pomoże ktoś to wgl zrozumieć?
ktoś: Siedem osób, które oznaczymy literami A, B, C, D, E, F, G, ma zająć siedem sąsiednich miejsc w
jednym rzędzie w kinie.
Na ile sposobów mogą one usiąść, tak aby :
− osoby D E siedziały obok siebie w podanym porządku
− osoby D E siedziały obok siebie w dowolnym porządku
− osoby A B C siedziały obok siebie w podanym porządku
− osoby A B C siedziały obok siebie w dowolnym porządku
− między osobami F G siedziały tylko dwie osoby
− między osobami F G siedziały co najmniej cztery osoby?
7 gru 20:55
rumpek:
te "−" to są tak jakby:
a) osoby D E siedziały obok siebie w podanym porządku
b) osoby D E siedziały obok siebie w dowolnym porządku
c) osoby A B C siedziały obok siebie w podanym porządku
d) osoby A B C siedziały obok siebie w dowolnym porządku
e) między osobami F G siedziały tylko dwie osoby
f) między osobami F G siedziały co najmniej cztery osoby?
7 gru 21:05
ktoś: sory zapomniałam zrobić podpunktów, zrobiłam c) i d), ale a),b),e) i f) niezbyt ogarniam
7 gru 21:07
rumpek:
Nie mam dużo czasu więc napisze szybko:
a) DE−−−−−
1
o DE−−−−−
2
o −DE−−−−
3
o −−DE−−−
4
o −−−DE−−
5
o −−−−DE−
6
o −−−−−DE
i tutaj mają być w podanej kolejności czyli nie bedzie 2! jak w podpunkcie b)
1 * 5! * 6 (możliwość ustawienia osób DE * możliwość ustawienia innych osób * ilość przypadków)
= 6! = 720
b) żeby siedziały w dowolnym porządku to kilka przypadków:
1
o DE−−−−−
2
o −DE−−−−
3
o −−DE−−−
4
o −−−DE−−
5
o −−−−DE−
6
o −−−−−DE
osoby DE mogę wybrać na 2! (bo zmiennie) oraz pozostałe 5! a ponadto * 6 (bo 6 może być
ustawień)
2! * 5! * 6 = 2 * 720 = ...
Tak samo robisz resztę
c)
1
o A B C − − − −
2
o − A B C − − −
3
o − − A B C − −
4
o − − − A B C −
5
o − − − − A B C
1 * 5! * 5 = 120 * 5 = ... (zasada jak wyżej)
d)
1
o A B C − − − −
2
o − A B C − − −
3
o − − A B C − −
4
o − − − A B C −
5
o − − − − A B C
3! * 5! * 5 = 30 * 120 = ...
Resztę już chyba zrobisz
7 gru 21:12
ktoś: tak, dzięki wielkie
7 gru 21:14
krystek: DE _
DE
DE i dale dokończ dotyczt to a)
7 gru 21:14
rumpek:
7 gru 21:15
Eta:
7 gru 21:16
Józefa:
22 lip 14:18
o nie: omg nieznany światu brat bliźniak krecika
22 lip 14:19
daras: AD 2011
22 lip 14:19
:): Na ile sposobów możemy powiesić na ścianie 8 obrazów tak, aby:
a) Dwa najtańsze nie sąsiadywały ze sobą (zakładamy, że każdy obraz ma inną cenb) Trzy
najdroższe wisiały po kolei, zaczynając od najdroższego i patrząc od lewej
7 gru 14:43