek − tak, masz rację TY go wykryłeś −.−''
30 kwi 18:22
Jakub: @radek
Ten program do rysowania nie jest jeszcze do końca przetestowany. Poszukam błędów. Nie ma sensu
zostawiać na dłużej kompa włączonego. Jak się obrazek nie wgrywa przez co najwyżej minutę to
już się wgra. Należy wtedy wrócić do edycji i coś jeszcze narysować. Czasami to pomaga a
czasami tak jak piszesz nie.
@xpt
Dzięki za to info. Będę sprawdzał i poprawiał.
30 kwi 18:22
Jakub: @radek
Miało być:
Jak się obrazek nie wgrywa przez co najwyżej minutę, to już się nie załaduje.
30 kwi 18:24
radek: oks oks − z tą nocką to zartowalem jak cos (jeszcze nie jest ze mna tak zle)
30 kwi 18:27
dpelczar:
30 kwi 18:51
radek:
1 maj 22:37
Jakub:

Nareszcie można zaznaczać na rysunkach litery i cyfry. Powinno to znacznie przyspieszyć
dodawanie rysunków.
Na razie jest to bardzo uboga forma dodawanie tekstu. Normalnie w każdym programie graficznym
jesteśmy przyzwyczajeni, że klikamy T, następnie klikamy na rysunku i piszemy tekst.
Tutaj podobnie tylko, zamiast wieloznakowego tekstu można na razie wprowadzać po jednej literze
lub cyfrze. Dostępne są tylko podstawowe litery ASCII czyli nie ma polskich znaków. Za to są
cztery litery greckie αβγδ. Na początku klikamy T, następnie na rysunku, gdzie ma się pojawić
np. α i na koniec klikamy α z menu na górze. W efekcie mamy α w miejscu, które wybraliśmy.
Dobra dość tego pisania, trzeba jeszcze potestować dodawanie liter.
3 maj 01:55
Jakub:

Przegląd prawie wszystkich znaków. Można zauważyć, że litery które są wyświetlane w dodanym
wpisie to litery o innym kształcie niż litery w czasie rysowania. Starałem się dobrać podobne
a jednocześnie wyraźne czcionki. Efekt kompromisu widać
3 maj 02:01
Jakub: @xpt
Miałeś racje jak rysunek sięgał najwyższych kratek to pojawiał się błąd. Powodował on, że nie
można było wygenerować rysunku.
Domyślnie do każdej współrzędnej y punktu na rysunku dodawany jest minus, czyli ze
współrzędnych punktu np. (2,5) robione są (2,−5). Natomiast współrzędne y tych najwyższych
kratek są już ujemne (co wynika z tego, że oś Oy jest skierowana w dół, a oś Ox przebiega na
poziomie 3 górnej kratki). W efekcie górne kratki mają współrzędne np. (2,−1) i do nich był
automatycznie dodawany minus. Ostatecznie program otrzymywał współrzędne (2,−−1) i się
wysypywał, bo nie wiedział jak zinterpretować te dwa minusy koło siebie. Tak była przyczyna
nie wyświetlania obrazków.
Czyli jak rysunek sięgał za wysoko, to się później w podglądzie nie ukazywał. Trochę to
skomplikowane, ale tak to wyglądało.
Ciekawe jest też wyjaśnienie, dlaczego niektórym ukazywały się inne obrazki niż rysowali.
Generowanie obrazka jest kilkustopniowe:
rysunek1
rysunek2
rysunek3 i ten ostatni dopiero jest wysyłany do przeglądarki
Na początku przetwarzany rysunek1 i w efekcie otrzymuje się rysunek2. Jednak jeżeli ktoś
rysował za wysoko, to rysunek2 nie zostanie wygenerowany. Tutaj mój błąd powinienem na koniec
zawsze kasować wygenerowane rysunki. Program sprawdza czy jest rysunek2, a on jest! Tyle że
nie powstały z rysunku1 ( bo program się wysypał) tylko został po kimś, który rysował chwilę
wcześniej. Program jak gdyby nic dalej przetwarza wysyłając to przeglądarki inny rysunek niż
był rysowany.
Wygląda na to, że takie jest wyjaśnienie. Jakby jednak znowu się pojawiały nie wasze rysunki

to mi to napiszcie.
3 maj 02:22
Jakub:
3 maj 02:29
Klara:
3 maj 02:37
Jakub: Jak zwykle pierwsza

