Oblicz przybliżoną wartość wyrażenia
Zenoon z Doliny: Oblicz przybliżoną wartość wyrażenia:
0,98 * ln0,98
Bardzo proszę o rozwiązanie, niestety nie mogę sobie poradzić z tym . Każda podpowiedź się
liczy
3 sty 19:47
Rivek: f(x0+Δ)≈f(x0)+df(x0)(Δx)
Δx=x−x0
x0=1
Δ=−0.02
f(x)=lnx
ds(x0) − pochodna w punkcie x0
3 sty 19:51
Weronika: móglby mi ktoś pomoc to rozwiązac? Za pomoca różniczku funkcji dwoch zmiennych oblicz
przybliżoną wartośc wyrażenia:
3√(4.02)3 + (0.01)2
11 wrz 10:22
Bogdan:
Weroniko, wejdź tu
153482 i tu
153611, znajdziesz podobne przykłady.
11 wrz 10:35
AS: Wzór na różniczkę dwóch zmiennych
| | δf | | δf | |
df(x,y) = |
| (xo,yo)*Δx + |
| (xo,yo)*Δy |
| | δx | | δy | |
W naszym przypadku
f(x,y) =
3√x3 + y3 , xo = 4 , yo = 0 , Δx = 0.02 , Δy = 0.01
Pochodne cząstkowe
| δf | | 1 | | x2 | |
| = |
| (x3 + y3)−2/3*3*x2 = |
| |
| δx | | 3 | | 3√(x3 + y3)2 | |
Podstawiając dane liczbowe
| | 16 | | 0 | |
df(x,y) = |
| *0.02 + |
| *0.01 = 0.02 |
| | 3√642 | | 3√642 | |
11 wrz 12:06
Metis: Poprawka:
f(x,y) = 3√x3+y2
24 kwi 00:56
Anna: √9,12
10 cze 14:05
daras: @Anna też podobnie
10 cze 14:49