wartosc przyblizona wyrazenia
qwerty: wartosc przyblizona wyrazenia
| 2,01*1,03 | |
| =... |
| (2,01)2−(1,03)2 | |
wiem, ze rozchodzi sie tu o funkcje 2wóch zmiennych:
Pomoglby mi ktos jedynie rozpisac pochodne czastkowe pierwszego rzedu po x oraz po y ?
Nie moge sobie z tym poradzic jedynie
5 wrz 11:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | y(x2−y2) − xy(2x) | |
f'x = |
| = ... |
| | (x2−y2)2 | |
analogicznie f'
y
5 wrz 11:55
Bogdan:
| | 2 | |
x0 = 2; y0 = 1; dx = 0,01; dy = 0,03, f(2, 1) = |
| |
| | 3 | |
proponuję dla wygody obliczeń przyjąć zapis:
| | x2 + y2 | |
f'x = −y* |
| = −y*t |
| | (x2 − y2)2 | |
| | x2 + y2 | |
f'y = x* |
| = xt |
| | (x2 − y2)2 | |
| | 5 | | 5 | | 10 | |
t(2, 1) = |
| , f'x(2, 1) = − |
| , f'y(2, 1) = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
dalej analogicznie do przykładu:
153482
5 wrz 12:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
Bogdan ... nie 'rypnąłeś' się czasem w pochodnych
5 wrz 12:26
Bogdan:
Wskaż Arturze błąd w moim zapisie
5 wrz 12:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
ja się tylko zapytałem ... możliwe że jest dobrze (bo nie liczyłem juz dalej mianownika)
5 wrz 12:32
qwerty: dziękuje slicznie za pomoc
chodzilo mi jedynie o pochodne czastkowe 1st
musze teraz rozkminic skad sie wzielo takie cuś : \
5 wrz 12:35
Bogdan:
No to kończymy:
| | 2,01 * 1,03 | | 2 | | 5 | | 10 | |
a = |
| ≈ |
| − |
| * 0,01 + |
| * 0,03 = 0,69(4) |
| | 2,012 − 1,032 | | 3 | | 9 | | 9 | |
czyli a ≈ 6944, obliczając kalkulatorem otrzymujemy a ≈ 0,6949
5 wrz 12:40