Dzięki Klara

Dobranoc
3 maj 02:40
xpt:

Ale zagmatwane te Twoje wyjaśnienia Jakubie

.
Co do wprowadzania cyfr − nie działają te, wprowadzanie z klawiatury numerycznej.
Caps Lock nie ma wpływu na wielkość liter (tak, jak by był cały wyłączony).
3 maj 08:36
imię lub nick: ułamków raczej nie wpiszemy, ale jest spoko
3 maj 10:31
@Basia:

@Jakub
To jest przykład. Po napisaniu
R źle napisałam
A. Dałam cofnij i ponownie wpisałam
"A".
Jak widać jest niebieskie. Przy rysowaniu też się to zdarza.
Pozdrawiam.
Na razie pa.
3 maj 11:15
tim: Nareszcie

Teraz uwagi:
1)
"Ciekawe jest też wyjaśnienie, dlaczego niektórym ukazywały się inne obrazki niż rysowali.
Generowanie obrazka jest kilkustopniowe:
rysunek1 rysunek2 rysunek3 i ten ostatni dopiero
jest wysyłany do przeglądarki Na początku przetwarzany rysunek1 i w efekcie otrzymuje się
rysunek2. Jednak jeżeli ktoś rysował za wysoko, to rysunek2 nie zostanie wygenerowany. Tutaj
mój błąd powinienem na koniec zawsze kasować wygenerowane rysunki. Program sprawdza czy jest
rysunek2, a on jest! Tyle że nie powstały z rysunku1 ( bo program się wysypał) tylko został po
kimś, który rysował chwilę wcześniej. Program jak gdyby nic dalej przetwarza wysyłając to
przeglądarki inny rysunek niż był rysowany. " <−− nie wyświetliły się rysunki

2) Jak zauważono wyżej zamiast caps locka trzeba używać SHIFT+ oraz nie działają liczby z
klawiatury numerycznej.
3) Co następne na nas czeka?
3 maj 15:57
Jakub: @xpt
Faktycznie trochę skomplikowane to moje wyjaśnienie, ale późno pisałem i w sumie tak to
wygląda. Ciężko to prościej napisać. Kluczowe jest, że jak rysowałeś zbyt wysoko to we
współrzędnych punktów pojawiał się ciąg dwóch minusów i to było niezrozumiałe dla programu.
Duże litery faktycznie można wprowadzać tylko naciskając Shift−litera. Wynika to z tego, że
program przechwytuje, które klawisze są naciskane. Jak jest naciśnięty Shift to następna
litera jest duża. Inne sposoby (Caps Lock, klawiatura numeryczna) nie są póki co obsługiwane
przez program. Czyli w praktyce są ignorowane.
@tim
1) z tego co pamiętam, na początku wyświetlały się inne obrazki, niż ludzie rysowali. Jak to do
mnie dotarło, to zacząłem kasować rysunki wygenerowane przez program i wtedy już się obrazki
nie pokazywały. Oczywiście wszystko to się działo, gdy ktoś narysował zbyt wysoko umieszczony
obrazek.
2) jak wyżej
3) do matury już nie planuję wprowadzać nic nowego. Jak widać każda nowość niesie ryzyko nowych
błędów. A wolałbym aby ludzie się skupili na zadaniach, a nie na tym dlaczego coś im nie
działa.
3 maj 17:44
tim: Ok. Dzieki za odpowiedź
3 maj 17:45
tim: A dało by się π na obrazek wstawić ?
3 maj 18:31
Jakub: @tim
Docelowo chcę aby można wstawić do obrazka wszystkie znaki z menu tego na górze i ukrytego. Ale
to dopiero po maturach.
3 maj 18:48
tim: Ok

PS. Dalej dążę do zwiększenia pola do rysunku
3 maj 18:49
Jakub: @tim
Wiem, wiem. Ale na razie niech zostanie tak jak jest.
3 maj 18:51
tim: No ok
3 maj 18:51
tim: Ze mną, jak z dzieckiem..
3 maj 18:55
tim: @@@@@@ Jakub.
Mam prośbę, czy mógłbyś (do pomocy z boku, tej tu obok

