trygonometria
Klaudia: pomocy!
Rozwiąż nierówność trygonometryczną:
2sinx − 1 < 0 ⋀ x∊(0;π)
28 lis 10:42
28 lis 10:46
Klaudia: sinx<12
28 lis 10:57
krystek: | | 1 | | 1 | |
sinx< |
| i wiesz ile wynosi x aby sinx= |
| ⇒x=.. lubx=.. (wzory redukcyjne) i popatrz |
| | 2 | | 2 | |
na wykres jak pisze
sushi
28 lis 10:59
Klaudia: x=π6 ?
28 lis 11:04
Klaudia: czyli x∊ (0;π6) ∪ (56π;π) ?
28 lis 11:07
Klaudia: a drugi podpunkt:
b) sinx>cosx ∧ x∊<−π;π>
28 lis 11:11
sushi_ gg6397228:
| | π | | 5 | |
tam masz |
| i |
| π−−> jezeli tak, to jest OK |
| | 6 | | 6 | |
28 lis 11:11
sushi_ gg6397228:
to kiedy sinus x= cos x
i zobaczyc na wykresy obu funkcji i podac odpowiedz
28 lis 11:12
Klaudia: | | π | |
przy |
|  są sobie równe ? |
| | 4 | |
28 lis 11:23
sushi_ gg6397228:
tak,
i teraz trzeba przesledzic oba wykresy 45, 135, 225, 315 stopni to sa stopnie, kiedy obie
wartosci f. trygonometrycznych sa takie same
28 lis 11:26
28 lis 11:27
Klaudia: ok dzięki!
28 lis 11:32