równania trygonometryczne
Kejt: Godziu pamiętasz jeszcze o mnie?
10 lut 21:19
Godzio:
Cholera ! Masz tera ochotę

?
10 lut 21:43
Studentka: Drogi Godzio, mógłbyś zerknąć również na moje zadanie?

Bardzo ładnie proszę
10 lut 21:45
ZKS:
Ale jakieś zadania do zrobienia czy o co innego chodzi?
10 lut 21:45
Godzio:
Studentka nie znam tych pojęć, które masz w poleceniu więc niestety nie pomogę ...
ZKS obiecałem Kejt, że pouczę ją trygonometrii z tych równań itd.
10 lut 21:46
Kejt: taak
10 lut 21:48
marcin: a może mnie ktoś pomoże, mam zadania które będą na egzaminie na studiach u mnie jutro lecz nie
umiem ich rozwiązać, jest w stanie nawet za rozwiązania te symboliczna dyche na piwo komuś
przelać, pomóźcie
10 lut 21:48
ZKS:
W czym jest największy problem to może był bym w stanie pomóc ale nie wiem czy
Kejt chce.
10 lut 21:49
Kejt: ZKS..uprzedzam, że ja jestem ciężkim przypadkiem
10 lut 21:50
Godzio:
Podawaj przykłady jakich nie umiesz, nawet te proste, od początku będziemy lecieć
marcin nie teraz, odświeżaj temat, może ktoś pomoże
10 lut 21:51
ZKS:
Hehe współczuję
Godzio.
10 lut 21:54
Godzio: ZKS zajmij się towarzystwem
10 lut 21:55
Godzio:
Kejt 
?
10 lut 22:05
Studentka: Kochany Godziu, a mógłbyś zobaczyć kolejne zadanie które dodałam?
10 lut 22:07
Godzio:
Studentka na pewno nie w tej chwili, obiecałem Kejt, że ją pouczę ...
10 lut 22:08
Studentka: W takim razie czekam i liczę że znajdziesz dla mnie chwilkę
10 lut 22:10
Kejt: choćby to:
2sin
2x−2sin
2cosx=1−cosx w zbiorze <0;2π>
doszłam do:
(cosx−1)(1−2sin
2x)=0
ale dalej mi nie wychodzą wszystkie odpowiedzi..
| | π | | π | |
i x= |
| +2kπ; x=− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
i nie wiem zbytnio jak tu ten przedział uwzględnić..
10 lut 22:11
Godzio:
cosx = 1 ⇒ x = 2kπ
| | 1 | | √2 | | √2 | |
sin2x = |
| ⇒ sinx = |
| lub sinx = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli z pierwszego mamy:
| | π | | π | | 3 | |
x = |
| + 2kπ lub x = π − |
| + 2kπ = |
| π + 2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
z drugiego
| | π | | π | | 5π | |
x = − |
| + 2kπ lub x = π − (− |
| ) + 2kπ = |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Teraz do każdego rozwiązania wstawiasz całkowite k (np. −1,0,1 itd) dopóki nie wyjdzie Ci za
przedział [0,2π]
10 lut 22:17
Kejt: | | π | |
ok..a skąd się wzięło π− |
| to jak mam kąt "ujemny" tak? |
| | 4 | |
10 lut 22:19
Godzio:
Ja zawsze z tego schematu liczę (to widać na rysunku)
sinx = a
x = xo + 2kπ lub x = π − xo + 2kπ gdzie sinxo = a
10 lut 22:26
Kejt: yeah! wyszło

