matematykaszkolna.pl
Rysowanie Jakub: rysunekRysować każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej. Kiedyś Stuhr to śpiewał. Wprawdzie nie o rysowaniu ale o śpiewaniu. Tak jednak mi się skojarzyło. No to zaczynamy próby.
7 kwi 02:35
Jakub: rysunekKwadrat
7 kwi 02:37
Jakub: rysunekOkrąg opisany na trójkącie prostokątnym.
7 kwi 02:38
Jakub: rysunekElipsa i jej osie
7 kwi 02:40
Jakub: rysunekNo dobra wygląda na to, że działa. Programik do rysowania jest bardzo prosty. Hmm, bardziej niż bardzo emotka no ale od czegoś trzeba zacząć. Z czasem będzie się rozwijał i może kiedyś dorówna he, he windowsowemu paintowi. Rysować zaczynamy wciskając "rysuję" po prawej stronie. Mamy do wyboru aż trzy figury :−) odcinek, okrąg, elipsę. W każdym momencie możemy cofnąć ostatnią narysowaną figurę lub wyczyścić planszę zupełnie. Jak już narysujemy wszystko co chcemy to tradycyjnie naciskamy "zobacz podgląd" i cierpliwie czekamy, aż się ukaże nam nasze dzieło. Trochę to potrwa 1−2s. Nie tak jak podgląd tekstu, który się ukazuje natychmiast. Miłego rysowania!
7 kwi 02:55
tim: rysunekTest
7 kwi 07:56
tim: Może kiedyś będą kolorki? , albo możliwość wstawianie liter... Ale przynajmniej każdy opanuje ^^
7 kwi 07:57
tim: rysunekMoże całe Cabri będzie? , pozdrawiam
7 kwi 08:01
Cwiekk: rysunek
7 kwi 08:38
tim: rysunekPiękne
7 kwi 09:22
Monika : rysunek
7 kwi 10:55
zawodnik : rysunek umiecie tak? :−>
7 kwi 11:46
samda: rysunek
7 kwi 11:59
Basia: rysunekJakubie a jak ten rysunek opisać tzn. jak na nim nanieść symbole punktów, albo długości odcinków ?
7 kwi 14:03
Basia: rysunekNo i teraz chciałabym wpisać oznaczenia. O − środek okręgu m − prosta styczna A − punkt styczności OA = r itd. Czy to wykonalne ?
7 kwi 14:11
Basia: Prawdę mówiąc sam rysunek, bez możliwości nanoszenia na nim oznaczeń, niewiele ułatwi. Patrz post 13127
7 kwi 14:20
Jakub: Witaj Basia! No niestety na razie nie ma możliwości dodawania oznaczeń na rysunkach. Wiem, że mocno tego brakuje i postaram się to jak najszybciej dodać. Wprawdzie Jacek tutaj 13191 sobie jakoś poradził, ale nie jest to najszybsza metoda. Hej tim! Kolorki na rysunkach będą za jakiś czas. Na razie muszę się skupić na dodaniu tekstu do rysunków. Do Cabri jednak nie ma co porównywać. Po prostu mały programik do narysowania czegoś na szybko.
7 kwi 14:53
Basia: Cześć Jakubie ! Benedyktyńska praca Jacka bardzo mi zaimponowała. Ciekawa jestem jaki Jacek miałby pomysł na r lub R. I na B,C,D (bo A już widzę). Poważnie: to nie na moje możliwości plastyczne i nie na moją cierpliwość (a raczej niecierpliwość). Poczekam jednak na to co masz zamiar zrobić. Na pewno będzie łatwiejsze w obsłudze. Pozdrawiam
7 kwi 15:06
xpt: rysunekSzkoda, że jeszcze nee ma kolorków ; ] No i strasznie mała ta przestrzeń do rysowania, nic się nei da nabazgrać ponad to, co trzeba :'(
7 kwi 15:32
xpt: rysunek
7 kwi 15:43
xpt: rysunekTo tajk odnośnie wyżej wymienionego rysunku Basi (tak wiem − trochę to czasochłonne, ale nie takie rzeczy już w paincie robiłem ; P )
7 kwi 15:47
Bogdan: rysunek Dzień dobry. Jakubie, tyle zmian w ostatnich tygodniach polepszających działanie serwisu i zwiększających komfort pracy − gratuluję. Na pewno możliwość tworzenia grafik przyda się w ilustrowaniu i objaśnianiu różnych mniej lub bardziej trudnych zagadnień matematycznych. Widać, że serwis się rozwija. Życzę powodzenia w realizacji następnych udoskonaleń. Pozdrawiam wszystkich emotka
7 kwi 15:51
xpt: Od razu mówię, żeby nie było, ze potem się bawić znowu musisz − przydałby się też kolor taki jak tło, który mógłby posłużyć za gumkę do mazania (żeby nie trzeba było cofać, jeśli chce się wymazać tylko 1 kreskę, którą się robiło 10 kresek temu emotka
7 kwi 15:51
xpt: rysunekMała przestroga − jesli coś rysujecie, to poczekajcie, aż się wam rysunek w poglądzie załaduje bo innaczej nie bedzie go widać emotka
7 kwi 16:14
Jakub: No to teraz już wszyscy mogą zobaczyć jak wyglądasz xpt emotka. Zebrało mi się więc trochę do zrobienia. 1. napisy przy rysunkach 2. kolory 3. blokowanie wysłania, jak się rysunek nie załadował. 4. Z tą gumką to będzie ciężko, ze względu na to, że się rysuje od środka kwadratu do środka innego kwadratu. Czyli nie można kontrolować każdego piksela. No nic zobaczymy.
7 kwi 16:26
tim: 5.. Powiększyć pole do popisu
7 kwi 16:34
Jakub: tim, chodzi o pole do rysowania?
7 kwi 16:35
tim: Tak
7 kwi 16:36
xpt: @Jakub Ad. 4. Zapoznałem już się z działaniem tych nowych funkcji, i jak na razie nie przychodzi mi nic innego do głowy jak po prostu narysowanie nad kreską jednego koloru innej kreski w kolorze tła, przechodzącą właśnie przez środki tych samych kwadratów. Ewentualnie mógłbyś zrobić kazdą linię jako osobny obiektzędzie, które kasuje obiekt przez klikanie na niego, ale z tym chyba by było za dużo roboty emotka
7 kwi 16:39
tim: rysunek
7 kwi 16:40
Jakub: @xpt − to rysowanie w kolorze tła też mi przyszło do głowy, tylko nie wiem na razie jak to w praktyce zrealizować. Chodzi o to, że ludzi są przyzwyczajeni, że wciskają przycisk "gumka" i wymazują część rysunku. Nie są przyzwyczajenie do rysowanie na starych liniach nowych w kolorze tła. Tak więc zostawiam gumkę na koniec, napisy są teraz ważniejsze. @tim widzę, widzę TAK Z tym zwiększeniem pola to będzie, kłopot. Od strony technicznej to wygląda tak, że to wszystko działa w przeglądarce. Załadowanie pola do rysowania obciąża max procesor. Jak jeszcze bardziej zwiększę obszar do rysowania, to ludzie ze starszymi kompami mogą odczuć znaczne spowolnienie.
7 kwi 16:58
b.: rysunekOto rysunek: Świetne!
7 kwi 17:05
Mickej: rysunek
7 kwi 17:29
Mickej: rysuneksdgdfgdf
7 kwi 17:30
7 kwi 17:32
Jakub: Zaczekaj Mickej aż ci się załaduje rysunek w podglądzie, zanim wyślesz odpowiedź.
Mickej: no
Jakub: oki, widzę jajko emotka
7 kwi 17:34
tim: rysunekPisa nka!
7 kwi 17:36
7 kwi 17:37
7 kwi 17:46
tim: To ty wyżej? xD
7 kwi 17:46
Mickej: rysunekhaha a to tyemotka
7 kwi 17:55
tim: Przepraszam bardzo , mam mniejsze uszy xD
7 kwi 17:58
Mickej: ok następnym razem wniose poprawki
7 kwi 17:58
tim: rysunekxD
7 kwi 18:03
Basia: Pani Wiosna ! Śliczna jest! Masz zdolności plastyczne Tim !
7 kwi 18:05
tim: PAN
7 kwi 18:06
Basia: Pani! Taka śliczna to musi być pani.!
7 kwi 18:10
tim: Pan! Bo w kapeluszu
7 kwi 18:11
tim: @ do Jakuba @ To może każdy ustawia sobie wg uznania? Dałoby się?
7 kwi 18:12
Jestem hardcorem...xD: rysunekemotka.....
7 kwi 18:12
Basia: Ja też noszę kapelusze !
7 kwi 18:14
tim: Basiu, no ok , ale to taki MĘSKI kapelutek xD
7 kwi 18:18
Basia: Kiedyś uwielbiałam stetsony (podobno męskie!)
7 kwi 18:19
tim: rysunekJak wyglądają stestony? Narysuj , może tak jak u góry xD
7 kwi 18:21
Basia: Nie potrafię ! Jestem wybitnym antytalentem plastycznym ! http://www.stetsonhat.com/. Uwielbiałam tylko niektóre, tych kowbojskich nie !
