Proste
Fisz:

Trzeba obliczyć długość przekątnej i obwód tego trapezu.
13 lut 21:40
13 lut 21:45
fisz: Do przekątnej użyj odpowiedniej funkcji trygonometrycznej (w tym wypadku tg lub ctg):
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
Później z innej funkcji (sin) liczysz dolną podstawę, później policz wysokość (też z funkcji
tryg.) i będziesz miał górną jak się przypatrzysz.
Pozdrawiam
13 lut 21:45
Fisz: Robię to koleżance z gimnazjum i ona jeszcze tych funkcji nie miała. To musi mieć jakieś łatwe
rozwiązanie, ale nie pamiętam już.
13 lut 22:08
Kejt: no to ładnie jej to "robisz"

zaraz wrzucę rozwiązanie z rysunkiem
13 lut 22:10
Kejt:

załóżmy czysto hipotetyczne, że jest to trapez równoramienny(chodzi mi o rysunek)
przekątna=a
√3=6
√3
2a=12
c=3 (to też na podstawie tego pierwszego linku)
x=2a−2c
x=12−6
x=6
Ob=6+6+6+12=30
13 lut 22:17
Fisz: Dzięki
13 lut 22:28