już szukam czegoś jeszcze..
10 lut 22:36
Kejt: 2sin2x+sinx−1=0
z tym nawet nie mam zbytnio pomysłu na przekształcenie..
10 lut 22:43
ZKS:
Podstawienie sinx = t ∊ <−1 ; 1>.
10 lut 22:43
Kejt: ok
czyli wychodzi:
| | 1 | | 5 | |
x= |
| π + 2kπ v x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
sinx=−1
| | 3 | | 1 | |
x= |
| π+2kπ v x=− |
| π+2kπ |
| | 2 | | 2 | |
tak?
10 lut 22:59
Godzio:
Te sinx/cosx = −1/0/1 mają jedno rozwiązanie, nie ma sensu rozbijać na 2
sinx = −1
10 lut 23:01
Kejt:
(sinx+cosx)
2=1
sin
2x+cos
2x+2cosxsinx=1
1+2cosxsinx=1
2cosxsinx=0
cosx=0 v sinx=0
co tu jest nie tak?
10 lut 23:18
ZKS:
| | π | |
sinx + cosx = √2sin(x + |
| ) |
| | 4 | |
| | π | | 1 | | π | | √2 | |
sin2(x + |
| ) = |
| ⇒ sin(x + |
| ) = ± |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
10 lut 23:21
ZKS:
Albo Twoim bo widzę że dużo łatwiej.

2cosxsinx = 0
sin2x = 0.
10 lut 23:22
Kejt: ta pierwsza linijka to kosmos..
10 lut 23:22
k'k: rozwiąż równanie
sin2x(sin2x+2cos2x)=cos2x(2−cos2x)
to dla Ciebie.
10 lut 23:24
ZKS:
Na moje nie patrz lubię wydłużyć drogę.

Chyba że chcesz wiedzieć skąd co się wzięło?
10 lut 23:25
Kejt: dobra..już wiem..bez komentarza..zastanawiałam się czemu w odpowiedziach jest mnożenie.. −.−"
10 lut 23:26
Kejt: z chęcią zobaczę
10 lut 23:27
ZKS:
| | √2 | | √2 | |
sinx + cosx = √2( |
| sinx + |
| cosx) = |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
= √2(sinxcos |
| + sin |
| cosx) = √2sin(x + |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | √2 | | π | | π | |
Korzystałem z sinxcosy + sinycosx = sin(x + y) i |
| = sin |
| = cos |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
10 lut 23:32
Kejt:
k'k wyjdzie:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 5 | |
x= |
| π+2kπ v x= |
| π+2kπ v x=− |
| π+2kπ v x= |
| π+2kπ? |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
10 lut 23:34
ZKS:
Kejt spróbuj zrobić zadnie podane przez k'k.
sin2x(sin2x + 2cos2x) = cos2x(2 − cos2x)
10 lut 23:35
ZKS:
A już zrobiłaś heh.
10 lut 23:35
Kejt: ZKS..cieszę się, że dało się to rozwiązać łatwiejszym sposobem..bo to nadal jest dla mnie mało
zrozumiałe..
10 lut 23:38
ZKS:
A pokaż jak zrobiłaś.

Wtedy jak coś będę może mógł Ci inny sposób pokazać.
10 lut 23:38
ZKS:
Później dam Ci zadnie które będzie polegało na wykorzystanie tamtego.
10 lut 23:40
Kejt:
sin
2x(sin
2x+2cos
2x)=cos
2x(2−cos
2x)
sin
2x(1+cos
2x)=cos
2x(2−cos
2x)
(1−cos
2x)(1+cos
2)=cos
2x(2−cos
2x)
1−cos
4x=2cos
2x−cos
4x
2cos
2x=1
10 lut 23:40
Godzio:
Kejt końcówka prościej
2cos2x = 1
2cos2x − 1 = 0
cos2x = 0
10 lut 23:46
ZKS:
Mogłaś zrobić jeszcze tak. Tylko nie wiem czy łatwiej to już zależy od Ciebie.

