Sprawdzian kombinatoryka
rumpek: Godzio,
ICSP,
Eta i
inni 
macie może jakieś ciekawe zadania z
kombinatoryki? Takie na sprawdzian rozszerzony? Bo trzeba zacząć sobie powtarzać, a czasami
jeszcze pomylę przez niedoczytanie zadania kombinacje i wariacje

. Jakie zadania np.: mogą
się znaleźć na takim sprawdzianie rozszerzonym? Jeżeli ktoś ma jeszcze zadania ze sprawdzianu
z kombinatoryki to bardzo proszę
7 gru 16:46
ICSP: Wybacz ale kombinatoryką się nie zajmuję

Możesz za to zrobić mi jedno zadanko :
Na ile sposobów można rozmieścić 5 nierozróżnialnych kul w 8 różnych szufladach.
P.S. Nie wiem jak to zadanie zrobić więc ktoś inny będzie musiał ci sprawdzić
7 gru 16:48
rumpek: W
85 = 8
5 teoretycznie
7 gru 16:49
rumpek: chociaż mi tutaj coś nie tak zalatuje z wyrazami "nierozróżnialne" "różne"

trzeba będzie sie
zastanowić jeszcze. I tak kombinatoryka to jest najgorszy dział dla matematyków jak to
powiedziała moja nauczycielka
7 gru 16:51
rumpek:
"nierozróżnialne" = identyczne
7 gru 16:51
rumpek: Jest tu ktoś z wolontariuszy

?
7 gru 17:15
Aga: Jeśli kule są rozróżnialne, to odpowiedź rumpka jest poprawna.
Jeśli kule nie są rozróżnialne.
1)Wszystkie kule w jednej szufladzie , z 8 szuflad wybieramy jedną na 8 sposobów.
2) Kule umieszczamy w dwóch szufladach . , najpierw wybieramy 2 szuflady z 8 na
| | | |
| =28sposobów.i umieszczamy w nich kule, możemy to zrobić na 4 sposoby, do każdej pary |
| | |
szuflad wrzucamy kule ( 4 kule i 1 kula lub 1kula i 4 kule lub 2kule i 3 kule lub 3kule i
2kule) czyli 28*4, lub
| | | |
3) kule umieszczamy w trzech szufladach | *6 |
| | |
| | | |
i na koniec w pięciu , czyli w każdej po jednej kuli. | |
| | |
Mam nadzieję, że mój tok rozumowania jest poprawny, chociaż przyznam, że nie pamiętam bym takie
zadania rozwiązywała.
7 gru 18:03
rumpek: Naprawdę nie ma nikt ciekawych zadań? Tak na maturkę rozszerzoną aby sobie poćwiczyć
i zarazem na sprawdzian

?
7 gru 19:27
Jarek: Jeśli to dalej aktualne to wrzucę Ci zadania z arkuszy maturalnych poz. roszerzony.
Nie wiem jak kombinatoryka, ale większość zadań jest naprawdę dużo powyżej arkuszy CKE/Operon.
Z tym, że jutro wieczorem wrzucę zadania koło 18.
7 gru 19:47
rumpek: Nadal aktualne naturalnie

Dzięki bardzo.
7 gru 19:50
dudusiek11: Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 8 kart. Ile jest możliwości wylosowania trzech asów
7 gru 20:03
dudusiek11: Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 8 kart. Ile jest możliwości wylosowania trzech asów
prosze o calkowite wyliczenie bo ja tego nie kumam
7 gru 20:04
rumpek: Zrobiłem w poprzednim
7 gru 20:04
rumpek: Znaczy w twoim temacie?
7 gru 20:04
dudusiek11: Ile można wykonać różnych trójkolorowych chorągiewek mając do dyspozycji 6 barw

Równiez prosze o wyliczenie tego zadanka
7 gru 20:05
dudusiek11: ale jak to dalej obliczyc
7 gru 20:06
rumpek: Odpowiadam w twoim temacie. Mi tu proszę nie śmiecić
7 gru 20:07
dudusiek11: ale jak ma to dalej pomnozyc i czy mam uzyc silnie
7 gru 20:11
Eta:
Proszę bardzo

zad.1/ Do 10−ciu ponumerowanych szuflad wkładamy losowo 11 rękawiczek,wśród których
jest dokładnie jedna para. Jakie jest prawdopodobieństwo,że żadna z szuflad nie będzie pusta
oraz rękawiczki tworzące parę znajdą się w różnych szufladach ?
zad.2/ Z cyfr {0,1,2,3,5,6} tworzymy liczbę czterocyfrową.
Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 25 ?
a) cyfry nie mogą się powtarzać
b) cyfry mogą się powtarzać
zad.3/ 10 pań wśród których są panie A,B,C idą "gęsiego" górską ścieżką.
Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia,że panie AiB będą szły obok siebie
i pani C nie będzie szła obok pani B ?
powodzenia
7 gru 20:13
rumpek:
Dziękuje

Zabiorę się do nich albo dzisiaj po północy albo jutro bo zaraz na
"Back To The Future" śmigam
7 gru 20:16
Jarek:
1.
liczby P(A∩B),P(A),P(B),P(A∪B) tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny.Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A\B.
2.
| | 4 | | 3 | |
Wykaż,że jeśli A,B⊂Ω wiadomo że P(A)< |
| ,P(A∩B)> |
| , to P(A\B)<0,2 |
| | 7 | | 8 | |
trudne są, bo chcę sprawdzić co umiesz.
7 gru 20:29
rumpek:
Chociaż zadanie 2 jest kuszące

