Równania prostej
Figaro: Cześc
Czy moglibyście mi pomóc ? Jeżeli tak to potrzebuje rozwiązania owego zadania.

Dane są punkty A(−2,4), B(4,−6).
Napisz równanie prostej AB.
Napisz równanie prostej prostopadłej do AB przechodzącej przez P(−2, −2)
Napisz równanie prostej równoległej do AB przechodzącej przez P(−2, −2)
7 lut 16:33
Artur z miasta Neptuna:
y=ax+b
do wzoru podstawiasz punkt A i zapisujesz równanie, następnie punkt B i zapisujesz równanie
otrzymujesz układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi (a i b) −−− wyliczasz
prosta prostopadła do prostej o równaniu y=ax+b to prosta o równaniu y =cx+d, gdzie a*c = −1
prosta równoległa do prostej o równaniu y=ax+b to prosta o równaniu y=ax+d, ('a' takie samo)
7 lut 16:37
Figaro: Może trochę jaśniej, nie bardzo zrozumiałem...:(
7 lut 16:43
7 lut 16:53