sin
2x(1 + cos
2x) = cos
2x(1 + 1 − cos
2x)
1 − cos2x = sin2x
sin
2 + sin
2xcos
2x = cos
2x(1 + sin
2x)
sin
2 + sin
2xcos
2x = cos
2x + sin
2xcos
2x
cos
2x − sin
2x = 0
cos2x − sin2x = cos2x
cos2x = 0
10 lut 23:46
ZKS:
Godzio mam nadzieje że się nie gniewasz.
10 lut 23:47
Kejt: racja..zapomniałam o tym wzorku..
10 lut 23:47
Godzio:
Nie, nie, szczerze to powinienem prosić o wybaczenie, trochę się zagadałem ze znajomymi i tak
troszkę tu nie wchodziłem
10 lut 23:49
ZKS:
Jak sporo zadań przerobisz to nigdy nie zapomnisz o żadnym wzorze zobaczysz.
10 lut 23:49
Kejt: zabrzmiało groźnie
10 lut 23:50
ZKS:
Mam nadzieję że brat przyjedzie w weekend z laptopem to sobie pogramy chyba że będziesz zajęty.
10 lut 23:51
Godzio:
W weekend jeszcze luzik
10 lut 23:51
k'k: podać Ci kilka równań z Kiełbasy?
10 lut 23:52
ZKS:
A kiedy zaczynasz II semestr?
10 lut 23:53
Godzio: W poniedziałek
10 lut 23:54
Kejt: dziękuję, mam Kiełbasę.. chyba, że masz jakiś "świeższy" rocznik niż 09/10..chociaż w sumie nie
wiem czy tam się coś zmienia aż tak bardzo..
10 lut 23:54
ZKS:
sin(πlog(x)) + cos(πlog(x)) = 1
Takie zadanko.
10 lut 23:55
ZKS:
Szkoda bo ja mam jeszcze następny tydzień też wolny.
10 lut 23:56
Godzio:
Hehe,
Kejt nie przestrasz się, to tylko strasznie wygląda
10 lut 23:57
10 lut 23:59
ZKS:
Kejt na pewno się nie przestraszyła tylko pewnie już zabrała się za to zadnie.
10 lut 23:59
Kejt: oczywiście

log(x) to jest zwykły logx tak?
11 lut 00:03
ZKS:
Tak.
11 lut 00:06
Godzio:
Studentka detA2 = −6, a później pisałaś dla 6 ... więc cała reszta się sypie, sposób
rozwiązania jest poprawny.
11 lut 00:06
inka: hej

mam może głupie i banalne pytanie, ale jeśli Δ jest ujemna to zbiór rozwiązan jest
pusty?
11 lut 00:08
Studentka: czyli mam głupoty w zeszycie, bo miałam zapisane że detA to moduł z wyznacznika :<
11 lut 00:09
ZKS:
inka to zależy czy masz równanie , nierówność.
11 lut 00:11
Studentka: inka zależy czy miałaś już liczby urojone
11 lut 00:11
inka: nierówność
11 lut 00:11
Godzio:
Modułu nie powinno być
11 lut 00:12
Godzio:
x
2 + x + 1 > 0
Δ < 0
x ∊ R
x
2 + x + 1 < 0
Δ < 0
x ∊ ∅
zależy
11 lut 00:12
Kejt: dobra..zrobiłam..ale wyszło mi coś dziwnego..
D∊(0;+∞)
sin(πlog(x)) + cos(πlog(x)) = 1 /2
sin2(πlog(x))+cos2(πlog(x))+2sin(πlog(x))cos(πlog(x))=1
1+2sin(πlog(x))cos(πlog(x))=1
2sin(πlog(x))cos(πlog(x))=0
sin(2πlog(x))=0
2πlogx=π+kπ
2logx=1+k
logx2=1+k
i co ja mam z tym zrobić? pewnie gdzieś się walnęłam..
11 lut 00:13
ZKS:
To zależy też jaką masz nierówność zobacz tutaj
93.
11 lut 00:13
inka: czyli jak mam takią nieróność −x2 −1<0 to zbiór jest pusty?
11 lut 00:15
Godzio:
x2 + 1 > 0
x ∊ R
11 lut 00:17
inka: wielkie dzięki
11 lut 00:18
Godzio:
Kejt nie gubisz rozwiązania podnosząc do kwadratu ? Nie rób lepiej takich operacji,
x = 2 /
2
x
2 = 4
x
2 − 4 = 0
(x − 2)(x + 2) = 0
x = 2 lub x = −2
Z jednego zrobiły Ci się dwa, więc lepiej nie ryzykować
11 lut 00:18
Kejt: ups..
11 lut 00:19
Godzio:
Post ZKS z 10 lut 23:32
11 lut 00:20
Kejt: tak się właśnie zastanawiałam czy tego nie trzeba użyć..ale wyglądało to dosyć przerażająco
więc zostawiłam..
11 lut 00:21
ZKS:
| | √2 | |
Pomnóż obydwie strony równania przez |
| .  Bo tak jak pisze Godzio gubi się |
| | 2 | |
rozwiązanie.
11 lut 00:24
ZKS:
| | π | | π | | √2 | |
sinxcos |
| + sin |
| cosx = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
I teraz wzorek.
11 lut 00:25
11 lut 00:26
Kejt: wyszło mi:
| | 1 | | 3 | |
logx= |
| +2k v logx= |
| +2k |
| | 4 | | 4 | |
chyba nadal jest coś nie tak..?
11 lut 00:30
Godzio:
| | π | |
Coś na pewno, nie uwzględniłaś tego |
| z sinusa |
| | 4 | |
11 lut 00:31
Kejt: | | 1 | |
ale ja miałam tam |
| π..w tym pierwszym..tylko π się skróciło.. |
| | 4 | |
nie wiem o co chodzi..
11 lut 00:33
ZKS:
Teraz dokończ.
| | π | | √2 | |
sin(πlog(x) + |
| ) = |
| |
| | 4 | | 2 | |
11 lut 00:34
Kejt: aa..tutaj...już wiem..
11 lut 00:35
Godzio:
Kejt Ty za rok matura ? Jeśli tak to wiedz, że takie błędy odpuszczam Ci tylko w tym roku
11 lut 00:36
ZKS:
Kejt i zrób takie w zamian tamtego poprzedniego.
√3sinx + cosx = 2
11 lut 00:37
Kejt: tak..za rok..znaczy..przeżyję?
11 lut 00:37
Kejt: wyszło:
mam coś z tym dalej robić..?
11 lut 00:38
Kejt: wyszło:
mam coś z tym dalej robić..?
11 lut 00:38
Godzio:
x obliczyć
11 lut 00:39
inka: ok, teraz mam coś bardzo trudnego