Z = {0,1,2,3,5,6} (6 liczb)
Jest podzielna, gdy ostatnia cyfra to 5 lub 0, zatem:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a) bez zwracania
1) gdy ostatnią liczbą jest 0:
− − − − (liczba 4 cyfrowa)
1. ostatnią liczbę mogę wybrać na 1 sposób (musi to być zero)
2. pierwszą liczbę mogę wybrać na 5 sposobów (0 już poszło)
3. drugą liczbę mogę wybrać na 4 sposoby (2 już wykorzystane)
4. trzecią liczbę mogę wybrać już tylko na 3 sposoby
1 * 5 * 4 * 3 = 60
2) gdy ostatnią liczbą jest 5
1. ostatnią liczbę mogę wybrać na 1 sposób (musi to być 5)
2. pierwszą liczbę mogę wybrać na 4 sposoby (nie może to być 0 i 5)
3. drugą liczbę mogę wybrać na 4 sposoby (dwie już wykorzystane)
4. trzecią liczbę mogę wybrać na 3 sposoby (wiadomo dlaczego

)
1 * 4 * 4 * 3 = 48
Sumując:
60 + 48 =
108 sposobów
−−−−−−−−−−−−−−−
b) ze zwracaniem
podobnie jak wyżej:
1) gdy ostatnie jest 0
1. ostatnią liczbę mogę wybrać na 1 sposób (będzie to 0)
2. pierwszą liczbę mogę wybrać na 5 sposobów (nie może być 0)
3. drugą liczbę mogę wybrać na 6 sposobów
4. trzecią liczbę mogę wybrać na 6 sposobów
1 * 5 * 6 * 6 = 180
2) gdy ostatnie jest 5
1. ostatnią liczbę mogę wybrać na 1 sposób ( będzie to 5)
2. pierwszą liczbę mogę wybrać na 4 sposoby (nie może to być 0 i 5)
3. drugą liczbę mogę wybrać na 6 sposobów
4. trzecią liczbę mogę wybrać na 6 sposobów.
1 * 4 * 6 * 6 = 144
Sumując:
180 + 144 =
324 sposoby

Robione na szybko więc mogą być błędy.
7 gru 20:29
rumpek: Prosiłem o zadania z kombinatoryki, nie z prawdopodobieństwa
7 gru 20:30
Eta:
Nie osłabiaj mnie
rumpek (chcę jeszcze trochę pożyć
do bani ! 
czy liczba 115 , 35 dzieli się przez 25 ?
Jaka jes cecha podzielności przez 25 ?
7 gru 20:34
rumpek: No na necie jeszcze szukałem bo nie pamietałem

, że podzielna przez 25 to na końcu 0 i 5.
Zobaczę na innej.
7 gru 20:37
7 gru 20:38
rumpek: Zaraz naprawimy, i dopiero teraz zobaczyłem, że tam jest "oblicz prawdopodobieństwo"
7 gru 20:41
Eta:

7 gru 20:42
Eta:
No to nie licz prawdopodobieństwa ( skoro tak się upierasz

Napisz ile jest takich liczb podzielnych przez 25
w obydwu przypadkach a) b)
7 gru 20:44
Jarek: Wrzuciłem Ci zadania dajesz mistrzu

Ciekawe jak sobie poradzisz.
7 gru 20:46
rumpek:
a) bez powtórzeń
nie ważne co jest na końcu, cyfry nie mogą się powtarzać, 0 nie może być pierwsze.
− − − − (liczba 4 − cyfrowa)
pierwszą na 5 sposobów, drugą na 5 sposobów, trzecią na 4 sposoby, ostatnią na 3
|Ω| = 5 * 5 * 4 * 3 = 300
Zdarzenia sprzyjające to będzie gdy na końcu (jako iż nie mogą się powtarzać to tylko): 25, 50
1
o Gdy na końcu 25
−−25
pierwszą liczbę na 3 sposoby (prócz 0 2 i 5) drugą liczbę na 3 sposoby i potem po jednej.
3 * 3 * 1 * 1 = 9
2
o Gdy na końcu 50
pierwszą liczbę na 4 sposoby, drugą na 3 i potem po jednej
4 * 3 * 1 *1 = 12
Sumując:
|A| = 12 + 9 = 21
Teraz prawdopodobieństwo:
| | 21 | | 7 | |
P(A) = |
| = |
| = 0,07 |
| | 300 | | 100 | |
Zaraz będzie kolejne
7 gru 20:46
Eta:
Do bani!
7 gru 20:50
rumpek:
b) z powtórzeniami
Z = {0,1,2,3,5,6} (6 liczb)
Z powtórzeniami, zatem:
1 liczbę mogę wybrać na 5 sposobów (prócz 0), drugą liczbę na 6 sposobów tak samo jak 3 i 4

|Ω| = 5 * 6 * 6 * 6 = 1080
I znowu zdanie sprzyjające (tu już będę rozpatrywał 00, 25, 50)
1
o Gdy na końcu będzie 00
−−00
pierwszą liczbę mogę wybrać na 5 sposobów, drugą na 6 sposobów i potem po 1
5 * 6 * 1 * 1 = 30
2
o Gdy na końcu będzie 25
−−25
pierwszą liczbę na 5 sposobów, drugą na 6 sposobów i potem po 1
5 * 6 * 1 * 1 = 30
3
o Gdy na końcu będzie 50
pierwszą liczbę mogę wybrać na 5 sposobów, drugą na 6 sposobów, i potem po 1
5 * 6 * 1 *1 = 30
Sumując:
|A| = 30 + 30 + 30 = 90
(lub od razu zauważyć można było, że 30 * 3

