b.: Szukamy P postaci
P=A+t*AC = (1,4)+t(2,1) = (1+2t, 4+t) dla t∈[0,1]
Teraz trzeba jakoś policzyć pole trójkątów APC i PBC,
np. obliczając odległości punktu P od podstaw AB i BC
1249
prosta zawierająca AB ma równanie
1223
(7-1)(y-4) = (2-4)(x-1)
czyli 6y - 24 = -2x + 2,
2x+6y-26 = 0
odległość P od AB, czyli od tej prostej to
1249
d
AB = |2(1+2t)+6(4+t)-26| /
√22+62 =
= |2+4t+24+6t-26| /
√40 =
= |10t | /
√40 = 10t /
√40,
bo rozważamy tylko t∈[0,1]
Pole trójkąta ABP to
1/2*|AB|*d
AB = 1/2*
√62+(-2)2 * 10t/
√40 = 1/2*10t = 5t.
Podobnie można policzyć pole trójkąta PBC i dalej dość łatwo - trzeba znaleźć
minimum sumy odwrotności tych pól, gdy t∈[0,1].
Być może, że da sie liczyć łatwiej...