7 kwi 18:27
xpt: rysunektak − nudzi mi się
7 kwi 18:27
tim: xpt a miotła gdzie? xD
7 kwi 18:28
tim: Śliczne to emotka
7 kwi 18:28
Jakub: @tim postaram się za jakiś czas dodać @xpt wow, masz talent
7 kwi 18:42
xpt: rysunek@tim − miotłę masz w ramce, ale włosie siętrochę sfatygowało po wiosennych porządkach. @Jakub Miotłę postarasz się za jakiś czas dodać !? (oczywiście zdaję sobię sprawę z tego, że odnosiłes się do jednej z wcześniejszych wypowiedzi tima) Co do talentu to ten obrazek miał początkowo zupełnie inaczej wyglądać ale wyszło właśnie tak
7 kwi 18:54
Eta: rysunekWitam Wsztstkich
7 kwi 19:14
7 kwi 19:17
Eta: Tim , wyżej ......to ja wróciłam ze spaceru z jamnikiem
7 kwi 19:19
tim: To jest jamnik?! piękne!
7 kwi 19:20
xpt: rysunekPrawie jak rebus emotka
7 kwi 19:20
Eta: Wabi się Toffi
7 kwi 19:22
Eta: Witaj xpt emotka
7 kwi 19:23
tim: rysunekPozdrowienia dla Toffiego
7 kwi 19:25
Kaśka: rysunekPani Wiosna
7 kwi 19:28
tim: Co za rysunki ...
7 kwi 19:32
xpt: rysunekMój rebus bardziej życiowy
7 kwi 19:33
7 kwi 19:35
tim: rysunek... + niemetal −−> sól
7 kwi 19:36
7 kwi 19:40
7 kwi 19:42
tim: Starczy xD
7 kwi 19:42
xpt: Pewnie Jakub nei przeczyta tego w tym całym spamie, ale i tak napiszę @Jakub: dałoby się zrobić coś takiego, że się wstawia obrazek, bądź link do niego na forum ? bo korzystając z rysunek100.png odsyła pod adres z rozszerzeniem html − fajnie by było, gdyby było coś podobnego dla rysunków. Chodzi o to, że jak się raz narysuje graniastosłup prawidłowy czworokątny to, żeby nie musieć go rysować kilka razy tylko narysować raz a potem się odwoływać do tego rysunku. Jak by co, to nie mówie (a wląsciwie piszę) tego, żeby sobeui pomarudzić, tylko po to, by ta stronka była jeszcze bardziej user−frielndly (no, i żeby pomarudzić też )
7 kwi 19:55
Eta: rysunek Tim!...... obiecałam Ci pisankę emotka przesyłam więc ( podoba się ? emotka
7 kwi 20:00
tim: rysunekCytat: "dostaniesz pisankę od ładnej i mądrej dziewczyny" Czy to prawda? ^^
7 kwi 20:02
Eta: Na 100% −−−−−−− dostaniesz emotka Ja nie jestem ( niestety) młodą dziewczyną
7 kwi 20:04
tim: Nie dostanę
7 kwi 20:05
Eta: D O S T A N I E S Z
7 kwi 20:06
tim: Nie.. bo nie mam od kogo , zresztą już dostałem p
7 kwi 20:07
Eta: Póki co , ciesz się moją Dostaniesz napewno piekniejszą
7 kwi 20:08
tim: Wydrukowana! , powiesiłem nad łóżkiem
7 kwi 20:09
tim: @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ JAKUB @@ Jak widzisz, twoja opcja, nie służy do tego czego miała
7 kwi 20:10
Eta: Tim ! a pod poduszkę położysz tę ,którą dostaniesz od........
7 kwi 20:15
tim: od................... ?
7 kwi 20:16
Eta: pięknej i mądrej emotka
7 kwi 20:18
Jakub: rysunekWitam wszystkich. Już jestem przy kompie. Wy to macie talent. Nie wiedziałem, że tyle można wydusić z tego programiku. @xpt Zauważyłem, że często ,,nie wchodzi'' ci obrazek. Mam na myśli np. rysunek100.png. Nie wiem dlaczego. Wciskasz "zobacz podgląd" i nie ładuje się obrazek? Czy może za szybko wciskasz "wyślij". Nie bardzo wiem co tam się u ciebie dzieje. Jakbyś mógł napisać.
7 kwi 22:07
xpt: rysunek@Jakub Po prostu podgląd robi ę w trakcie rysowania, jak robię ostatnie kosmetyczne poprawki to ustawiam kursor w miejscu pokazanym na rysunkui klikam dwa razy szybko lewym przyciskiem myszy, co daje wiadomy efekt emotka Innymi słowy, przyzwyczaiłem się juz kiedyś, że nei muszę czekać na podgląd i teraz się zapominam
7 kwi 22:23
Jakub: Aha. Nawet mi nie przyszło do głowy, że dwa razy klikasz szybko. Ja akurat zawsze czekam i patrzę jak się poskładało. Trzeba będzie jakoś zablokować możliwość wysyłania, jak się coś rysowało, zanim nie przyjdzie obrazek.
7 kwi 22:51
nocek: rysunek
8 kwi 01:50
Basia: rysunekDuże łatwo pisać, ale małe przy opisach zupełnie mi się nie udają.
8 kwi 09:57
xpt: rysunekniektorych literek sie po prostu nei da ladnie malych zrobic, o ile bcd moga byc małe, to litery takie jak a, f muszą być trochę większe. Jak chcesz zrobic male "a" to polecam zrobic tak, jak ja zrobilem − maly okrag i kreska, jak zrobisz elipsą, to możesz zrobić mniejsze koło, ale ta mała kreska taka nieforemna trochę, więc proponuję na razie ograniczać wprowadzanie małej literki "a" do czasu, gdy bedzie możliwość pisania na rysynkach emotka Mała η brzydko wyszła
8 kwi 10:48
xpt: rysunek do poprzedniego tekstu: https://matematykaszkolna.pl/forum/rysunek140.png @Jakub − weź coś zrób z tym szybszym klikaniem, bo ciągle zapominam
8 kwi 10:49
xpt: To Ci jeszcze przy okazji zwrócę uwagę na mały błąd na stronie i12 ciąg geometryczny, definicja, wzór na n−ty wyraz, wzór na sumę n wyrazów, własność ciągu geometrycznego Brakuje tam 2ch liter zaznaczonych na niebiesko emotka
8 kwi 11:35
Jakub: Oki. Błąd na i12 poprawiony. Wstawiłem też rysunek140.png, bo w fajnie ci wyszedł i szkoda by go było nie wyświetlić. Jeśli chodzi o zbyt szybkie klikanie, to spróbuję to jakoś zablokować w najbliżyszym czasie.
8 kwi 14:30
Basia: Mnie nie chodziło o małe i duże litery w sensie alfabetu, tylko o małe i duże w sensie rozmiaru. Na rysunku powinny być niewielkie. I wtedy ja osobiście "leżę i kwiczę".
8 kwi 14:42
xpt: Ja właśnie narysowałem (litey da się rysować ?) najmniejsze jakie się da, a na początku jest ta kratka, co ją widać, jak się rysuje, tyle, że w powiększeniu ;)
8 kwi 18:04
tim: rysunekO co chodzi xpt
8 kwi 18:06
Basia: Niestety xpt ! Na ogół to jednak jest za duże. I za długo trwa ! O nic szczególnego Tim; rozmawiamy sobie jak rysować litery opisujące rysunek.
8 kwi 18:14
tim: A to soryy, że się wtrącam.. xD
8 kwi 18:14
xpt: Tim, co prawda to nie jest forum typowo dyskusyjne, tylko zadaniowo−matematyczne, ale nikt Ci nie odbiera prawa głosu. Basiu: ja tam lubię się w takie coś bawić, a że jest za duże to wiem. Mogłoby ewentualnie takie byś, ale musialoby nachodzić na rysunek (a tu by sie kolory przydały :p ) BTW. Zauważyliście, ze emotki w moich postach się nie pojawiają ? ]:−>
8 kwi 18:19
tim: A WŁAŚNIE @@@@@@@@@@@@@@@@@@ JAKUB Podczas pisania niektórych emotikon np. <tak, pojawia się błąd skryptu: ...forum/forum3.js:501
8 kwi 18:22
tim: Czasem js:504, js:503
8 kwi 18:23
ave: rysunekDobre to jest
8 kwi 18:48
xpt: rysunekZgadzam się ave :)
8 kwi 18:59
xpt: o! właśnie! jeśli by się dało do figur dodać linię przerywaną to by fajnie było, bym się nie musiał męczyć z liniami pod kątem 45o przy niektórych rysunkach ;)
8 kwi 19:37
tim: @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Jakub Może coś takiego, jak wersja do wydruku?
8 kwi 20:43
Jakub: @tim dzięki za info o tej emotikonce <tak, spróbuję poprawić, na razie nie wiem dlaczego wywala błąd Jeśli chodzi o wersje do wydruku to zawsze możesz, najechać kursem na rysunek, prawy przycisk, zachować rysunek i wydrukować. Nie wiem czy o to ci chodziło. @xpt Linie przerywaną spróbuję dodać jako jedną z pierwszych nowych rzeczy. Tak w ogóle to się męczyłem chyba 10min zastanawiając jak ty narysowałeś te linie z tymi małymi kółeczkami w rogach na tym ostatnim rysunku. No ale już wiem. Rysowałeś bardzo długie elipsy. Pozdrowienia dla wszystkich
8 kwi 22:36
xpt: Nie musiałeś mówić na głos ! Teraz wszyscy będą umieli ;( A tak poważnie to wystarczyło spytać ;) Jak by co to w moich postach celowo robię tak, ze nie pokazuje obrazków, ale to możesz łatwo wychaczyć sprawdzając kod html
8 kwi 22:40
Jakub: Pytanie sobie zostawiłem na koniec, jako wyjście awaryjne .