) dodać jeden przykład ułamków?
5 maj 10:37
Wisienka:
5 maj 12:06
Jakub: @tim
Oki. Po powiększeniu tej ramki zrobiło się trochę miejsca więc można dodać. Ale nie chciałbym
przesadzać z liczbą przykładów z lewej strony, aby nie przestraszyć początkujących.
5 maj 13:23
tim: Rozumiem, ale chociaż jeden

np. "u{9} {10}"
5 maj 15:47
♊: tim miał na myśli "U
{9}{10}"
5 maj 15:57
tim: No tak, ale dalej nie umiem, żeby się nie zrobiło
5 maj 15:59
6 maj 20:36
Jakub: @tim
Nie ukazał się rysunek? Jak coś takiego się wydarzy spróbuj "powrót do edycji" a następnie coś
dorysuj. Ponownie "zobacz podgląd". Próbowałeś tak?
6 maj 20:43
tim: Tak. Próbowałem różne sposoby.
6 maj 20:44
Jakub: No nic. Sorki, że ten rysunek nie wszedł. Będę szukał błędu. Na razie nie wiem. To ci się
pierwszy raz zdarzyło, od czasu, gdy dodałem wprowadzanie liter?
6 maj 20:46
tim: Tak. Pierwszy. Tzn tak. Opowiem.
Rysowałem, nacisnąłem zobacz podgląd, ale zapomniałem o czymś, i zanim załadował się rysunek
nacisnąłem powrót, dorysowałem i potem już nie było nic.
6 maj 20:48
Jakub: Spróbuję powtórzyć to co zrobiłeś. Jak mi się uda powtórzyć to co ci się stało to będę mógł to
poprawić. Na wszelki wypadek czekaj, zanim się załaduje. Dzięki za info.
6 maj 20:53
Koczer: 1. Pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest rowne 27cm2. Krawedz
jego podstawy ma 3cm. Oblicz objetosc tego ostroslupa. 4. W ostroslupie prawidlowym trojkatnym
wysokosc sciany bocznej o dlugosci 8√3tworzy z wysokoscia kat 30 stopni. Oblicz objetosc
tego ostroslupa.
pomoze ktos? ale nie mozna uzywac twierdzenia sinusow...
6 maj 20:57
Koczer: 1. Pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest rowne 27cm2. Krawedz
jego podstawy ma 3cm. Oblicz objetosc tego ostroslupa. 4. W ostroslupie prawidlowym trojkatnym
wysokosc sciany bocznej o dlugosci 8√3tworzy z wysokoscia kat 30 stopni. Oblicz objetosc
tego ostroslupa.
pomoze ktos? ale nie mozna uzywac twierdzenia sinusow...
6 maj 20:58
♊: @ Jakub Grzegorzek a.k.a Admin
Zdaje się, że tutaj mieliśmy pisać ewentualne propozycje dodawania róznych rzeczy . . .
Tak więc zmyliły mnie te całki w tym temacie
16112 i myślałem, że to serio jakies całki.
Przydałoby się więc coś do pisania układów równań z wielkim nawiasem klamrowym po lewej
stronie. Idąc za ciosem − można by zrobić podobne "cuś" dla macierzy (bo wydaje mi się, że
algorytm służący do zamiany będzie niemal identyczny, ale mogę się mylić).
W znaczkach "inne" jest znak oznaczajacy relację − ℛ, ale brakuje znaku oznaczającego zbiór
liczb rzeczywistych − ℝ.
W zadaniach z geometrii może się też przydać "≡".
Tak, wiem, że do środy nic już nie robisz, ale akurat dzisiaj mnie zmyliły te całki, a do środy
zapomnieć o tym mogę :
P
Tak właściwie, podawać Ci wartości UTF, czy jak napisze znak to potem dodasz korzystając z
[ctrl]+[c] [shitf]+[ins] ?
11 maj 20:43
tim: | | Niedługo będą wszystkie funkcje z Latexa normalnie
11 maj 21:19
Jakub: Witam ♊

