trygonometria
malutka: prosze o sprawdzenie zadania

mamy cos takeigo
Dane jest równanie
(2 sinα − 1)x
2 − 2x + sinα = 0,
| | π | | π | |
z niewiadoma x i parametrem α nalezy [− |
| , |
| ]. Dla jakich wartosci suma |
| | 2 | | 2 | |
odwrotnosci pierwiastków równania jest wieksza od 8 sinα , a dla jakich − suma kwadratów
odwrotnosci
pierwiastków jest równa 2 sinα ?
i mam tak
| 1 | | 1 | | (x1+x2)2−2x1x2 | |
| + |
| = |
| |
| x12 | | x22 | | (x1x2)2 | |
dalej z wyliczylam delte z tego rownania sin...
wyszlo mi Δ=−sin
2α+sinα+1
podstawilam sinα=t
i jest dalej tak
−2t
2+t+1=0
Δ
t=9
√Δt=3
t
2=1
czyli mamy
U
czyli oba pasuja? i mam dalej podsatawic?
14 lis 08:18
b.: Δ jest coś nie tak
Δ = 4 − 4sinα (2 sinα − 1) = 4 − 8sin2α + 4sinα
liczyłaś, kiedy Δ równa się 0, ale nie to jest potrzebne; potrzebne jest raczej, kiedy Δ>=0 (no
ale do tego już blisko).
a jak już znajdziesz α, dla ktorych Δ>=0, to dalej korzystasz ze wzorow Viete'a
14 lis 09:48
malutka: jest ok bo delte podzielilam przez 4
14 lis 11:17
malutka: czyli jak mam to zrobic
14 lis 11:17
malutka: a ok chyba wiem... bo wtedy jak nie podziele przez 4 to wyjda pierwiastki
−1 i 2
tak

14 lis 11:20
b.: podzielenie rownania przez 4 nie wplywa na to, jakie sa pierwiastki
ok, dostalas (poprawnie) pierwiastki −1/2 oraz 1, ale nie chodzilo o pierwiastki, tylko o to,
kiedy delta jest nieujemna −− to kiedy?
14 lis 15:05
malutka: nie mam pojeciea o co chodzi
15 lis 10:08
malutka: kiedy ma dwa miejsca zerowe?
15 lis 10:10
malutka: czyli mam zalozyc ze −2sin2 + sin+1>0
tak? czyli co teraz?
15 lis 11:10
b.: nie masz tego zakładac, tylko sprawdzic, kiedy to jest prawda
mozesz zaczac od tego: kiedy −2t2+t+1 >= 0?
15 lis 11:18
b.: (jesli nie wiesz, jak sie takie nierownosci rozwiazuje, zajrzyj tu:
93)
15 lis 11:19
malutka: | | 1 | |
no ok czyli wyszlo by ze alfa nalezy do przedzialu (− |
| ,1)   |
| | 2 | |
15 lis 11:22
malutka: dobrze rozumiem?
15 lis 11:22
b.: tak dobrze, choc przedzial powinien byc domkniety: <−1/2, 1>
no to teraz wzory Viete'a
15 lis 11:24
malutka: a to chyba wiem... czyli alfa nalezy do przedzialu od minus nieskonczonosci do −1/2 i od 1 do
nieskonczonosci?
czy znowu namieszlaam
15 lis 11:25
malutka: aaaa ok
15 lis 11:25
malutka: a do wzorow vieta mam podstawic −1/2 i 1?
15 lis 11:25
b.: wzory Viete'a sa tutaj, jakby co:
1403
oczywiscie te wzory nalezy zastosowac do wyjsciowego rownania, a nie do −2t
2+t+1, ktore bylo
po prostu 'delta'
15 lis 11:26
b.: aj przeczytalas jednak moj bledny post zanim go usunalem − pomylilem sie, mialas racje
15 lis 11:26
malutka: wzory vietea mam na gorze... dobrze sa wyliczone?
czy jak... serio nie bardzo to rozumiem...przepraszam ze tak mecze
15 lis 11:27
b.: podsumujmy co zrobilismy do tej pory: wyjsciowe rownanie (to z niewiadoma x) MA PIERWIASTKI,
jesli t=sinα ∊ <−1/2, 1>
dalej dla takich wartosci parametrow mozemy korzystac ze wzorow Viete'a, ale dla wyjsciowego
rownania
15 lis 11:28
b.: masz wyliczone, ale nie do konca, bo x
1+x
2 = ... oraz x
1x
2 = ... (zob.
1403)
15 lis 11:29
b.: w zasadzie jeszcze ze wzorow Viete'a nie skorzystalas
15 lis 11:29
malutka: no dobra to w takim razie moge zrobic tak, ze sinα= −1/2 lub sinα=1
czyli α=−π/6 lub α=π/2?
15 lis 11:30
b.: aha jest jeszcze jedna pomylka wyzej: nie α nalezy do <−1/2, 1>, tylko t∊<−1/2, 1>
15 lis 11:30
b.: rownanie z niewiadoma x:
(2 sinα − 1)x2 − 2x + sinα = 0
ma rozwiazania x1, x2, gdy t=sinα ∊ <−1/2, 1> −− to juz wiemy
teraz pytanie, ile wynosi x1+x2?
15 lis 11:31
15 lis 11:31
malutka: tak?
15 lis 11:31
malutka: | | π | | π | |
a alfa nalezy do przedzialu : <− |
| , |
| > |
| | 6 | | 2 | |
15 lis 11:33
b.: o 11:31: dobrze, tyle to wynosi
z ta alfa poczekaj, w podanym przez Ciebie przedziale wyjsciowe rownanie ma rozwiazania, ale
pytanie w zadaniu bylo inne: kiedy suma odwrotnosci pierwiastków równania jest wieksza od
8sinα?
15 lis 11:38
malutka: czyli musze zrobic tak?
i potem
te drugie =2sinα
15 lis 11:41
b.: tak
15 lis 11:43
malutka: ok to juz chyba wiem

tylko pozostaje rozwiazanie nierownosci

dziekuje bardzo
15 lis 11:43
b.: prosze
przy rozwiazywaniu nierownosci uwazaj na znaki (jesli mnozysz obustronnie przez cos ujemnego,
trzeba odwrocic znak nierownosci)
15 lis 11:48
15 lis 12:12
b.: π/2 jest akurat ok, ale masz rację Jolanto, że o czymś zapomnieliśmy −− powinno być 2sinα−1≠0,
przypadek =0 daje równanie liniowe, które trzeba osobno rozważyć
czyli problematyczne będzie α=π/6
15 lis 13:08
Jolanta: miałam na mysli tresc zadania α∊ ....i jak to nawias?
15 lis 13:14
b.: malutka napisała na początku: α nalezy do [−π/2, π/2], nawias kwadratowy ma takie samo
znaczenie jak nawiasy < >
15 lis 13:22