8 kwi 23:20
xpt: Muszę Ci powiedzieć, że nawet ładnie wyglądają te elipsy − prawie jak by był kawałek drucika zawinięty ;)
8 kwi 23:24
b.: A ja jestem ciekawy xpt, jak to zrobiłeś (w poście z 22:40), że się ; ) nie zamieniło na emotkę, a dalej się coś zamieniło... no bo wszystkie emotki da się wyłączyć rozpoczynając post od %% ale niektóre?
9 kwi 00:13
b.: a widzę jeden sposób: ;) emotka
9 kwi 00:13
xpt: b. a tego nei wykorzystywałem. korzystałem juz z kolorów i z indeksu dolnego, na tej samej zasadzie, na ktorej Ty skorzystałeś z linka do forum, ale na to nie wpadłem
9 kwi 00:20
tim: http://www.jakubas.pl/matematyka/17/17.htm Fajny rysowacz funkcji xD
10 kwi 10:47
Bogdan: Cześć tim. Jest tam więcej "rysowaczy" http://www.jakubas.pl/matematyka/e−podrecznik.htm
10 kwi 11:46
tim: Hej Bogdan <siemka>
10 kwi 11:50
Jakub: wyciągam z archiwum
16 kwi 02:57
Jakub: rysunekWitam Na rysunkach pojawiły się kolorki. W końcu coraz intensywniejszą wiosnę mamy.
16 kwi 03:00
Jakub: rysunekOprócz kolorów. Pojawiły się nowe figury czyli mały okrąg i koło. Powinno to ułatwić rysowanie przedziałów i wykresów funkcji nieciągłych.
16 kwi 03:06
Jakub: rysunekJest też już linia przerywana. Jakiś krzywy ten prostopadłościan emotka
16 kwi 03:08
Jakub: Wiele ludzi zamieszcza linki do innych stron. Teraz ten linki są już aktywne. Wystarczy kliknąć. Przykład: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rachunek_r%C3%B3%C5%BCniczkowy Link musi zaczynać od http aby został rozpoznany. Jednak i tak wszyscy standardowo kopiują to co mają w polu adresowym przeglądarki. Więc nie powinno być z tym problemu.
16 kwi 03:13
Jakub: rysunekUfff, tekst na rysunkach wkrótce
16 kwi 03:21
Bogdan: rysunek
16 kwi 08:03
Basia: rysunekPięknie Jakubie !
16 kwi 11:41
Jakub: rysunekNaciągamy łuk emotka
28 kwi 02:13
Jakub: rysunekDobra. Wygląda na to, że działa. Do figur, które możemy narysować, doszła kolejna luk. Rysujemy ją w trochę inny sposób niż poprzednie. Najpierw ustalamy środek łuku, klik i ustalamy promień łuku i drugi klik zaczynamy rysować i trzecie klik mamy łuk narysowany. W sumie nic trudnego. Łuki można rysować maksymalnie oparte kącie środkowym o mierze około 330o. Następnie, hmm, przeskakuje. Ale nie sądzę, że będą potrzebne większe łuki. Większe to i tak już prawie okrąg, który można narysować w inny sposób. Ale dziwny ufok mi wyszedł. Ale niech zostanie.
28 kwi 02:21
Bogdan: rysunek Brakowało linii łukowej. Dzięki Jakubie emotka
28 kwi 02:26
@Basia: rysunekJak to działa Jakubie. Bo wcale mnie nie słucha. Zmieniasz coś jeszcze, bo wybieranie kolorów przestało mi działać ?
28 kwi 02:30
Jakub: Następna rzecz. Pojawiły się nowe litery i znaki. W menu na górze należy kliknąć "inne" i jedziemy: ∀∃℃↘◯⬡∟∡↔Φθ∉ To nie wszystko tylko parę przykładów. Tylko jest problem. W firefoxie i operze znaki pojawiają się wszystkie. Niestety w internet explorer 6 pojawiają się te Φεθλμξρςσφω∟↑↓↔↕♀♂♠♣♥♦ W miejscu innych są prostokąciki. Jak w wygląda sytuacja w ie7 i ie8 nie wiem. Jakby ktoś kto posiada mógł mi napisać byłbym wdzięczny. Nie jest to dla mnie wygodna sytuacja, bo wcale nie miałem zamiaru ignorować posiadaczy ie. Tylko nie znalazłem sposobu wprowadzenia tych symboli w inny sposób. W dodatku te symbole to zwyczajne znaki UTF, które powinny być standardowo dostępne. Możliwe, że już w ie7 lub ie8 są. Możliwe, że za parę lat będą. Postanowiłem więc dać je już teraz. @Bogdan Pozdrawiam emotka Właśnie zobaczyłem twój post.
28 kwi 02:35
@Basia: rysunekChyba już wiem.
28 kwi 02:36
Jakub: @Basia Ja widzę kolory na twoim rysunku.
28 kwi 02:38
Jakub: @Basia Czy wszystko już w porządku?
28 kwi 02:38
@Basia: Φ∉⋀∡♠♥♦♣ℯ⊥∥∅↔◯△ Super ! Dziękujemy! Dobranoc !
28 kwi 02:40
@Basia: Tak Jakubie. Wszystko wróciło do normy.
28 kwi 02:41
@Basia: rysunekDobranoc
28 kwi 02:47
Jakub: Jakie są dostępnie znaki UTF sprawdzam na tej stronie http://jrgraphix.net/research/unicode_blocks.php?block=0 Podstawowe symbole matematycznie dostępne są w przedziale 2200−22FF. W innych przedziałach też jest sporo ciekawych znaków. Jakby trzeba było coś dodać miejsce jest. Wystarczy napisać. Czekam na propozycje. Użytkownicy ie mogą już swobodnie korzystać z przycisku "cofnij" podczas rysowania. Wymazuje on ostatnio dodaną figurę a nie cały rysunek. @Bogdan Dzięki za zwrócenie mi na to uwagi. To był jednak mój błąd a nie ie. @tim Tło pod obrazami jest już w kolorze wpisu. Dzięki. @Basia Dobranoc Hmm, chyba wszystko. Kłaść się spać czy nie oto jest pytanie emotka
28 kwi 02:50
Jakub: @Basia Aha, elipsy z ukośnymi osiami dodane do listy TODO emotka
28 kwi 03:00
tim: rysunekUwaga! Moja wypowiedź! Coś się pokiełbasiło z tymi łukami. Bo ja maluje na taki kolor (jak koolor promienia łuku) i nie widać tego. Wstawię zrzut. [http://img2.vpx.pl/up/20090428/przechwytywanie22.gif] Tak kolorki już są dobre. emotka Jeszcze jedno.. Nie wiem czy to o to chodziło, ale symbole niektore nie działają [może to tak ma być] [http://img2.vpx.pl/up/20090428/przechwytywanie33.gif] Jak coś znajdę to napiszę (nowy znak). Teraz czekamy na znaki na obrazku. PS. Ponawiam pyt. czy nie dałoby się zwiększyć pole do rysowania (ew. każdy ustala sam sobie zależnie od potrzeb danego postu?, czasami potrzeba dużo miejsca, czasami starczy tyle emotka To tyle.emotka Narazie.
28 kwi 08:54
tim: rysunekTeraz już dobrze emotka
28 kwi 08:55
28 kwi 08:56
tim: Jeszcze jeden post: Tzn zmieniłeś znaczek ∊ z większego na mniejszy. Mogłoby wrócić do większego (teraz to już czepiam się szczegółów ). I np. jeszcze przekreślone ∊ (nie należy)
28 kwi 08:59
imię lub nick: rysunek
28 kwi 09:36
♊: timowi chodzi o te dwa znaki − ∈ ∋ tych małych przekreślonych nie mam w moim podręcznym spisie ;p Ja bym dodał jeszcze: ⅀ bądź ∑ ≡ działania na zbiorach ⊂⊄⊆ ⊃⊅⊇ operatory logiczne ∧∨ ¬ iloczyn i sumę zbiorów ∩∪ A co do sigmy to jeszcze możliwosć zapisu w ten sposób: n i=1 Chodzi głownie o ten indeks dolny pod sigmą (bo się przyda również przy granicach)
28 kwi 10:31
♊: a no tak − sigma jest w tych podstawowych ;P a te się raczej nie przydadzą ⚀ ⚁ ⚂ ⚃ ⚄ ⚅
28 kwi 10:33
tim: timowi chodzi o ∈
28 kwi 10:33
tim: A ja mam pytanie. @♊: Co napisałeś po nie przydadzą? ⚀ ⚁ ⚂ ⚃ ⚄ ⚅
28 kwi 10:34
♊: rysunekaha tim − te 2 ostatnie znaki co Ci się nie wyświetlają to pięciokąt i sześciokąt (foremne) to co ja podałem to graficzn przedstawienie 6 ścianek kostki do gry. Coś tak jak na moim rysunku tyle, że dla 6 śccianek (a mi się 6ciu nie chce rysować ;P tim − napisz jaki masz system operacyjny i jakiej przeglądarki używasz.
