rozwiąż uklad równań
aniiaa94:
∫3x + 9y =12
∫5x +12=2
11 maj 19:31
♊: to jest
∫(3x) + 9y =12
∫(5x) +12=2
czy
∫(3x + 9y) =12
∫(5x +12)=2
?
11 maj 19:37
XxX: 3x+9y=12
5x+12=2/−12
3x+9y=12
5x=−10/:5
3x+9y=12
x=−2
3*(−2)+9y=12
−6+9y=12/+6
9y=18/;9
y=2
11 maj 19:38
aniiaa94: tak jak napisalam bez nawiasów .
11 maj 19:39
Darek: a i obstawiam ze przy 12 tam na dole jest y

1sze x5, drugie x3
15x+45y=12
15x+36=6
−9y=6
x=2
11 maj 19:42
aniiaa94: w sprawdzeniu wyszło
∫3*(−2)+9*2=12
∫5*(−2)+12 *2=2
∫−6+18=12
∫−10+24 ≠ 2
11 maj 19:49
Darek: aniaa bo w przykladzie (na gorze) w drugiej linijce zgubilas " y " przy 12
u mnie masz z "y" (domysilem sie

)
i to moze zbieg okolicznosci ale u mnie w ukl. rown. tez zgubilem y w 2 linijce

powinno byc
15x+45y=12
15x+36y=6
11 maj 19:51
xd: ok dzięki
11 maj 19:54
xd: to napisz mi te rownanie bo juz sie pogłupiłam ...
11 maj 20:11
xd:
∫3x + 9y =12
∫5x +12y=2
11 maj 20:23
xd: caly czas jak to obliczam innaczej mi wychodzii .
11 maj 20:37
Bogdan:
1. 3x + 9y = 12 ⇒ x + 3y = 4 ⇒ x = 4 − 3y
2. 5x + 12y = 2 ⇒ 5(4 − 3y) + 12y = 2 ⇒ 20 − 15y + 12y = 2 ⇒ 3y = 18 ⇒ y = 6
1. x = 4 − 18 = −14
Odp.: x = −14, y = 6
11 maj 20:41
jo: 5x+4−6x+8=3x+4−8x−7+3x
10 wrz 17:01