Taka tam pochodna funkcji.
Przemula: | | 1 | |
Liczę sobię pochodną funkcji f(x)=3x2+2lnx−√x+ |
| |
| | 4√x3 | |
Jakby ktoś był łaskaw i rozwiązał to ustrojstwo. Sam też to zrobiłem i mi wyszło f'(x)=
| | 1 | | 1 | | 1 | |
3x2+ |
| − |
| + |
| Przypuszczam, że to to może być źle. |
| | x | | 2√x | | 4√x3 | |
24 paź 22:31
sushi_ gg6397228:
źle policzona pochodna z (3x2) oraz z ostatniego skladnika−−> po prostu to przepisales
przy pochodnej z ln brakuje 2 co stala przy nim
24 paź 22:39
Przemula: Pochodna z 3x2 powinno dać zero? Wg mnie 3 da zero a x2 da 2x. Iloczyn zera i 2x to zero.
Dobrzę myślę?
24 paź 23:01
sushi_ gg6397228:
(stala* funkcja) '= stala * pochodna funkcji
24 paź 23:02
Przemula: Nie rozumiem...
24 paź 23:03
24 paź 23:06
Przemula: Może 3*2x=6x
24 paź 23:07
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
24 paź 23:09
Przemula: | | 2 | | 1 | | | |
to f'(x)= 6x+ |
| − |
| − |
| przy czym x w ostatnim mianowniku jest |
| | x | | 2√x | | | |
| | 1 | |
podniesiony do potęgi |
| . Nie dałem rady inaczej zapisać. teraz jest dobrze  |
| | 4 | |
24 paź 23:33
sushi_ gg6397228:
ostatnia do poprawki
24 paź 23:39
24 paź 23:43
sushi_ gg6397228:
przeciez jak sie liczy pochodne to potega z mianowniku musi byc wieksza a nei mniejsza od
poprzedniej
24 paź 23:47
Przemula: kurczę....nic mi to nie mówi...
25 paź 00:03
25 paź 00:10