28 kwi 10:39
28 kwi 10:40
Mickej: wow sinusoidę zrobiłem
28 kwi 10:41
tim: Windows Vista oraz Firefox.. <−− dokładniej? Te 6 znaczków, żadne się nnie wyświetliły... to samo na tej stronie co podał Jakub połowy nie widzę −.−'.
28 kwi 10:43
tim: @@@@@@@@@@@@Jakub Co do tła obrazka, dalej jest INNY
28 kwi 10:43
♊: Jakub: Ty masz takie ϕ a ja mam takie φ małe phi (bo rozumiem, ze to jest duże Φ a to małe ϕ). Ale strasznie nie po kolei pisałeś te litery greckie. Eta jak wróci się obrazi, ze nie dodałeś Η i/lub η
28 kwi 10:44
♊: rysunekMoja sinusoida jest bardziej zbliżona do tej "naturalnej" ^^ tim − to o systemie operacyjnym i przeglądarce to bardziej do Jakuba jest informacja. Ja tam na windowsie 98se połowy znaków UTF−8 nie mam więc się nie ździwie, jeśli nie zobacze nic oprócz liter greckiego alfabetu z tych "innych"
28 kwi 10:50
tim: http://img2.vpx.pl/up/20090428/4444.gif <−− TAK WYGLĄDA JEDNA STRONA ZE ZNAKAMI
28 kwi 10:52
Mickej: rysunekI co teraz powiesz
28 kwi 11:05
♊: Hehe − no dobra − niech Ci będzie :P tim − ta sama strona u mnie http://img2.vpx.pl/up/20090428/4tim.png
28 kwi 11:10
tim: Część widać, część nie
28 kwi 11:14
Mickej: co robisz na Wrzucie?
28 kwi 11:15
Mickej: sprawdzę czego słuchasz
28 kwi 11:17
Mickej: Within Temptation−angels wpada w ucho a
28 kwi 11:20
♊: Na wrzucie słucham muzyki ;P Sprawdzam którą płyte mam najpierw kupić :P A tego, ze na dole po prawej mam otrwaty klient IRC i ze siedzę na #matematyka.pisz.pl juz nei zauważyłeś !
28 kwi 11:30
Jakub: @tim Jak rozumiem wszystko już w porządku z kolorem łuków? Ciekawe bo wczoraj, a w zasadzie dzisiaj w nocy Basi coś też nie grało z kolorem, ale później już było ok. Jeśli chodzi o te dwa ostatnie symbole, które nie wyświetlają się to są pięciokąt i sześciokąt foremny. Zresztą ♊ już o tym pisał. Trochę jestem podłamany, bo myślałem, że firefox wszędzie wyświetla poprawnie znaki UTF, a to się dowiaduję, że na Viście nie. Na szczęście są to tylko dwa znaki. Jeśli chodzi o rozmiar ∊ to dlaczego małe ∊ nie podoba ci się? x∊A wygląda teraz naturalniej niż poprzednio. Niestety nie ma przekreślonych małych ∊ i ∍. Musiałem dać duże. Z kolorem tła to masz rację. Zmieniłem u siebie na komputerze ale zapomniałem to dodać na serwer emotka @♊ Racja. Trochę przesadziłem z ilością phi Φφϕ. W przyszłości zostaną tylko te Φφ. Jejciu o η rzeczywiscie zapomniałem. Mam nadzieję, że Eta się nie obrazi. Wybierając te litery nie miałem na myśli żadnego porządku alfabetycznego. Po prostu patrzyłem na tabelkę i starałem się wybrać te litery, z którymi najczęściej się stykałem w matematyce lub fizyce. Dlatego kolejność nie jest alfabetyczna tylko hmm jest ranking popularności liter greckich w mojej pamięci emotka Dzięki za wypisanie tych symboli, które należy dodać. Wkrótce je dodam. Co do niektórych z nich to aż dziw, że zapomniałem.
28 kwi 13:58
tim: Jeszcze nie uciekaj Problem się robi wtedy, kiedy jak rysujesz łuk (po pierwszym kliknięciu) i zrobisz kliknięcie w jednym miejscu (będzie kropka). Spróuj.
28 kwi 14:02
♊: rysunektim − zrobiłem najpierw koło o promieniu = 0 potem łuk, na końcu zrobiłem łuk, który ma 360o. Czyli jednak czasami działa emotka
28 kwi 14:09
tim: Nie chodzi o promien = 0, tylko promien = 5 i łuk = 0 emotka
28 kwi 14:10
Jakub: rysunek@tim O którym problemie piszesz? Zrobiłem dwa kliki w jednym miejscu i faktycznie pojawiła się kropka. Następnie klik w innym miejscu i faktycznie nie dało się zaczepić promienia. Dopiero ponowny klik zaczepił promień i mogłem rysować. To jest do naprawienia ale to nie jest jakiś poważny problem
28 kwi 14:13
tim: rysunekTzn tak. Rysujesz promień i nacikasz i zamiast rysować łuk, drugi raz naciskasz emotka
28 kwi 14:14
♊: rysunekJa narysowałem 3 łuki, kropkę i kolejne 2 łuki (zaznaczone przez program na kolor "przezroczysty"). Ttych 2ch ostatnich nie widać. Czyli mam taki sam problem jak tim
28 kwi 14:16
Jakub: Mam Dobra wreszcie jakiś konkret do naprawienia. Dzięki. @♊ Hmm, mi się jeszcze nigdy nie udało zrobić łuku 360o. Trafiłeś widać na odpowiedni promień.
tim: O właśnie. Przezroczyste. Każde kolejne figury obojetnie jakie nie widać emotka
tim: Uf
28 kwi 14:17
tim: rysunekŁuk 360
28 kwi 14:18
dpelczar: rysunek
28 kwi 16:09
tim: DPELCZAR, to ty?!
28 kwi 16:10
28 kwi 16:20
dpelczar: Taaaaaa pewnie ze JA emotka
28 kwi 16:20
dpelczar: rysunekemotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka
28 kwi 16:35
miśka: POMOZE KTOS W MOIM ZADANIU?
28 kwi 16:38
zajkoś: rysunek
28 kwi 16:56
tim: @@@@@@@@@@@@@@@@@@@ JAKUB A co mogę zrobić, aby widzieć pięcio oraz sześciokąt? Zainstalowałem właśnie 1800 czcionek...
28 kwi 17:42
Jakub: @tim Nie mam pojęcie tim. Nie znam się na Viście. Może spróbuj skorzystać z Opery. U mnie się pod operą pięciokąt i sześciokąt wyświetlają @mudkip Może już tego chleba nie rysuj emotka Widzisz sami głodni ludzie na forum emotka
28 kwi 17:52
tim: Dobra, zobaczę.
28 kwi 17:53
tim: Więc tak.. W operze: po I. Te kwadraciki są brzydkie. po II. Nie widać dalej pięcio i sześciokąta
28 kwi 17:57
Jakub: @tim "Te kwadraciki" czyli jakie? Te w miejscu pięciokąta i sześciokąta?
28 kwi 17:59
tim: Tzn chodzi o kształt tych pól na których są znaki emotka. Takie kańciaste.
28 kwi 18:01
Jakub: @tim Spróbuj w ie kliknąć "internet options" kliknąć "fonts" i zmienić domyślny font na Arial Unicode MS
28 kwi 18:06
tim: O boże.. −.−'
28 kwi 18:06
tim: Może zmienić coś w "Zestaw znaków"?
28 kwi 18:10
tim: Nie ma szans
28 kwi 18:16
Jakub: @tim Sorki. Nie wiem jak ci pomóc. Wiesz to nie są najważniejsze znaki emotka
28 kwi 18:20
tim: Jak liczymy pole sześciokąta to piszę P
28 kwi 18:27
tim: A nie ma innego sześciokąta w znakach?
28 kwi 18:28
Jakub: Z tego co widziałem to nie ma. A tak z ciekawości to jak tego sześciokąta wreszcie znalazłeś emotka
28 kwi 18:30
tim: Tzn to co napisałem po P? Tzn tak.. znaczek jest, ale ja go nie widzę... Ktoś inny [jak widzi] to widzi emotka Ale to wkurza mnie Jak znajdę (muszę) to dam numer emotka
28 kwi 18:35
tim: Musisz coś wymyśleć emotka
28 kwi 18:43
Jakub: Naprawdę nie mam pojęcia. W dodatku nie używam Visty. Jak mam sprawdzić działanie na czymś czego nie używam. To tylko dwa znaczki. Które zresztą i tak można narysować.
28 kwi 18:47
tim: No dobra... Ja będę szukał... Nie dam za wygraną.
28 kwi 18:48
tim: Jednak nie ma Mógłbyś dodać 20DF ew. oraz rzymskie emotka
28 kwi 19:01
.........................: rysunek
28 kwi 19:13
h: rysunek
29 kwi 10:40
radek: rysunekłooo nie ze zrobili katy emotka
29 kwi 10:45
h: rysunek
29 kwi 10:46
tim: @@@@@@@@@@@@ Jakub. Czytasz czasem "zgłoś błąd na stronie"? emotka
29 kwi 15:15
Jakub: Jejciu 1−2 dni spóźnienia z poprawianiem błędów i od razu "czy czytasz ..." emotka
29 kwi 15:39
tim: Spokojnie, tak pytam emotka
29 kwi 15:39
tim: Mógłbyś dodać to zadanie (z wariacją) do wariacji
29 kwi 15:40
Jakub: To które dzisiaj rozwiązywałeś?