Widziałem wcześniej twój wpis i też bym się pomylił. Też dziewczyna miała pomysł. W sumie
pewnie nawet sobie nie zdawała sprawy, że może wprowadzić w taką pomyłkę.
Jeśli chodzi o twoją propozycje to na pewno dodam te trzy znaki
⎧ 2x + y − z = 10
⎨ 4x − 3y − 4z = 5
⎩ 3x + 3y − 2z = 1
W przypadku dwóch równań to już będzie trochę gorzej wyglądało
⎧ 2x + y = 10
⎩ 3x + 3y = 1
No ale w sumie można się domyśleć, że chodzi o układ równań.
Składanie tego w jakiś bardziej zaawansowany sposób trochę przekracza moje możliwości. Wiesz to
wciąż stary poczciwy html, wprawdzie css potrafi z nim zdziałać cuda, ale raz nie jest to
proste, a dwa, że różne przeglądarki potrafią dziwnie to wyświetlać. Tak więc wolę się
ograniczyć do dodania nowych znaków.
Jeśli chodzi o ℝ to oczywiście dodam zamiast ℛ. Nie wiem, dlaczego nie zauważyłem tego ℝ od
razu. Oczywiście wolę jak mi podajesz znaki a nie ich wartości UTF. Mój edytor obsługuje UTF i
w kodzie wolę widzieć znaki, a nie nic nie mówiące kodowanie.
11 maj 21:29
Jakub: Nie bardzo tim. Html mnie mocno ogranicza.
11 maj 21:30
tim: Rozumiem, ale w pryszłości nigdy nic nie wiadomo ^^.
11 maj 21:33
♊: To jeśli są (a powinny być) to dodaj też takie same ("⎧", "⎩") z odbiciem symetrycznym w
pionie, to będzie do macierzy jak znalazł :)
11 maj 21:52
♊:
Zauważyłem, że w tym panelu do rysowania znajduje się jeszcze trochę miejsca.
Tak więc zastanawiam się, czy nie dałoby się go jakoś zapełnić.
Proponowałbym dodać możliwość rysowania prostokątu oraz trójkąta równoramiennego (bo
narysowanie dowolnego wiązałoby się z większą złożonością kodu, a trudność trzeba Ci zwiększać
powoli, zebyś się nie zwinął z tym portalem

).
Niby da się obejść bez nich, ale dość często zdarza się rysować właśnie kwadrat.
Nie za bardzo znam się na pythonie* więc nie wiem, w jaki sposób dodawać różne rzeczy, ale
myślę, że jak z łukiem sobie poradziłeś to z taką błachostką też sobie dasz radę (oczywiście
nie wykluczam, że łuk może być prostszym do opisania za pomocą funkcji).
Co do wstawiania pisma do rysunków też mam pewne spostrzeżenia. Ostatnio natknąłem się na
sytuację, gdzie chciałem opisać funkcję f(x), ale niestety nie było nawiasów.
Przydałby się też znak równości.**
______________________________________________________________________________
* bo jeśli się nie mylę to to w pythonie jest napisane
** zgodnie z zasadą − dać im palec a będą chcieli ręki :
P
14 maj 21:16
♊: A właśnie − co do tego kanału IRC, to ostatnio jak Basia była na IRCu razem ze mna (czyli jakiś
miesiąc temu) to zwróciła uwagę na pewną drobną wadę takiego systemu. Otórz po ponownym
wejściu nie widać poprzednich wiadomości. Toteż można uznać, że lepszym pomysłem byłoby coś na
bazie shoutboxa.
Tak tylko pisze co mi palce na klawiature przynoszą :P
14 maj 21:20
Basia: Nie ma też plusa (+) ani minusa (−) co mi życie utrudnia czasem bardzo.
14 maj 21:23
14 maj 22:01
♊: Damian − litery też się dało "narysować", ale jednak Jakub dodał, nie ?
14 maj 22:04
14 maj 22:13
Damian: Racja
14 maj 22:13
Jakub: Hej numer dwa