)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 90 | | 30 | | 3 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1080 | | 360 | | 36 | | 12 | |

Może teraz będzie ok
7 gru 20:52
Eta:
Ojjjjjjjjj sory

Nie popatrzyłam ( myślałam ,że ze wszystkich cyfr jest tworzona ta liczba
7 gru 20:52
rumpek:
Ale że jak do bani
7 gru 20:53
rumpek:
7 gru 20:53
Eta:
ok
7 gru 20:53
rumpek: oba?
7 gru 20:54
Eta:
No to napisz podobnie dla wszystkich cyfr
pięciocyfrową podzielną przez 25 z powtórzeniami !
7 gru 20:55
Eta:
Oba (ma)
7 gru 20:56
rumpek: Jeżeli oba dobrze to czas iść przy filmie "Ferdydurke" czytać
7 gru 20:56
rumpek: Za pierwszym razem internet wprowadził człowieka w błąd

i teoretycznie zrobił dla liczb
podzielnych przez 5
7 gru 20:56
7 gru 20:57
Jarek: 1.W pudełku jest 15 kul w tym co najmniej dwie żółte, a pozostałe czerwone.
a) Ile kul żółtych, a ile czerwonych jest w pudełku, jeśli w losowym wyborze dwóch kul z
| | 2 | |
pudełka prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul żółtych wynosi |
| ? |
| | 35 | |
b)Dla wyznaczonej liczby kul żółtych i czerwonych oblicz prawdopodobieństwo tego że wybierając
losowo dwie kule otrzymamy jedną kulę czerwoną,a drugą żółtą.
2.W klasie 3a jest 10 dziewczyn i 15 chłopaków. Oblicz prawdopodobieństwo ,że w losowo wybranej
delegacji trzyosobowej tej klasy będzie co najwyżej jedna dziewczyna.
8 gru 22:41
tytyryty: To zadanie z kulami (pierwsze napisane) to chyba tak niech x
i oznacza ilość kul w i−tej
szufladzie dla i=1,....,8. Mamy w sumie pięć kul ∑
i=1 do 8x
i=5 i był wzór na liczbę
całkowitoliczbowych rozwiązań takiego równania (bodajże kombinacje z powtórzeniami) nei
pamiętam dokładnie

Chyba to samo co kombinacje z powtórzeniami.
8 gru 22:55
ICSP: że ja na to wcześniej nie wpadłem....
czyli mamy:
| | 12! | | 8*9*10*11*12 | |
= |
| = |
| = 798 xD |
| | 7!*5! | | 1*2*3*4*5 | |
8 gru 22:58
9 gru 22:34
9 gru 23:18
Eta:
Jest ok
| | | | | |
bo | =1 −−− wybór 10−ki i wybór pozostałych bez 10−ki * | |
| | | |
| | | | | |
lub | =1 wybór 2−ki i 5−ki i wybór 1−ej z pozostałych dowolnych | |
| | | |
9 gru 23:33
9 gru 23:34
rumpek:
No nie jest ok bo ma zbiór z którego to zadanie jest i tam jest odpowiedź :
71
| | 10! | | 9 * 10 | |
= |
| = |
| = 9 * 5 = 45 |
| | 2! * 8! | | 2 | |
45 + 9 = 54
9 gru 23:37
rumpek:
9 gru 23:37
rumpek:
miało być:
"No nie jest ok, bo ma zbiór z którego to zadanie jest mam go i tam jest odpowiedź .. "
9 gru 23:39
rumpek: no jasny gwint
"No nie jest ok bo
mam zbiór z którego to zadanie jest i tam jest odpowiedź ..."
Teraz dobrze
9 gru 23:39
Basia: nie będę dostosowywać wiedzy do odpowiedzi w zbiorach zadań; żadnego egzaminu bym nie zdała
9 gru 23:51
rumpek: 
Szperając na internecie znalazłem:
45 + 6 + 20 = 71
9 gru 23:54
Basia: masz rację
rumpek; odszczekuję
podzielna przez 10 ⇔
{10, dowolna, dowolna} lub {5, parzysta≠10, nieparzysta≠5} lub {5, parzysta≠10, parzysta≠10}
(tak musi być, jeżeli warunki mają być rozłączne)
| | | | | |
co daje: | +1*4*5 + 1* | = 45+20+6 |
| | | |
10 gru 08:38
Basia: hau, hau, hau.......................
10 gru 18:19
kylo1303: Jako, że mi tez przydalby sie trening z prawdopodobienstwa to pozwolilem sobie skorzystac z
niektorych zadan, fajnie by bylo gdyby ktos je sprawdzil.
zad.1/ Do 10−ciu ponumerowanych szuflad wkładamy losowo 11 rękawiczek,wśród których
jest dokładnie jedna para. Jakie jest prawdopodobieństwo,że żadna z szuflad nie będzie
pusta
oraz rękawiczki tworzące parę znajdą się w różnych szufladach ?
Zaczne od rozstawienia rekawiczek A i B (AB sa jednakowe, naleza do tej jedynej pary). Musza
byc w innych szufladach, wie licze na ile sposobow moge wybrac 2 szuflady:
| |
*2=90 (mnoze przez dwa bo w kazdej mozliwosci moge zamienic miejscami A i B.
|
| |
Zostalo mi 8 szuflad i 9 rekawiczek, zapelniam wiec dowolnie pozostale szuflady:
8!*10 (ostatnia rekawiczke moge wlozyc do dowolnej szuflady).
W sumie daje mi to 90*8!*10 mozliwosci, czyli inaczej 10!*10.
| | 10!*10 | | 10! | |
|Ω|= 1011 P(A)= |
| = |
|
|
| | |Ω| | | 1010 | |
Czy to dobry wynik/rozumowanie?
Zaraz napisze wyniki do zadan
Jarka. Thx from above
10 gru 18:41
kylo1303: 1. W pudełku jest 15 kul w tym co najmniej dwie żółte, a pozostałe czerwone.
a) Ile kul żółtych, a ile czerwonych jest w pudełku, jeśli w losowym wyborze dwóch kul z
| | 2 | |
pudełka prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul żółtych wynosi |
|
|
| | 35 | |
b)Dla wyznaczonej liczby kul żółtych i czerwonych oblicz prawdopodobieństwo tego że wybierając
losowo dwie kule otrzymamy jedną kulę czerwoną,a drugą żółtą.
2. W klasie 3a jest 10 dziewczyn i 15 chłopaków. Oblicz prawdopodobieństwo ,że w losowo
wybranej delegacji trzyosobowej tej klasy będzie co najwyżej jedna dziewczyna.
ad. 1
n−kule żółte
15−n − kule czerwone
Ω= 15*14
| | A | | n(n−1) | | 2 | |
P(A)= |
| = |
| = |
|
|
| | Ω | | 15*14 | | 35 | |
35n*(n−1)=2*15*14
n
2−n=4*3
n
2−n−12=0
n
1=−3
n2=4
Odp. 4 żólte i 11 czerwonych
b) B=11*4
ad. 2 10dz i 15ch
co najwyżej 1 dziewczyna, czyli: d,ch,ch lub ch,ch,ch
A=1505
Ω=25*24*23
10 gru 18:56
rumpek:
Odnośnie zad 1 (z tych kul) a) i b) dobrze, jednak dałbym jeszcze złożenie n≥2, wtedy byłoby
idealnie