29 kwi 15:42
tim: No
29 kwi 15:43
Jakub: Musiałbym je przepisać. Ale to ciekawe zadanko, więc pewnie to zrobię.
29 kwi 15:47
tim: emotka
29 kwi 15:47
lukass: rysunek
29 kwi 16:04
29 kwi 16:12
Fajfa: rysunek
29 kwi 16:29
n: rysunek
29 kwi 17:53
ja: rysunek
29 kwi 21:59
olaaa: rysunekRAFALA
29 kwi 22:08
29 kwi 22:23
radek: rysunekautoportret :q
29 kwi 22:31
29 kwi 22:36
29 kwi 22:46
bumblebee: rysunek
30 kwi 16:20
bumblebee: piszcie co wam to przypominaemotka
30 kwi 16:21
Mickej: Promienie słoneczne tobie to się seryjnie nudzi
30 kwi 16:23
Zenek24: a mi to przypomina twoją starą
30 kwi 16:32
Mickej: padłem ładny down
30 kwi 16:34
zxc: wy wszyscy to jesteście jedną wielka banda pedałów
30 kwi 16:38
cxz: zxc masz jakiś problem ze sobą? czujesz się nieakceptowany przez społeczeństwo?
30 kwi 16:43
imię lub nick: ...
30 kwi 16:44
Mickej: proponuje zakończyć temat
30 kwi 16:49
zxc: A chuj zwami
30 kwi 16:52
Mickej: analfabeta pisze się z wami a nie zwami
30 kwi 16:53
imię lub nick: a chuj z nami
30 kwi 17:02
Mickej: to chyba poprawnie
30 kwi 17:09
radek: Blad na stronie nie wczytuje wszystkich obrazkow! ja narysowalem cos to az mi kompa zawieszalo, musicie jakies wiecej miejsca zrobic na serwerze czy cos emotka http://www.vpx.pl/zdjecie,vvvv11.html na noc zostawilem kompa a jak sie obudzilem nadal wczytywalo
30 kwi 17:45
imię lub nick: jaki świr. wcale się nie dziwie. trzebab było powrócić do podglądu i sprobować jeszcze razemotka
30 kwi 17:49
imię lub nick: do edycji wrócić, nie do podglądu...
30 kwi 17:49
radek: no myslisz ze nieprobowalem..emotka
30 kwi 17:50
imię lub nick: przykro mi. domyślam się że włożyłeś dużo pracy w swój rysunek − hhehe
30 kwi 17:54
xpt: Jakub − już wiem o co chodzi z tym błędem z (nie)wczytwywaniem obrazków − Jeżeli ktoś narysuje dwie kropki na jednej z najniższych i jednej z najwyższych kratek to się obrazek nie wczytuje. Prawdopodobnie przekroczona jest maksymalna dopuszczona przez Ciebie wysokość obrazka ;)
30 kwi 18:02
radek: za bardzo zaszpanowac chcialem, ale przyokazji wykrylem blad
30 kwi 18:18
xpt: radek − tak, masz rację TY go wykryłeś −.−''
30 kwi 18:22
Jakub: @radek Ten program do rysowania nie jest jeszcze do końca przetestowany. Poszukam błędów. Nie ma sensu zostawiać na dłużej kompa włączonego. Jak się obrazek nie wgrywa przez co najwyżej minutę to już się wgra. Należy wtedy wrócić do edycji i coś jeszcze narysować. Czasami to pomaga a czasami tak jak piszesz nie. @xpt Dzięki za to info. Będę sprawdzał i poprawiał.
30 kwi 18:22
Jakub: @radek Miało być: Jak się obrazek nie wgrywa przez co najwyżej minutę, to już się nie załaduje.
30 kwi 18:24
radek: oks oks − z tą nocką to zartowalem jak cos (jeszcze nie jest ze mna tak zle)
30 kwi 18:27
30 kwi 18:51
radek: rysunek
1 maj 22:37
Jakub: rysunekNareszcie można zaznaczać na rysunkach litery i cyfry. Powinno to znacznie przyspieszyć dodawanie rysunków. Na razie jest to bardzo uboga forma dodawanie tekstu. Normalnie w każdym programie graficznym jesteśmy przyzwyczajeni, że klikamy T, następnie klikamy na rysunku i piszemy tekst. Tutaj podobnie tylko, zamiast wieloznakowego tekstu można na razie wprowadzać po jednej literze lub cyfrze. Dostępne są tylko podstawowe litery ASCII czyli nie ma polskich znaków. Za to są cztery litery greckie αβγδ. Na początku klikamy T, następnie na rysunku, gdzie ma się pojawić np. α i na koniec klikamy α z menu na górze. W efekcie mamy α w miejscu, które wybraliśmy. Dobra dość tego pisania, trzeba jeszcze potestować dodawanie liter.
3 maj 01:55
Jakub: rysunekPrzegląd prawie wszystkich znaków. Można zauważyć, że litery które są wyświetlane w dodanym wpisie to litery o innym kształcie niż litery w czasie rysowania. Starałem się dobrać podobne a jednocześnie wyraźne czcionki. Efekt kompromisu widać emotka
3 maj 02:01
Jakub: @xpt Miałeś racje jak rysunek sięgał najwyższych kratek to pojawiał się błąd. Powodował on, że nie można było wygenerować rysunku. Domyślnie do każdej współrzędnej y punktu na rysunku dodawany jest minus, czyli ze współrzędnych punktu np. (2,5) robione są (2,−5). Natomiast współrzędne y tych najwyższych kratek są już ujemne (co wynika z tego, że oś Oy jest skierowana w dół, a oś Ox przebiega na poziomie 3 górnej kratki). W efekcie górne kratki mają współrzędne np. (2,−1) i do nich był automatycznie dodawany minus. Ostatecznie program otrzymywał współrzędne (2,−−1) i się wysypywał, bo nie wiedział jak zinterpretować te dwa minusy koło siebie. Tak była przyczyna nie wyświetlania obrazków. Czyli jak rysunek sięgał za wysoko, to się później w podglądzie nie ukazywał. Trochę to skomplikowane, ale tak to wyglądało. Ciekawe jest też wyjaśnienie, dlaczego niektórym ukazywały się inne obrazki niż rysowali. Generowanie obrazka jest kilkustopniowe: rysunek1 rysunek2 rysunek3 i ten ostatni dopiero jest wysyłany do przeglądarki Na początku przetwarzany rysunek1 i w efekcie otrzymuje się rysunek2. Jednak jeżeli ktoś rysował za wysoko, to rysunek2 nie zostanie wygenerowany. Tutaj mój błąd powinienem na koniec zawsze kasować wygenerowane rysunki. Program sprawdza czy jest rysunek2, a on jest! Tyle że nie powstały z rysunku1 ( bo program się wysypał) tylko został po kimś, który rysował chwilę wcześniej. Program jak gdyby nic dalej przetwarza wysyłając to przeglądarki inny rysunek niż był rysowany. Wygląda na to, że takie jest wyjaśnienie. Jakby jednak znowu się pojawiały nie wasze rysunki emotka to mi to napiszcie.
3 maj 02:22
Jakub: rysunek
3 maj 02:29
Klara: rysunek
3 maj 02:37
Jakub: Jak zwykle pierwsza emotka Dzięki Klara Dobranoc emotka
3 maj 02:40
xpt: rysunekAle zagmatwane te Twoje wyjaśnienia Jakubie emotka. Co do wprowadzania cyfr − nie działają te, wprowadzanie z klawiatury numerycznej. Caps Lock nie ma wpływu na wielkość liter (tak, jak by był cały wyłączony).
3 maj 08:36
imię lub nick: ułamków raczej nie wpiszemy, ale jest spokoemotka
3 maj 10:31
@Basia: rysunek@Jakub To jest przykład. Po napisaniu R źle napisałam A. Dałam cofnij i ponownie wpisałam "A". Jak widać jest niebieskie. Przy rysowaniu też się to zdarza. Pozdrawiam. Na razie pa.
