:(((
bla bla: prmieniem r=3 zakreślono okrąg styczny do 4x −3y =0 i do osi Ox. Napisz równanie tego
okręgu.
30 mar 23:30
Basia: Podpowiadam
30 mar 23:34
Basia: Jeżeli okrąg o promieniu 3 jest styczny do osi OX to rzędna punktu S (środka okregu) musi
być równa 3 lub −3.
1. y
s= b = 3
równanie okręgu ma postać
(x−a)
2 + (y−3)
2 = 3
2
a układ równań
4x − 3y = 0
(x−a)
2 + (y−3)
2 = 3
2
musi mieć jedno i tylko jedno rozwiązanie (bo prosta i okrąg są styczne)
3y = 4x
| | 4x | |
(x−a)2 + ( |
| − 3)2 = 9 |
| | 3 | |
| | 16 | | 4 | |
x2 − 2ax + a2 + |
| x2 − 2* |
| *3x + 9 = 9 |
| | 9 | | 3 | |
| | 16 | | 4 | |
x2 − 2ax + a2 + |
| x2 − 2* |
| *3x = 0 |
| | 9 | | 3 | |
| | 16 | |
x2 + |
| x2 − 2ax − 8x + a2 = 0 /*9 |
| | 9 | |
9x
2 + 16x
2 − 18ax − 72x + 9a
2 = 0
25x
2 − (18a+72)x + 9a
2 = 0
Δ = [−(18a+72)]
2 − 4*25*9a
2
Δ = [18(a+4)]
2 − 4*25*9a
2
Δ = 18
2(a+4)
2 − 18*2*25a
2 = 18*2[9(a+4)
2 − 25a
2]
Δ = 36[ 9(a
2 + 16a + 16) − 25a
2 ] = 36[ 9a
2 +144a + 144 − 25a
2]
Δ = 36(−16a
2 + 144a + 144)
Δ=36*8(−2a
2 + 18a + 18) = 16*16(−a
2 + 9a + 9)
Δ=0 ⇔ −a
2 + 9a + 9 = 0
Δ
1 = 9
2 − 4*(−1)*9
Δ
1 = 81 + 36 = 117
√Δ1 =
√117
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sprawdzam to jeszcze bo koszmary mi wychodzą
31 mar 00:04
Basia: tu jest błąd
Δ = 36[ 9(a
2 + 16a + 16) − 25a
2 ] = 36[ 9a
2 +144a + 144 − 25a
2]
ma być
Δ = 36[ 9(a
2 + 8a + 16) − 25a
2 ] = 36[ 9a
2 +72a + 144 − 25a
2]
Δ = 36(−16a
2 + 72a + 144) = 16*8(−2a
2 + 9a + 18)
Δ=0 ⇔ −2a
2 + 9a + 18 = 0
Δ
1 = 9
2 − 4*(−2)*18 = 81 + 144 = 225
√Δ1 =
√225 = 15
| | −9 − 15 | | −24 | |
a1 = |
| = |
| = 6 |
| | 2*(−2) | | −4 | |
| | −9 + 15 | | 6 | | 3 | |
a1 = |
| = |
| = − |
| |
| | 2*(−2) | | −4 | | 2 | |
czyli równanie może mieć postać
(x − 6)
2 + (y−3)
2 = 9
lub
(x+
32)
2 + (y−3)
2 = 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dla y
s = b = −3
trzeba to rozwiązać identycznie
| | 3 | |
powinno wyjsć a1 = −6 i a2 = |
| |
| | 2 | |
31 mar 00:17
bla bla: Dziekuje baaardzo....tylko mam jedno pytanie ... dlaczego ys= b = 3
31 mar 00:30
bla bla: Dziekuje baaardzo....tylko mam jedno pytanie ... dlaczego ys= b = 3
31 mar 00:32
bla bla: aaaa

już wiem
31 mar 00:40
Basia: okrąg ma być styczny do osi OX
promień ma być równy 3
promień do punktu styczności S1 jest prostopadły do OX; |SS1| = 3 (bo to promień)
rzut S na OY − S2
odcinki OS2 i S1S są równoległe i równe
|OS2| = 3
czyli rzędna S musi być równa 3 lub −3
a w równaniu okręgu b to rzędna jego środka, a to odcięta środka
31 mar 00:40
bla bla: nie za bardzo rozumiem tego co napisałaś z tymi odcinkami...
ale jestem bardzo wdzięczna za pomoc w zadaniu
31 mar 01:03
Basia: Narysuj sobie po prostu dowolne okręgi o promieniu 3 styczne do OX.
Jeden nad osią. Drugi pod osią.
Zobaczysz wtedy na pewno, że rzędna środka to 3 (dla tego nad osią)
lub −3 (dla tego pod osią)
31 mar 01:08
bla bla: własnie sobie narysowałam i tak zroumiałam.... dziekuje za cierpliwość. Kochana jesteś
31 mar 01:14
Basia: Cieszę się, że zrozumiałaś.Powodzenia !
31 mar 01:28
tyu: czy ktoś może wyjaśnić mi dlaczego tutaj w obliczeniach zamieszczonych przez Basię Δ = 0
czyli −2a
2+9a+18=0

(np post z 31 marca, godz. 00:17 − tj, tam gdzie poprawia błędne obliczenia)
29 mar 14:09