Zad 2. źle
| | | | 25! | | 25 * 24 * 23 | |
|Ω| = | = |
| = |
| = 25 * 4 * 23 = 2300 |
| | | 3! * 22! | | 6 | |
|A| = C
153 * C
100 + C
101 * C
152 = 1505
| | 1505 | | 301 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 2300 | | 460 | |
10 gru 19:32
rumpek:
Sorki
Zad 1 też jest źle
| | | | 15! | | 15 * 14 | |
|Ω| = | = |
| = |
| = 15 * 7 = 105 |
| | | 2 * 13! | | 2 | |
Masz wyciągnąć więc losowo, a nie korzystać z wariacji bez powtórzeń
10 gru 19:34
kylo1303: Glupi blad (ten sam w obu zadaniach). Nie wiem dlaczego skorzystalem z wariacji, powiedzmy ze
to chwilowe zacmienie.
A zadanko z rekawiczkami (chyba najciekawsze) zrobiles?
10 gru 19:45
rumpek: w czwartek na kartce; ale nie przepisywałem bo za dużo pisania mi wyszłoby
10 gru 19:50
rumpek: Jak chcesz, mam dla Ciebie ciekawe zadanko. Nie trudne i nie łatwe

"Wiedząc, że w urnie znajduje się n kul czarnych i 2n kul białych. Losujemy jednocześnie dwie
kule. Rozstrzygnij co będzie bardziej prawdopodobne: czy wylosowanie 2 kul tego samego koloru
czy może wylosowanie 2 kul rożnych kolorów"?
10 gru 19:58
kylo1303: A− 2 tego samego kolory
B− 2 rozne
n∊N
B= n*2n=2n
2
| | (n−1)n | | 2n(2n−1) | | n2−n+4n2−2n | | 5n2−3n | |
A= |
| + |
| = |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5n2−3n | | 4n2 | | n2−3n | | n(n−3) | |
A−B= |
| − |
| = |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
A−B≥0 ⇔ n∊(−∞,0> u <3,∞)
A−B<0 dla n∊ {1,2}
Moc omegi jest taka sama, wiec wystarczy przyrównać ziory A i B zeby zobaczyc ktore
prawdopodobienstwo jest wieksze:
P(A)<P(B) dla n∊{1,2}
P(A)>P(B) dla n>2 gdzie n∊N
10 gru 20:16
rumpek: jeżeli :
"P(A)<P(B) dla n∊{1,2} P(A)>P(B) dla n>2 gdzie n∊N"
to jest odpowiedź to jest ona błędna
10 gru 20:20
kylo1303: Aaaa przepraszam, nie doczytalem zadania

Odp. Prawdopodobienstwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru jest wieksze od
prawdopodobienstwa wylosowania dwoch kul roznych kolorow.
10 gru 20:27
kylo1303: kurde, źle!
Od[. Bardziej prawdopodobne jest zajscie zdarzenia A niz zdarzenia B.
10 gru 20:28
rumpek: I tak źle i tak źle

Pierwsza forma − dobre myslenie lecz złe przedziały
10 gru 20:49
kylo1303: No nic, teraz jade na mecz ale jak wroce to bedzie drugie podejscie.
10 gru 21:09
ZKS:
rumpek nadal chcesz zadnie z kombinatoryki?
10 gru 21:26
rumpek: ZKS jak masz jakieś możesz podrzucić

Ale na poziomie liceum
10 gru 21:35
ZKS:
Liceum liceum oczywiście.

