?
√3,98/2,04
Korzystamy z różniczki zupełnej dz funkcji dwóch zmiennych z = f(x; y) w punkcie (x0; y0)
dla przyrostów dx i dy:
dz = f'x(x0; y0)dx + f'y(x0; y0)dy
Przybliżoną wartość można wyznaczyć z zależności:
f(x0 + dx; y0 + dy) ≈ f(x0; y0) + dz
...........................................................................................
| √3,98 | √4 − 0,02 | |||
W tym zadaniu: a = | = | |||
| 2,04 | 2 + 0,04 |
| √x | ||
f(x; y) = | , f(x0; y0) = 1 | |
| y |
| 1 | 1 | −1 | ||||
f'x(x; y) = | * | , f'y(x; y) = √x* | ||||
| 2√x | y | y2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
f'x(x0; y0)dx = f'(4; 2)*(−0,02) = | * | = | = 0,125 | |||
| 2*2 | 2 | 8 |
| −1 | ||
f'y(x0; y0)dy = f'(4; 2)*0,04 = 2* | = U{−1}[2} = −0,5 | |
| 4 |