logarytmy
agata: Potrzebuję dokładnego rozwiązania. Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu tego typu zadań.
11 lis 21:09
sushi_ gg6397228:
zamien na podstawe "3" w ułamku licznik i mianownik
11 lis 21:13
agata: to nie jest takie proste, jak się powraca do takich rzeczy po tylu latach

czy to będzie
wtedy 3
−34?
11 lis 21:17
11 lis 21:19
Aga: najpierw skorzystaj ze wzoru
logabα=α*logab
11 lis 21:20
agata: okej, korzystając ze wzoru i sprowadzając ułamek do tej samej podstawy, otrzymałam coś takiego
2*log273−2910
czy to poprawne? co dalej mam robić?
11 lis 21:27
agata: dzięki za pomoc wielcy matematycy.
11 lis 21:40
sushi_ gg6397228:
" wcięła sie AGA i sobie poszla "
teraz musimy pozbyc sie potegi wiec stosujemy jeszcze raz ten sam wzor, dla ktorego była
zrobiona 2
11 lis 21:40
agata: −2910*log273 ?
11 lis 21:43
Aga: Przepraszam, nie będę Ci się wcinała, chyba,że o tym zapomnę.
11 lis 21:45
11 lis 21:46
gucio: chodzi Ci o to? log273=log23log227
11 lis 21:53
11 lis 21:54
sushi_ gg6397228:
podstawa ma byc 3
11 lis 21:59
agata: | | log33 | |
to w takim razie log273 = |
| to |
| | log327 | |
log
273 = log
#27, bo 3
3 = 27
11 lis 22:04
sushi_ gg6397228:
| | log3 3 | |
log27 = |
| =... |
| | log3 27 | |
dalej korzystamy z ostatniego linku
log
3 3=...
log
3 27= log
3 (3
3)=..
11 lis 22:09
agata: czyli log33 = 1
log327 = log3 (33) = 13? nie rozumiem tego.
11 lis 22:12
sushi_ gg6397228:
loga (ab)= b* loga a = b*1= b
11 lis 22:15
agata: | | 9−34 | |
okej, czyli odpowiedzią na zadanie log27 ( |
| ) 2 = 3  |
| | 375 | |
11 lis 22:20
sushi_ gg6397228:
to nie loteria−−> gdzie pozostale czesci zadania
post o 21.46 + post o 22.09
11 lis 22:22
agata: nie rozumiem tego tak jak Ty, dla mnie to nie jest oczywiste, bo gdyby było, to nie prosiłabym
o pomoc... więc jeśli możesz mi to wytłumaczyć, byłabym bardzo wdzięczna
11 lis 22:28
sushi_ gg6397228:
kazdy kolejny post to bylo liczenie czegos, wiec teraz trzeba wrocic i pozbierac wszystko
11 lis 22:30
sushi_ gg6397228:
| | 9 | |
2*log27 3−2,9= 2*(− 2 |
| ) * log27 3= |
| | 10 | |
| | 9 | | log3 3 | | 9 | | log3 3 | |
2*(− 2 |
| ) * |
| = 2*(− 2 |
| ) * |
| = |
| | 10 | | log3 27 | | 10 | | log3 33 | |
| | 9 | | 1 | | 9 | | 1 | |
=2*(− 2 |
| ) * |
| = =2*(− 2 |
| ) * |
| =.. |
| | 10 | | 3 *log3 3 | | 10 | | 3 | |
11 lis 22:33
agata: wyszło mi −14245
11 lis 22:40
sushi_ gg6397228:
42 i 45 mozna przez 3 skrocic i bedzie
11 lis 22:43
agata: dziękuję Ci bardzo za pomoc
11 lis 22:44
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
11 lis 22:46