Na peronie stało 4n osób, n ∊ N
+. Gdy przyjechał pociąg, złożony z czterech wagonów, każda z
nich losowo wybierała wagon do którego wsiądzie. Liczba wszystkich możliwości umieszczenia
tych osób w pociągu tak, aby w każdym wagonie znalazła się ta sama liczba osób wyniosła
369600. Ile osób stało na peronie?
10 gru 21:41
rumpek: Z jakiego zbioru to zadanie jest ?

Bo coś mi się przypomina, że albo na lekcji było albo gdzieś już to robiłem <myśli>
10 gru 21:45
ZKS:
Z oficyny edukacyjnej Pazdro.
10 gru 21:53
rumpek: No to dlatego kojarzę
10 gru 21:53
rumpek:
Takie pytanie odnośnie zadania:
"Ze zbioru {1,2,..,11} losujemy dwie liczby, ile jest sposobów takich aby iloczyn wylosowanych
liczb tworzył liczbę podzielną przez 7". Zna ktoś jakiś szybki sposób, czy wypisywanie

Ile tak będzie tych liczb?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Wpierw:
1 * 7 = 7
2 * 7 = 14
3 * 7 = 21
4 * 7 = 28
5 * 7 = 35
6 * 7 = 42
8 * 7 = 56
9 * 7 = 63
10 * 7 = 70
11 * 7 = 77
Czyli mi wychodzi 10 teoretycznie ale zastanawiam się czy jakiś inny iloczyn nie utworzy takiej
liczby.
10 gru 22:34
ZKS:
Sprawdź czy liczby 7 , 14 , 21 , 28 , 35 , 42 , 56 , 63 , 70 , 77 dzielą się przez inne liczby.
Np. 28 : 2 = 14 lecz 14 do wyboru nie ma , 70 : 5 = 14 , 63 : 3 = 21 lecz nie mamy do wyboru.
10 gru 22:45
rumpek:
Poprawnie czy niepoprawnie ?

10?
10 gru 22:46
ZKS:
Jeżeli losujemy po 2 liczb to tak.
10 gru 22:47
ZKS:
Ale ze zwracaniem czy bez?
10 gru 22:47
rumpek: Jakby było 3 to co wtedy?
10 gru 22:47
rumpek: losujemy (kombinacje)
10 gru 22:48
ZKS:
Jeżeli 3 to 7 * coś * coś
10 gru 22:51
rumpek:
czyli sprawdzać tę liczbę która zawiera 7 tylko tak? jako liczbę? (oczywiście 3 liczby)
10 gru 22:53
ZKS:
Tak bo inny iloczyn Ci nie da liczby podzielnej przez 7. Musisz tak zrobić abyś mógł z tej
liczby wyłączyć 7.
10 gru 23:01
rumpek: dzięki
10 gru 23:12
kylo1303: Wracajac do zadanka z godziny 20 :
A−B>0 ⇔ n∊(−∞,0) u (3,∞)
A−B<0 dla n∊ {1,2}
A=B dla n=3
Odp.
Jesli n∊{1,2} to P(B)>P(A)
Jesli n=3 to P(A)=P(B)
Jesli n>3 i n∊N to P(A)>P(B)
A jezeli i to rozwiazanie jest zle to prosze o podanie poprawnej odpowiedzi
11 gru 00:48
rumpek:

poprawnie
11 gru 00:50
kylo1303: ufff... Musze jeszcze cos porobic z Prawdopodobienstwa calkowitego i warunkowego, ale to juz
skorzystam z ksiazki. Zadanka ktore tutaj wypisaliscie tez zrobie, mam nadzieje ze nie
masz/macie nic przeciwko temu ze w pewnym sensie "zasmiecam" temat.
11 gru 00:55
rumpek: Mam pytania odnośnie zadań:
1. Ile jest sposobów rozdzielenia 3 różnych przedmiotów między pięć osób.
2. Ile istnieje sposobów takich, że można z talii 52 kart wyciągnąć pięć tak aby były w nich:
a) dwa walety i trzy karty mniejsze od siódemki
b) cztery tego samego koloru
3. Ile istnieje sposobów rozdzielenia 3 piłek (różnych kolorów) pomiędzy siedem osób. Każdy
może otrzymać tylko jedną piłkę.
Ad 1.
| | 5! | | 4 * 5 | |
= |
| = |
| = 10 |
| | 2! * 3! | | 2 | |
Ad 2.
a) dwa walety i trzy kart mniejsze od siódemki
kart mniejsze od siódemki to {dwójka, trójka, czwórka, piątka, szóstka} 5 * 4 = 20
b) cztery tego samego koloru
− jest 13 kart tego samego koloru
Ad 3.
Proszę o sprawdzenie tych zadań, bo mam wątpliwości szczególnie do Ad.3 oraz do Ad.2 b)
12 gru 13:36
aa: w 1
3 z 5 ale obliczenia ok
12 gru 13:40
aa: reszta jest OK
12 gru 13:41
rumpek:
racja