3 maj 11:15
tim: Nareszcie Teraz uwagi: 1) "Ciekawe jest też wyjaśnienie, dlaczego niektórym ukazywały się inne obrazki niż rysowali. Generowanie obrazka jest kilkustopniowe: rysunek1 rysunek2 rysunek3 i ten ostatni dopiero jest wysyłany do przeglądarki Na początku przetwarzany rysunek1 i w efekcie otrzymuje się rysunek2. Jednak jeżeli ktoś rysował za wysoko, to rysunek2 nie zostanie wygenerowany. Tutaj mój błąd powinienem na koniec zawsze kasować wygenerowane rysunki. Program sprawdza czy jest rysunek2, a on jest! Tyle że nie powstały z rysunku1 ( bo program się wysypał) tylko został po kimś, który rysował chwilę wcześniej. Program jak gdyby nic dalej przetwarza wysyłając to przeglądarki inny rysunek niż był rysowany. " <−− nie wyświetliły się rysunki 2) Jak zauważono wyżej zamiast caps locka trzeba używać SHIFT+ oraz nie działają liczby z klawiatury numerycznej. 3) Co następne na nas czeka? emotka
3 maj 15:57
Jakub: @xpt Faktycznie trochę skomplikowane to moje wyjaśnienie, ale późno pisałem i w sumie tak to wygląda. Ciężko to prościej napisać. Kluczowe jest, że jak rysowałeś zbyt wysoko to we współrzędnych punktów pojawiał się ciąg dwóch minusów i to było niezrozumiałe dla programu. Duże litery faktycznie można wprowadzać tylko naciskając Shift−litera. Wynika to z tego, że program przechwytuje, które klawisze są naciskane. Jak jest naciśnięty Shift to następna litera jest duża. Inne sposoby (Caps Lock, klawiatura numeryczna) nie są póki co obsługiwane przez program. Czyli w praktyce są ignorowane. @tim 1) z tego co pamiętam, na początku wyświetlały się inne obrazki, niż ludzie rysowali. Jak to do mnie dotarło, to zacząłem kasować rysunki wygenerowane przez program i wtedy już się obrazki nie pokazywały. Oczywiście wszystko to się działo, gdy ktoś narysował zbyt wysoko umieszczony obrazek. 2) jak wyżej 3) do matury już nie planuję wprowadzać nic nowego. Jak widać każda nowość niesie ryzyko nowych błędów. A wolałbym aby ludzie się skupili na zadaniach, a nie na tym dlaczego coś im nie działa.
3 maj 17:44
tim: Ok. Dzieki za odpowiedź
3 maj 17:45
tim: A dało by się π na obrazek wstawić ?emotka
3 maj 18:31
Jakub: @tim Docelowo chcę aby można wstawić do obrazka wszystkie znaki z menu tego na górze i ukrytego. Ale to dopiero po maturach.
3 maj 18:48
tim: Ok emotka PS. Dalej dążę do zwiększenia pola do rysunku emotka
3 maj 18:49
Jakub: @tim Wiem, wiem. Ale na razie niech zostanie tak jak jest.
3 maj 18:51
tim: No ok
3 maj 18:51
tim: Ze mną, jak z dzieckiem..
3 maj 18:55
tim: @@@@@@ Jakub. Mam prośbę, czy mógłbyś (do pomocy z boku, tej tu obok emotka ) dodać jeden przykład ułamków?
5 maj 10:37
Wisienka: rysunek
5 maj 12:06
Jakub: @tim Oki. Po powiększeniu tej ramki zrobiło się trochę miejsca więc można dodać. Ale nie chciałbym przesadzać z liczbą przykładów z lewej strony, aby nie przestraszyć początkujących.
5 maj 13:23
tim: Rozumiem, ale chociaż jeden np. "u{9} {10}"
5 maj 15:47
♊: tim miał na myśli "U{9}{10}"
5 maj 15:57
tim: No tak, ale dalej nie umiem, żeby się nie zrobiło
5 maj 15:59
tim: Mam pytanie. @@@@@@@@Jakub. Jaki jest powód takiego promblemu? http://img2.vpx.pl/up/20090506/beztytulu2239.jpg
6 maj 20:36
Jakub: @tim Nie ukazał się rysunek? Jak coś takiego się wydarzy spróbuj "powrót do edycji" a następnie coś dorysuj. Ponownie "zobacz podgląd". Próbowałeś tak?
6 maj 20:43
tim: Tak. Próbowałem różne sposoby.
6 maj 20:44
Jakub: No nic. Sorki, że ten rysunek nie wszedł. Będę szukał błędu. Na razie nie wiem. To ci się pierwszy raz zdarzyło, od czasu, gdy dodałem wprowadzanie liter?
6 maj 20:46
tim: Tak. Pierwszy. Tzn tak. Opowiem. Rysowałem, nacisnąłem zobacz podgląd, ale zapomniałem o czymś, i zanim załadował się rysunek nacisnąłem powrót, dorysowałem i potem już nie było nic.
6 maj 20:48
Jakub: Spróbuję powtórzyć to co zrobiłeś. Jak mi się uda powtórzyć to co ci się stało to będę mógł to poprawić. Na wszelki wypadek czekaj, zanim się załaduje. Dzięki za info.
6 maj 20:53
Koczer: 1. Pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest rowne 27cm2. Krawedz jego podstawy ma 3cm. Oblicz objetosc tego ostroslupa. 4. W ostroslupie prawidlowym trojkatnym wysokosc sciany bocznej o dlugosci 83tworzy z wysokoscia kat 30 stopni. Oblicz objetosc tego ostroslupa. pomoze ktos? ale nie mozna uzywac twierdzenia sinusow...
6 maj 20:57
Koczer: 1. Pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest rowne 27cm2. Krawedz jego podstawy ma 3cm. Oblicz objetosc tego ostroslupa. 4. W ostroslupie prawidlowym trojkatnym wysokosc sciany bocznej o dlugosci 83tworzy z wysokoscia kat 30 stopni. Oblicz objetosc tego ostroslupa. pomoze ktos? ale nie mozna uzywac twierdzenia sinusow...
6 maj 20:58
♊: @ Jakub Grzegorzek a.k.a Admin Zdaje się, że tutaj mieliśmy pisać ewentualne propozycje dodawania róznych rzeczy . . . Tak więc zmyliły mnie te całki w tym temacie 16112 i myślałem, że to serio jakies całki. Przydałoby się więc coś do pisania układów równań z wielkim nawiasem klamrowym po lewej stronie. Idąc za ciosem − można by zrobić podobne "cuś" dla macierzy (bo wydaje mi się, że algorytm służący do zamiany będzie niemal identyczny, ale mogę się mylić). W znaczkach "inne" jest znak oznaczajacy relację − ℛ, ale brakuje znaku oznaczającego zbiór liczb rzeczywistych − ℝ. W zadaniach z geometrii może się też przydać "≡". Tak, wiem, że do środy nic już nie robisz, ale akurat dzisiaj mnie zmyliły te całki, a do środy zapomnieć o tym mogę :P Tak właściwie, podawać Ci wartości UTF, czy jak napisze znak to potem dodasz korzystając z [ctrl]+[c] [shitf]+[ins] ?
11 maj 20:43
tim: | | Niedługo będą wszystkie funkcje z Latexa normalnie
11 maj 21:19
Jakub: Witam ♊ Widziałem wcześniej twój wpis i też bym się pomylił. Też dziewczyna miała pomysł. W sumie pewnie nawet sobie nie zdawała sprawy, że może wprowadzić w taką pomyłkę. Jeśli chodzi o twoją propozycje to na pewno dodam te trzy znaki ⎧ 2x + y − z = 10 ⎨ 4x − 3y − 4z = 5 ⎩ 3x + 3y − 2z = 1 W przypadku dwóch równań to już będzie trochę gorzej wyglądało ⎧ 2x + y = 10 ⎩ 3x + 3y = 1 No ale w sumie można się domyśleć, że chodzi o układ równań. Składanie tego w jakiś bardziej zaawansowany sposób trochę przekracza moje możliwości. Wiesz to wciąż stary poczciwy html, wprawdzie css potrafi z nim zdziałać cuda, ale raz nie jest to proste, a dwa, że różne przeglądarki potrafią dziwnie to wyświetlać. Tak więc wolę się ograniczyć do dodania nowych znaków. Jeśli chodzi o ℝ to oczywiście dodam zamiast ℛ. Nie wiem, dlaczego nie zauważyłem tego ℝ od razu. Oczywiście wolę jak mi podajesz znaki a nie ich wartości UTF. Mój edytor obsługuje UTF i w kodzie wolę widzieć znaki, a nie nic nie mówiące kodowanie.
11 maj 21:29
Jakub: Nie bardzo tim. Html mnie mocno ogranicza.
11 maj 21:30
tim: Rozumiem, ale w pryszłości nigdy nic nie wiadomo ^^.
11 maj 21:33
♊: To jeśli są (a powinny być) to dodaj też takie same ("⎧", "⎩") z odbiciem symetrycznym w pionie, to będzie do macierzy jak znalazł :)
11 maj 21:52
♊: Zauważyłem, że w tym panelu do rysowania znajduje się jeszcze trochę miejsca. Tak więc zastanawiam się, czy nie dałoby się go jakoś zapełnić. Proponowałbym dodać możliwość rysowania prostokątu oraz trójkąta równoramiennego (bo narysowanie dowolnego wiązałoby się z większą złożonością kodu, a trudność trzeba Ci zwiększać powoli, zebyś się nie zwinął z tym portalem emotka ). Niby da się obejść bez nich, ale dość często zdarza się rysować właśnie kwadrat. Nie za bardzo znam się na pythonie* więc nie wiem, w jaki sposób dodawać różne rzeczy, ale myślę, że jak z łukiem sobie poradziłeś to z taką błachostką też sobie dasz radę (oczywiście nie wykluczam, że łuk może być prostszym do opisania za pomocą funkcji). Co do wstawiania pisma do rysunków też mam pewne spostrzeżenia. Ostatnio natknąłem się na sytuację, gdzie chciałem opisać funkcję f(x), ale niestety nie było nawiasów. Przydałby się też znak równości.** ______________________________________________________________________________ * bo jeśli się nie mylę to to w pythonie jest napisane ** zgodnie z zasadą − dać im palec a będą chcieli ręki :P
14 maj 21:16
♊: A właśnie − co do tego kanału IRC, to ostatnio jak Basia była na IRCu razem ze mna (czyli jakiś miesiąc temu) to zwróciła uwagę na pewną drobną wadę takiego systemu. Otórz po ponownym wejściu nie widać poprzednich wiadomości. Toteż można uznać, że lepszym pomysłem byłoby coś na bazie shoutboxa. Tak tylko pisze co mi palce na klawiature przynoszą :P
14 maj 21:20
Basia: Nie ma też plusa (+) ani minusa (−) co mi życie utrudnia czasem bardzo.
