Robin:
Dzieło złożone z 7 tomów ustawiono w pośpiechu na półce. Jakie jest prawdopodobieństwo, że tomy I, II, III stoją obok siebie (niekoniecznie w tej samej odległości) na początku półki?
Zrobiłem tak że moc omegi = 3! + 4! =30 bo pierwsze trzy tomy można ułożyć na 3! sposobów, a pozostałem na 4 ! .
...nie jestem pewien czy tu powinno być +, może jednak *
i potem moc zdarzenia = 3! =6
i prawdopodobieństwo = 6/30 = 1/5
26 gru 22:14
Jakub:
W nawiasie to się walnąłeś powinno być (niekoniecznie w tej samej kolejności). Mam rację? Bo do końca nie jestem pewien.
Dalej.
Trochę poplątałeś.
Zobacz na przykład na stronie
1019. Omega to są wszystkie zdarzenia jakie mogą zajść w danym losowaniu (bez względu na dodatkowe warunki), a A to są zdarzenia, które spełniają warunki zadania. Przemyśl to dobrze na tym prostym przykładzie.
Teraz twoje zadanie.
Liczysz moc Omega, czyli wszystkie możliwe ustawienie 7 tomów, czyli
są to permutacje i jest ich 7!.
Następnie liczysz liczbę zdarzeń spełniających warunki zadania (tomy I,II,III) na początku. Te trzy tomy możesz ustawić na 3! sposobów, a pozostałe 4 na 4! sposobów. Czyli całe 7 tomów zgodnie z warunkami zadania możesz ustawić na 3!*4! sposobów. Reguła mnożenia strona
1016
Prawdopodobieństwo = 3!*4!/7! dalej już policzysz.
26 gru 23:09
Robin:
ahaaaaa....;/ no ładnie .....ale zonk, nia daje rady.
Tak w nawiasie się popierdzieliłem.
26 gru 23:22
Jakub:
spokojnie, będziesz próbował, to w pewnym momencie załapiesz
26 gru 23:26
madi
:
proszę o mała pomoc

pomóżcie. / x + 2y = 9
\ -x -3y = 16
2 sty 16:55