Rzeczywiście zostawiłem trochę miejsca przy na nowe figury. Wprawdzie nie myślałem o tych
najprostszych (trójkąt, kwadrat, prostokąt), ale np. o sześciokącie foremnym. Ale i to i to
można dodać. W tej chwili wydaje się jednak najpilniejsze dodanie sensownego wprowadzania
tekstu na rysunkach. To co dodałem, było robione na szybko, bo chciałem zdążyć przed maturą.
Teraz jest już po, więc można trochę pododawać. Jakoś ekstra szybko nowości nie należy się
spodziewać, ale z czasem wszystko się pojawi.
Jeśli chodzi o IRC'a to Basia ma rację to jest główny problem, że nie ma widocznych starych
wiadomości. Ludzie po prostu zabierają głos w dyskusji, gdy coś ich zainteresuje, ale to coś
do przeczytania musi być. Prawdę powiedziawszy sensu shoutboxa też nie widzę. W czasie matur
Mickej, paziówna, Damian i inni sobie takie shoutboxa urządzili w jednym z wątków. W zasadzie
to nikomu nie przeszkadzało a fajnie ubarwiło forum. Dopóki takie rozmowy nie zaczynają
dominować nie widzę powodów aby koniecznie je przenosić gdzie indziej.
14 maj 22:29
Mickej: widzę że numer dwa się przyjęło
14 maj 22:44
Jakub: Bez obrazy ♊. Fajnie to brzmi

Poza tym całkiem niedawno zajarzyłem, dlaczego sobie taki nick
wybrałeś. Całkiem sprytny sposób, aby mniej ludzi się pod ciebie podszywało.
14 maj 23:27
♊: Nie obrażam się.
W sumie przez przeszło rok użytkowania nicku xpt na tym forum nikt się pode mnie nie podszył.
Nicku xpt nadal używam, ponieważ na windowsie nie chce mi się zmieniać, a cookie już ma "xpt"
zapisane ;P
Może być "numer dwa", "xpt" może być "||", "| |", "♊" czy nawet "∥". Byleby było wiadomo, że ja
to ja i byleby nie "⊥" ;P
14 maj 23:34
♊:
14 maj 23:42
♊:

test 2
14 maj 23:50
Jakub: Hej xpt co testujesz?
14 maj 23:53
♊: Będziesz zły jak Ci powiem :P
Próbuję jeden obrazek wstawić 2 razy w 1 poście ;)
Ale z tego co widzę, to mi sie raczej nie uda.
14 maj 23:55
Jakub: Hmm, raczej się nie da. Choć ja tam nie wiem, co ty tam próbowałeś robić.
15 maj 00:01
Damian: mam fajne pytanie...

co to sa za znaczki (3 znaczki)
po równoległoboku a przez znakami płci
15 maj 00:04
♊:

koło pięciokąt i sześciokąt
15 maj 00:07
Jakub: Ehh, pewnie ci się nie wyświetlają jak pytasz Damian. Tim też miał ten problem u siebie na
Windows Vista.
15 maj 00:09
Damian: ja mam XP.... ale słyszałem o tym problemie ale nie wiedziałem ze o te wlasnie znaczki chodzi

no ale moze sie bez nich obejde
15 maj 00:16
♊: Przechwytuję wychodzące żądania z przeglądarki i próbuję dodać nowe, jak na razie bez skutku
15 maj 00:17
♊:

Dobra − następną próbę zhakerowania Twojej strony podejmę jak opanuję pythona (jak na razie
opanowanie tego języka nie jest na mojej liście TODO więc nie masz się o co martwić :
P ).
Jedyne co odkryłem to to, że znak, który załączyłem na obrazku powyżej nazywa się kropapusta
15 maj 00:28
Jakub: Wiesz xpt to jest tylko skromna stronka matematyczna, więc jej zhakierowanie nie przyniesie ci
sławy, bogactwa i westchnień kobiet

. Tak więc na pewno znajdziesz jakieś ambitniejsze cele.
Nie wiem, może spróbuj poćwiczyć na
http://www.abw.gov.pl tam na pewno zostaniesz doceniony i odpowiednio
wynagrodzony

.
Dobranoc wszystkim
15 maj 00:42
Basia: Dobranoc Jakubie.
I dobranoc wszystkim.
Kolorowych snów
15 maj 00:48
♊:

Tjaaa − kto wie, może po pół roku siedzenia w jednym budynku z metalowymi prętami w oknie bez
dostępu do internetu zostanę poproszony o bycie specem od zabezpieczeń :
P
Jak na razie ograniczam się do spowalniania internetu współlokatorowi gdy ten zbyt głośno
egzaltuje się jakąś grą ;
P
Chciałem głównie przetestować takie jedno coś do przechwytywania żądań z przeglądarki, ale
podgląd obrazka się wysypuje wtedy gdy zatrzymuję żądanie i chcę je zmienić.
Na razie umiem stworzyć tylko obrazek nie używając nawet myszy, później może nauczę się go
dodawać do postu ? :
P
15 maj 00:54
♊:

Tjaaa − kto wie, może po pół roku siedzenia w jednym budynku z metalowymi prętami w oknie bez
dostępu do internetu zostanę poproszony o bycie specem od zabezpieczeń :
P
Jak na razie ograniczam się do spowalniania internetu współlokatorowi gdy ten zbyt głośno
egzaltuje się jakąś grą ;
P
Chciałem głównie przetestować takie jedno coś do przechwytywania żądań z przeglądarki, ale
podgląd obrazka się wysypuje wtedy gdy zatrzymuję żądanie i chcę je zmienić.
Na razie umiem stworzyć tylko obrazek nie używając nawet myszy, później może nauczę się go
dodawać do postu ? :
P
15 maj 00:56
15 maj 01:07
♊: Whops. Nikt nic nie widział :P
Dobrej nocy życzę wszystkim!
15 maj 01:09
♊: A teraz to, co faktycznie chciałem osiągnać, z racji tego, że w dużej ilości zadań powtarzają
się te same figury (dowolny trójkąt ABC, sześcian, graniastosłup prawidłowy trójkątny), a
biedna Basia i Eta się z nimi męczą za każdym razem to można by zrobić komendę (taką jak
U{}{} czy p{}), która by wstawiała jakąś starannie zrobioną figurę/bryłę. Ograniczyłoby
to czas spędzony przez niektórych na rysowaniu ciągle tych samych brył.
Chociaż . . . mógłbyś pewnie sam to zrobić i bez moich eksperymentów, ale co się pobawiłem to
się pobawiłem ;P
15 maj 01:24
♊: Jakubie − zwróciłeś uwagę na fakt, że na forum menu "po lewej" kończy się na "grze w kropki",
podczas gdy na innych stronach jest jeszcze kilka linków ?
Nie wiem, czy to celowe zamierzenie, czy tylko nie zmieniłeś odpowiedno forumowego *.css
Tak o zauważyłem to piszę
(w sumie juz wcześniej zwróciłem na to uwagę, ale zapomniałem o tym napisać).
15 maj 11:15
♊: Wzór na procent składany masz:
tutaj.
Wystarczy przekształcić wzór.
15 maj 11:19
:
17 maj 02:54
;):
17 maj 10:32
ktoś ktoś :
17 maj 10:52
tim:

Zgadzam się z "| |" . Przydałoby się takie podstawowe figury i jedna rzecz często mi się
zdarza...
Nie umiem tego teraz pokazać ale czasami zaznaczają się dwa kolory (tzn są dwa powiększone),
ale maluje się tym kolorem, który zaznaczy się drugi. Albo inna sytuacja (przy pisaniu) −
najpierw rysuję różowym, potem chcę pisać czarnym. Piszę pierwszą literę czarną, a potem (choć
dalej wyróżnia się czarny) piszę różowym. Może skomplikowane, ale się zdarza.
17 maj 14:22
tim:

__ystępuje błąd, gdy wstawiam __ąt jakiś (znak) to następna litera, którą pisze (tutaj) pojawia
się na obrazku. __est
17 maj 14:28
Jakub: @tim
Witam