Ad. 1
12 gru 13:42
rumpek: To z kartami też? bo najwięcej mam wątpliwości

wychodzi to, że nigdy nie grałem w karty
12 gru 13:42
kylo1303: Na moje oko z kartami jest ok
12 gru 13:46
Aga: W zad, 1.pierwszy przedmiot może otrzymać 1lub druga, lub 3 lub 4 lub 5 osoba, więc można go
przydzielić na 5 sposobów.
Drugi przedmiot również na 5 sposobów, trzeci też na 5 sposobów.
odp. 5*5*5=53.
Zad. 3.Pierwszą piłkę można przydzielić każdej spośród 7 osób , mamy 7 sposobów
drugą piłkę można przydzielić jednej osobie spośród 6 osób, które nie mają piłki,(bo jedna już
piłkę dostała)i, można to zrobić na 6 sposobów.
trzecią piłkę przydzielamy osobie, która nie ma piłki( 2 już mają), możemy to zrobić na 5
sposobów.
odp. 7*6*5
Ad.2b dobrze.
12 gru 13:52
rumpek: | | | |
Akurat Zad 1. myślałem tak samo jak ty lecz potem nauczycielka powiedziała, że | |
| | |
i chyba zad 3. podobnie
to dobrze ze z kartami jest dobrze
12 gru 14:04
Aga: Z kombinacji korzystasz jeśli kolejność nie jest istotna, np wybór kart z talii, wybór
delegacji , losowanie kul z urny, wybór punktów rozmieszczonych na okręgu,
wybór trzech odcinków z których da się zbudować trójkąt.
12 gru 14:04
kylo1303: Aga, moim zdaniem w zadaniu 3 jednak kombinacja jest wlasciwie uzyta. Trzeba po prostu
pomyslec o tym od innej strony, tzn pilki maja byc u innych osob, wiec po rozdaniu bedziemy
mieli 3 osoby z pilkami. Dlatego wystarczy policzyc ile takich roznych trojek mozemy wybrac.
Co do zadania 1 to nie ma powiedziane ze ktos nie moze miec kilku wiec chyba 53 moze byc (sam
sie nad tym zastanawialem czy aby na pewno dobrze)
12 gru 14:13
Aga: Można z 5 osób wybrać trzy osoby, ale jeśli będą do podziału np. zeszyt, parasol i laptop to
z punktu widzenia osoby nie ma znaczenia jaki przedmiot otrzyma?
Przecież w tym zadaniu może się zdarzyć, że wszystkie przedmioty otrzyma jedna osoba, tylko nie
wiadomo która, ewentualnie jedna otrzyma 2 przedmioty i jeszcze któraś 1 przedmiot.
12 gru 14:15
kylo1303: A nie, cofam jednak. Jest powiedziane ze pilki maja byc rozne, wiec jednak kombinacja nie jest
wlasciwie uzyta.
12 gru 14:15
rumpek: Ktoś się jeszcze przyłączy do konferencji?
Ad 1.
Ad 3.
7 * 6 * 5 = ...

(w Ad na pewno kombinacje nauczycielka mówiła, a zad 3 wpierw napisałem wariacje a potem
powiedziała, że też kombinacje trochę dziwne jak dla mnie )
12 gru 14:18
Aga: Dopisek , że piłki są różnych kolorów ma znaczenie.
Gdyby piłki były jednego koloru, jednej wielkości (nierozróżnialne) to jak najbardziej trzeba
zastosować kombinacje.
12 gru 14:20
rumpek:
Czyli
w Ad 1. Kombinacje są właściwe? tj.:
a w Ad. 2 wariacja bez powtórzeń tak?
12 gru 14:21
Aga: 1) wariacje z powtórzeniami
2)kombinacje
3) wariacje bez powtórzeń.
12 gru 14:23
kylo1303: Wydaje mi sie ze w zadnym zdaniu nie stosujemy kombinacji (poza kartami, ale o tym nie mowimy).
Sam na poczatku przeczytalem o pilkach i przyjalem ze sa takie same, jesli nie sa to trzeba
wariacje. Ta sama rzecz ma sie z zadaniem pierwszym, gdyby to byly takie same przedmioty to
kombinacje, ale jako ze sa inne + mozemy je rozdac dowolnie to trzeba tak jak napisala
Aga,tj. 53
12 gru 14:23
12 gru 14:26
rumpek: Pozostało tylko poczekać na
Etę lub
Basię 
jak one tak powiedzą, znaczy że
ostateczna odpowiedź
12 gru 14:27
kylo1303: A ja mam pytanie troche innego typu, chcialbym uslyszec co inni sadza na temat jednego zadania.
Przykladowe zadanie: Mamy flage, podzielona na 3 sektory. Mamy przykladowo 3 kolory. Ile
jest sposobow utworzenia trojkolorowej flagi?
Zazwyczaj odpowiedz do takich zadan to 33 (wariacje z powtorzeniami). Ja jednak uwazam ze to
nie jest poprawnie sprecyzowane zadanie, bo w koncu jesli te same kolory sa obok siebie, to
wtedy "zlewaja sie", tzn. jesli w kazdym sektorze uzyjemy tego samego koloru, to flaga nie
bedzie 3kolorowa tylko jedno.
Czy z punktu formalnego da sie obronic takie stanowisko (na przyklad na maturze) czy raczej
nie?
12 gru 14:29
kylo1303: "Ile jest sposobów rozdania 4 piłek między 7 osób?"
Tutaj sa kombinacje bo pilek nie rozrozniamy. W tym zadaniu dajmy na to pilki dostana A B C D.
W twoim przedmioty rozrozniamy, Gdybysmy uzyli kombinacji to przykladowo przedmioty
powedrowalyby do A B i C, ale nie okreslac jaki przedmiot do kogo. A moglby dostac czerwona
pilke, B niebieska a C zielona, a przeciez moze byc tez inaczej (A zielona, B czerwona C
niebieska). Kombinacje tego nei uwzgledniaja.
12 gru 14:31
Aga: Przeczytaj uważnie i zwróć uwagę na różnice, które są.
W tamtym zadaniu są wszystkie piłki jednakowe, więc nie ma z czego wybierać. Dostaję piłkę i
już,
ale jeśli są różnych kolorów to zgody może nie być, bo ja np. wolę piłkę białą niż czarną,więc
z mojego punktu widzenia otrzymanie kuli białej nie oznacza tego samego co otrzymanie kuli
czarnej.
12 gru 14:33
rumpek:
Przykład: masz 6 prezenty i dajesz jakoś tak 8 osobom (prezenty) są równe. I tutaj też będzie
kombinacja, bo to zadanie robiłem jako pierwsze na lekcji z kombinacji
12 gru 14:33
kylo1303: Wszystko sprowadza sie do tego czy przedmioty sa jednakowe czy inne. Jesli sa inne to wazne
jest kto jaki dostanie. Kiedy sa takie same to nie ma to znaczenia.
12 gru 14:35
Aga: To ostatnie zadanie oczywiście z kombinacji, bo wszystkie prezenty,są jednakowe.
12 gru 14:35
Aga: @ rumpek już dałeś się przekonać?Nie mam więcej argumentów.
12 gru 14:37
rumpek: Spoko