14 maj 21:23
Damian: Akurat plusa i minusa mozna narysowac emotka ale nawiasow juz nie tak łatwo emotka
14 maj 22:01
♊: Damian − litery też się dało "narysować", ale jednak Jakub dodał, nie ?
14 maj 22:04
kiepski...: emotka emotka emotkai chwała mu za to ze dodał literki emotka
14 maj 22:13
Damian: Racja emotka
14 maj 22:13
Jakub: Hej numer dwa emotka Rzeczywiście zostawiłem trochę miejsca przy na nowe figury. Wprawdzie nie myślałem o tych najprostszych (trójkąt, kwadrat, prostokąt), ale np. o sześciokącie foremnym. Ale i to i to można dodać. W tej chwili wydaje się jednak najpilniejsze dodanie sensownego wprowadzania tekstu na rysunkach. To co dodałem, było robione na szybko, bo chciałem zdążyć przed maturą. Teraz jest już po, więc można trochę pododawać. Jakoś ekstra szybko nowości nie należy się spodziewać, ale z czasem wszystko się pojawi. Jeśli chodzi o IRC'a to Basia ma rację to jest główny problem, że nie ma widocznych starych wiadomości. Ludzie po prostu zabierają głos w dyskusji, gdy coś ich zainteresuje, ale to coś do przeczytania musi być. Prawdę powiedziawszy sensu shoutboxa też nie widzę. W czasie matur Mickej, paziówna, Damian i inni sobie takie shoutboxa urządzili w jednym z wątków. W zasadzie to nikomu nie przeszkadzało a fajnie ubarwiło forum. Dopóki takie rozmowy nie zaczynają dominować nie widzę powodów aby koniecznie je przenosić gdzie indziej.
14 maj 22:29
Mickej: widzę że numer dwa się przyjęłoemotka
14 maj 22:44
Jakub: Bez obrazy ♊. Fajnie to brzmi emotka Poza tym całkiem niedawno zajarzyłem, dlaczego sobie taki nick wybrałeś. Całkiem sprytny sposób, aby mniej ludzi się pod ciebie podszywało.
14 maj 23:27
♊: Nie obrażam się. W sumie przez przeszło rok użytkowania nicku xpt na tym forum nikt się pode mnie nie podszył. Nicku xpt nadal używam, ponieważ na windowsie nie chce mi się zmieniać, a cookie już ma "xpt" zapisane ;P Może być "numer dwa", "xpt" może być "||", "| |", "♊" czy nawet "∥". Byleby było wiadomo, że ja to ja i byleby nie "⊥" ;P
14 maj 23:34
♊: rysunek
14 maj 23:42
♊: rysunektest 2
14 maj 23:50
Jakub: Hej xpt co testujesz?
14 maj 23:53
♊: Będziesz zły jak Ci powiem :P Próbuję jeden obrazek wstawić 2 razy w 1 poście ;) Ale z tego co widzę, to mi sie raczej nie uda.
14 maj 23:55
Jakub: Hmm, raczej się nie da. Choć ja tam nie wiem, co ty tam próbowałeś robić.
15 maj 00:01
Damian: mam fajne pytanie... co to sa za znaczki (3 znaczki) po równoległoboku a przez znakami płci
15 maj 00:04
♊: rysunekkoło pięciokąt i sześciokąt emotka
15 maj 00:07
Jakub: Ehh, pewnie ci się nie wyświetlają jak pytasz Damian. Tim też miał ten problem u siebie na Windows Vista.
15 maj 00:09
Damian: ja mam XP.... ale słyszałem o tym problemie ale nie wiedziałem ze o te wlasnie znaczki chodzi emotka no ale moze sie bez nich obejde emotka
15 maj 00:16
♊: Przechwytuję wychodzące żądania z przeglądarki i próbuję dodać nowe, jak na razie bez skutku
15 maj 00:17
♊: rysunekDobra − następną próbę zhakerowania Twojej strony podejmę jak opanuję pythona (jak na razie opanowanie tego języka nie jest na mojej liście TODO więc nie masz się o co martwić :P ). Jedyne co odkryłem to to, że znak, który załączyłem na obrazku powyżej nazywa się kropapusta
15 maj 00:28
Jakub: Wiesz xpt to jest tylko skromna stronka matematyczna, więc jej zhakierowanie nie przyniesie ci sławy, bogactwa i westchnień kobiet . Tak więc na pewno znajdziesz jakieś ambitniejsze cele. Nie wiem, może spróbuj poćwiczyć na http://www.abw.gov.pl tam na pewno zostaniesz doceniony i odpowiednio wynagrodzony . Dobranoc wszystkim
15 maj 00:42
Basia: Dobranoc Jakubie. I dobranoc wszystkim. Kolorowych snów
15 maj 00:48
♊: rysunekTjaaa − kto wie, może po pół roku siedzenia w jednym budynku z metalowymi prętami w oknie bez dostępu do internetu zostanę poproszony o bycie specem od zabezpieczeń :P Jak na razie ograniczam się do spowalniania internetu współlokatorowi gdy ten zbyt głośno egzaltuje się jakąś grą ;P Chciałem głównie przetestować takie jedno coś do przechwytywania żądań z przeglądarki, ale podgląd obrazka się wysypuje wtedy gdy zatrzymuję żądanie i chcę je zmienić. Na razie umiem stworzyć tylko obrazek nie używając nawet myszy, później może nauczę się go dodawać do postu ? :P
15 maj 00:54
♊: rysunekTjaaa − kto wie, może po pół roku siedzenia w jednym budynku z metalowymi prętami w oknie bez dostępu do internetu zostanę poproszony o bycie specem od zabezpieczeń :P Jak na razie ograniczam się do spowalniania internetu współlokatorowi gdy ten zbyt głośno egzaltuje się jakąś grą ;P Chciałem głównie przetestować takie jedno coś do przechwytywania żądań z przeglądarki, ale podgląd obrazka się wysypuje wtedy gdy zatrzymuję żądanie i chcę je zmienić. Na razie umiem stworzyć tylko obrazek nie używając nawet myszy, później może nauczę się go dodawać do postu ? :P
15 maj 00:56
♊: rysunekrysunekrysunektescik
15 maj 01:07
♊: Whops. Nikt nic nie widział :P Dobrej nocy życzę wszystkim!
15 maj 01:09
♊: A teraz to, co faktycznie chciałem osiągnać, z racji tego, że w dużej ilości zadań powtarzają się te same figury (dowolny trójkąt ABC, sześcian, graniastosłup prawidłowy trójkątny), a biedna Basia i Eta się z nimi męczą za każdym razem to można by zrobić komendę (taką jak U{}{} czy p{}), która by wstawiała jakąś starannie zrobioną figurę/bryłę. Ograniczyłoby to czas spędzony przez niektórych na rysowaniu ciągle tych samych brył. Chociaż . . . mógłbyś pewnie sam to zrobić i bez moich eksperymentów, ale co się pobawiłem to się pobawiłem ;P
15 maj 01:24
♊: Jakubie − zwróciłeś uwagę na fakt, że na forum menu "po lewej" kończy się na "grze w kropki", podczas gdy na innych stronach jest jeszcze kilka linków ? Nie wiem, czy to celowe zamierzenie, czy tylko nie zmieniłeś odpowiedno forumowego *.css Tak o zauważyłem to piszę (w sumie juz wcześniej zwróciłem na to uwagę, ale zapomniałem o tym napisać).
15 maj 11:15
♊: Wzór na procent składany masz: tutaj.
Wystarczy przekształcić wzór.
15 maj 11:19
: rysunek
17 maj 02:54
;): rysunek
17 maj 10:32
ktoś ktoś : rysunek
17 maj 10:52
tim: rysunekZgadzam się z "| |" . Przydałoby się takie podstawowe figury i jedna rzecz często mi się zdarza... Nie umiem tego teraz pokazać ale czasami zaznaczają się dwa kolory (tzn są dwa powiększone), ale maluje się tym kolorem, który zaznaczy się drugi. Albo inna sytuacja (przy pisaniu) − najpierw rysuję różowym, potem chcę pisać czarnym. Piszę pierwszą literę czarną, a potem (choć dalej wyróżnia się czarny) piszę różowym. Może skomplikowane, ale się zdarza.