Na te błędy w czasie kolorowego pisania, już raz się natknąłem. Zresztą Basia już mi o tym
wspominała, zaraz pierwszego dnia jak dodałem opcje pisania. Problem polega na tym, że nie
bardzo umiem powtórzyć ten błąd. Raz mi się zdarzyło, a później, gdy próbowałem, znowu
doprowadzić do sytuacji, że dwa kolory są zaznaczone, to mi się nie udawało. No i tutaj jest
problem. Jak mam usunąć błąd, a najpierw go znaleźć, jak nawet nie umiem przetestować, w
którym miejscu on się pojawia.
Tak samo w kwestii wprowadzania znaków. Pamiętam, że kiedyś też natrafiłem na sytuacje, że
próbuję pisać w edytorze a litera mi wyskakuje na obrazku. Przed chwilką jednak próbowałem to
powtórzyć i mi się nie udawało.
Na szczęście nie są to jednak jakieś poważne błędy, ale postaram je usunąć.
@xpt
Dodanie wprowadzania standardowych figur jest jak najbardziej w moich planach. Tak więc figury
będą się pojawić, ale kiedy to nie wiem. Jeśli chodzi o menu po lewej to brakuje faktycznie
kilku linków, ale one są mało związane z matematyką, dlatego je nie umieściłem.
@ : ), ktoś ktoś
Ale wy ładne rysunki robicie. Aż się chce wyjść w te góry, czy na tą szosę.
17 maj 15:57
tim: Te :
"Tak samo w kwestii wprowadzania znaków. Pamiętam, że kiedyś też natrafiłem na sytuacje, że
próbuję pisać w edytorze a litera mi wyskakuje na obrazku. Przed chwilką jednak próbowałem to
powtórzyć i mi się nie udawało."
to (chyba) tylko przy αβγ oraz δ.
17 maj 16:00
♊: @Jakub (zmiana koloru)
Narysuj cokolwiek, zmień kolor, narysuj łuk, cofnij łuk i zmieni się kolor na poprzedni.
W innych figurach chyba czegoś takiego nie ma (nie zauyważyłem).
@Jakub (nadpisywanie znaków)
tim ma rację − u mnie też zawsze się pojawia ten problem gdy pierwszy znak nie był wprowadzony
z klawiatury tylko za pośrednictwem myszy.
17 maj 16:53
♊: @ Jakub − zauwaylem pewną prawidłowość − jeżeli w poście znajduje się tylko i wyłącznie link do
innej strony, to jest źle wyświetlany na liście. Przykład:
https://matematykaszkolna.pl/forum/16596.html
To nie jest pierwaszy post Gimigisa, w którym tak się dzieje (nie, żebym coś miał do
Gimigisa, po prostu stwierdzam fakty).
Myślę, że gdyby usunąć możliwość wyświetlania linków w podglądzie postów to by się to
"naprawiło"
17 maj 17:14
;l;:
17 maj 18:16
Jakub: @tim, xpt
Udało mi się

Przy rysowaniu łuku i cofnięciu faktycznie następna figura jest rysowana innym
kolorem niż ten wyświetlany. No i ten błąd ze znakami. Jak wprowadzę np. beta, a następnie coś
próbuję napisać to beta jest nadpisywana innym znakiem. Dobra, teraz mogę się zająć
poprawianiem tych błędów.
Jeśli chodzi o to, że linki umieszczone w pierwszym wpisie rozwalają stronę główną forum, to
jest akurat łatwe do poprawienia. Przy najbliższej aktualizacji skryptu zostanie to
poprawione.
Dzięki.
17 maj 20:00
♊: Warto by też było wprowadzić szary,. jako kolor, którym można pisać, bo czasami chce się
napisać takim samym kolorem jak na rysunku "długość boku" lub coś innego, a Tu się użyło
szarego koloru i nie ma, że boli . . .
18 maj 00:07
neos:

świetne
18 maj 07:13
Jakub:

Test
19 maj 01:55
Jakub: Pierwsza po maturach zmiana na forum. Na razie skromna. Przede wszystkim usunąłem błędy o
których pisali tim i xpt.
1) Jak się daje αβγδ na rysunkach, a następnie pisze tekst, to ostatnia litera na rysunku nie
jest już nadpisana. Tego błędu już nie ma.
2) Nie ma teżjuż problemu z kolorami. Jak się daje cofnij a następnie wybiera inny kolor, to
nie powinny się pojawić dwa kolory zaznaczone na raz.
Jakby jednak te błędy pojawiły się ponownie to dajcie znać. Powinno być jednak dobrze.
Z nowych figur póki co dodałem strzałkę (wektor). Miałem zamiar jeszcze dzisiaj dodać trójkąt
równoboczny ale przyszło mi do głowy, że wszystkie figury foremne można by rysować jedną
funkcją. Dobry pomysł ale bardziej pracochłonny niż poprzedni. Dzisiaj już go nie zdążyłem
napisać.
xpt wspominał aby dodać szary kolor. Szaro

widzę ten szary na tym tle, ale dodałem może się
przyda. Do pliku pomocy otwieranego kliknięciem po lewej dodałem też emotikonki, mam nadzieje
że teraz forum nie zaleje fala pingwinów

xpt jeszcze wspominał, że link w pierwszym poście potrafi się rozjechać na stronie głównej. To
też poprawiłem.
Na koniec jeszcze jedna rzecz nie związana z forum, choć nie do końca. Na stronach z zadaniami
na dole był link "Widzisz błąd na tej stronie?". W tej chwili zmienił się on na "komentarze
do tej strony". Po kliknięciu widzimy dobrze znajomy edytor z forum. Można wpisywać komentarze
do stron, a nie tylko informacje o błędach.
To chyba wszystko.
Dobranoc
19 maj 02:11
tim:

Test

Co raz lepiej.

