wielomiany
prosze o pomoc: doprowadz do najprostszej postaci: W(x)= 3 x2+5x−2
W(x)= 3x3 − 7 x 2−27x+63
W(x)= 5 x4+20x3+x2+4x
W(x)= 81 x3−16 x
20 sty 19:01
Kejti:
1) policz najpierw deltę i miejsca zerowe
2) W(x) = 3x3 −7x2 − 27x + 63 = x2(3x−7)−9(3x−7)=(x2−9)(3x−7)=(x+3)(x−3)(3x−7)
3) W(x) = 5x4 + 20x3 + x2 + 4x = x(5x3+20x2+x+4) = x(5x2(x+4) + 1(x+4) =
= x(5x2+1)(x+4)
4) W(x) = 81x3 − 16x = x(81x2−16)=x(9x−4)(9x+4)
20 sty 19:10
pomagacz:
a) W(x) = 3x2 + 5x − 2
Δ = ...
x1/2 = ...
b) W(x) = 3x3 − 7x2 − 27x + 63 = x2(3x − 7) − ...(3x − 7) = ...
c) W(x) = 5x4 + 20x3 + x2 + 4x = analogicznie jak w b)
d) W(x) = 81x3 − 16x = x(...)
20 sty 19:13
prosze o pomoc: ale jak to ci wyszło tak? z jakich wzorów prosze o pomoc
20 sty 19:15
Kejti: a2−b2=(a+b)(a−b) a reszta to po prostu pogrupowane wyrazy..nie robiłeś/aś tego nigdy?
20 sty 19:16
prosze o pomoc: czyli w tym w= 3x
3−7x2+27x+63 a= 3 b=3 i c=3

? bo zapomniałam
20 sty 19:18
prosze o pomoc: prosiłabym o dokładne rozpisanie chociaz jednefgo ze wzorami
20 sty 19:19
Kejt: jakie a, b, c?

pokażę Ci jak to się robi na innym przykładzie..
powiedzmy W(x) = x
3 − x
2 + x − 1
wyłączam wspólny czynnik przed nawias z dwóch pierwszych wyrazów i dwóch następnych:
x
2(x−1) + 1(x−1)
i teraz wyłączam to co jest w nawiasie przed nawias:
x2(x−1) + 1(x−1)
(
x2 + 1)
(x−1)
jasne?
20 sty 19:24
pomagacz:
wzory na deltę:
54
wzory skróconego mnożenia:
55
wielomiany:
i8
20 sty 19:24
prosze o pomoc: ok jasne i co dalej
20 sty 19:25
prosze o pomoc: teraz w tym moim przykladzie jak wyszło (x+3)(x−3)(3x−7) to jakie bedzie x1, x2, x3
20 sty 19:26
Kejt: hmm..masz jeszcze miejsca zerowe obliczyć, tak?
to każdy nawias przyrównujesz do zera..i liczysz 'x'
20 sty 19:28
prosze o pomoc: czyli tu bedzie x=−3, x=3 i x= 7/3? tak?
20 sty 19:29
pomagacz:
(x+3)(x−3)(3x−7)
x + 3 = 0 x − 3 = 0 3x − 7 = 0
x1 = −3 x2 = ... x3 = ...
20 sty 19:29
Kejt: tak
20 sty 19:30
prosze o pomoc: tak i delt wyszła 37 tak? a pierwiastek z delty 6.08?
20 sty 19:31
Kejt: w pierwszym przykładzie? nie..a nigdzie indziej nie musisz liczyć delty..
20 sty 19:33
prosze o pomoc: mi chodzi o ten przyklad co ty rozwiazałas? czyli tutaj jak oblicze x1, x2, x3 to delty juz
nie
20 sty 19:34
Kejt: deltę liczysz tylko wtedy gdy masz trójmian kwadratowy..tzn. równanie w postaci
ax2+bx+c..czyli np. Twój pierwszy przykład..
20 sty 19:35
prosze o pomoc: ok to teraz 3 przyklad zrobmy
20 sty 19:36
prosze o pomoc: rozpisz go do czynników prosze bo tego nie kapuje
20 sty 19:37
Kejt: jest rozpisany..tylko po prostu wcześniej wyłączyłam 'x' przed nawias..a dalej jest tak jak
napisałam.
20 sty 19:39
prosze o pomoc: to jakie tu bedą a, b i c?
20 sty 19:40
prosze o pomoc: rozpisz mi tutaj ten przyklad pleas

!
20 sty 19:42
Kejt: przecież go rozpisałam..
20 sty 19:42
prosze o pomoc: wiem ale chodzi mi o wyznaczenie x1, x 2 , x 3
20 sty 19:44
Kejt: no to przyrównaj każdy nawias do zera..jak wcześniej..
20 sty 19:44
prosze o pomoc: z tego x(5x2 +1(x+4)?
20 sty 19:47
prosze o pomoc: ale tutaj mam x przed nawiasem to jak przyrównam do zera?
20 sty 19:47
Kejt: po prostu sam 'x' przyrównujesz do zera..czyli x=0 a reszta normalnie..
20 sty 19:48
prosze o pomoc: x2= 1/5 to jak obliczyc x

? pierwiatsek z 1/5?
20 sty 19:50
Kejt: jak Ci to wyszło? przecież to na minusie wychodzi

a teraz powiedz mi czy jest liczba, która
po podniesieniu do kwadratu da liczbę ujemną?
20 sty 19:52
prosze o pomoc: nie
20 sty 19:52
prosze o pomoc: czyli jak ma wyjsc?
20 sty 19:52
Kejt: no właśnie..więc w tym przypadku x∉ℛ
20 sty 19:53
prosze o pomoc: jak

x
2= −1/5 czyli x nie należy do zbioru licz rzeczywistych?
20 sty 19:54
Kejt: tak jest.
20 sty 19:54
prosze o pomoc: czyli x nei da sie tu obliczyc tak? ja myslałam ze wtedy wychodzi tak? x= pierwiatsek z 1/5
20 sty 19:55
prosze o pomoc: ok

a tera zostatni przyklad to wyszło x1=0, x2= −1/5 i x3=−4?
20 sty 19:55
20 sty 19:56
prosze o pomoc: no własnie
20 sty 19:56
prosze o pomoc: to teraz ostatni pzyklad
20 sty 19:57
prosze o pomoc: dobrze mi wyszło xz=0 x2=−1/5 i x3=−4?
20 sty 19:57
Kejt: znaczy nie ostatni tylko trzeci..? jeśli tak to x2 nie ma..są tylko dwa miejsca zerowe..
20 sty 19:57
prosze o pomoc: sory nie tak
20 sty 19:57
prosze o pomoc: czyli w tym trzecim jest x1 nie należy do zbiory licxb R i x2= −4?
20 sty 19:58
prosze o pomoc: tak?
20 sty 20:00
prosze o pomoc: x1=0, x2 nie ma i x3= −4 tak?
20 sty 20:02
Kejt: tak...
20 sty 20:03
prosze o pomoc: a ostatni przyklad to jest x1= 0, x2= 4/9 i x3= −4/9?
20 sty 20:04
Kejt: tak jest
20 sty 20:05
prosze o pomoc: ok dzieki wielkie juz wiem
20 sty 20:05
prosze o pomoc: a jezli chodzi o te rozklady wyrazęn na poczatku to robimy to z wzorów skrocnego mnozenia?
20 sty 20:06
prosze o pomoc: czyli ten ostatni np przyklad zjakiego wzrou byl robiony?
20 sty 20:06
Kejt: nie cały..tylko fragment..to co było w nawiasie rozłożyłam na dwa nawiasy..
20 sty 20:09