pkt. A(−4,2) oraz B(2,6) są symetryczne względem prostej k. wyznacz równanie prostej k.
proszę się nie śmiać

jestem w klasie maturalnej o profilu humanistycznym
11 lut 00:39
Kejt: dobra..to było głupie pytanie..przyjmijmy, ze go nie było..dobrze?
11 lut 00:40
Godzio:
k to prosta prostopadła do prostej przechodzącej przez A i B. Wykorzystaj jeszcze to, że k
przechodzi przez środek odcinka AB
11 lut 00:41
Kejt: wychodzi:
x=100k v x=√10*100k
11 lut 00:41
inka: tu licze długość odcinka AB i coś tam sobie sama wymyślam C i coś z tymi wektorami?
11 lut 00:43
ZKS:
Kejt i jak z tym zadaniem co podałem przed chwilą?
11 lut 00:46
Kejt: nie przyjmuję przeprosin

nie no..nie wiem co z tym paskudnym pierwiastkiem zrobić..
11 lut 00:47
ZKS:
To znaczy że nie jesteś zła skoro nie przyjmujesz przeprosin.

No chwilę się zastanów co z
nim można zrobić.
11 lut 00:51
Kejt: no nie jestem, to prawda..hmm..udać, że go nie było?
11 lut 00:53
pigor: ...

no to dla
inki : np. tak :
wektor AB=[6,4] i S=(−1,4) − środek AB ⇒ 4x−6y+C=0 i 4(−1)−6*4+C=0 ⇒ C=28 , więc
4x−6y+28=0 ⇔
2x−3y+14=0 − szukane
równanie prostej
k . ...
11 lut 00:53
Kejt: mogę podzielić..ale to nic nie da...mogę pomnożyć..ale to też nic nie da..a za potęgowanie
dostanę po łapkach.
11 lut 00:56
ZKS:
Można podzielić tylko przez jaką liczbę aby można było zamienić
√3 na funkcję
trygonometryczną.
11 lut 00:57
Kejt: o! nad tym też myślałam..tylko nie widziałam w tym sensu..
11 lut 00:58
Kejt: aa..przez 2?
11 lut 00:58
inka: pigor dzięki
11 lut 01:02
ZKS:
Przez 2 dobrze.

