Patt: Dodaję jeszcze raz to samo
Fizyka: Wyznaczyć wektory d oraz e, które można otrzymać z podanych wektorów
a,b,c:
a=5i−5j+10k
b=i+j
c=−6j−12k
d=2a−5b+c
e=(a∧b)c
Oblicz długości wszystkich wektorów oraz kąt pomiędzy wektorami. Wszystko jest zapisane z
wektorami, każdy symbol. Wytłumaczcie mi jak mam to zacząć, spróbuję pokombinować coś
samodzielnie.
10 paź 21:37
Patt:
10 paź 21:58
Patt:
10 paź 22:08
Patt:
10 paź 22:18
Patt: Zlituje się ktoś ?
10 paź 22:31
Patt:
10 paź 22:40
Patt:
10 paź 22:49
b.: ,,które można otrzymać z podanych wektorów'' −−> co to ,,można'' oznacza? taki d jest określony
jednoznacznie...
10 paź 22:52
Patt: nie mam pojęcia, dlatego pytam Was.
10 paź 23:19
Gustlik: i, j, k to wersory (wektory jednostkowe) osi odpowiednio OX, OY, OZ.
Zapis a
→=ai+bj+ck jest równoważny zapisowi współrzędnych: a
→=[a, b, c]
Czyli:
a
→=5i−5j+10k = [5, −5, 10]
b
→=i+j = [1, 1, 0] → "brak" którejś współrzędnej to 0
c
→=−6j−12k = [0, −6, −12]
d
→=2a−5b+c = 2[5, −5, 10]−5[1, 1, 0]+[0, −6, −12]=
=[10, −10, 20]+[−5, −5, 0]+[0, −6, −12]=
=[10−5+0, −10−5−6, 20+0−12]=[5, −21, 8]=5i−21j+8k
Opisy działań na wektorach masz tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1626.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/1627.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/1628.html
Wprawdzie dotyczą one płaszczyzny, ale w przestrzeni robi sie analogicznie, dochodzi tylko
trzecia współrzędna.
Odp: d=5i−21j+8k
e=(a∧b)c co ma być w miejscu kwadracika, bo tak mi wyswietla?
11 paź 00:01
Gustlik: a→=5i−5j+10k
b→=i+j
c→=−6j−12k
Można też dodawać jak wyrażenia algebraiczne (redukcja wyrazów podobnych)
d→=2a→−5b→+c →=
=2(5i−5j+10k)−5(i+j)+(−6j−12k)=
=10i−10j+20k−5i−5j−6j−12k=
=10i−5i−10j−5j−6j+20k−12k=
=5i−21j+8k
11 paź 00:09
b.: ja zamiast kwadracika widzę odwrócone 'v' (takie jak oznaczenie na koniunkcję)
11 paź 00:11
Patt: Gustlik właśnie tak to zrobiłem, ale nie wiedziałem czy tak mogło być. Coś za łatwe mi się
to wydaje.
Tam gdzie się sprzeczacie co ma być − nie chodzi czasem o iloczyn skalarny wektorów?
11 paź 10:36
Gustlik: Bo wektory są łatwe.
Napisz mi tak, żeby zamiast kwadracika wyskoczył mi odpowiedni znak, wtedy będę wiedział, czy
to jest iloczyn skalarny, powinieneś mieć to napisane w zadaniu.
12 paź 01:19