.
Co do emotikonek.. to nie wiadomo, pingwinki są słodkie

Co do figur (nieforemnych) taka opcja, że zaznaczasz np. deltoit i na obrazku trzy punkty, a
czwarty by musiał sam. Trudne, ale starczy nam na razie to co jest
19 maj 09:16
rihana:
19 maj 12:57
xpt: Ja od czasu do czasu używam przy pisaniu komentarza do rysunku tekstu w kolorze, którego użyłem
na obrazku. Tak więc, jeśli będę chciał oznaczyć coś, co jest zaznaczone kolorem szarym to
teraz będę mógł to zrobić.
Zauważyłem też, że niektórzy (chodzi tutaj konkretnie o Bogdana o ile dobrze pamiętam) Robią,
za pomocą szarych pionowych i poziomych linii coś na wzór zeszytowej kratki. Nie wiem, czy
będzie zainteresowanie takim czymś, ale jeżeli będzie, to nie trudno będzie takie coś wykonać
(chodzi mi o standardowe umieszczenie stałej ilości kresek).
23 maj 11:27
Bogdan:
Tak, czasami rysuję szarą linią kratkę, która pozwala łatwiej dojrzeć odległości, jednostki,
współrzędne punktów, rysować wykresy funkcji.
23 maj 16:25
help me- proszę !!!: Bogdan czy możesz mi pomóc w zadaniach
23 maj 16:28
Basia:

aaaaaaaaaaaaa
Sympatyczne zmiany Jakubie !
24 maj 11:41
Jakub: Basia dopiero teraz zauważyłaś

Już jakiś czas są te wektory. Teraz przymierzam się do
dodania figur foremnych powinny już być we wtorek. Jak dobrze pójdzie.
Poprawiłem już też ten błąd z rozjeżdżającymi się pierwiastkami. Na serwerze ta poprawka
znajdzie się też we wtorek.
Pozdrawiam
24 maj 13:57
12 cze 09:37
AS:
12 cze 10:36
tim: Co to?

Piramida Cheopsa?
12 cze 10:37
tim:
12 cze 10:44
AS: Nie, trójkąt Sierpińskiego (tylko jego część)
12 cze 11:36
Jakub: @Hej tim
Oczywiście to nie żart, tylko na prawdę poszło coś nie tak. Jeszcze nie wiem co. Może napiszę,
dlaczego ukazał ci się ten napis.
1. Rysujesz coś w przeglądarce
2. Naciskasz "zobacz podgląd"
3. Przeglądarka wysyła informacje o rysunku na serwer.
4. Serwer z tych informacji generuje rysunek.
5. Rysunek po pewnym czasie pojawia się w przeglądarce.
Gdy serwer nie zdała stworzyć rysunku, to znaczy w otrzymanych od przeglądarki informacjach
jest jakiś błąd, to jedyne co mu pozostaje to odesłać rysunek z takim napisem, który właśnie
otrzymałeś. Teraz ja zobaczę na serwerze na te informacje o rysunku, które wygenerowały błąd i
spróbuję poprawić działanie programu do rysowania.
Czy to ci się zdarzyło po raz pierwszy?
12 cze 13:22
tim: Tak... przestraszyłem się..
12 cze 19:35
tim: A nie ty ustawiłeś ten napis?
12 cze 19:35
Jakub: @tim
Oczywiście, że ja ustawiłem ten napis.
Szukałem błędu, ale nie bardzo mogę go znaleźć. Obrazek wygenerował się poprawnie. Tutaj jest
bezpośredni link
https://matematykaszkolna.pl/forum/rysunek3085.png
ale z jakiś powodów informacja o nim została błędnie przesłana do twojej przeglądarki.
W przyszłości, jak ten napis się ukaże, polecam wrócić do edycji, coś zmienić i ponownie
"zobacz podgląd". Powinno pomóc.
12 cze 20:05
PsychoX1989:

...
22 wrz 21:38