Teraz zapisz tutaj.
11 lut 01:02
11 lut 01:04
Kejt: hmm..chyba lepiej zrobić z tego pi..
11 lut 01:04
ZKS:
| | cosx | |
A jak możesz inaczej zapisać |
| = cosx * ? I też zamień to na funkcje trygonometryczną. |
| | 2 | |
11 lut 01:05
11 lut 01:06
Kejt: to wyjdzie wzór dla sin(α+β)?
11 lut 01:08
Kejt: cofam to..tego nie było..
11 lut 01:08
Kejt:
tak? czy na odwrót?
i czy w ogóle o to chodziło..
11 lut 01:10
ZKS:
Masz wzory sinxcosy + sinycosx = sin(x + y) lub jeżeli zamieniasz przy sinusie na sinusa i przy
cosinusie na cosinus to korzystasz z cosxcosy + sinxsiny = cos(x − y).
11 lut 01:10
Kejt: tak! więc jednak
11 lut 01:11
ZKS:
Cosinus jest funkcją parzystą więc to bez różnicy jak zapiszesz.
| | π | | π | |
cos( |
| − x) = cos(x − |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
11 lut 01:12
11 lut 01:14
ZKS:
| | π | |
x = |
| + k * 2π Według mnie tak powinnaś napisać.  |
| | 3 | |
11 lut 01:20
Kejt: no tak, tak..
dobra..mogę coś na dobranoc jeszcze? zrobię i lecę spać..
11 lut 01:20
ZKS:
Za chwilkę Ci coś napiszę bo też zaraz się będę zbierał.
11 lut 01:27
Godzio: A wy dalej działacie
11 lut 01:32
ZKS:
3sin2x = 3cos2x + 2
11 lut 01:32
ZKS:
Godzio widziałeś tego battlefield powrót do karkand?
11 lut 01:35
Godzio:
Nie, ale to chyba nic nowego czy ... ?
11 lut 01:36
ZKS:
Mapy , bronie , jakiś nowy tryb dodany chyba ale właśnie nie wiem czy warto to kupić.
11 lut 01:41
Godzio:
Ja na pewno nie kupie, nie opłaca się chyba
11 lut 01:44
11 lut 01:44
ZKS:
Zapisz jak zrobiłaś bo coś Ci źle musiało wyjść.
11 lut 01:47
ZKS:
Ja się zastanowię jeszcze nad tym ale chyba też na razie tego nie kupię.
11 lut 01:48
Kejt: damn

3
sin2x=3
cos
2x}+2
3
sin2x−3
1−sin2=2 sin
2x=t t∊<−1;1>
3
2t−−2*3
t=3 3
t=a, a>0
a(a−2)=3
a
2−2a=3
Δ=16
√Δ=4
a
1=−1 <− nie spełnia założenia
a
2=3
3
t=3
t=1
sin
2x=1
sinx=1 v sinx=−1
ten błąd zapewne wynika z tego, że prawie w ogóle nie rozwiązywałam równań funkcji
wykładniczych..
11 lut 01:53
Godzio:
Jest ok
sinx = ±1
| | π | |
x = ± |
| + 2kπ −− równoważna odp |
| | 2 | |
11 lut 01:54
Kejt: dzięki Ci Godziu

ale teraz moje ego nie zmieści się w pokoju
11 lut 01:55
ZKS:
Tak rzeczywiście jest w porządku w odpowiedzi chyba się pomylili.
11 lut 01:58
Kejt: w odpowiedzi się pomylili, a ja mam dobrze?

no ładnie..dobra..lepiej pójdę spać zanim
całkiem mi odbije..dobranoc Panom, do dzisiaj
11 lut 02:00
ZKS:
Dobranoc.
11 lut 02:03
Godzio:
Dobranoc
11 lut 02:34