Też wpierw zrobiłem te zadania wariacjami, tylko potem zostałem "poprawiony" na
kombinację. Dlatego chcę się dowiedzieć co jest poprawne. Ale poczekam jeszcze na fachowca z
kombinatoryki
12 gru 14:38
rumpek: Dopytuje tak o to zadanie, bo zapewne będę miał takie na sprawdzianie. I jakbym zrobił wariacją
to będę musiał jakieś argumenty pewnie wytoczyć jakby się nie zgadzało.
Odnośnie tego zadania z prezentami to tam było "masz 6 prezenty i dajesz jakoś tak 8 osobom
(prezenty są
różne ) " i tutaj to zostało rozwiązane kombinacjami. Jednakże ja na
początku lekcji też zrobiłem wariacjami bo było że są różne
12 gru 14:40
Aga: Przecież napisałeś równe.o 14:33
12 gru 14:42
rumpek: właśnie dlatego poprawiłem

bo się pomyliłem. Co można było odczytać bo od kiedy prezenty są
równe
12 gru 14:43
rumpek: Więc jakby były różne to chyba wariacje z tymi prezentami, cio ?
12 gru 14:48
kylo1303: Ewentualnie jesli jestes pewien ze robiles z kombinacji, to moze wygladalo to tak:
| |
−wybor 3 osob z siedmiu ktore dostana pilke
|
| |
6− tyle jest sposobow podarowania 3 roznych przedmiotow 3 osobom.
W sumie daje nam:
| | 7*6*5*6 | |
*6= |
| =7*6*5=210 czyli to samo co wariacje bez powtorzen
|
| | 6 | |
12 gru 14:50
rumpek:
Na pewno kombinacje ...
12 gru 14:52
rumpek: Znaczy na pewno było powiedziane, że kombinacje chociaz tak nie uwazam

Dobra czekam na Etę
12 gru 14:52
Aga: A dlaczego nie . Kupujesz 6 identycznych piłek i dajesz dzieciom
jeśli będzie sześcioro dzieci , to każde dostanie po piłce i rozdzielisz piłki na 1 sposób,
wybierasz 6 osób z pośród 6 osób.
| | | |
Jeśli masz 7 osób, to wybierasz z nich 6 osób , możesz to zrobić na | =7 sposobów, |
| | |
(jedna osoba nie dostanie piłki )
12 gru 14:53
rumpek:
Coś temat ucieka na boczny tor. Nie pytałem o zadanie z tymi piłkami − bo to na pewno
kombinacje (bo są jednakowe).
Ale pytałem z tym prezentem, skoro są różne więc wariacje z powtórzeniami?
Bo 6 różnych prezentów i daje 8 człowieczkom no to 68
12 gru 14:55
kylo1303: Oczywisice jesli nie ma zastrzezenia ze kazdy ma dostac tylko jeden prezent.
12 gru 14:58
rumpek: no tak tak
12 gru 14:58
kylo1303: A ktoś odpowie na pytanie z 14.29?
12 gru 15:01
Aga: Na maturze powinno być jasno sformułowane.
Wg. mnie jeśli użyjesz dwa kolory, to nie będzie flaga trójkolorowa odp,z 14:29 33 chyba nie.
12 gru 15:16
kylo1303: Mamy 15 par rękawiczek, wśród których dowolne dwie pary różnią się od siebie. Wybieramy losowo
4 rekawiczki.
a) opisz przestrzen zdarzen elementarnych
b) oblicz prawdopodobienstwo
A− wsrod wylosowanych rekawiczek sa dwie pary
B− wsrod wylosowanych rekawiczek nie ma ani jednej pary.
Problem jest w B:
Wedlug mnie, jesli nie ma byc par to:
1. pierwsza rekawiczke losujemy dowolnie − 30
2. druga losujemy dowolnie, ale po odjeciu 2och rekawiczek: 30−1 wylosowana−1do pary=28
3. analogicznie do drugiej, czyli mamy 26
4. zostaje nam 24 rekawiczek, wiec wybor jest dowolny.
Wiec wychodziloby mi ze B=30*28*26*24 jednak nie jest to dobra odpowiedz bo moc B nie moze byc
wieksza od Ω. Analizujac odpowiedz (nie mam zadnych podpowiedzi etc) wychodziloby, ze zbior
B=30*28*26*2 (akurat liczbe 2 moglbym zrozumiec, ale gdzie sie podzialo 24? )
Gdzie popelniam blad?
12 gru 18:15
kylo1303: I drugie zadanie (tutaj uwazam ze wszystko robie dobrze, a wynik sie nie zgadza)
| | 1 | | 1 | |
Wykaż, że jeżeli A,B⊂Ω oraz P(A)= |
| i P(B)= |
| , to:
|
| | 4 | | 3 | |
A∪B= A∪(B−A) zbiory sa rozlaczne, wiec:
P(A∪B)=P(A)+P(B−A)
B=(A∩B)∪(B−A) tutaj rowniez sa rozlaczne, wiec:
P(B)=P(A∩B)+P(B−A)
Powstaje nam uklad rownan z 2 niewiadomymi:
P(A∪B)=P(A)+P(B−A)
P(B)=P(A∩B)+P(B−A)
P(A∩B)=P(B)−P(B−A)
P(B)−P(B−A)=P(A)+P(B−A)
P(B)−P(A)=2P(B−A)
Dalej moge oczywiscie policzyc P(A∩B) ale nie wyjdzie, tak jakby bylo bez dwojki (dwa razy
wieksze prawdopodo. )
Jakies uwagi/bledy?
12 gru 18:33
rumpek: Teraz na szybko zrobię ci to pierwsze zadanie, natomiast drugie wykaż za jakieś 3h bo wybywam