17 maj 14:22
tim: rysunek__ystępuje błąd, gdy wstawiam __ąt jakiś (znak) to następna litera, którą pisze (tutaj) pojawia się na obrazku. __est
17 maj 14:28
Jakub: @tim Witam Na te błędy w czasie kolorowego pisania, już raz się natknąłem. Zresztą Basia już mi o tym wspominała, zaraz pierwszego dnia jak dodałem opcje pisania. Problem polega na tym, że nie bardzo umiem powtórzyć ten błąd. Raz mi się zdarzyło, a później, gdy próbowałem, znowu doprowadzić do sytuacji, że dwa kolory są zaznaczone, to mi się nie udawało. No i tutaj jest problem. Jak mam usunąć błąd, a najpierw go znaleźć, jak nawet nie umiem przetestować, w którym miejscu on się pojawia. Tak samo w kwestii wprowadzania znaków. Pamiętam, że kiedyś też natrafiłem na sytuacje, że próbuję pisać w edytorze a litera mi wyskakuje na obrazku. Przed chwilką jednak próbowałem to powtórzyć i mi się nie udawało. Na szczęście nie są to jednak jakieś poważne błędy, ale postaram je usunąć. @xpt Dodanie wprowadzania standardowych figur jest jak najbardziej w moich planach. Tak więc figury będą się pojawić, ale kiedy to nie wiem. Jeśli chodzi o menu po lewej to brakuje faktycznie kilku linków, ale one są mało związane z matematyką, dlatego je nie umieściłem. @ : ), ktoś ktoś Ale wy ładne rysunki robicie. Aż się chce wyjść w te góry, czy na tą szosę.
17 maj 15:57
tim: Te : "Tak samo w kwestii wprowadzania znaków. Pamiętam, że kiedyś też natrafiłem na sytuacje, że próbuję pisać w edytorze a litera mi wyskakuje na obrazku. Przed chwilką jednak próbowałem to powtórzyć i mi się nie udawało." to (chyba) tylko przy αβγ oraz δ.
17 maj 16:00
♊: @Jakub (zmiana koloru) Narysuj cokolwiek, zmień kolor, narysuj łuk, cofnij łuk i zmieni się kolor na poprzedni. W innych figurach chyba czegoś takiego nie ma (nie zauyważyłem). @Jakub (nadpisywanie znaków) tim ma rację − u mnie też zawsze się pojawia ten problem gdy pierwszy znak nie był wprowadzony z klawiatury tylko za pośrednictwem myszy.
17 maj 16:53
♊: @ Jakub − zauwaylem pewną prawidłowość − jeżeli w poście znajduje się tylko i wyłącznie link do innej strony, to jest źle wyświetlany na liście. Przykład: https://matematykaszkolna.pl/forum/16596.html To nie jest pierwaszy post Gimigisa, w którym tak się dzieje (nie, żebym coś miał do Gimigisa, po prostu stwierdzam fakty). Myślę, że gdyby usunąć możliwość wyświetlania linków w podglądzie postów to by się to "naprawiło"
17 maj 17:14
;l;: rysunek
17 maj 18:16
Jakub: @tim, xpt Udało mi się Przy rysowaniu łuku i cofnięciu faktycznie następna figura jest rysowana innym kolorem niż ten wyświetlany. No i ten błąd ze znakami. Jak wprowadzę np. beta, a następnie coś próbuję napisać to beta jest nadpisywana innym znakiem. Dobra, teraz mogę się zająć poprawianiem tych błędów. Jeśli chodzi o to, że linki umieszczone w pierwszym wpisie rozwalają stronę główną forum, to jest akurat łatwe do poprawienia. Przy najbliższej aktualizacji skryptu zostanie to poprawione. Dzięki.
17 maj 20:00
♊: Warto by też było wprowadzić szary,. jako kolor, którym można pisać, bo czasami chce się napisać takim samym kolorem jak na rysunku "długość boku" lub coś innego, a Tu się użyło szarego koloru i nie ma, że boli . . .
18 maj 00:07
neos: rysunekświetne
18 maj 07:13
Jakub: rysunekTest
19 maj 01:55
Jakub: Pierwsza po maturach zmiana na forum. Na razie skromna. Przede wszystkim usunąłem błędy o których pisali tim i xpt. 1) Jak się daje αβγδ na rysunkach, a następnie pisze tekst, to ostatnia litera na rysunku nie jest już nadpisana. Tego błędu już nie ma. 2) Nie ma teżjuż problemu z kolorami. Jak się daje cofnij a następnie wybiera inny kolor, to nie powinny się pojawić dwa kolory zaznaczone na raz. Jakby jednak te błędy pojawiły się ponownie to dajcie znać. Powinno być jednak dobrze. Z nowych figur póki co dodałem strzałkę (wektor). Miałem zamiar jeszcze dzisiaj dodać trójkąt równoboczny ale przyszło mi do głowy, że wszystkie figury foremne można by rysować jedną funkcją. Dobry pomysł ale bardziej pracochłonny niż poprzedni. Dzisiaj już go nie zdążyłem napisać. xpt wspominał aby dodać szary kolor. Szaro emotka widzę ten szary na tym tle, ale dodałem może się przyda. Do pliku pomocy otwieranego kliknięciem po lewej dodałem też emotikonki, mam nadzieje że teraz forum nie zaleje fala pingwinów emotka xpt jeszcze wspominał, że link w pierwszym poście potrafi się rozjechać na stronie głównej. To też poprawiłem. Na koniec jeszcze jedna rzecz nie związana z forum, choć nie do końca. Na stronach z zadaniami na dole był link "Widzisz błąd na tej stronie?". W tej chwili zmienił się on na "komentarze do tej strony". Po kliknięciu widzimy dobrze znajomy edytor z forum. Można wpisywać komentarze do stron, a nie tylko informacje o błędach. To chyba wszystko. Dobranoc
19 maj 02:11
tim: rysunekTest Co raz lepiej. emotka. Co do emotikonek.. to nie wiadomo, pingwinki są słodkie Co do figur (nieforemnych) taka opcja, że zaznaczasz np. deltoit i na obrazku trzy punkty, a czwarty by musiał sam. Trudne, ale starczy nam na razie to co jest emotka
19 maj 09:16
rihana: rysunek
19 maj 12:57
xpt: Ja od czasu do czasu używam przy pisaniu komentarza do rysunku tekstu w kolorze, którego użyłem na obrazku. Tak więc, jeśli będę chciał oznaczyć coś, co jest zaznaczone kolorem szarym to teraz będę mógł to zrobić. Zauważyłem też, że niektórzy (chodzi tutaj konkretnie o Bogdana o ile dobrze pamiętam) Robią, za pomocą szarych pionowych i poziomych linii coś na wzór zeszytowej kratki. Nie wiem, czy będzie zainteresowanie takim czymś, ale jeżeli będzie, to nie trudno będzie takie coś wykonać (chodzi mi o standardowe umieszczenie stałej ilości kresek).
23 maj 11:27
Bogdan: Tak, czasami rysuję szarą linią kratkę, która pozwala łatwiej dojrzeć odległości, jednostki, współrzędne punktów, rysować wykresy funkcji.
23 maj 16:25
help me- proszę !!!: Bogdan czy możesz mi pomóc w zadaniach
23 maj 16:28
Basia: rysunekaaaaaaaaaaaaa Sympatyczne zmiany Jakubie !
24 maj 11:41
Jakub: Basia dopiero teraz zauważyłaś emotka Już jakiś czas są te wektory. Teraz przymierzam się do dodania figur foremnych powinny już być we wtorek. Jak dobrze pójdzie. Poprawiłem już też ten błąd z rozjeżdżającymi się pierwiastkami. Na serwerze ta poprawka znajdzie się też we wtorek. Pozdrawiam
24 maj 13:57
tim: @Jakub Nie żyjesz Przez ciebie prawie zawału rano dostałem http://img2.vpx.pl/up/20090612/lol95.jpg Ja sobie robi podgląd a tu jakis napis ... Jaki powód? PS. Oczywiście żart
12 cze 09:37
AS: rysunek
12 cze 10:36
tim: Co to? Piramida Cheopsa? emotka
12 cze 10:37
12 cze 10:44
AS: Nie, trójkąt Sierpińskiego (tylko jego część)
12 cze 11:36
Jakub: @Hej tim Oczywiście to nie żart, tylko na prawdę poszło coś nie tak. Jeszcze nie wiem co. Może napiszę, dlaczego ukazał ci się ten napis. 1. Rysujesz coś w przeglądarce 2. Naciskasz "zobacz podgląd" 3. Przeglądarka wysyła informacje o rysunku na serwer. 4. Serwer z tych informacji generuje rysunek. 5. Rysunek po pewnym czasie pojawia się w przeglądarce. Gdy serwer nie zdała stworzyć rysunku, to znaczy w otrzymanych od przeglądarki informacjach jest jakiś błąd, to jedyne co mu pozostaje to odesłać rysunek z takim napisem, który właśnie otrzymałeś. Teraz ja zobaczę na serwerze na te informacje o rysunku, które wygenerowały błąd i spróbuję poprawić działanie programu do rysowania. Czy to ci się zdarzyło po raz pierwszy?
12 cze 13:22
tim: Tak... przestraszyłem się..
12 cze 19:35
tim: A nie ty ustawiłeś ten napis?
12 cze 19:35
Jakub: @tim Oczywiście, że ja ustawiłem ten napis. Szukałem błędu, ale nie bardzo mogę go znaleźć. Obrazek wygenerował się poprawnie. Tutaj jest bezpośredni link https://matematykaszkolna.pl/forum/rysunek3085.png ale z jakiś powodów informacja o nim została błędnie przesłana do twojej przeglądarki. W przyszłości, jak ten napis się ukaże, polecam wrócić do edycji, coś zmienić i ponownie "zobacz podgląd". Powinno pomóc.
12 cze 20:05
PsychoX1989: rysunek...
22 wrz 21:38