Nowe funkcje na forum
Jakub: Nowe funkcje na forum
Wiosna za oknem więc na
forum zrobiło się
kolorowo. Można dodawać kolory
wpisując np.
[ c [ To jest na czerwono ] ] <− bez spacji
Otrzymamy wtedy:
To jest na czerwono
Zamiast "c" można wpisać "C" wtedy otrzymamy
To jest na czerwono. Kolor ten sam ale
pogrubione. Więcej kolorów w pomocy czyli pod linkiem "Kliknij po więcej przykładów" po
lewej na dole.
Oprócz kolorów można
podkreślać lub
pogrubiać.
Ze wzorami to różnie. Działa.
a2, a1, √3, 4√345, 12
Trzeba próbować.
Nową rzeczą jest także tworzenie linków do wpisów na forum np. wpis
12541. Stary
sposób też działa.
No i na koniec przypominam jak coś nie działa to pisać tutaj lub na adres
jakub{jajko}matematyka.pisz.pl
31 mar 01:52
Jakub: Dobranoc.
Kolorowych snów życzę
31 mar 01:58
Basia: Świetnie Jakubie ! Jutro przetestuję, bo teraz już muszę kończyć.
Dobranoc
31 mar 02:03
Eta:
Dobranoc Wszystkim
31 mar 02:09
Basia: A jednak ciekawość zwyciężyła !
test podkreślenia
test pogrubienia
Δ=b2−4ac
Nie można robić zagnieżdżeń ?
np. caaaaaaaaaa czyli czerwony podkreślony ?
Nie można. Ale i tak jest ślicznie i kolorowo.
Nieprawdaż ?
No powiedzcie jak Wam się podoba ?
Dobranoc
31 mar 02:13
Basia: Jakubie jest super !
31 mar 02:14
kki:
Świetnie a nawet Prześwietnie
a zatem Kolorowych Snów
31 mar 02:22
Jakub: Z tymi zagnieżdżeniami to jest problem. Można je robić, ale trzeba tak
[ c [ spacja [p[podkreślony czerwony ] ] ] ]
i wyjdzie podkreślony czerwony
Nie sądzę jednak aby wiele osób aż tak się trudziło
31 mar 02:24
Eta:
Ja też
Dziękuję Jakubie
D o b r a n o c
31 mar 02:35
gim:
Bosko xD
31 mar 02:50
31 mar 02:58
Filip: bardzo fajna sprawa
31 mar 05:48
Kasiek: <zajarana>
31 mar 07:39
tim: 
!

Dziękujemy

, test kolorów:
pogrubienie
pogrubienie i podkreślenie
czerwony
niebieski
brązowy <−−− To mi bardziej pomarańczowy przypomina...
zielony
fioletowy <−−− A to różowy

Ale i tak cudowne

Gratuluję
31 mar 09:57
xpt: Może od razu na przykładzie podam:
Przykład niedziałającego koloru
Taka sprawa do korzystających z kolorków − jeśli piszemy tekt w innym kolorze,[c[ to
musimy się zmieścić]] w 1 linijce (jeśli tekst zawiera znak nowej linii to kolory nie
działają).
Przykład działającego koloru
Taka sprawa do korzystających z kolorków − jeśli piszemy tekt w innym kolorze,
to
musimy się zmieścić w 1 linijce (jeśli tekst zawiera znak nowej linii to kolory nie
działają).
Żeby dziłało trzeba podzielić tekst na 2 części − ten co jest w 1 linijce i ten co
jest w 2giej
Taka sprawa do korzystających z kolorków − jeśli piszemy tekt w innym kolorze,
to
musimy się zmieścić w 1 linijce (jeśli tekst zawiera znak nowej linii to kolory nie
działają).
Jak znajdę jeszcze coś ciekawego na temat nowych funkcji to się zgłoszę

Tak BTW. Jakubie − a nie dałoby się zrobić czegoś w stylu
<p style="position: absolute; top: 10px; left: 10px;">
Takie coś przydałoby się do rysowania za pomocą ASCII na przykład blinia prostą by się
zrobiło przez
<p style="position: absolute; top:
10px;">
| <br> | <br>
</p>
<p style="position: absolute; top:
12px;">
| <br> | <br>
</p>
31 mar 10:11
xpt: W sumie ten mój pomysł z tym <p></p> to głupi jest bo i tak zbyt żmudne to jest − łatwiej
już w paincie narysować
31 mar 10:12
tim: Mam pytanie? Kiedy powstało forum?

Ciekawi mnie co dostaniemy na urodzinki xD
31 mar 11:39
Jakub: Witam!
Dzięki za uwagi
xpt. Prawdę powiedziawszy nie pomyślałem, że ktoś może chcieć
kolorować kilka linijek tekstu. Te kolory są do wyróżnienia słowa lub kilku słów. Jednak
jak ktoś będzie chciał pokolorować kilka wierszy to teraz jest twój sposób.

Jeśli chodzi o rozwój forum to są dwie ważne funkcje do wprowadzenia wyszukiwarka i
rysowanie.
Ta wyszukiwarka googla to pokazuje wyniki jak jej się chce, jak zaindeksuje stronę. W
ogóle nie mam na to wpływu. Chciałbym napisać coś lepszego dla tej strony.
No i rysowanie. Teraz w zasadzie nad tym pracuję. I mam nadzieję, że niedługo się pojawi.
Jeśli chodzi o wiek forum to ma on ponad roczek. Niestety jest typową znajdą

Forum
powstało przy okazji strony i tak rosło i rosło, że nagle okazało się całkiem fajnym
projektem. Na początku nic na to nie wskazywało ani nie miałem takich planów.
Tim
Z tymi kolorami to jest problem. Oglądałem już moją stronkę na różnych kompach i co
monitor to różne odcienie. Ja na swoim widzę
brązowy i
fioletowy kolor.
Chociaż wierzę, że u ciebie może być inaczej. Nic na to nie poradzę. Kolory są
wyświetlane różnie na różnych monitorach. I to są znaczne różnice.
Tak przy okazji. Napisałem to o czym kiedyś wspominałeś
2280. Jest w dziale geometria
> trójkąt prostokątny.
31 mar 15:28
31 mar 15:31
tim: brązowe dziękuję
31 mar 15:31
tim: I jeszcze.. odnośniki do zadań na forum średnio działają
12543
31 mar 20:03