No więc: (zadanie z rękawiczkami)
* ma nie być pary więc może być {l
1, l
2, r
5, l
6 }
* mogę traktować go jako zbiór 15−elementowy
* liczbę z tego zbioru mogę wybrać na dwa sposoby (kolejność ma znaczenie) dlatego jest 2
4,
ponieważ mogę wybrać l
1 lub r
1 itp. a, że mamy wybrać 4 takie skarpety to do potęgi czwartej
Na szybko wyszły mi odpowiedzi:
12 gru 19:29
kylo1303: Dobra, rozumiem. Robilem tak jak ty (mowie o zbiorze B), czyli przyjalem ze jest 15 rekawiczek
| | | |
i z tego 4 ( | ). Tylko potem przemnozylem tylko x2, jako ze jest L i P. Potem juz |
| | |
odszedlem od tego pomyslu bo drugi sposob myslenia byl blizszy odpowiedzi i staralem sie
dorobic obliczenia do wyniku

Dzieki.
12 gru 19:50
rumpek:
12 gru 19:51
12 gru 19:56
rumpek: Jeszcze takie proste zadanie sprawdzić, czy dobrze

Ile można otrzymać możliwości wyników rzucając 4 różnokolorowymi kostkami.
6
4 = ...

Przed sprawdzianem chce wszystko powtarzać, aby potem nie zrobić żadnego głupiego błędu

I jeszcze pytanie:
W szufladzie jest 9 ponumerowanych kul. Losowo wyciągamy cztery kule. Ile jest możliwości
?
12 gru 22:44
rumpek: Odpowie ktoś

?
12 gru 22:57
rumpek:
12 gru 23:12
Jack:
dobrze, dobrze

Tylko troszkę proste te zadania jak na powtórzenie przed sprawdzianem
12 gru 23:23
rumpek: Trudniejsze akurat wiem jak robić

Ze zbioru z roku 2004 "matematyka zbiór zadań do liceów i techników klasa III zakres
rozszerzony"
zrobiłem bez problemu, ale mam pytania co do takich prostych. Bo niby proste a człowiek się
myli
Jack jakbyś mógł wypowiedzieć się w sprawie postu mojego z godziny: 12 gru 13:36
Zrobiłem tak jak uważa nauczyciel, ale potem w postach wyjaśniałem że robiłem to wpierw
Zad 1. Wariacja z powtórzeniami
Zad 2. Wariacja bez powtórzeń
Co ty o tym sądzisz
12 gru 23:33
Jack:
Zad 1.
Kombinacja nie wystarczy, ponieważ nie uwzględnia permutacji wybranych elementów. Musisz
zastosować wariację: wybierasz 3 osoby z 5 które dostaną przedmiot, a potem te przedmioty
| | | |
wśród tych osób permutujesz, czyli | *3! = V5 3 (wariacja bez powrzeń, jakkolwiek się |
| | |
ją oznacza).
12 gru 23:45
rumpek:
Jack ale zauważ, że nie ma nic napisane, że osoba dostanie tylko jeden przedmiot więc
* pierwszy przedmiot mogę dać pierwszemu, drugiemu, trzeciemu, czwartemu lub piątemu ludzkowi
* drugi tak samo jak pierwszy
* jak wyżej
5
3 = ....
12 gru 23:48
rumpek: Więc w zadaniu 1 chyba wariacja z powtórzeniami, a nie bez powtórzeń <myśli>
12 gru 23:48
Jack:
Zad 2
a) wg mnie jest ok.
b) tez jest ok (zdecydowanie preferowałbym ten krótszy zapis)
Zad 3
Podobnie jak w Zad1 nie dałeś permutacji...
Teraz jak patrzę na Zad1 i Zad3 to uświadamiam sobie, że w Zad1 trzeba jeszcze uwzględnić
sytuacje, gdy jedna osoba zgarnia wszystkie przedmioty, nie dopatrzyłem tego − dlatego w Zad1
będziesz miała wariację z powtórzeniami W53=53)
12 gru 23:49
Jack:
tak tak, z powtórzeniami

<dobrze myśli>
12 gru 23:49
rumpek: 
Czyli nauczyciel się pomylił z tą kombinacją

Dzięki bardzo
12 gru 23:51
Jack:
pewnie tak... każdemu się zdarza w natłoku zadań
12 gru 23:51